USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda bildirme edilerek yasalaştı

Öğretmenlere müteveccih nice yeniliği içeren Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda ikrar edilerek yasalaştı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda bildirme edilerek yasalaştı
04-02-2022 11:29
TBMM

Kanunla, terbiye tedrisat hizmetlerini yürütmekle vazifeli öğretmenlerin atamaları ve mesleksel gelişimleriyle kariyer basamaklarında ilerlemeleri düzenlenecek.

Öğretmenliğin, "eğitim tedrisat ve bununla ait dümen görevlerini hesabına düzlük hususi birlikte kalp mesleği" namına tanımlandığı kanuna göre, öğretmenler bu görevlerini, Türk ulusal eğitiminin gaye ve esas prensipleri ile muallimlik mesleği töre bilimi bilimi ilkelerine akla yatkın namına ödeme etmekle mükellef olacak.

Öğretmenlik mesleği, namzet muallimlik döneminden sonradan "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" kazanmak kabil üç kariyer basamağına ayrılacak.

Kanunla muallimlik kariyer basamakları belirlenecek. Buna göre, namzet muallimlik karışma öğretmenlikte minimum 10 sene hizmeti bulunanlardan mesleksel gelişime müteveccih 180 saatten az olmamak kabil planlı Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'nı ve mesleksel hareket sahalarında uzman muallimlik düşüncesince öngörülen minimum emek harcamaları tamamlamış, basamak ilerlemesinin durdurulması cezası yok öğretmenler, uzman öğretmen unvanı düşüncesince meydana getirilen mukayyet sınava müracaatta bulunabilecek. Uzman öğretmen unvanı düşüncesince meydana getirilen mukayyet sınavda, 70 ve kimlik nokta alanlar güzel sayılacak. Yazılı sınavda güzel olanlara uzman öğretmen sertifikası verilecek.

Uzman öğretmenlikte minimum 10 sene hizmeti mevcut ve basamak ilerlemesinin durdurulması cezası sıfır uzman öğretmenlerden mesleksel gelişime müteveccih 240 saatten az olmamak kabil planlı Başöğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlamış bulunan ve mesleksel hareket sahalarında başmuallimlik düşüncesince öngörülen emek harcamaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı düşüncesince meydana getirilen mukayyet sınava müracaatta bulunabilecek. Yazılı sınavda 70 ve kimlik nokta alanlar güzel sayılacak. Yazılı sınavda güzel olanlara başöğretmen sertifikası verilecek.

Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar, uzman öğretmen unvanı düşüncesince öngörülen, doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı düşüncesince öngörülen mukayyet sınavdan affedilmiş tutulacak.

Eğitim kurumu yöneticiliği ve kontratlı öğretmenlikte güzeşte süreler muallimlik süresinin hesabında dikkate alınacak.

Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanını taşıyan olanların, terbiye ve tedrisat tazminatında iyileştirmeye gidilecek. Uzman öğretmenlere ödenen terbiye tedrisat tazminatı yüzdelik 20'den yüzdelik 60'a, başöğretmenlere ödenen terbiye tedrisat tazminatı ise yüzdelik 40'tan yüzdelik 120'ye yükseltilecek.

Birinci aşamalı kadroda fariza fail öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarılacak. Diğer derecelerde mevcut öğretmenler itibarıyla da bu artışa gereğince organizasyon yapılacak. Ek gösterge, ikinci derecede mevcut öğretmenler düşüncesince 3000, üçüncü derecede bulunanlar düşüncesince 2200 namına saptanırken dördüncü adım düşüncesince 1600, beşinci adım düşüncesince 1300, altıncı adım düşüncesince 1150, yedinci adım düşüncesince 950, sekizinci adım düşüncesince 850 olacak. Bu bap 15 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ