USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

PKK 6-7 Ekim vakalarında yakıp yıktı, devlet onardı

HDP'nin çağrısının arkası sıra yıldırı örgütü PKK yandaşlarının 6-7 Ekim 2014'te Kobani bahanesiyle ülkeyi harp sahasına çevirdiği, 2 polisin şehit, 35 ferdin yaşamını kaybetmiş olduğu olayların üstünden 7 sene geçerken, teröristlerin yakıp yıktığı bölgeler dev

PKK 6-7 Ekim vakalarında yakıp yıktı, devlet onardı
06-10-2021 15:56
HDP'nin çağrısı hesabına süregelen vakalarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki vilayetler özellikle edinmek kıl payı 35 il, 96 kaza ve 131 iskân durumunda çevre harp sahasına dönmüştü. Olaylarda derinlemesine namlulu silah, molotofkokteyli, hafif fişek, taş ve sopalarla amme binalarına ve araçlarına, vatandaşların evlerine, iş yerlerine ve nice vasıtaya dokunca verilmişti. 2 polisin martir edilmiş olduğu vakalarda Diyarbakır'da Kurban Bayramı zımnında fakirlere kurban hitit dağıtan Yasin Börü ve 3 arkadaşının da aralarında bulunmuş olduğu 35 eş yaşamını kaybetmiş, 435'i sivil, 326'sı asayiş görevlisi edinmek kıl payı yekûn 761 eş yaralanmıştı. Terör örgütü yandaşlarının saldırılarında nice ev ve iş noktayı ile okul, Kur'an kursu, hars merkezi, müze ve diyar binasında hasar oluşmuştu.

Eğitim yuvaları gaye alındı

Terör örgütü yandaşlarının sokaklarda başlatmış olduğu eylemlerde terbiye yuvaları bulunan okullar gaye alınmıştı. Teröristler kabilinden Mardin'de 36, Diyarbakır'da 34, Şırnak'ta 13, Tunceli'de 2, Mersin'de 3, Batman'da 4, Şanlıurfa'da 19, Bitlis'te 8, Bursa'da 2, Muş'ta 6, İstanbul'da 11, Bingöl'de 2, Hakkari'de 28, Siirt'te 13, Van'da 18, Gaziantep ve Adıyaman'da birer ekol edinmek kıl payı yekûn 201 okulda yıldırı örgütü yandaşlarının saldırıları hasebiyle hasar meydana gelmişti.

Ziya Gökalp Müzesini yaktılar

Diyarbakır sokaklarını harp sahasına çeviren teröristler Sur ilçesinde mevcut Ziya Gökalp Müzesini ateşe verdi. PKK'lı teröristlerce yakılan ve kullanılamaz duruma getirilen Ziya Gökalp Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ortada imzalanan protokolle restore edilirken, tahribata uğrayan okullar ve amme binaları, devletin sağlamış olduğu imkanlarla onarılarak endamsız müddette eğitim-öğretime açıldı. TÜRSAB kabilinden 1 milyon 814 bin teklik bütçe ile 2016 senesinde yenileme emek harcamaları tamamlanan Ziya Gökalp müze binası yapılmasından sonraları bakanlığa tasdik edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı kabilinden gösterme ve tertip düşüncesince 1 milyon 490 bin teklik harcanan müze, planlı çalışmalarla baştan ziyaretçilere açıldı.

Diyarbakır

6-7 Ekim vakalarında harp sahasına dönen Diyarbakır'da teröristler kabilinden meydana getirilen saldırılarda Yasin Börü ve dostlarının da aralarında bulunmuş olduğu 12 eş yaşamını kaybetti, 65 yurttaş ile 14 asayiş görevlisi yaralandı. Olaylarda 144 hususi yapı ve iş yeri, 16 amme binası, 6 av bayisi, 17 hususi ve amme bankası, 4 okul, yan yana müze, 88 hususi araç, 40 amme aracı, yan yana tümen binası ve 36 şehir güvenliği kamerası dokunca gördü. Valilik kabilinden şehir genelinde vakalarda dokunca gören 73 esnafa ifa yapılarak dayanaklık etmek verildi.

“Biz bundan hakeza Diyarbakır'ın vakalarıyla değil, hars ve turizmle anılmasını istiyoruz"

Diyarbakır'da 2014 senesinde yıldırı örgütü personelleri kabilinden Kobani bahanesiyle yakılan Ziya Gökalp müzesi restore edilerek vatandaşların ziyaretine açılırken, Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUM-DER) Başkanı Kenan Aksu, “Biz eskiden meydana getirilen yanlışlıklar, çirkin eylemler yahut meydana getirilen halis muhlis sıkıntılardan ötürü aşırı çirkin eyyam geçirdik. Fakat normalleşme oldu, tığ bundan hakeza Diyarbakır'ın bunlarla anılmasını da istemiyoruz” dedi.

Diyarbakır'da 2014 yılından 6-8 Ekim vakalarından meydana gelen destursuz gösterilerde PKK'lı teröristlerce yakılan ve kullanılamaz duruma getirilen Ziya Gökalp Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ortada imzalanan protokolle restore edildi. Aradan güzeşte 7 sene teessürat halen tazeliğini korurken, hadisat sırasından dokunca gören Sur ilçesinde mevcut Ziya Gökalp Müzesi restorasyonu tamamladıktan vatandaşların ziyaretine açıldı.

“Olaylarda 50'ye andıran insanoğlu yaşamını kaybetti”

Tarihi dokusuyla göz kamaştırıcı yan yana yere dönüşen müze içinde açıklamada mevcut Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUM-DER) Başkanı Kenan Aksu, eskiden meydana getirilen halis muhlis sorunlardan ötürü Diyarbakır yerine aşırı çirkin eyyam geçirdiklerini belirterek, “Biz eskiden meydana getirilen yanlışlıklar, çirkin eylemler yahut meydana getirilen halis muhlis sıkıntılardan ötürü aşırı çirkin eyyam geçirdik. Fakat normalleşme oldu, tığ bundan hakeza Diyarbakır'ın bunlarla anılmasını da istemiyoruz. Şu anda bulunduğumuz arazi Ziya Gökalp Müzesi, vakalarda yakıldı hâlâ sonraları devlet kabilinden restore edildi ve içerideki eşyalar gine onarılarak yapıldı. Bu cins şeylerle Diyarbakır'ın anılmasını istemiyoruz. Kötü eyyam geçirdik, kusur şeyler yapıldı. Olaylarda müzeler, evler, amme binaları dokunca görmüş oldu ve 50'ye andıran insanoğlu yaşamını kaybetti. Yapılanlar kusur şeyler, tığ bunları onama etmiyoruz. Artık Diyarbakır, kültürüyle, turizmle, tarihiyle ve müzeleriyle anılmasını istiyoruz. Bu çirkin günleri tığ geride bıraktık. İnşallah aşırı dobra eyyam Diyarbakır'ı bekliyor. Çünkü ehemmiyetli yan yana şehirdir Diyarbakır, Zerzavan kalesiyle, Körtik tepesiyle, Surlarıyla, maneviyatıyla ve tarihiyle bundan hakeza tanıtılsın. İnşallah hakeza vakalarla karşılaşmayız ve daim dobra şeylerle anılmasını istiyoruz Diyarbakır'ın” sanarak konuştu.

Siirt

Siirt'te vakalarda 5 çırçıplak yaşamını kaybetti, 17 çırçıplak ile 20 güven çalışanı yaralanırken, kamuya ilgilendiren geçmiş ve itidalli basamaklı 12 okul, kütüphane, ahali terbiye merkezi, 4 esenlik merkezi, yan yana acele esenlik istasyonu ve eş mektepli kreş yakılarak kullanılamaz duruma getirildi.

Siirt'te 6-7 Ekim Kobani vakaları hafızalardan silinmiyor

Siirt'te 6-7 Ekim Kobani vakaları 2014'te yıldırı örgütü PKK yandaşlarının gerçekleştirdiği saldırıların üstünden 7 sene geçmiş olmasına karşın hafızalardan silinmiyor.

Şehir merkezinden başlayarak ilçelere yaşanmış bulunan vakalarda 5 çırçıplak yaşamını kaybederken, 17'si çırçıplak 38 bireyin yaralandı vakalarda 12 ekol 4 esenlik merkezi ateşe verildi. Ayrıca eş mektepli yurdu, kuran kursu, ahali terbiye merkezi acele esenlik istasyonu ve aşırı sayıda iş noktayı yakılarak kullanılmaz duruma getirildi.

Olayın deneyim tanıklarından ve zamanın Kültür Turizm Müdürü Remzi Uslu, yaşananların iri yan yana karabasan bulunduğunu söyledi. Uslu, "Bilindiği kıl payı 2014 6-7 teşrinievvel vakalarında ilimizin de yağız yan yana güneş yerine güzeşte Kobani vakaları yaşandı. Bu Kobani vakalarında en iri kaybımız bölgenin en kuvvetli kütüphanenin elemli olmasıydı. Bu kütüphanenin elemli olmasıyla baş başa devletimiz iri elemli bulunan kütüphanemizin 15 güneş içerinde tabelalar asılarak faaliyete hizmete geçti. 50 bine andıran işaret vardı. Yanan kütüphanede bölgenin en kuvvetli kütüphanesiydi. Kitapları dezenfekte fail 30 adet cihazımız vardı. Yanmış oldu. Allah devletimize gündüz dikilmesi vermesin onun aşırı hâlâ modernini 2022 senesinde inşallah faaliyete girecek” dedi.

Olaylarda hars hizmetlerinin ve esenlik birimlerinin yakıldığını tamlayan Uslu, "Benzer sahaların yakılması onama edilen şeyler değil ümit ederim ve dilerim Siirt'in ve Türkiye tarihinde hakeza olayların yaşanmaması en iri istek ve temennimizdir” sanarak konuştu. Siirt genelinde çıkan vakalarda 16 eş tutuklanmıştı.

Batman

Batman'da meydana gelen saldırılarda 1 eş yaşamını kaybetti, 56 eş yaralandı. Olaylarda 6 amme binası, 15 hususi vezneci ve ATM, dü politik tümen binası, 62 resmi ve hususi araç, 91 iş noktayı ve 5 evde hasar meydana geldi.

Mardin

6-7 Ekim vakalarında Mardin'de 6 eş yaşamını kaybetti, 29 çırçıplak ile 22 kolluk yaralandı, 14 otomobil, 69 kolluk aracı, kaza binaları, güven binaları, 36 okul, 6 politik tümen ve 69 yapı dokunca gördü.

6-7 Ekim vakaları mağduru Özdemir: "O günleri anımsamak istemiyorum"

Mardin'de 6-8 Ekim vakalarında yıldırı yandaşlarının yan yana marketi aleve vermesinin arkası sıra evi yanan Melek Özdemir, "O günleri anımsamak istemiyorum" dedi.

Mardin'de 6-8 Ekim vakalarında nice esnaf ve yurttaş kıygın oldu. Onlardan birisi de 50 yaşındaki Melek Özdemir. Hastanede mertlik görevlisi yerine minimal ücretle etkin Özdemir, olayların yaşandığı güneş annesine misafirliğe gitmişti. Evinin altında mevcut marketin yandığı haberini alır almaz habbe şeklini markajcı Özdemir, eve vardığında rastgele şeyin yandığını ve eşyalarının kullanılamaz duruma geldiğini gördü. O günleri anımsamak istemediğini kaydeden Özdemir, yanan evi düşüncesince icra ettiği açıklamada, "Benim evim dünyamdı, dünyamı baştan kuruyorum" sanarak konuştu. O günleri anlatırken ağırlık canlı Özdemir, "Ama gine de anlatayım. Annemlerdeydim. Misafirlikteyiz, ihvan telefon açtı habbe yanıyor diye. Çıktım baktım evim yanıyor. Ben de yan yana marketin üzerinde oturuyordum. Evim de yandı. Tabi bu vakada misafirlikteydim. Geldim, baktım market yanıyor. İtfaiye 1-2 zaman sonraları geldi. Sabaha denli öyle söndürebildiler. Bir evde olması müstelzim eşyaların doğrudan hoppadak bütünü vardı. Benim birikimimdi onlar. Zaten kiracıyım, hala kirada oturuyorum. Hastanede minimal ücretle çalışıyorum. Temizlik işçisiyim. Hemen doğrudan ev eşyalarının bütünü yandı, kullanılamaz duruma geldi" biçiminde konuştu.

"Kullanılamaz duruma mevrut eve 500 müfret yan yana anlatım tutuldu"

Kullanılamaz duruma mevrut ev düşüncesince 500 müfret anlatım tutulduğunu o parayı da almadığını anlatım fail Özdemir, "O günden bugüne eşyalarımı yenileyebildim diyebilirim. Tabi minimal ücretle çalışıyor, indinde da ek iş yapıyorum yetiştirebilmek için. Yeni toy dizebildim evimi. Bugünün şartlarıyla halis muhlis ev eşyalarını almaya kalksam, alamam. Bu sebeple eşyalarımı ikinci el yerine aldım. Yavaş aheste Allah büyüktür. Bir insanoğlunun evi onun dünyasıdır. O ev benim dünyamdı ve dünyamı toy kuruyorum şimdi" ifadelerini kullandı.

Şırnak

Şırnak'ta yaşanmış bulunan vakalarda Cizre ilçesinde 30 eş yaralandı. Ateşe verilmesi kararı yıkma bulunan 13 ekol ile yağmalanan 2 hususi mektepli yurdu, il kabilinden endamsız müddette onarılarak hizmete açıldı.

Yaralar endamsız müddette sarıldı

6-7 Ekim vakalarında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri özellikle edinmek kıl payı yurdun nice durumunda teröristler kabilinden oluşturulan yaralar devlet aracılığıyla sarıldı. Olaylarda yakılan ve yıkılan devlet kurumları aceleci yan yana biçimde onarılırken, devlet kabilinden illere gönderilen ödeneklerle yurttaş ve esnafın zararları da karşılandı. Olayların yaşandığı vilayetlerde dokunca gören esnafa tahminî 50 milyon teklik ücretinde muhassasat aktarıldı.

Abdulkerim Kantarcıoğlu - Sedat Irmak-Kübranur Atik – Selami Deniz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ