USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi TBMM'de

AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya ile AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi TBMM'de
25-02-2022 01:21
TBMM

Teklifle, çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat üstünde düzenleme, değerlendirme, yetkilendirme, gözaltı faaliyetleri ve yaptırımları uygulayabilme yetkisini nâkil Nükleer Düzenleme Kurumunun yetki, sorumlulukları ile çekirdeksel zararlar kendince türel günah diyetinin belirlenmesi amaçlanıyor.

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat ve bu faaliyetlerle alakalı kişi, tesis, alet ve maddeler de aranjman kapsamında arazi alacak.

Teklifte, çekirdeksel zararlara bağlı türel günah hükümlerinin uygulanmasında arazi verilmemiş tanımlar dair Paris Sözleşmesi'nde arazi meydan tanımlar esasi alınacak.

Genel ilkeler

Düzenlemeyle çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı yürütülecek ameliyat dair umumi ilkeler de belirleniyor.

Nükleer erke ve çekirdeksel maddelerle alakalı rastgele ortak faaliyeti yürütecek adalet yahut hukuksal kişiler, Türkiye'nin yan bulunduğu çekirdeksel garanti ile alakalı arsıulusal barışma ve sözleşmelere uymakla görevli olacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona sunulan kalma riskini içeren rastgele ayrışık faaliyette; faaliyetin ferdî yahut içtimai manada yarar sağlaması, çalışkanlık dolayısıyla sunulan kalınabilecek ışıma dozlarının kabil ve akla yatkın bulunan en ceninisakıt kurda tutulması, bu ışıma dozlarının Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen düze sınırlarını aşmaması prensipleri esasi alınacak.

Nükleer erke ve radyasyona bağlı ameliyat ile bu faaliyetlerle alakalı kişi, tesis, alet ve maddeler güvenlik, inanma ve çekirdeksel garanti açısından organizatör kontrole yayıncı olacak. Düzenleyici kontrole bağlı verilecek muafiyetler ile bu muafiyetlerin son ve koşulları, asayiş ve emniyetle alakalı gerekleri karşılayacak şekilde, kademeli yaklaşım esasi alınarak Nükleer Düzenleme Kurumunca yönetmelikle belirlenecek.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlerde asayiş ve emniyet, rüçhan alegori sağlanacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona sunulan kalması riskini doğuracak rastgele ayrışık faaliyete bağlı bu riskten etkilenebilecek insanların bilgilendirilmesi esasi olacak.

Yetkilendirme ve denetim

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı faaliyetler, Nükleer Düzenleme Kurumuna bildirimde bulunulmaksızın yahut kurumdan mezuniyet alınmaksızın yürütülemeyecek. Bu faaliyetleri çalmak talip adalet yahut hukuksal şahıslar Nükleer Düzenleme Kurumuna müracaatta bulunacak. Kurum asayiş yahut emniyetle alakalı prensipleri esasi alarak tebligat yahut yetkilendirme mucip faaliyetleri belirleyecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışıma tesisi, ışın etkin atılan tesisi çalıştırmak ve ışıma uygulamalarını çalmak düşüncesince lisans alınacak. Kurumdan sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yahut Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına layıkıyla müesses hukuksal şahıslar lisans alabilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışıma tesisi, ışın etkin atılan tesislerinin düz yazı edilmesi, işletmeye alınması, işletmeden çıkarılması, baştan işletmeye geçilmesi ile tesiste asayiş ve emniyeti raci farklılık yapılması düşüncesince müsaade alınacak.

Ayrıca ışın etkin maddelerin ihracatı, ithalatı, taşınması, transit geçirilmesi, çekirdeksel garanti kapsamında, çekirdeksel bölgede kullanılmak düşüncesince hususi tasarımlanmış yahut mücehhez madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve alakalı uygulayım bilimi ile çekirdeksel ikiz kullanımlı madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve alakalı hızla gelişen teknolojinin ihracatı; çekirdeksel garanti kapsamında kasıntı kabilinden belirlenen madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen yahut alakalı hızla gelişen teknolojinin ithalatı ile güvenlik, inanma ve çekirdeksel garanti dikkate alınarak kasıntı kabilinden belirlenen gayrı ameliyat düşüncesince müsaade katılması mecburi olacak.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlere bağlı Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen faaliyetlerde fariza borç personele radyasyondan korunmaya müteveccih yetişek sağlayan hukuksal kişiler, radyasyondan korunmaya müteveccih iş verecek kişiler, faaliyetlerde fariza borç personel, takım imalatı eden şahıslar ile üçüncü yan nezarete eden firmalar düşüncesince kurumdan mezuniyet vesikası alınacak.

Nükleer Düzenleme Kurumu, yetkilendirilen bireylere gayrı şahıslar kabilinden verilecek hizmetler yahut güvenlik, inanma ve çekirdeksel güvenceye el edebilecek gayrı ameliyat düşüncesince mezuniyet vesikası kabul etme yükümlülüğü getirebilecek.

Kurum yetkilendirdiği ortak çalışkanlık düşüncesince güvenlik, inanma ve çekirdeksel güvenceye bağlı uyulması müstelzim şerait da engelleme edinmek neredeyse muktezi mezuniyet koşullarını belirleyecek.

Kurum kabilinden maruz lisans, müsaade ve mezuniyet vesikası devredilemeyecek.

Bildirimlere ve yetkilendirmelere bağlı süreçler, yetkilendirme koşulları, başvuru, yetkilerin kapsamı ve geçerlik süreleri ile yetkinin yenilenmesi, kısıtlanması, askıya alınması, iptali yahut hâlâ evvel mezun ortak çalışkanlık düşüncesince ayrıksı ortak bireyin yetkilendirilmesine bağlı konular, Nükleer Düzenleme Kurumunca alakalı bakanlıkların görüşü alınarak yönetmelikle belirlenecek.

Sorumluluk yetkilendirilen insana raci olacak

Yetkilendirilen hukuksal kişiler, maruz yetkinin şartları kapsamında rastgele ayrışık günah kendilerinde edinmek neredeyse çalışkanlık esnasında radyasyondan korunma, asayiş ve emniyeti sağlayacak.

Bir faaliyetin yürütülmesinde güvenlik, inanma ve çekirdeksel güvencenin sağlanmasında asliye günah yetkilendirilen insana raci olacak. Verilen yetkinin koşullarına ve mevzuata uymak, organizatör arama altında edinmek yahut yükümlülüklerini namına gelmek neredeyse görevlendirme yapmak, iş kabul eylemek yetkilendirilen bireyin sorumluluğunu azaltmayacak yahut ortadan kaldırmayacak.

Yetkilendirilen kişiler, faaliyete bağlı yükümlülükleri sona ermeden, faaliyetin yürütülmüş bulunduğu noktayı yahut tesisi, çekirdeksel maddeyi, ışın etkin deposu yahut ışın etkin atığı iyesiz duracak biçimde ayrılma edemeyecek.

Yetkilendirilen bireyin sorumlulukları, organizatör kontrolden çıkarılma ile sona erecek. Yetkilendirilen bireyin işi bırakması, yetkisinin kısıtlanması, askıya katılması veya silme edilmesi ve benzeşim bağlam sorumluluğunu ortadan kaldırmayacak.

Onay

Nükleer tesisler, ışıma tesisleri yahut ışın etkin atılan tesislerinin kurulacağı meydan Nükleer Düzenleme Kurumu onayına yayıncı olacak. Kurum, faaliyetlere bağlı radyasyondan korunma, güvenlik, inanma ve çekirdeksel güvenceyi dikkate alarak onaya yayıncı ayrıksı hususlar belirleyebilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumu; çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyondan korunmasına el edebilecek ameliyat düşüncesince kaynaşma ölçütleri belirleyebilecek ve onaya yayıncı tutabilecek.

Denetim ve durumunda inceleme

Düzenleme kapsamındaki ameliyat ve yetkilendirilen şahıslar Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine yayıncı olacak. Kurum, yetkilendirme kapsamında yetkilendirilen insanların yüklenici, madun yüklenici, tedarikçi ve madun tedarikçilerinin faaliyetlerini de denetleyebilecek.

Kurum gözaltı ve durumunda tetkik kapsamında, neticeleri bakımından kasıntı açısından bağlayıcı mümteni biçimde inceleme, araştırma, belirleme ve raporlama gerçekleştirmek neredeyse kalp sahibi amme kasıntı ve kuruluşları, hususi hususiyet hukuksal insanları ve adalet kişilerden beceri dayanak hizmeti alabilecek.

Lisans maruz çekirdeksel tesislerin ve ışın etkin atılan tesislerinin alanlarında yapılacak binalar kendince Yapı Denetimi Hakkında Kanun hükümleri ile bayındırlık Kanunu'nun fenni mesuliyete bağlı hükümleri uygulanmayacak. Bu yapılara bağlı rastgele ayrışık günah yetkilendirilen insana raci olacak. Bu yapıların denetimi Nükleer Düzenleme Kurumunca yapılacak. Bu gidiş yetkilendirilen bireyin sorumluluğunu azda olsa yahut ağız ağıza ortadan kaldırmayacak. Denetimler bu mevzuda kalp sahibi bulunan amme kasıntı ve kuruluşları ile baş başa de yapılabilecek. Kurumun bu kapsamdaki talepleri kalp sahibi amme kasıntı ve kuruluşları kabilinden gecikmeksizin karşılanacak.

Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine arttırma alegori yetkilendirilen hukuksal kişiler, çekirdeksel bünye yahut ışın etkin atılan tesisine bağlı yapıların denetimi de engelleme edinmek neredeyse kasıntı kabilinden belirlenen faaliyetlerin üçüncü yan nezarete düşüncesince mezun şirketlerden iş alacak.

Denetime yayıncı olanlar, kasıntı denetçilerinin ve kasıntı kabilinden görevlendirilen insanların görevlerini serbestçe ve vaktiyle namına getirebilmeleri düşüncesince muktezi şartları sağlayacak ve koruyan asayiş tedbirlerini alacak.

Nükleer garanti denetimine yayıncı olanlar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının Türkiye kabilinden tasdikli denetçileri kabilinden meydana getirilen denetimlerde, alakalı mevzuatta tamlanan yükümlülüklerini namına getirecek. Bu denetimlere Nükleer Düzenleme Kurumu mümessili refakat edecek.

Kurum denetçileri

Kurum denetçileri, Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen vasıfları nâkil kasıntı çalışanı arasından Nükleer Düzenleme Kurulu kabilinden yetkilendirilecek.

Kurum denetçileri ve denetime arkadaşlık eylemek neredeyse görevlendirilen gayrı kasıntı personeli, gözaltı amacıyla alakalı bölgelere yahut tesislere girmek; faaliyetleri murakabe eylemek ve durumunda incelemek; muktezi gördükleri kişilerle müzakere tamir etmek ve muktezi gördükleri hususlarda inceleme, araştırı ve sormaca yapmak; rastgele ayrışık bilgi, doküman ve kayıtları istemek, incelemek, inceletmek, hapsetmek yahut suretini almak; rastgele ortak materyal yahut numuneyi almak, aldırmak, alıkoymak, usulüne birebir alegori kaldırılmış eylemek yahut ettirmek; rastgele ortak aleti kullanarak ölçüm, analiz, sağlık muayenesi ve imtihan gerçekleştirmek yahut yaptırmak; görsel, işitsel yahut bağlanmış pırtı avlamak yetkisine ehil olacak.

Güvenlik yahut emniyetin tehlikeye düşmüş bulunduğu yahut düşebileceği ve müdahalenin gecikmesinde engel mevcut durumlarda Nükleer Düzenleme Kurumu denetçisi, hali kuruluşa ve yetkilendirilen insana hemen bildirecek. Bu durumda, kasıntı mezuniyet maruz faaliyetin tamamının yahut ortak kısmının durdurulması yahut sınırlanması da engelleme edinmek neredeyse muktezi tedbirleri aldırabilecek.

Kurum denetçisi, gözaltı esnasında muktezi durumlarda mülki hile amirlerinden manşet kuvveti talebinde bulunabilecek. Bu halde mülki hile amirleri ve manşet kuvvetleri kasıntı denetçilerine müstelzim desteği gecikmeksizin sağlayacak.

Radyoaktif atıklar ve müstamel yakıtlar

Türkiye'nin buyruk sahası haricinde ölçülü ortak çalışkanlık esnasında ortaya çıkmak bulunan ışın etkin atıklar, Türkiye sınırları içerisine sokulamayacak.

Türkiye sınırları ortamında imal edilmiş ve tasarruf süresi dolduğunda başlangıç ülkeye iadeli şartı ile ihraç edilmiş ışıma kaynaklarına, ışın etkin atıkların transit geçmesine ve saf ışın etkin maddelerin mülemma bulunduğu malzemenin ithalatına bahis konusu hâkimiyet uygulanmayacak.

Radyoaktif atıklar çevreye salınamayacak yahut bırakılamayacak.

Yürütülen faaliyetlere bağlı ortaya çıkan müstamel yakıtların yahut kaldırılmış dünya ışın etkin atıkların yönetiminde hepsi günah çalışkanlık düşüncesince yetkilendirilen insana raci olacak.

Tesislerde ölçülü rastgele ortak çalışkanlık kararı imal edilen ışın etkin atıklar ayrıksı ortak yetkilendirilen insana devredilene derece tesiste depolanacak.

Nükleer santrallerde ortaya çıkan müstamel yakıtlar, pres ömrü süresince çekirdeksel santralci sahasında depolanacak.

Faaliyetleri kararı müstamel yakıtı yahut ışın etkin atığı üreten yetkilendirilen kişi, bunların bünye ortamında yahut bünye dışarısında rastgele ayrışık taşınmasından mesul tutulacak. İşletmeden sürüm faaliyetleri esnasında ortaya çıkma ışın etkin atıkların rastgele ayrışık mesuliyeti yetkilendirilen insana raci olacak.

Türkiye'nin buyruk dalında meydana getirilen ameliyat sonucunda ortaya çıkan ışın etkin atıklar Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) kabilinden kaldırılmış edilecek.

Sahipsiz ışın etkin bap belirleme edilmiş bulunduğu takdirde TENMAK, alakalı kasıntı ve kuruluşlarla teşrikimesai yaparak muktezi tedbirleri borç yahut aldıracak, kaldırılmış engelleme muktezi iş ve işlemleri yürütecek.

TENMAK, yetkilendirilen insanların görüşlerini de alarak ışın etkin atıkların ve müstamel yakıtların yönetimine bağlı millî ışın etkin atılan politikası ve stratejisinin belirlenmesine esasi Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı Taslağı'nı, sonu 0 ve 5 ile sona eren yılların sonuna derece hazırlayacak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunacak. Bakanlık, Nükleer Düzenleme Kurumunun görüşünü alarak Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı'nı belirleyecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ