USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'nin bir numara bölümündeki maddeleri ikrar edildi

AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya ile AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'nin bir numara bölümündeki 15 madde, TBMM Genel Kurulu'nda ikrar edildi.

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'nin bir numara bölümündeki maddeleri ikrar edildi
04-03-2022 02:35
TBMM

Kabul edilen maddelere mucibince çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat üstünde düzenleme, değerlendirme, yetkilendirme, teftiş faaliyetleri ve yaptırımları uygulayabilme yetkisini haiz Nükleer Düzenleme Kurumunun yetki, sorumlulukları ile çekirdeksel zararlar kendince türel mesuliyeti belirleniyor.

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat ve bu faaliyetlerle alakalı kişi, tesis, maşa ve maddeler de organizasyon kapsamında arazi alacak.

Nükleer zararlara bağlı türel hata hükümlerinin uygulanmasında arazi verilmemiş tanımlar dair Paris Sözleşmesi'nde arazi düzlük tanımlar asal alınacak.

Genel ilkeler

Düzenlemeyle çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı yürütülecek ameliyat dair umumi ilkeler de belirleniyor.

Nükleer erke ve çekirdeksel maddelerle alakalı rastgele müşterek faaliyeti yürütecek adalet yahut hukuksal kişiler, Türkiye'nin yan bulunduğu çekirdeksel garanti ile alakalı arsıulusal barışma ve sözleşmelere uymakla mükellef olacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona maruz kalma riskini içeren değme muhtelif faaliyette; faaliyetin ferdî yahut sosyal manada kâr sağlaması, çalışkanlık zımnında maruz kalınabilecek ışıma dozlarının belkili ve akla yatkın bulunan minimum kurda tutulması, bu ışıma dozlarının Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen düze sınırlarını aşmaması prensipleri asal alınacak.

Nükleer erke ve radyasyona bağlı ameliyat ile bu faaliyetlerle alakalı kişi, tesis, maşa ve maddeler güvenlik, asayiş ve çekirdeksel garanti açısından regülatör kontrole yayımcı olacak. Düzenleyici kontrole bağlı verilecek muafiyetler ile bu muafiyetlerin uç ve koşulları, asayiş ve emniyetle alakalı gerekleri karşılayacak şekilde, basamaklı yaklaşım asal alınarak Nükleer Düzenleme Kurumunca yönetmelikle belirlenecek.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlerde asayiş ve emniyet, rüçhan şekilde sağlanacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona maruz kalması riskini doğuracak değme muhtelif faaliyete bağlı bu riskten etkilenebilecek şahısların bilgilendirilmesi asal olacak.

Yetkilendirme ve denetim

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı faaliyetler, Nükleer Düzenleme Kurumuna bildirimde bulunulmaksızın yahut kurumdan salahiyet alınmaksızın yürütülemeyecek. Bu faaliyetleri olmak talip adalet yahut hukuksal eşhas Nükleer Düzenleme Kurumuna başvuracak. Kurum asayiş yahut emniyetle alakalı prensipleri asal alarak ihbariye yahut yetkilendirme müstelzim faaliyetleri belirleyecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışıma tesisi, ışın etkin atılan tesisi çalıştırmak ve ışıma uygulamalarını olmak düşüncesince lisans alınacak. Kurumdan arı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yahut Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına mucibince müesses hukuksal eşhas lisans alabilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışıma tesisi, ışın etkin atılan tesislerinin nesir edilmesi, işletmeye alınması, işletmeden çıkarılması, baştan işletmeye geçilmesi ile tesiste asayiş ve emniyeti bağlanmış başkalık yapılması düşüncesince müsaade alınacak.

Ayrıca ışın etkin maddelerin ihracatı, ithalatı, taşınması, transit geçirilmesi, çekirdeksel garanti kapsamında, çekirdeksel bölgede kullanılmak düşüncesince hususi tasarımlanmış yahut mücehhez madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve alakalı uygulayım bilimi ile çekirdeksel eş kullanımlı madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve alakalı hızla gelişen teknolojinin ihracatı; çekirdeksel garanti kapsamında gurur çeşidinden belirlenen madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen yahut alakalı hızla gelişen teknolojinin ithalatı ile güvenlik, asayiş ve çekirdeksel garanti dikkate alınarak gurur çeşidinden belirlenen öteki ameliyat düşüncesince müsaade katılması mecburi olacak.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlere bağlı Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen faaliyetlerde fariza borç personele radyasyondan korunmaya müteveccih terbiye bilimi bilimi sağlayan hukuksal kişiler, radyasyondan korunmaya müteveccih iş verecek kişiler, faaliyetlerde fariza borç personel, takım imalatı eden eşhas ile üçüncü yan nezarete eden firmalar düşüncesince kurumdan salahiyet vesikası alınacak.

Nükleer Düzenleme Kurumu, yetkilendirilen şahıslara öteki eşhas çeşidinden verilecek hizmetler yahut güvenlik, asayiş ve çekirdeksel güvenceye bulaşık edebilecek öteki ameliyat düşüncesince salahiyet vesikası bildirme etme yükümlülüğü getirebilecek.

Kurum yetkilendirdiği müşterek çalışkanlık düşüncesince güvenlik, asayiş ve çekirdeksel güvenceye bağlı uyulması müstelzim şartlar da müdahale peyda geçirmek kıl oranı lüzumlu salahiyet koşullarını belirleyecek.

Kurum çeşidinden maruz lisans, müsaade ve salahiyet vesikası devredilemeyecek.

Bildirimlere ve yetkilendirmelere bağlı süreçler, yetkilendirme koşulları, başvuru, yetkilerin kapsamı ve valör süreleri ile yetkinin yenilenmesi, kısıtlanması, askıya alınması, iptali yahut elan evvel mezun müşterek çalışkanlık düşüncesince bambaşka müşterek bireyin yetkilendirilmesine bağlı konular, Nükleer Düzenleme Kurumunca alakalı bakanlıkların görüşü alınarak yönetmelikle belirlenecek.

Sorumluluk yetkilendirilen insana ilişik olacak

Yetkilendirilen hukuksal kişiler, maruz yetkinin şartları kapsamında değme muhtelif hata kendilerinde peyda geçirmek kıl oranı çalışkanlık esnasında radyasyondan korunma, asayiş ve emniyeti sağlayacak.

Bir faaliyetin yürütülmesinde güvenlik, asayiş ve çekirdeksel güvencenin sağlanmasında asliye hata yetkilendirilen insana ilişik olacak. Verilen yetkinin koşullarına ve mevzuata uymak, regülatör arama altında peyda geçirmek yahut yükümlülüklerini namına iletmek kıl oranı görevlendirme yapmak, iş bildirme geçirmek yetkilendirilen bireyin sorumluluğunu azaltmayacak yahut ortadan kaldırmayacak.

Yetkilendirilen kişiler, faaliyete bağlı yükümlülükleri sona ermeden, faaliyetin yürütülmüş bulunduğu noktayı yahut tesisi, çekirdeksel maddeyi, ışın etkin deposu yahut ışın etkin atığı iyesiz duracak biçimde bırakma edemeyecek.

Yetkilendirilen bireyin sorumlulukları, regülatör kontrolden çıkarılma ile sona erecek. Yetkilendirilen bireyin işi bırakması, yetkisinin kısıtlanması, askıya katılması yahut silme edilmesi ve benzeşim bağlam sorumluluğunu ortadan kaldırmayacak.

Onay

Nükleer tesisler, ışıma tesisleri yahut ışın etkin atılan tesislerinin kurulacağı tarz Nükleer Düzenleme Kurumu onayına yayımcı olacak. Kurum, faaliyetlere bağlı radyasyondan korunma, güvenlik, asayiş ve çekirdeksel güvenceyi dikkate alarak onaya yayımcı bambaşka hususlar belirleyebilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumu; çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyondan korunmasına bulaşık edebilecek ameliyat düşüncesince bağdaşma ölçütleri belirleyebilecek ve onaya yayımcı tutabilecek.

Denetim ve muhik inceleme

Düzenleme kapsamındaki ameliyat ve yetkilendirilen eşhas Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine yayımcı olacak. Kurum, yetkilendirme kapsamında yetkilendirilen şahısların yüklenici, madun yüklenici, tedarikçi ve madun tedarikçilerinin faaliyetlerini de denetleyebilecek.

Kurum teftiş ve muhik tetkik kapsamında, neticeleri bakımından gurur açısından bağlayıcı kaçınan biçimde inceleme, araştırma, belirleme ve raporlama gerçekleştirmek kıl oranı önsezi sahibi amme gurur ve kuruluşları, hususi ahbaplık hukuksal bireyleri ve adalet kişilerden uygulayım dayanak noktası hizmeti alabilecek.

Lisans maruz çekirdeksel tesislerin ve ışın etkin atılan tesislerinin alanlarında yapılacak binalar kendince Yapı Denetimi Hakkında Kanun hükümleri ile bayındırlık Kanunu'nun fenni mesuliyete bağlı hükümleri uygulanmayacak. Bu yapılara bağlı değme muhtelif hata yetkilendirilen insana ilişik olacak. Bu yapıların denetimi Nükleer Düzenleme Kurumunca yapılacak. Bu gestalt yetkilendirilen bireyin sorumluluğunu azda olsa yahut ağız ağıza ortadan kaldırmayacak. Denetimler bu mevzuda önsezi sahibi bulunan amme gurur ve kuruluşları ile beraberce de yapılabilecek. Kurumun bu kapsamdaki talepleri önsezi sahibi amme gurur ve kuruluşları çeşidinden gecikmeksizin karşılanacak.

Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine arttırma şekilde yetkilendirilen hukuksal kişiler, çekirdeksel kuruluş yahut ışın etkin atılan tesisine bağlı yapıların denetimi de müdahale peyda geçirmek kıl oranı gurur çeşidinden belirlenen faaliyetlerin üçüncü yan nezarete düşüncesince mezun şirketlerden iş alacak.

Denetime yayımcı olanlar, gurur denetçilerinin ve gurur çeşidinden görevlendirilen şahısların görevlerini serbestçe ve müşterek zamanlar namına getirebilmeleri düşüncesince lüzumlu şartları sağlayacak ve koruyan asayiş tedbirlerini alacak.

Nükleer garanti denetimine yayımcı olanlar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının Türkiye çeşidinden tasdikli denetçileri çeşidinden meydana getirilen denetimlerde, alakalı mevzuatta tamlanan yükümlülüklerini namına getirecek. Bu denetimlere Nükleer Düzenleme Kurumu mümessili refakat edecek.

Kurum denetçileri

Kurum denetçileri, Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen vasıfları haiz gurur mensubu arasından Nükleer Düzenleme Kurulu çeşidinden yetkilendirilecek.

Kurum denetçileri ve denetime refakat geçirmek kıl oranı görevlendirilen öteki gurur personeli, teftiş amacıyla alakalı bölgelere yahut tesislere girmek; faaliyetleri murakabe geçirmek ve muhik incelemek; lüzumlu gördükleri kişilerle mülaki gelişmek ve lüzumlu gördükleri hususlarda inceleme, araştırı ve anket yapmak; değme muhtelif bilgi, doküman ve kayıtları istemek, incelemek, inceletmek, hapsetmek yahut suretini almak; rastgele müşterek gereç yahut numuneyi almak, aldırmak, alıkoymak, usulüne birebir şekilde kaldırılmış geçirmek yahut ettirmek; rastgele müşterek aleti kullanarak ölçüm, analiz, sağlık muayenesi ve imtihan gerçekleştirmek yahut yaptırmak; görsel, işitsel yahut bağlanmış pırtı avlamak yetkisine eş olacak.

Güvenlik yahut emniyetin tehlikeye düşmüş bulunduğu yahut düşebileceği ve müdahalenin gecikmesinde mahzur bulunan durumlarda Nükleer Düzenleme Kurumu denetçisi, hali kuruluşa ve yetkilendirilen insana hemen bildirecek. Bu durumda, gurur salahiyet maruz faaliyetin tamamının yahut müşterek kısmının durdurulması yahut sınırlanması da müdahale peyda geçirmek kıl oranı lüzumlu tedbirleri aldırabilecek.

Kurum denetçisi, teftiş esnasında lüzumlu durumlarda mülki hile amirlerinden polis kuvveti talebinde bulunabilecek. Bu halde mülki hile amirleri ve polis kuvvetleri gurur denetçilerine müstelzim desteği gecikmeksizin sağlayacak.

Radyoaktif atıklar ve çıkma yakıtlar

Türkiye'nin komut sahası haricinde ölçülü müşterek çalışkanlık esnasında ortaya çıkmak bulunan ışın etkin atıklar, Türkiye sınırları içerisine sokulamayacak.

Türkiye sınırları zarfında imal edilmiş ve yararlanma süresi dolduğunda kaynak ülkeye iadeli şartı ile ihraç edilmiş ışıma kaynaklarına, ışın etkin atıkların transit geçmesine ve saf ışın etkin maddelerin sıvanmış bulunduğu malzemenin ithalatına bahis konusu hâkimiyet uygulanmayacak.

Radyoaktif atıklar çevreye salınamayacak yahut bırakılamayacak.

Yürütülen faaliyetlere bağlı ortaya çıkan çıkma yakıtların yahut kaldırılmış dış ışın etkin atıkların yönetiminde hepsi hata çalışkanlık düşüncesince yetkilendirilen insana ilişik olacak.

Tesislerde ölçülü rastgele müşterek çalışkanlık kararı imal edilen ışın etkin atıklar bambaşka müşterek yetkilendirilen insana devredilene denli tesiste depolanacak.

Nükleer santrallerde ortaya çıkan çıkma yakıtlar, pres ömrü süresince çekirdeksel santralci sahasında depolanacak.

Faaliyetleri kararı çıkma yakıtı yahut ışın etkin atığı üreten yetkilendirilen kişi, bunların kuruluş zarfında yahut kuruluş dışarısında değme muhtelif taşınmasından mesul tutulacak. İşletmeden sürüm faaliyetleri esnasında ortaya çıkma ışın etkin atıkların değme muhtelif mesuliyeti yetkilendirilen insana ilişik olacak.

Türkiye'nin komut dalında meydana getirilen ameliyat sonucunda ortaya çıkan ışın etkin atıklar Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) çeşidinden kaldırılmış edilecek.

Sahipsiz ışın etkin husus belirleme edilmiş bulunduğu takdirde TENMAK, alakalı gurur ve kuruluşlarla teşrikimesai yaparak lüzumlu tedbirleri borç yahut aldıracak, kaldırılmış müdahale lüzumlu iş ve işlemleri yürütecek.

TENMAK, yetkilendirilen şahısların görüşlerini de alarak ışın etkin atıkların ve çıkma yakıtların yönetimine bağlı millî ışın etkin atılan politikası ve stratejisinin belirlenmesine asal Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı Taslağı'nı, sonu 0 ve 5 ile biten yılların sonuna denli hazırlayacak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunacak. Bakanlık, Nükleer Düzenleme Kurumunun görüşünü alarak Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı'nı belirleyecek.

TBMM Genel Kurulu'nda 15 maddeden oluşan müşterek numara kısmı bildirme edilen Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'ne göre, yetkilendirmeye yayımcı müşterek çalışkanlık esnasında ışın etkin atılan üreten eşhas ışın etkin atılan yönetimi hususi hesabına, çekirdeksel tesis, ışıma tesisi ve ışın etkin atılan tesislerini çalıştırmak kıl oranı yetkilendirilen eşhas ise işletmeden sürüm hususi hesaplarına, belirlenecek tutarda, değişik ulama oranı ödeyecek.

Bakanlık biçim saymanlık ünitesi gözetiminde ışın etkin atılan yönetimi hususi hesabı ve işletmeden sürüm hususi hesapları açılacak. hususi hesaplar namına öğrenim edilen gelir gayesi haricinde kullanılamayacak.

Nükleer santraller düşüncesince hususi hesaplara ödenecek ulama payları imal edilen ünite çarpıcılık (kWh) başına, güvence miktarları ise yerleşmiş kuvvet (MW) başına, öteki kuruluş ve çalışmalar düşüncesince ise hususi hesaplara ödenecek ulama payları ile güvence miktarları, tesisin ve uygulamanın türü, atığın sınıfı, miktarı ve aktivitesi kıl oranı hususlar dikkate alınarak Hesaplar Yönetim Kurulu çeşidinden belirlenecek. hususi hesaplara ödenecek ulama payları ile güvence miktarları değme sene gözden geçirilecek, öngörülen giderleri karşılayacak biçimde güncellenecek. Ancak arsıulusal anlaşmalarda bu omur kapsamında arazi düzlük hususları düzenleyen ahkâm gizli kalacak.

Radyoaktif atılan yönetimi hususi hesabı ve işletmeden sürüm hususi hesabının gelirleri; ödenecek ulama payları ve teminatlar, hususi matematik gelirlerinin değerlendirilmesiyle elde edilmiş gelirler, hediye ve öteki gelirlerden oluşacak.

Radyoaktif atılan yönetimi hususi hesabından; ışın etkin atılan kaldırılmış tesisi kurulabilecek alanların belirlenmesi ve alakalı tarz çalışmaları, ışın etkin atılan kaldırılmış tesisinin tasarımı, salahiyet alınması, inşası, işletilmesi, bakımı, kapatılması ve regülatör kontrolden çıkarılması, tamlanan amaçlara müteveccih araştırı ve ihya faaliyetleri, işlemlerini gerçekleştirmek kıl oranı Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumuna (TENMAK) ifa yapılacak.

İşletmeden sürüm hususi hesabından; çekirdeksel tesisler, ışıma tesisleri ve ışın etkin atılan tesislerinin işletmeden çıkarılması esnasında ortaya çıkan ışın etkin atıkların bertarafının maliyetleri de müdahale peyda geçirmek kıl oranı işletmeden çıkarılması, kuruluş sektörünün baştan yararlanma koşullarıyla mevzun bir duruma getirilmesi, işlemlerini gerçekleştirmek üzere, yetkilendirilen insana bu faaliyetleri düşüncesince ifa yapılacak.

İşletmeden sürüm hususi hesabı, değme kuruluş düşüncesince ayrı izlem edilecek

Hesaplar gözetim yerleşmiş reis bey ve üyelerine yapılacak ödemeler ile hususi hesapların işleyişine bağlı serbest teftiş ve müşavirlik hizmetleri kapsamında yapılacak ödemeler, yönetimsel masarif ve muhakeme giderleri ilgisine mucibince hususi hesaplardan karşılanacak.

Radyoaktif atılan ve işletmeden sürüm hususi hesabındaki meblağın, işletmeden sürüm esnasında yahut ışın etkin atılan yönetimi ile alakalı öngörülenler haricinde olabilecek masarif zımnında yahut tesisin planlanandan er işletmeden çıkarılması dair çıtırbom kalması muhik maliyetler yetkilendirilen isim çeşidinden sağlanan teminattan karşılanacak. Teminat çıtırbom ise artan hacim yetkilendirilen insandan öğrenim edilecek. hususi tahminde biriken meblağ dikkate alınarak bahis konusu güvence miktarı yetkilendirilen bireyin talebi dair baştan belirlenecek.

Tesislerin işletilmesine müteveccih yetkilendirme düşüncesince müracaat eden eşhas işletmeden çıkarmaya bağlı maliyet planını alakalı bakanlığa sunacak. İşletmeden sürüm hususi hesabı değme müşterek kuruluş düşüncesince değişik izlem edilecek.

Özel hesaplarda birleşen gelirler, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamı haricinde olacak.

Süresinde ödenmeyen ulama payları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a mucibince izlem ve öğrenim edilecek. Vergi dairesince öğrenim edilen tutarlar öğrenim edilmiş bulunduğu zamanı izleyen ayın sonuna denli hususi hesaplara aktarılacak.

Hesaplar Yönetim Kurulu

Özel hesapların gelirlerini komuta etmek ve hususi hesaplardan yapılacak ödemeleri evetlemek kıl oranı Hesaplar Yönetim Kurulu; gözaltı ve Hazine ve Maliye Bakanlığından ikişer temsilci, TENMAK'tan müşterek ajan ve bu kurumların haricinde mecmu sayısı üçü geçmemek kıl oranı Türkiye sınırları dahilinde çekirdeksel santralci işleten hukuksal şahısların birer mümessili ile öteki kuruluş ve çalışmalar düşüncesince müşterek temsilciden oluşacak.

Temsilci seçilebilmek düşüncesince Devlet Memurları Kanunu'nda tamlanan mevki memurluğuna atanabilme umumi şartlarını taşımak, minimum dört sene mütemadi yükseköğrenimi bitirmek ve kamuda ve/veya hususi sektörde dalında minimum ilkokul sene çalışmış peyda geçirmek gerekecek. Bakanlık mümessillerinden bir tanesi reis bey şekilde fariza yapacak.

Hesaplar Yönetim Kurulu üyelerinin fariza süreleri üç sene olacak. Görev süresi sona aziz üyeler baştan görevlendirilebilecek.

Hesaplar Yönetim Kurulu reis bey ve üyelerine, fariza meydana getirilen toplantılar düşüncesince değme ay mecmu (20 bin) amblem rakamının vazifeli aylık katsayısıyla çarpımı kararı bulunacak meblağ denli dirlik hakkı ödenecek.

Tesisin er işletmeden çıkarılması ihtimaline kendince ışın etkin atılan yönetimi ve işletmeden sürüm düşüncesince lüzumlu maliyetlerin karşılanabileceğine bağlı teminatın yeterliliği Hesaplar Yönetim Kurulu çeşidinden kuruluşa bildirilmeden tesisin işletilmesine müteveccih yetkilendirme yapılamayacak.

Nükleer zararlar

Nükleer zararlara bağlı türel hata da düzenleniyor. Buna göre, çekirdeksel hadiselerden olup biten çekirdeksel zararlar kendince bu kanunda hâkimiyet namevcut durumlarda Paris Sözleşmesi hükümleri uygulanacak.

Bir çekirdeksel kuruluş haricinde ve üretiminin sonuç etabına mevrut endüstriyel, ticari, tarımsal, tıbbi, ilmî yahut terbiyevi amaçlarla beğenilen yahut kullanılacak bulunan olan radyoizotoplardan yahut Paris Sözleşmesi çerçevesinde belirlenen sınırların altındaki hacim ve aktivitedeki çekirdeksel maddelerden olup biten zararlar bu bölümün kapsamı haricinde olacak.

Nükleer hadiselerden olup biten çekirdeksel zararlar hakkında; gurur çeşidinden yahut ülkesindeki makamlar çeşidinden müşterek çekirdeksel tesisi çalıştırmak kıl oranı mezun hukuksal kişi, çekirdeksel kuruluş çalıştırmak düşüncesince verilecek lisans alınmadan eski çağda çekirdeksel tesisi kuran hukuksal kişi, çekirdeksel tesisi çalıştırmak düşüncesince maruz lisans iptalinden sonradan dünkü müşterek işleten belirlenene denli bulunan çağda lisansı silme edilen hukuksal isim işleten şekilde bildirme edilecek.

İşleten, çekirdeksel zararlardan ve tazminatların ödenmesinden, çekirdeksel hadisenin meydana gelmesinde kendisinin, mensubunun ve tesisle alakalı teknoloji, dünyalık ve iş sağlayanlar rastgele müşterek kusurunun olup olmadığına bakılmaksızın mesul tutulacak.

İşleten, direkt müşterek silahlı çatışma, düşmancasına hareketler, iç harp yahut ayaklanmadan çevre meydana mevrut müşterek çekirdeksel hadiseden olup biten çekirdeksel zarardan mesul olmayacak.

İşleten, müşterek çekirdeksel hadisenin bozukluk bulunduğu çekirdeksel zararların tazmin edilmesine bağlı şekilde hoppadak Paris Sözleşmesi ve bu büro hükümleri kapsamında mesul olacak.

İşletenin kurumdan aldığı yetkinin silme edilmiş yahut askıya edilgin yahut kısıtlı olması, işletenin bu büro kapsamındaki sorumluluklarını ortadan kaldırmayacak.

İşletenin, çekirdeksel zarara bozukluk bulunan çekirdeksel hadisenin, çekirdeksel dokunca gören bireyin kastından yahut ağırbaşlı ihmalinden meydana geldiğini kanıtlama etmesi halinde; işleten, hoppadak çekirdeksel dokunca gören bu insana kendince çıkışlı mahkemenin kararıyla azda olsa yahut ağız ağıza sorumluluktan kurtulabilecek.

Bu bölümün uygulanmasında bire müşterek sahada müşterek işleten çeşidinden işletilen ansızın çok çekirdeksel kuruluş biricik müşterek kuruluş şekilde bildirme edilecek.

İşletenin hata sınırları

İşletenin sorumluğu sınırları bölümünde ise değme müşterek çekirdeksel vaka düşüncesince işletenin hata miktarları düzenleniyor.

Buna mucibince termal gücü 10 megavatın üstünde bulunan çekirdeksel reaktörler ile gurur çeşidinden çekirdeksel kuruluş çalıştırmak düşüncesince verilecek lisans önceleri yapılacak kıymetlendirme ile belirlenecek öteki çekirdeksel tesisler düşüncesince 700 milyon avro, bu şümul girmeyen çekirdeksel tesisler düşüncesince 70 milyon avro, çekirdeksel maddelerin taşınması düşüncesince 80 milyon avro, çekirdeksel maddelerin Türkiye sınırları dahilinde yapılacak transit geçişleri düşüncesince 700 milyon ekü ile hudutlu olacak.

Belirlenen hata miktarları, öteki devletlerde meydana mevrut zararlar ile alakalı olarak, karşılıklılık prensibi çerçevesinde, o ülkede çekirdeksel hadiseden doğan çekirdeksel zararlar düşüncesince geçerli hata miktarı ile hudutlu şekilde uygulanacak.

İşletenler, 80 milyon ekü ücretinde sigorta yaptıracak

İşletene, sigorta yaptırma yahut güvence sergileme zorunluluğu getiriliyor.

Buna mucibince işletenler, değme müşterek çekirdeksel kuruluş yahut transfer faaliyeti düşüncesince belirlenen fevk uç ücretinde ve gurur çeşidinden belirlenen sürede ve şartlara birebir sigorta yaptırmak yahut ayrıca müşterek güvence açıklamak mecburiyetinde olacak.

Nükleer maddelerin Türkiye’nin komut dalında yapılacak transit geçişlerinde işleten, 80 milyon ekü ücretinde sigorta yaptıracak yahut güvence gösterecek.

Teklifte tamlanan sigorta yahut teminat, kuruluşa bağlanmış şekilde minimum 2 ay evvel sigorta firması yahut çekirdeksel sigorta havuzu yahut güvence sağlayan çeşidinden bildirimde bulunulmadan askıya alınamayacak yahut silme edilemeyecek. Söz konusu sigorta yahut teminatın çekirdeksel maddelerin taşınmasına bağlı olması şeklinde sigorta yahut güvence transfer esnasında askıya alınamayacak yahut silme edilemeyecek.

Yaptırılan sigorta yahut yayınlanan güvence hoppadak müşterek çekirdeksel vaka muhik çekirdeksel zararın tazmini düşüncesince kullanılabilecek.

İşletenin Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu mucibince merkezi gözetim kapsamındaki amme idaresi yahut sermayesinin tamamının kamuya ilişik olması halinde, işleten sigorta yaptırma yahut güvence sergileme yükümlülüğünden affedilmiş tutulabilecek. Bu halde çekirdeksel vaka kararı meydana mevrut çekirdeksel zararın mevki çeşidinden ne biçimde üstenme edileceğine bağlı kökler ve esaslar, Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek.

Nükleer sigorta havuzu kurulacak

İşletenin belirlenen yükümlülüklerine sigorta sağlanabilmesi amacıyla müşterek çekirdeksel sigorta havuzu kurulacak.

İşleten belirlenen sigorta yahut güvence yükümlülüklerini ülke içerisinden yahut arsıulusal piyasalardan azda olsa yahut ağız ağıza sağlayabileceği kıl oranı çekirdeksel sigorta havuzundan da sigorta yapılmasını arzu edebilecek.

İşletenin sigorta yahut güvence bulamaması yahut işleten çeşidinden maruz sigorta yahut teminatın belirlenen miktarlardan az olması muhik kalık artan hacim Cumhurbaşkanınca belirlenecek kökler ve esaslara mucibince karşılanacak.

Bir çekirdeksel vaka ondan sonra bulunan sigorta yahut teminatın belirlenen miktarları karşılamaması muhik kalık artan hacim Cumhurbaşkanınca belirlenecek kökler ve esaslarla karşılanacak ve işletene kayıtım edilecek.

TBMM Başkanı Celal Adan, verdiği aranın peşi sıra Komisyonun muhik olmaması zımnında birleşimi dakika zaman 14.00'te sarılmak kıl oranı kapattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ