USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Pençe operasyonlarında bin 67 terörist etkisiz hale getirildi

Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdiği “Pençe operasyonları” ile terör örgütüne ciddi çarpış vurdu. 2019'da Hakurk ile başlayıp Sinat-Haftanin ile bitmeme eden, Metina ve Avaşin-Basyan ile esneyen ve akıbet yerine Zap bölgesi ile bitmeme fail Pençe ope

Pençe operasyonlarında bin 67 terörist etkisiz hale getirildi
28-04-2022 12:19

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın terörle mücadelede dünkü müşterek düzenlilik konseptine gidildiğini açıklamasının peşi sıra Irak'ın kuzeyindeki terör yuvaları planlı operasyonlarla dağıtıldı. "Pençe serisi" namına isimlendirilen bu operasyonlardan ilki üç yıl evvel gerçekleştirildi. Hakurk dalında terör örgütünce geçer not in ve sığınakların imha edilmesi ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amacıyla başlatılan operasyon düşüncesince 27 Mayıs 2019'da düğmeye basıldı.

Operasyon çerçevesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na müteallik acı dayanak noktası vasıtalarının atışları ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na müteallik uçakların iklim harekatıyla yumuşatılan maksat sahasına iklim atak harekatıyla komandolar indirildi. Belirlenen hedeflerin başarıyla arama dibine alınmasının peşi sıra harekatın dünkü safhasına geçildi. Devam fail operasyonun piyasasının genişletilmesiyle meydana gelen Pençe-2 Operasyonu'nda terör yuvaları parçalandı. Mehmetçik, Pençe 1 Operasyonu'nda 126, Pençe-2 Operasyonu'nda ise 102 teröristi etkisiz hale getirdi.

Pençe-3 Operasyonu'nda 102 terörist etkisiz hale getirildi

Hudut güvenliğine müteveccih Hakurk'tan mevrut tehdidin şişman miktarda kaldırılmış edilmesinin peşi sıra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin müşterek ahir maksadı Sinat-Haftanin bölgesindeki terör yuvaları oldu. Milli Savunma Bakanlığı, 24 Ağustos 2019'da uç güvenliğini ileriden sağlamak, teröristlerle ilişik in ve sığınakları imha geçirmek öze Sinat-Haftanin dalında Pençe-3 Operasyonu'nun başlatıldığını açıkladı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na müteallik uçaklar, Kara Havacılık unsurları, SİHA/İHA'larla desteklenen operasyon çerçevesinde terör örgütüne ilişik hedefler biricik on paralık imha edildi. Söz konusu operasyonlarla koordineli aşırı sayıda iklim harekatı da gerçekleştirilirken, Pençe-3 Operasyonu'nda etkisiz hale getirilen toplanmış terörist sayısı 102 oldu.

81 maksat imha edildi

Terörle mücadelenin kalan müşterek gidişatta bitmeme etmiş yer aldığı ahir süreçte Milli Savunma Bakanlığı, 15 Haziran 2020'de dünkü müşterek harekatın yaşama geçirildiğini, "Türk harp uçakları teröristlerin inlerini başlarına yıkıyor" ifadesiyle duyurdu. Pençe-Kartal ismi maruz operasyon çerçevesinde Irak'ın kuzeyinde teröristler kabilinden üs namına geçer not Sincar, Karacak, Kandil, Zap, Avaşin Basyan ve Hakurk'taki terör hedeflerine iklim harekatı düzenlendi. Teröristlere ilişik barınak, melce ve mağaralardan oluşan 81 hedefin imha edilmiş yer aldığı operasyona diyar genelindeki savaşçı üslerden koruyucu harp uçaklarının yanı sıra, İHA'lar, HİK ile tanker uçakları da katıldı. Hava harekatlarında şişman miktarda evcil ve ulusal zeki cephane kullanıldı. Hava harekatının elden peşi sıra Mehmetçik müşterek kat henüz terör hedeflerini imha geçirmek az daha Irak'ın kuzeyine harekat düzenledi.

Pençe-Kaplan Operasyonu çerçevesinde Hava Kuvvetleri, acı dayanak noktası vasıtaları, ATAK helikopterleri, İHA ve SİHA'larla desteklenen komandolar iklim atak harekatıyla Haftanin'e geçiş ettirildi. Operasyon çerçevesinde belirlenen yerlere komandolar karadan sızdırılmış harekatı gerçekleştirirken, birtakım komando er er birlikleri de helikopterlerle alana indirildi. Operasyon kararında 228 terörist etkisiz hale getirildi.
Takvimler 10 Şubat 2021'i gösterdiğinde Türk Silahlı Kuvvetleri müşterek kat henüz terör hedeflerine müteveccih şişman müşterek harekat gerçekleştirdi.

Operasyonlar kararı ağırbaşlı zayiat sağlayan terör örgütünün Irak'ın kuzeyinde birtakım alanlarda baştan tahaffuz alanları meydana getirmeye çalıştığının tespiti üstünde dip müşterek iklim harekatı yapıldı. "Pençe Kartal-2" ismi maruz operasyon çerçevesinde Gara dalında teröristler kabilinden geçer not hedefler dip acı dibine alındı. Hava harekatında hedeflerin birlik isabetle vurulmasının peşi sıra alana kişmiri unsurları helikopterle indirildi. Operasyonla terör örgütünün bölgedeki varlığına ağırbaşlı vuruş indirilirken, 65 terörist etkisiz hale getirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı

Terör örgütüne müteveccih operasyonların sürdüğü devirde Türk Silahlı Kuvvetleri bu defa de Metina ve Avaşin-Basyan'daki terör hedeflerine müteveccih Pençe Şimşek ve Pençe Yıldırım Operasyonu'nu başlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan 2021'de Kara Kuvvetleri Harekat Merkezi'ndeki Bakan Akar ve beraberindeki TSK kumanda kademesine videoteyp konuşma yöntemi ile bağlanarak Mehmetçiğe muvaffakiyet dileklerini iletti ve operasyonun başlatıldığını kamuoyuna duyurdu.

"Terörün kökünü kazımakta ve vatandaşlarımızı terör belasından ağız ağıza kurtarmakta kararlıyız" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu zamanı mücadeleyi meydana getiren Türk Silahlı Kuvvetleri ve onun alp mensuplarıyla alım çalım duyduklarını belirtti. Operasyon çerçevesinde komandolar teröristlerin inlerine girdi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na müteallik uçaklar ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın acı dayanak noktası vasıtaları terör hedeflerini yerle müşterek etti. Milli Savunma Bakanlığı operasyonlara müteallik ilerleyici sürede meydana getirdiği açıklamada, Pençe Şimşek'te 176, Pençe Yıldırım'da ise 211 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

"Kilit" kapanıyor

Hudut güvenliğini getirmek az daha Hakurk ile başlayan, Sinat-Haftanin ile bitmeme eden, Metina ve Avaşin-Basyan ile esneyen operasyonların peşi sıra Mehmetçik bu defa hedefine terör örgütü düşüncesince şişman deme anlatım fail Zap'ı aldı. Teröristlerin yuvalandığı bölgelerin merkezi konumunda arsa meydan ve Pençe serisi harekatları çerçevesinde Hakurk, Metina'dan kaçan teröristlerin toplandığı semt bulunan Zap'a müteveccih operasyon düşüncesince 17 Nisan 2022'de harekete geçildi. Terör örgütü kamplarının bulunmuş yer aldığı ve örgütün birtakım elebaşlarının arsa almış yer aldığı alana planlı operasyona Pençe Kilit ismi verildi. Irak'ın kuzeyinden meydana gelen saldırılara "kilit vurulması" çerçevesinde planlanan operasyonda, hedefler iklim harekatları ve acı dayanak noktası vasıtaları ile eyyam öncesinden vurulmaya başlandı. Diğer operasyonlarda yer aldığı kabil Irak'ın komut hakları ve arsa bütünlüğüne hürmetkâr müşterek biçimde meydana gelen Pençe Kilit çerçevesinde 17 Nisan gecesi açık kabiliyetli iklim harekatı düzenlendi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na müteallik uçakların katılmış yer aldığı harekatta Havadan Erken İhbar Uçağı, İHA ve SİHA'larla beraberce tanker uçakları da fariza aldı.

Mehmetçik Zap'ta

Uçakların belirlenen hedefleri birlik isabetle vurmasının peşi sıra semt Fırtına, ÇNRA ve başka futbolcu unsurlarınca dip acı dibine alındı. Ateş dayanak noktası vasıtaları atışlarının peşi sıra ATAK helikopterleri, İHA ve SİHA'larla desteklenen hususi Kuvvetler unsurları ve komandolar karadan sızarak ve helikopterlerle alana geçiş etti. Helikopterleri evcil ve ulusal ATAK helikopterleri korudu. Hava atak harekatının yapılmasından sonraları Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, operasyonun müşterek numara safhasında belirlenen hedeflerin ele geçirildiğini, operasyon çerçevesinde şu anne derece 57 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Öte taraftan topu topu bu operasyonlarla müteallik namına Irak'ın kuzeyindeki terör hedeflerine müteveccih aşırı sayıda iklim harekatı da düzenlendi.

Hedef yalnızca teröristler

Milli Savunma Bakanlığının bahis konusu operasyonlara müteveccih açıklamalarında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör hedeflerine müteveccih gerçekleştirdiği topu topu faaliyetlerde yer aldığı kabil Pençe serisi operasyonlarda da hedeflerin yalnızca ve yalnızca teröristler yer aldığı nice kat vurgulandı. Operasyonların Irak'ın komut hakları ve arsa bütünlüğüne hürmetkâr müşterek biçimde gerçekleştirildiği belirtildi. Bunlarla beraberce topu topu faaliyetlerde yer aldığı kabil bu operasyonlar esnasında sivillerin, zamanı ve kültürel yaratıklar ile çevrenin dokunca görmemesi düşüncesince herhangi müşterek muhtelif tedbirin alındığı kaydedildi.

Söz konusu operasyonların müşterek başka kuma ayrıcalığı ise faziletli ölçüde takip edeni oldu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberindeki TSK kumanda kademesi ile topu topu operasyonları gene itibaren harekat merkezlerinden izlem etti. Bakan Akar, operasyonlara eklenmiş bulunan birliklerin komutanları ile nice kat videoteyp konuşma toplantıları gerçekleştirdi.

Utku Şimşek
 

İLGİLİ HABER
MSB: Barış Pınarı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde 12 PKK/YPGli terörist etkisiz hale getirildi MSB: 'Barış Pınarı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde 12 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ