USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, Sanayi ve Teknoloji Komisyonunda

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda, Nükleer Düzenleme Kanun Teklifi'nin görüşmeleri bitmeme ediyor.

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, Sanayi ve Teknoloji Komisyonunda
28-02-2022 23:42
TBMM

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, doğacak senelerde dünyada erke dalında eş egemenlik mücadelesine tanık olunacağını belirterek, çekirdeksel tesislerle alakalı eş organizasyon yapılmasının vazgeçilmez bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin enerjide dışa, Rusya'ya yayımcı bulunduğunu kanıt fail Öztürk, gittikçe oluşabilecek en küçük krizde güçlü iri eş sıkıntıyla huzur karşıya kalınabileceğini müterakki sürdü.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından sonradan devletlerin türlü yaptırımlar uyguladığını tabir fail Öztürk, "Bu doğrultuda bizim verebileceğimiz en güzel, en iri cevabın Akkuyu Nükleer Santrali'nin millileştirilmesi olacağını düşünüyoruz. Zamanlama açısından hakeza eş devirde bu anayasa teklifinin gelmesi esasta eş fırsattır, ayrımsız sürede ulusal asayiş ve kalıcılık meselesidir. Bu mevzunun da gündeme getirilmesi Akkuyu Nükleer Santrali'nin millileştirilmesi icap ettiğini öğür kendisine düşünmekteyiz." niteleyerek konuştu.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, enerjide Rusya'ya "göbekten" bağlanıldığını müterakki sürerek, çekirdeksel santralin yap-işlet-devret modeliyle değil yap-sahip ol-işlet esasıyla Ruslara verildiğini kanıt etti.

Tesisin Türkiye'ye devrolmayacağını öne geçindiren Tarhan, "Tüm sistemi Rusya yapacak, sahibi olacak ve de işletecek. Biz bu işin neresindeyiz? Ruslardan apayrı kimesne mükemmel kendisine sistemi yahut asayiş önlemlerini bilmiyor zira Ruslar, tesisleri de öz toprağı kabilinden onama etmiş. Bu yönüyle Akkuyu'yu hükümran eş devletin sınırları süresince olup da eş apayrı devlete alakalı bulunan ve o mutluluk çeşidinden işletilen geçmiş ve yegâne NES olma hususi durumunu taşıyor." dedi.

Rusya-Ukrayna savaşının ortasında bu teklifin görüşülmesinin vebal bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Tarhan, anayasa teklifinin STK'lerin ve uzmanların görüşleri alınmadan, kendilerine de kifayetli müddet tanınmadan görüşülmeye başlandığını müterakki sürdü.

Tarhan, anayasa teklifini "baştan sakat" kendisine tanımlayarak, eş organizatör kurumun kanunda olması müstelzim tamamı ana özelliklerinin kanunun başlangıcında belirlenmesi gerekirken buna uyulmadığını, elan evvela KHK'da toprak maruz teşekkül yapısı, kol sayısı, zat hakları kabilinden hususların da öneri metninden çıkarıldığını öne sürdü.

Teklifin ehliyetsiz bulunduğunu kanıt ederek eleştirilerde mevcut Tarhan, öğür kendisine çekirdeksel ve kimyevi silahların alanda ve dünyada yayılmasını mâni olmak düşüncesince çalışan savaşım vereceklerini tabir etti. Tarhan, "Bugünümüz ve geleceğimiz düşüncesince en temiz, en mekân dostu ve yenilenebilir erke kaynaklarıyla ülkemize, milletimize en güzel ve en akıllıca şartlarda enerjiyi sağlayacağız." dedi.

"Rusya inşaata bitmeme edemeyebilir"

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, Ruslarla meydana getirilen çekirdeksel erke santrali anlaşmasına layıkıyla uygulayım bilimi transferi bulunmadığını, bunun da baş döndürücü iri eş nakıs bulunduğunu söyledi.

Altıntaş, Türkiye'nin bu mevzuda teknolojik bilgisi olmadığını, nakil mevzusuna da eğilmediğini öne sürdü.

Siyasi yönüyle bakılacak olursa, hukuk teklifinin eş hafta öncesine derece ehemmiyetli bulunduğunu fakat ahit o önemi kaybettiğini müterakki geçindiren Altıntaş, "Çünkü ahit Rusya inşaata bitmeme edebilecek mi? Ben baş döndürücü sıkkın görüyorum." niteleyerek konuştu.

Türkiye'nin çekirdeksel teknolojiye erbap olması düşüncesince eş hafta öncesine layıkıyla baş döndürücü elan eş tomar sıkıntı çıkacağını dile getiren Altıntaş, "Çevreciler açısından müspet eş tarafı da olabilir, ona eş nesne diyemem lakin ego çekirdeksel hızla gelişen teknolojinin Türkiye'nin öğrenmesi müstelzim eş uygulayım bilimi bulunduğunu düşünüyorum; buna erbap çıkmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, enerjiye gerekseme duyan dünyanın bulunmayan olmaya akıllıcasına gitmesi anlamına geldiğini müterakki sürdü.

Çepni, yenilenebilir enerjiyi kendilerinin de savunduğunu fakat bunun kamusal olması, özelleştirilmemesi icap ettiğini söyledi.

Türkiye'de iletim-dağıtım hatlarının iyileştirilmesiyle Akkuyu Nükleer Santrali'nin üreteceği elektriğin 4-5 sert canlılık elde edilebileceğini kanıt fail Çepni, Mustafa Kemal Atatürk ve Keban barajlarının yüzdelik 30-35 kapasiteyle çalışabildiğini, bu yetenek yüzdelik 50-60'a çıkarıldığında apayrı planlara gerekseme duyulmamasını sağlayacağını öne sürdü.

Kompakt ampul kullanımıyla güçlü Akkuyu'da üretilecek olandan eş tomar canlılık elde edilebileceğini müterakki geçindiren Çepni, doğadan, halktan yana eş erke politikası uygulanmak istendiğinde çözümün de beklenen bulunduğunu belirtti.

Çepni, Türkiye'nin enerjiye gereksinimi olmadığını, ihtiyaçtan eş tomar istihsal bulunduğunu savunarak, "Türkiye'de enerjiye gerekseme var' edebiyatı iri eş yalandır." dedi.

Nükleer santralin sebep olabileceği tahribatların telafisinin beklenen olmadığını öne geçindiren Çepni, hazırlanmakta bulunan anayasa teklifine "evet" diyecek olanların eş suça eş olacağını kanıt etti.

AK Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan, çekirdeksel erke santrallerinin öbür santrallere layıkıyla elan eş tomar erke üretebileceğini belirterek, Akkuyu'da inşası bitmeme fail santralin hizmete girmesiyle Türkiye'nin erke alanındaki eksiğinin ehemmiyetli seviyede giderileceğini dile getirdi.

Santralin Türkiye ekonomisinde de dünkü eş viraj olacağına ayraç fail Özkan, plan safhasında semt insanının ağırbaşlı manada tepkisiyle karşılaşmasının sebebinin bölgeye, apayrı yerlerden gidenlerin kışkırtılı etmesinden kaynaklandığını dile getirdi. Özkan, semt insanının da şu anda projeye huzur olmadığını söyledi.

Teklifin hepsi üstündeki görüşmelerin tamamlanmasının peşi sıra maddelerinin görüşülmesine geçildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ