USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Onlar gökyüzünden hayata uzanan eller

Acil olaylara ulaşmada adeta giderek yarışan cankurtaran helikopter, Samsun'da kurulduğu 2009 yılından bugüne derece 2 bin 281 hikâye düşüncesince havalandı. 'Gökyüzünden hayata uzanan el' bulunan helikopter mürettebatı ise kimisi devir karşılaştıkları hadiseler karşısınd

Onlar gökyüzünden hayata uzanan eller
25-12-2021 10:23
Samsun'da mükemmel kuvvetli bulunan ve 2 ağabey pilot, hekim ve esenlik mensubunun fariza almış yer aldığı Sağlık Bakanlığı Samsun İl Sağlık Müdürlüğüne ilişkin cankurtaran helikopter, ilkin Samsun kazanmak amacıyla Tokat, Amasya, Ordu, Sinop illerindeki çabuk olaylara ve yağız ambulansının ulaşamadığı bölgelere ihtimam veriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri asıllı deneyimli pilotları ile tehlikesiz ellerde pervaz fail cankurtaran helikopter bilhassa dirimlik korku haiz çabuk travmalar, gidiş geliş kazaları ve yenidoğan rahatsızlıkları ile Covid-19 vakaları, hastanelerden çabuk sevki müstelzim marazlı ve aza nakilleri düşüncesince havalanıyor. Doktor ve pilotlar ise karşılaştıkları hadiseler karşısında profesyonelliklerini arkalamak isteseler de romanesk namına etkilenebiliyor.

"Bir annenin bebeğini bizlere teyit ederken ki lafları beni aşırı etkileşmişti"

Hava ambulansında ağabey tayyareci bulunan Ömer Taylan Ağca, "Ambulans helikopterine 8 ay ilk katıldım. Daha ilk değişik görevlerde bulundum. Bu göreve katıldığımdan buyana gördüm ki burada elan değişik müşterek hava yuvarı var. Hayat kurtarmanın vermiş yer aldığı romanesk anlamış olur yaşanabiliyor. Yaşadığım şeylerden sağlam özgülemek gerekirse; biz pilotuz ve neticede profesyonelce işlerimizi yapıyoruz. Görevimiz müşterek noktadan müşterek noktaya emniyetle derece derece oradan hastamızı alarak matlup alana emniyetle götürmek.

O sebepten dolayı bizim işimize odaklanmamız gerekli. Ama neticede insanız. Bazen anca anlamış olur olmakta ki insanoğlu hakkıyla duygulanıyor. Özellikle beni aşırı etkileyen yegâne bebeği almaya gittiğimizde annenin o bebeği teyit ederken hem gözleriyle bununla birlikte laflarıyla 'çocuğum size emanet' söylediği anda o beni hakkıyla aşırı etkilemişti. Özellikle ondan sonraları marazlı ve marazlı yakınıyla cezaevi teması kurmamak düşüncesince elimden mevrut özeni gösteriyorum. İşimize ara esna insancasına havas karışsa caba tığ profesyonelce görevimizi hazırlamaya çalışıyoruz" dedi.

"Biz gökyüzünden uzanan müşterek el namına onların yardımına koşuyoruz"

Ambulans helikopterde vazifeli Doktor Murat Sezer, "Bu mesleğe başladığımdan buyana masa başlangıcında emek harcamayı sevmedim. Bu meslekte müşterek can enkazını en altında olabilir. Bir kepez başlangıcında da olabilir. O bireyin nerede gereksinimi var ise orada asistan olmak, bu nedenle Pakistan'da sarsıntı beli oraya gittik. Suriye'de hadiseler olduğunda Suriye sınırına gittik. Türkiye'nin ne ucunda hadise var ise tığ gökyüzünden uzanan müşterek el namına onların yardımına koşuyoruz. Neye gereksinimleri var ise en aceleci müdahalesini yaparak o insanlara asistan olmaya çalışıyoruz. 2 cins hadise olabiliyor. Bunlardan müşterek tanesi hastanelerden eksiksiz mücehhez olayları alabiliyorsunuz. Bunları alarak müşterek yukarı merkeze götürüyoruz. Bizim düşüncesince elan ateşli olanı ise primer hadise dediğimiz vakalardır. misal veriyorum Vezirköprü'nün müşterek kepez köyünde müşterek insanoğlunun yüksekten düşmesi olabiliyor. Araç zarfında ilçe nakil yahut duygu krizi nakil olabilir.

Zamanın o şahıslar düşüncesince ehemmiyetli yer aldığı olaylarda bizlere fariza veriyorlar. O sebepten dolayı de buradan kalkarak müşterek kepez köyüne gerileyiş yapabiliyoruz. İniş yapmış olduğunuz arazi ile vakanın bulunmuş yer aldığı arazi ortada müşterek ayırt olabiliyor. Başka müşterek yere inik olabiliyoruz. O sebepten dolayı arka çantanızı, sedyenizi eksiksiz engelleme edeceğiniz araçlarınızı da yanınıza alarak ara esna 500 m. ara esna 1 kilometre üşüşmek mecburiyetinde kalabiliyoruz. Bir kat müşterek kamyon kazası vardı. Araç zarfında can sıkışmıştı. O kişiyi sürüm imkanınız yoktu. O kişiyi ilk müşterek battaniyeye sardık, alışkanlık şeklini açtık. Arkasından kamyonun camını kırarak oradan o kişiyi boşaltma ettik. Bir yukarı merkeze yetiştirdik" diyerek konuştu.

"İşimi aşırı seviyorum"

Ambulans helikopterde ağabey tayyareci namına fariza fail Kürşat Atik, "Diğer kaptanlarımız kabil silahlı kuvvetler kökenliyim. Burada uçuşlarımız genel açıdan ölçüsüz yapılıyor. Anlık gelişen hallerde en herşeyden ilk olarak primer vakalar, elan ciddi olaylar oluyor. Trafik kazası yahut saf kıyamet seçimi olaylar elan ciddi olaylar oluyor. En inanılır biçimde görüngü sahasına geçiş ederek hastanın matlup esenlik kuruluşuna açıktan naklini sağlıyoruz. Vakalarda romanesk bağlam oluyor. Biz genel açıdan bu duygusallığı yere indikten sonraları ayırt ediyoruz. Benim senelerdir tecrübem de bu şekilde. Genelde uçuşta değişik müşterek dikkat toplaşımı biçiminde oluyoruz. Yere inanılır müşterek biçimde indikten sonraları vakanın ne işe yaradığını çabucak görüyoruz. Zamanla elbette bu insanlarda müşterek defans mekanizması yahut kanıksama seçimi oluyor. Tabii, insanlarımıza asistan kazanmak benim mesleksel motivasyonumu yukarı ölçüde tutuyor. O sebepten dolayı işimi aşırı seviyorum" şeklinde konuştu.

"Bu mevzuda Türkiye aşırı başarılı"

Ambulans helikopterde ağabey tayyareci namına fariza fail Ünal Köse, "Biz Karadeniz Bölgesi'nde fariza yaptığımız düşüncesince bizim düşüncesince en ehemmiyetli ilke meteorolojik unsurların makul olması ve gerileyiş yerindeki problemlerdir. Yaptığımız operasyonların en dobra ve müspet yanı öbür evren ülkelerine mucibince bu dizi eylem Türkiye'de başladığından buyana tek ilçe yaşamamış olmamızdır. Bu durumun ne denli doyurmak bulunduğunu gösteriyor. Tabii ki pilotlarımızın aşırı deneyimli olması, er asıllı olması bizim düşüncesince aşırı önemli" ifadelerini kullandı.

"Ekibimiz az elan rastgele gündüz müşterek vatandaşımızın yaşamına uzanmıştır"

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doktor Emre Özden ise "Bu merkezimizden cankurtaran helikopterimiz Samsun'un yanında Tokat, Amasya, Ordu, Sinop'taki çabuk olaylara da çabuk muvasala sağlıyor. Bu merkezimizde 3 doktor, 2 paramedik, 4 tayyareci ve 3 arazi çalışanı fariza yapıyor. Ekibimiz 2019 senesinde 210, 2020 senesinde 313, 2021 senesinde ise 320 hadise düşüncesince havalandı. Ambulans helikopterimiz 2009 senesinde buyana çalışkanlık gösteriyor. Bu süreçte mecmu 2 bin 281 hadise düşüncesince havalandı. Bu salname sayı farkı 190 olaya istikbal ediyor. Bu verilere mucibince ekibimiz, az elan rastgele gündüz müşterek vatandaşımızın yaşamına uzanan müşterek el olmuş. Bu açıdan ekibimizin yardımı aşırı büyük" açıklamasında bulundu. Ambulans helikopter, en çetince anlarında vatandaşların imdadına yetişmeyi sürdürüyor.

Furkan Abrek Ünal
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ