USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin bir numara kısmı TBMM'de onama edildi

Kabul edilen maddelere göre, yetişek talim hizmetlerini yürütmekle işyar öğretmenlerin atamaları ve mesleksel gelişimleriyle kariyer basamaklarında ilerlemelerinin düzenlenmesi amaçlanıyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin bir numara kısmı TBMM'de onama edildi
03-02-2022 20:53
TBMM

Öğretmenliğin, "eğitim tedrisat ve bununla ilişik dümen görevlerini üzerinde meydan hususi birlikte kalp mesleği" yerine tanımlandığı teklife göre, öğretmenler bu görevlerini, Türk ulusal eğitiminin erek ve bel kemiği prensipleri ile muallimlik mesleği töre bilimi ilkelerine makul yerine ödeme etmekle mükellef olacak. Öğretmenlerin düzentileme şartları, eğitimde kalitenin yükseltilmesi düşüncesince belirlenen amaçları yapmak gibi düzenlenecek. Öğretmenlik mesleğine hazırlık, umumi kültür, hususi meydan eğitimi ve eğitsel formasyon/öğretmenlik manzume bilgisiyle sağlanacak. Öğretmenlik mesleği, namzet muallimlik döneminden sonraları "öğretmen", "uzman öğretmen" ve başöğretmen" edinmek gibi üç kariyer basamağına ayrılacak.

Öğretmen adaylarında umumi kültür, hususi meydan eğitimi ve eğitsel formasyon/öğretmenlik manzume bilgisi itibarıyla aranacak vasıflar Milli Eğitim Bakanlığınca belirleme edilecek. Öğretmenler, hoca yetiştiren yükseköğretim kurumlarından ve bunlara denkliği onama edilen iklim dışı yükseköğretim kurumlarından yetkilendirilmiş olanlar arasından seçilecek.

Aday öğretmenler, hususi mevzuatında arazi meydan ahkâm gizli ikamet etmek üzere, namzet öğretmenliğe atanabilmek düşüncesince Devlet Memurları Kanunu'nun ilişik maddesinde muazzez şartlara ek yerine yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından yetkilendirilmiş olacak. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu'na gereğince asayiş soruşturması ve belgelik araştırması işlenmiş olma ve Milli Eğitim Bakanlığınca ve/veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı çeşidinden yapılacak sınavlarda kalburüstü olma koşulları aranacak.

Adaylık süresi birlikte yıldan az, dü yıldan baş döndürücü olamayacak. Bu müddet içre zorunluluklar haricinde namzet öğretmenlerin fariza noktayı değiştirilemeyecek. Aday öğretmenler, terbiye ve uygulamadan oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na editör tutulacak. Aday öğretmenlerden namzetlik süreci böylelikle Adaylık Değerlendirme Komisyonu çeşidinden meydana getirilen istimara kararında kalburüstü olanlar öğretmenliğe atanacak.

Aday öğretmenlerden atanma niteliklerinden rastgele birisini taşımadığı muahharen anlaşılanların, namzetlik süresi içre atanma şartlarından rastgele birisini kaybedenlerin, namzetlik sürecinde aylıktan stabil yahut basamak ilerlemesinin durdurulması cezası alanların, namzet öğretmenler düşüncesince öngörülen Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na mazeretsiz yerine katılmayanlarla bu izlence böylelikle Adaylık Değerlendirme Komisyonu'nca meydana getirilen değerlendirmede yeteneksiz olanların görevine sonuç verilecek ve bunlar 3 sene süreyle muallimlik mesleğine alınmayacak.

Görevlerine sonuç verilmesi gerekenlerden namzet öğretmenliğe başlamadan geçmiş Devlet Memurları Kanunu'na gereğince memurlukta adaylığı kaldırılarak gerçek memurluğa tayin edilmiş olanlar, müktesep adalet maaş derecelerine makul vazifeli unvanlı ekibe atanacak. Aday öğretmenlerin namzetlik sürecinde yetiştirilmelerine asal Aday Öğretmen Yetiştirme Programı ve Adaylık Değerlendirme Komisyonu'nun oluşumu ve namzet muallimlik sürecine bağlı gayrı kökler ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

Öğretmenlik kariyer basamakları

Teklifle muallimlik kariyer basamakları belirleniyor. Buna göre, namzet muallimlik engelleme öğretmenlikte minimum 10 sene hizmeti bulunanlardan mesleksel gelişime müteveccih 180 saatten az olmamak gibi planlı Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'nı ve mesleksel eylem sahalarında bilirkişi muallimlik düşüncesince öngörülen minimal emek harcamaları tamamlamış, basamak ilerlemesinin durdurulması cezası namevcut öğretmenler, bilirkişi hoca unvanı düşüncesince meydana getirilen mukayyet sınava müracaatta bulunabilecek. Uzman hoca unvanı düşüncesince meydana getirilen mukayyet sınavda 70 ve kimlik nokta alanlar kalburüstü sayılacak. Yazılı sınavda kalburüstü olanlara bilirkişi hoca sertifikası verilecek.

Uzman öğretmenlikte minimum 10 sene hizmeti mevcut ve basamak ilerlemesinin durdurulması cezası sıfır bilirkişi öğretmenlerden mesleksel gelişime müteveccih 240 saatten az olmamak gibi planlı Başöğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlamış bulunan ve mesleksel eylem sahalarında başmuallimlik düşüncesince öngörülen emek harcamaları tamamlayanlar başmuallim unvanı düşüncesince meydana getirilen mukayyet sınava müracaatta bulunabilecek. Yazılı sınavda 70 ve kimlik nokta alanlar kalburüstü sayılacak. Yazılı sınavda kalburüstü olanlara başmuallim sertifikası verilecek.

Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar, bilirkişi hoca unvanı düşüncesince öngörülen doktora eğitimini tamamlayanlar ise başmuallim unvanı düşüncesince öngörülen mukayyet sınavdan affedilmiş tutulacak.

Eğitim kurumu yöneticiliği ve kontratlı öğretmenlikte güzeşte süreler muallimlik süresinin hesabında dikkate alınacak.

Öğretmen unvanından bu göreve atanmanın atamaya salahiyetli mir çeşidinden onaylandığı tarihten, bilirkişi hoca yahut başmuallim unvanından ise bilirkişi öğretmen/başöğretmen sertifikasının düzenlenmiş olduğu tarihten itibaren yararlanılacak. Uzman hoca yahut başmuallim unvanını kazandıktan sonraları meydan muhavvil veya ilişik düzenlemelerle piyasası kaldırılan yahut dalının ismi değiştirilen öğretmenler, kazandıkları unvanları kullanmaya bitmeme edecek.

Uzman hoca yahut başmuallim unvanı alanlara rastgele san düşüncesince değişik edinmek gibi birlikte adım verilecek. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları mahiyet dosyasından silindikten sonraları bilirkişi hoca yahut başmuallim unvanı düşüncesince müracaatta bulunabilecek. Öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye bağlı kökler ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ