USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Otizmli Enes aldığı eğitim sayesinde konuşmaya başladı

Kocaeli'de 3,5 yaşlarındayken konuşmadığı düşüncesince gittiği ruhiyatçı kabilinden içe yöneliklik tanısı konulmuş olan Enes, aldığı eğitim sayesinde endamsız müddette konuşmaya, çevresindekilerle enformasyon kurmaya başladı. Oğlunun gelişimi ile yaşamış olduğu mutl

Otizmli Enes aldığı eğitim sayesinde konuşmaya başladı
26-09-2021 13:50

Kocaeli'de canlı Şükran ve Recep Satıcı çiftinin 5 yaşındaki evlatları Enes, 3,5 yaşına derece konuşamaması ve muhtelif tutum bozuklukları yaşaması haysiyetiyle anası çeşidinden hastaneye götürüldü.

Gittikleri hastanede doktor, icra ettiği incelemelerin peşi sıra Enes'i ortak psikoloğa götürmeleri icap ettiğini söyledi. Daha sonraları gittikleri ruh bilimci çeşidinden Enes'e içe yöneliklik teşhisi konuldu.

Psikoloğun tavsiyesi ilişkin ortak iyileştirme merkezinde eğitim almaya süregelen Enes, muhtelif kelimeleri anlatmaya başladı. Merkezdeki eğitimin çıtırbom gelmesi ilişkin karı Enes'i Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde mevcut Atlantis hususi Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezine götürdü.

Merkezde eğitim almaya süregelen Enes, çelimsiz müddette konuşmaya, cümleler kurmaya başladı. Davranış bozukluklarında da şişman seviyede eksilme yaşanmış olan Enes, bundan hakeza arkadaşları ve çevresindeki insanlarla yazışma kurup konuşabiliyor.

"Bana önceki defa 'anne' söylediği o anda yaşadığım duyguyu size anlatamam"

Anne Şükran Satıcı, aldığı eğitim sayesinde oğlunun konuştuğunu belirterek, "Enes 3 yaşına yaklaşmıştı. Hala konuşmuyordu. Bu nedenden dolayı çevre bebek doktoruna gittik, orada etraflı testleri yapıldı. Bazı vitamin ve koku değerleri düşüt çıktı. Bizi bebek psikoloğuna yönlendirdiler. Aynı güneş arasında gittiğimizde ruh bilimci bana muhtelif sorular sordu. Ben soruları cevapladıktan sonraları içe yöneliklik belirtileri bulunduğunu söyledi. Bize dü maaş proses verdi, onun söylediği etraflı şeyleri uyguladık. O proses süresince konuşmaya başladı. İlk kelimesi 'hediye' oldu. Ondan biraz güneş sonraları tığ balkonda oturuyorduk. Dışarıda yağız ortak tavuk vardı, onun faziletkâr ortak yerden atladığını gördü. Bana, 'Siyah tavuk alçak atladı, çaça yedi' diyerek meslek kurdu. Çocuğun 'anne' demesi her insana alışılagelen geliyor. Benim çocuğumun bana önceki defa 'anne' söylediği o anda yaşadığım duyguyu size anlatamam. Bana dünyaları bahşettiler. Çok elleme ortak duyguydu. O ortak yegâne kelimeyi işitmek inanılmazdı. Dedim ki sabaha derece konuşsun, hiçbir susmasın. O derece bekledik ki konuşmasını, önceki defa konuştuğunda 3 buçuk yaşındaydı" dedi.

"Doğa ile iç içe olması gelişimi düşüncesince aşırı ehemmiyetli ortak faktör"

Oğlunun derslik süresince kalmayarak, hayvan bilimi ve tabiat ile iç içe ortak eğitim almasının da gelişimine şişman yardım sağladığını anlatım fail Şükran Satıcı, "Buradaki eğitim sayesinde aşırı şişman değişimleri oldu. Eve kimesne gelsin istemiyordu, misafirleri görür görmez ağlıyordu. Şimdi eve gelenleri aşırı elleme ortak biçimde karşılıyor. Dışarıda hiçbir tanımadığı şahıslara güçlü özellik gösteriyor, yanlarına gidip sarılıyor. Gelişimi, el becerileri aşırı gelişti. Şimdi meslek kurabiliyor. Sorulan soruları aşırı elleme algılayıp, elden yanıt veriyor. Buraya gelmeden ilkin psikoloğun bizi yönlendirdiği bambaşka ortak merkeze gittik. Orada dört duvarla boğunuk ortak sınıfta eğitim görecekti. Küçücük ortak odadaydı. Oranın dişi olabileceğini düşünmüyordum. Burada hayvanlarla koşuyor, onları seviyor. Buranın tabiat ile iç içe olması gelişimi düşüncesince aşırı ehemmiyetli ortak faktör. Mesela vaktiyle su istediğinde eli ile gösteriyordu, demin 'anne bana su ver' diyor. Onu önceki duyduğumda aşırı şaşırdım. evvel sarıldım öptüm" diyerek konuştu.

"Erkek evlatlarının geç konuştuğunu düşünüyordum"

Erkek evlatlarının geç konuştuğunu fikren Enes'in eğitim almasına tereddütle baktıklarını fakat tahsile başlaması ile baş başa oğlundaki gelişimi çelimsiz müddette gördüklerini dile getiren ağababa Recep Satıcı ise, "Sürekli 'erkek evlatları geç konuşur' diyorlar. Onun ferahlığı ile hakeza eğitim edinmeyi düşünmüyordum. Onun da tesiri vardı. Sonuçta konuşur diyerek düşünüyordum. Ama buraya doğmak ona aşırı elleme geldi. 'Baba' demesi, gelip bizimle hitabı aşırı elleme ortak şey" biçiminde konuştu.

"Eğitim kararında şu an kendisini elleme ortak biçimde anlatım edebiliyor"

Enes'in eğitim süreciyle ait bilim verici meslek evveliyat öğretmeni Ayşe Tavşancı, "Enes önceki ulaştığında 3 buçuk yaşlarındaydı. Hece çıktılarımız vardı lakin bunlar fonksiyonel değildi, kendisini anlatım edemiyordu. Çevreye, namına dirlik farkındalığımız düşüktü. Daha sonraları Enes, daim ve temelli ortak eğitim aldı. Bu eğitim kararında şu an kendisini elleme ortak biçimde anlatım edebiliyor. Farkındalığı aşırı iyi, çevreye dirlik yazışma becerilerimiz gelişti. Bu süreçte eğitimlerimizin devamlılığı aşırı önemliydi. Enes stabil ortak biçimde tahsile gelmeye bitmeme etti" ifadelerini kullandı.

Cihan Atik- Ömer Faruk Kıyak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ