USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Prof. Dr. Veysel Eroğlu Melen Barajı iddialarına yanıt verdi

“İstanbul Su ve Çevre Meselesi Çözümleri ve Haliç'in Kurtarılması” başlıklı konferansa eklenen AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve Orman ve Su işleri emektar Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Melen Barajı ile ilgilendiren iddialara yanıt vererek, “Melen'den su akmıyor nite

Prof. Dr. Veysel Eroğlu Melen Barajı iddialarına yanıt verdi
16-11-2021 16:09

İstanbul Esenyurt Üniversitesi kabilinden planlı “İstanbul Su ve Çevre Meselesi Çözümleri ve Haliç'in Kurtarılması” başlıklı konferansa AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve Orman ve Su işleri emektar Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu paydaşlık sağladı.

İstanbul'un gün süresince muammer bulunduğu su problemlerinden ve problemlere dirlik geliştirilen çözümleri katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, gelecek senelerde gene İstanbul'un su problemi yaşamaması namına tavsiyelerde bulundu.

“Melen ve Yeşilçay İstanbul suyunun yüzdelik 47'sini karşılıyor”

1994 yılı itibarıyla yönetime mevrut AK Parti ile baş başa İstanbul'un muammer bulunduğu sorunların en çabuk biçimde çözüme kavuştuğunu tabir fail Prof. Dr. Eroğlu başkaca Melen Barajı ile ait akıbet günlerde ortaya atılmış iddialara da karşılık verdi. Eroğlu açıklamalarına şöyleki başladı:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın 1994'teki Büyükşehir Belediye Başkanlığı önceleri İstanbul kerbela gibiydi. Biz İstanbul'u iri düşündük o tarihten 2040 yılına denli su meselesini çözdük. Hatta nüfusun artacağını da adisyona katarak çözdük. O devir İstanbul 6,5 milyondu deminden 18 milyona yaklaşıyor. Fakat hala sular akıyor. Çünkü tığ baş döndürücü iri tesisler yaptık. Mesela, Yeşilçay ve Melen. Melen ile ait şuanda yanında kusur anlaşılma var. Melen 4 kademeden oluşuyor. Biz 3 kademesini tamamladık. Bitimi elhak 2024-2025 yılı şekilde öngörüldü. Biz evvel davrandık, barajda yalnızca yanında dratasyonunda gezinti bulunduğu düşüncesince onu gözlemlemeye aldılar. Yoksa barajda çatlama falanca yok. Bunu kusur biliyorlar. Şuanda Melen'den ve Yeşilçay'dan İstanbul'un suyunun yüzdelik 47'si karşılanıyor. O olmasaydı başta pandemi tarihi susuz kalırdı. Şuana denli İstanbul ile ait yapılması gerekenleri yaptık.”

“Melen'den su akmıyor niteleyerek yanında şe yok”

Melen Barajının yalnızca 4. kademesinin tamamlanmadığını başkaca final tarihinin elhak 2024-2025 şekilde belirlendiğini tamlayan Eroğlu, isteniliyorsa şehremaneti kabilinden er tarihte bitirebileceğinin altını çizdi. Eroğlu, “Melen Barajından su akıyor şuanda. Cahil yanında milletvekili, ‘Melen Barajına ne oldu, su akmıyor' diyor. Hayır, Melen'de şuanda bizim yaptığımız 3 hattan su akıyor. Su gelmiyor niteleyerek yanında bilinçlilik yok. Şuanda tasarruf yapıyor. 4. basamak de tarihi ulaşınca yapılacak. Zaten bitimi 2024-2025'te planlanmıştı. Arzu ediyorsa şehremaneti istiyorsa bitimini öne çeker. Her devir da bilgelik ve deneyim paylaşmaya hazırız. Hizmette tek devir fırka ve insanoğlu ayrımı yapmadık. Hizmette partizancılık gayrimümkün lakin onlar yapıyor. Mevcut bireyleri görevden alıyor. Yeni elemanları da pazarlıkla alıyor. Ehliyet liyakata ilgi fail yok. Susuz eğleşmek istemiyorsa İstanbul buna ilgi etmeli” halinde konuştu.

Nüfus artışı ile baş başa yaşanabilecek su problemi ile ait neler yapılması gerektiğine de yer veren Eroğlu, “İstanbul'da su kesintisi istemiyorsanız, tesislerin uzluk ve değim sahibi şahıslar kabilinden işletilmesi lazım” dedi. Eroğlu, “İstanbul'un nüfusu Avrupa'daki sert baş döndürücü ülkeden fazla. Dolayısıyla yapılacak bilinçlilik güzel yanında görev ve işletme. Biz bununla ait halis muhlis sistemi arama edecek dünyanın en gelecek su komuta sistemini kurduk. Kağıthane'de umumi direktörlük binası, meslek ve enfrastrüktür hazır. Yapılacak bilinçlilik bunların sonsuz işletilmesi, görmüş geçirmiş elemanların korunum edilmesi. Tecrübesiz şahıslar burayı işletmeye kalkarsa tesisler işlemez. İstanbul'un su sorunu ondan çevre olur” niteleyerek konuştu.

“Büyükşehir Belediyesi amatör çaylakları getiriyor"

Eroğlu açıklamalarını şöyleki sürdürdü:
“İyi yanında işletme, şevk, heyecan, dimdik yanında ehliyet, değim ile olur. Bakım hizmetleri baş döndürücü önemli. Sürekli tesislere beslemek gerekir. Nüfus arttıkça bazısı birimlerin kapasitesini yükseltmek gerekir. Büyükşehir Belediyesinin bu mevzuda meydana getirdiği tek hamle yok. Ehliyet ve değim sahibi bireyleri atarak namına amatör çaylakları getiriyor. Bunu başta ifşa etmek istiyorum. Bir öbür konu da şebekedeki zayiat yüzdelik 65'ti. Bizim dönemimizde 17 bin kilometre, şu demek oluyor ki az daha ekvatorun yarısına DOĞRU yönünü ağız ağıza yeniledik, gıcır borazan inşaatları yaptık. Özellikle gıcır alanlarda yanında ekip kaçaklar var. Bunu en azından yüzdelik 20'ye, yüzdelik 15'e çekmesi gerektiği kanaatindeyim. Devlet Su İşleri ile de DOĞRU yanında temasta olunması lazım. İstanbul'a baş döndürücü DOĞRU bulunan Sungurlu ve Osmangazı Barajları var. Bu barajlar baş döndürücü velut ve İstanbul'un elden yanında. DSİ ile baş başa bunların biran evvel yapılmasında kâr var. Çünkü tığ bu barajları dikkate alarak boğazın altından 5551 mt. İstanbul'un en iri içmece suyu tünelini mensur ettik. Yani Anadolu'dan halis muhlis İstanbul'un suyu karşılayacak suyu buyurmak mümkün. Benim İSKİ'de olduğumuz vakitler yapmış olduğumuz planlar var. Şuanda İstanbul'un suyu mevcut niteleyerek onlar yarıda kaldı benden sonra. Onların da yapılması lazım.”

Konferans böylelikle Eroğlu'na, İstanbul Esenyurt Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Özyurt ve Rektör Prof. Dr. Sudi Apak kabilinden teşekkürname edilerek onurluk ve çiçek takdimi yapıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ