USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Onlar yerli ve milli hava araçlarını herkesten önce gökyüzü ile buluşturuyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) kabilinden yerli ve milli olanaklar ile geliştirilen hava araçlarını hızlı istihsal öncesinde gökyüzü ile buluşturan ve herkesten önce önceki pervaz anlarına tanık bulunan pilotlar, 26 Nisan Dünya Pilotlar Günü'ne hususi açıklamalarda b

Onlar yerli ve milli hava araçlarını herkesten önce gökyüzü ile buluşturuyor
26-04-2022 10:41

Türkiye'nin defans sanayii dalında akıbet senelerde attığı adımlar çaba kazanırken, imal edilen mamüllerin de kalifikasyon süreci enine boyuna iri ehemmiyet bildirme ediyor. Tam da bu aşamada ‘kuralların kanla yazıldığı' uçuculuk ve havacılık işinde ise ‘test pilotluğu' ön plana çıkıyor. Türkiye'nin yerli ve milli olanaklar ile ürettiği hava araçlarını sınav sürecinde gökyüzü ile buluşturan alp pilotlar, hususi indinde öğrenimden geçiyor. Hava aracının tamamı etaplardaki sınav uçuşlarını meydana getiren pilotlar, en akıbet izin alınıp verim dar istihsal etabına gelene denli bu süreci bitmeme ettiriyor. Türk Havacılık ve Uzaya Sanayii (TUSAŞ) çeşidinden yerli ve milli olanaklar ile geliştirilen hava araçlarını kullanan sınav pilotları, 26 Nisan Dünya Pilotlar Günü zımnında İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine hususi açıklamalarda bulundu.

“Onlar eğer olmazsa hepimiz de olmayız, bu indinde ekipman işi çünkü”

TUSAŞ çeşidinden geliştirilen umumi hedef helikopterlerinin gökyüzü ile buluşmasını sağlayıcı sınav pilotu Gökhan Soydemir, “26 Nisan Pilotlar Günü aracılığıyla en önce ünlü ordumuzun alp pilotları ilkin iktisap etmek üzere, Türk çırçıplak havacılığında fariza önleyen tamamı pilotlarımızın, sadece pilotlarımızın değil, havacılığa fariza vermiş bulunan teknisyenlerimizin, pervaz hattına çıkmamızı sağlayıcı ve bize asistan bulunan geri izlev personelimizin, bizlerle baş başa aklıyla bizim yanımızda oturan hava gidiş geliş kontrolörlerimizin de günlerini kutluyorum. Onlar eğer olmazsa hepimiz de olmayız, bu indinde ekipman işi çünkü” ifadelerini kullandı.

“Biz GÖKBEY'i, Türk çırçıplak havacılığının ve askeri havacılığının, Türk havacılık sanayiinin zaferi kendisine görüyoruz”

Pilotluğa Türk Silahlı Kuvvetleri'nde başladığını, indinde müddet çakılı kanatlı uçaklar kullandıktan sonraları helikopter pilotluğuna intikal yaptığını vurgulayan Soydemir, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 10 yıl fariza yaptıktan sonraları TUSAŞ'ta sınav pilotu kendisine çalışmaya başladım. Halihazırda umumi hedef helikopterleri sınav pilotu kendisine fariza yapıyorum. Silahlı kuvvetlerde çakılı kanatlı doğrusu tayyare platformları ve helikopterlerle pervaz yaptım. Uçuşlarımın çoğunu da Güneydoğu Bölgesi'nde askeri operasyonlarda geçirdim. Mesleki tadı elbette ki aşırı yüksekti. Ancak burada GÖKBEY'in uğrunda bulunmanın ayrımlı indinde hali var. Çünkü tığ GÖKBEY'i Türk çırçıplak havacılığının ve askeri havacılığının, Türk havacılık sanayiinin zaferi kendisine görüyoruz. Çünkü GÖKBEY Türk mühendislerinin tasarladığı, Türk mühendislerinin her indinde perçinine denli çaktığı, uçuşa anık duruma getirmiş olduğu indinde platform. Halihazırda onun testlerinin yapılmaktadır olmasından da alım çalım duyuyoruz” halinde konuştu.

“Helikopter pilotluğu benim düşüncesince aşırı iri indinde tutku”

Helikopter pilotluğunu özlük arzusu ile seçtiğini, uçakların ulaşamayacağı noktalara ulaşarak gereksinimi olanlara dayanak sağlamanın emniyetsiz indinde gidiş verdiğinin altını çizen Soydemir, “Helikopter pilotluğunu kendim istekle seçtim. Sabit kanatlı uçuşları görevim gereği de adına getirdim. Ancak helikopter tutkusu indinde helikopter pilotu kendisine benim düşüncesince aşırı elan farklı. Helikopterin tekerini yerden kestikten sonraları helikopterin gücü ve olanakları dahilinde arzu ettiğiniz her noktaya gerileyiş yapabilmek, indinde uçağın ulaşamadığı, pistin bulunmadığı noktalarda dirilik kurtarabilmek, askerlerimize su olabilmek, dem olabilmek, çelim olabilmek, indinde cankurtaran göreviyle veladet yapmakta bulunan indinde kadının bebeğini ve onun canını kurtarabilmek indinde uçucu düşüncesince yaşanabilecek en iri hazlar. Onun düşüncesince helikopter pilotluğu benim düşüncesince aşırı iri indinde tutku” sanarak konuştu.

“Alanında evren standartlarında insansız hava araçlarına cemaat olduk”

TUSAŞ çeşidinden geliştirilen ANKA ve AKSUNGUR denli platformların gökyüzü ile buluşmasını sağlayıcı sınav pilotu Cengiz Ay ise, “Benim havacılık serüvenim rüştiye yıllarımdaki uçucu olma aşkı ile başladı. Daha sonraları ortaöğretim yıllarında darülfünun imtihanlarına hazırlanarak Hava Harp Okulu'na antre yapıp, Türk Hava Kuvvetleri saflarında pedagoji bilimi alarak pilotluğa başladım. Belli indinde hamle kaydettikten sonraları insansız hava araçlarına intikal yaptım. İnsansız hava araçlarının sarsıntı süreci türkiye düşüncesince aşırı gerilere uzanmıyor. Fakat aşırı aceleci indinde halde gelişti ve dalında evren standartlarında insansız hava araçlarına cemaat olduk” açıklamasında bulundu.

“Benim düşüncesince de bu uçağın pilotu iktisap etmek bu manada da ayrı indinde zevk, ayrı indinde alım çalım deposu olmuştur”

Yaklaşık 6 senedir TUSAŞ'ta sarıklı sınav pilotu kendisine fariza aldığını kail Cengiz Ay şunları kaydetti:
“Ben kestirmece 6 senedir Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nde sarıklı sınav pilotu kendisine fariza yapıyorum. Tabii ki insansız hava araçları insanlı uçaklara gereğince aşırı elan farklı. Çok elan ayrımlı dikkatler talip indinde bölüm. AKSUNGUR insansız hava ara bulucu ise evren çapında ihtimal de alanının, sınıfının en dobra uçaklarından birisi durumuna mevrut durumda. Baktığınız devir dünyada bu janr tayyare yapabilen diyar sayısı indinde elin parmaklarını geçmez. Biz de o ülkelerden birisi durumuna geldik. Benim düşüncesince de bu uçağın pilotu iktisap etmek bu manada da ayrı indinde beğeni ayrı indinde alım çalım deposu olmuştur. Özellikle gailesiz arkadaşlara buradan çağırmak istiyorum. İleride insanlı olsun insansız olsun indinde tayyare pilotu iktisap etmek istiyorlarsa, indinde helikopter, indinde hava ara bulucu pilotu iktisap etmek istiyorlarsa bunun düşüncesince fedakârlık ve çalışkanlık, ağız ağıza pilotluğa adanmışlık gerekiyor. Bizim mesleğimiz az buçuk da bu şekilde.”

“Silahlı insansız hava araçlarının gelişme göstermesi ile baş başa uçuculuk aşırı ayrımlı indinde platforma taşınmış oldu”

Özellikle silahlı insansız hava araçlarının üretilmesi ile baş başa pilotluğun aşırı ayrımlı indinde platforma taşındığının altını çizen Ay, “Silahlı insansız hava araçlarının gelişme göstermesi ile baş başa uçuculuk aşırı ayrımlı indinde platforma taşınmış oldu. Eskiden harp uçağı içinde yer meydan pilotun da pilotun da dirilik kaybı riski vardı, zımnında her şeyin riski fazlalaşmak zorundaydı. Silahlı insansız hava araçları ile baş başa içinde uçmadığımız indinde uçağın kullanımını yapıyoruz. Dolayısıyla pilotun dirilik kaybı riski sıfıra indirilmiş oluyor. Ayrıca da bilhassa AKSUNGUR denli platformlar sebebiyle kestirmece 50 saate denli havada kalma süresine kavuşmuş olduk. Savaş uçaklarında hakeza indinde imkanımız olamıyor maalesef, azami 2 ve ya 3 vakit havada kalma denli indinde imkanımız oluyor. Fakat silahlı insansız hava araçları ile 50 saate denli havada patron aşırı indinde tomar lazer güdülebilen cephane taşıyıp, esmer birliklerimize olsun, gayri yer unsurlarımıza olsun, benzeyen hava desteği sağlanması dair aşırı elan ceninisakıt maliyetle ve pilotumuzun dirilik kaybı riski yapılmaksızın bu mevzuyu çözebilme kabiliyetine kavuşmuş olduk” dedi.

“Feza Evrensev Beyefendi Türk hava sahasında mukayyet önce uçuşu önleyen kişi”

Silahlı pedagoji bilimi uçağı kendisine yerli ve milli olanaklar ile imal edilen HÜRKUŞ'un sınav pilotluğunu üstüne sektör Kerem Fatih Satıcı ise, “Öncelikle alp Türk ordumuza dayanak veren, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde fariza önleyen pilotlarımız ilkin iktisap etmek kıl payı ve elbette ondan sonra da evren havacılığına izlev fail tamamı pilotların bu ehemmiyetli gününü kutlarım. Böyle indinde günde Feza Bey'i anmadan bu röportajı yapmamız makul olmaz. Feza Evrensev Beyefendi Türk hava sahasında mukayyet önce uçuşu önleyen kişi. 1912 yılı 26 Nisan tarihinde bu uçuşu yapmış ve tığ de bu haset pilotlar haset kendisine kutluyoruz. Hatta 2013 yılından itibaren de Dünya Pilotlar Günü kendisine kutlanmakta bugün. Bu manada kendisini rahmet ve saygıyla anıyor ve minnetlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Benim yapabildiğimi benden sonrakiler aşırı elan dobra yapabilecektir, yapabilmeleri gerekir”

Havacılık mesleğinin nice disiplini indinde arada tuttuğunu ve hepsinin baş başa cereyan etmesi ile sağlandığını vurgulayan Satıcı, “Bu işin bilgelik altyapısı aşırı derin, aşırı emek vermeyi gerektiriyor. Bir el talip bireyin bunu hücre alması gerekiyor. Bu mesleği bitene denli bitmeme ediyor. Ben hala sınavlara giriyorum. Hala uçuşlarım ayrıksı indinde sarıklı çeşidinden gözlemleniyor, değerlendiriliyor ve akıbet uçuşunuzu yapana denli da bu çalışkanlık bitmeme edecek. Bunu hücre kabul etmek gerekiyor. Bir ekipman emek vermesi içerisinde, buna makul indinde bina içinde iktisap etmek gerekiyor. Çünkü bu yegâne başına meydana getirilen indinde iş değil, her insanın getirisi bulunan indinde iş ve her insanın katkıları önemli. Bu meydan serbest indinde alan. Her kademede düzentileme olanağı var. Pilotluk elbette ki bunlardan indinde tanesi. Ama bedava indinde işi değil, mütekait indinde iş. Ancak elbette kimsenin gözünü de korkutmamak lazım. Benim yapabildiğimi benden sonrakiler aşırı elan dobra yapabilecektir, yapabilmeleri gerekir” halinde konuştu.

Utku Şimşek - Yunus Özkan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ