USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Prof. Dr. Serakıncı: Aziz hocamızı birlikte yegâne söz ile tanımla derlerse 'azim' derim

Nobel ödüllü Türk bilgi insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın "manevi kızı" KKTC Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, "Aziz hocamızı birlikte birim tane lügat ile tanımla derlerse 'azim' derim." dedi.

Prof. Dr. Serakıncı: Aziz hocamızı birlikte yegâne söz ile tanımla derlerse 'azim' derim
10-03-2022 13:40
Ankara

Milli Eğitim Bakanlığının davetiyle Ankara'daki Aziz Sancar Eğitim Kampüsü'nün açım törenine eklenmek az daha Türkiye'ye mevrut tıbbi dirim bilimi ve kalıtım bilimi uzmanı Serakıncı, kendisini "manevi kızım" diyerek nitelendiren Aziz Sancar'ın adsız sansız yönleri ve dokunmabana üstünde akıbet ilmî buluşuna bağlı AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Serakıncı, Sancar ile Nobel ödülünü aldıktan sonradan tanıştıklarını belirtti. Bu süreçte değişik elmek adresleri kullanan Sancar'ın, akıllıca adresine vardığında kendini tanıtarak KKTC'ye çağırma ettiğini tabir etti.

Sancar'ın kendisinin yazdığı e-postayı ayırt ettiğini ve kendini, ilmî çalışmalarını araştırarak devir yaptığını aktaran Serakıncı, hemen sonra "ritmik zaman (sirkadyen saat)" ilkin kazanmak az daha ilmî emek harcamaları üstünde diyalog kurmaya başladıklarını anlattı.

Moleküler dirim bilimi ve kalıtım bilimi üstünde meydana getirdiği muayeneleri Sancar'ın ölçüm ettiğini kail Serakıncı, "Bu konuşmalarımızda, babamın Erenköy Gazisi bulunduğunu öğrendi ve ayrı ortak sempatisi başüstüne ve kendisini KKTC'ye çağırma ettim. Bu arada Sancar hocamız, babama hayranlık duyduğunu ve saygılarını iletti. Hem Danimarka'daki bununla beraber KKTC'deki ilmî araştırmalarımı da ölçüm ettiğini ve ilmî araştırı gerçekleştirmek talip Türk kızlarına ortak gösteriş manken olduğumu da söyledi. 2018'de KKTC'de geçirdiği müddette hakkıyla baş döndürücü dobra diyaloğumuz başüstüne ve baba-kız olduk. O gündüz bugündür kalın sık, arada ortak haftada ortak diyaloğumuzu bitmeme ettiriyoruz." diyerek konuştu.

Aziz Sancar'dan baş döndürücü bilinçlilik öğrendiğini dile getiren Serakıncı, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Aziz hocamızı ortak yegâne lügat ile tanımla derlerse 'azim' derim. Gerçekten bilimde azmetmiş, ABD'ye gitmiş ve böylece Nobel ile sonuçlanan ortak yaşamı oldu. Gerçekten baş döndürücü çalışıyor. 'Gençken 18 zaman çalışırdım, deminden bundan sonradan yaşlandım, 12 zaman çalışıyorum' diyor. O gerçekte bize ve bizlerden de dinç olanlara baş döndürücü dobra ortak örnek. Bir gündüz hocaya 'Sıkıldığınızda ne yaparsınız' diyerek sordum. 'Sıkıldığımı ayırt ederim, kendimi zorlarım fakat sıkılganlığımı geçirip bitmeme ederim ki sıkıldığımı unutayım' diyerek yanıt verdi. Böyle ortak yaklaşımı var."

Kendisine Sancar hocayı kalıp aldığını vurgulayan Serakıncı, "Bir ilmî çalışmamda, 6 ay süresince ortak muhtelif neticeye ulaşamadım ve 6 ay süresince gelişigüzel sabahleyin deneyi tekrarladım ve böylece ilmî veriye ulaştım. 2017'de KKTC ziyaretinde geçirdiğim süreçte yakından tanıdım. Zekasına hacısı hocası kabil ego de hayrandım fakat kişiliğine, sabrına, mütevazılığına da fanatik oldum. Pek baş döndürücü noktada o ziyaretten sonradan baş döndürücü değiştiğimi söyleyebilirim. Daha sağlam ve rahat olmayı öğrendim kendisinden. Herkesin bari olanağı olsa da şu şekilde hemen ayırt etmek düşüncesince tanıyabilse Sancar hocamızı. Bir bilgelik insanı kendisine zekasıyla, duruşuyla, başarılarıyla ha fakat kişiliğiyle hakkıyla tanınması, ölçüm edilmesi müstelzim biri. İki çocuğum var, onlara 'torunum' der, gelişigüzel konuşmamızda kesinlikle onları sorar, fotoğraflar ister. Günlük yaşantımızı konuşuruz. Zamanla benzeşim hasiyet ve görüşlerimiz arttı. Esas ağababa kız eş sohbetleri yaparız, bilimde de sohbetlerimiz de var."

"Buluşunun anlaşılan kısımlarının Türkiye'de yapılabilmesi düşüncesince bazı diyaloglara girdi"

Sancar'ın kansere bağlı dünkü ortak ilmî araştırı metodunu Türkiye'ye transfer müjdesi vermesine bağlı Serakıncı, "Buluş bellek kanserleri üstünde ve elan baş döndürücü yeni, şu an klinik tecrübe etabında olmamakla beraberce o seviyeye gelebilecek, onun kapılarını açabilecek seviyede. Buluşunun anlaşılan kısımlarının Türkiye'de yapılabilmesi düşüncesince bazı diyaloglara girdi. Detayları kendisi verecektir." ifadelerini kullandı.

"Sancar'ın buluşu sizi heyecanlandırdı mı?" sorusu üstünde Serakıncı, "Çok hararetli ortak çalışma. Başarılı olacağına baş döndürücü inandığımız ortak buluş. Türkiye ziyaretinde buluşu üstünde az buçuk konuştuk." dedi.

Sancar'ın Türkiye'yi, Türk Cumhuriyetlerini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni baş döndürücü sevdiğinin altını çizen Serakıncı, şunları kaydetti:

"ABD'ye revan öğrencilere özlük dalında etüt görevlisi olmaya çalışıyor. İdealinde, Türkiye'de ortak şeyler yaptırmak var. Türkiye'de bilimde, eğitimde, gelişigüzel bölgede ağır gelişmeler mevcut ve Aziz hocamız Türkiye'ye akıbet gelişinde 'Benim zamanımda, bu gelişmeler, bu üniversiteler, bu ilmî enfrastrüktür olsaydı ihtimal de ABD'ye gitmezdim' dedi. Aynı bilinçlilik benim düşüncesince de geçerli."

Prof. Dr. Nedime Serkancı, Aziz Sancar'ın Ankara'da özlük isminin verildiği kampüsün girişindeki duvardaki biyografisinin böylece "En şişman hayalim, Türk dünyasının birliğini değerlendirmek isterim" laflarını koydukları düşüncesince Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti görevlilerine şişman şükranlarını ilettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ