USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Reklamcılık gerçek yaşamdan sosyal medyaya doğru yayıldı

Son çağda reklamcılığın seyrini etkileyen faktörler, metaverseler, NFT kavramları kabilinden gelişmeler ve değişikliklerle ait bilim paylaşımında mevcut Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yakın, “Reklamcılık gerçek yaşamdan sosyal med

Reklamcılık gerçek yaşamdan sosyal medyaya doğru yayıldı
07-01-2022 12:24

Değişen ve gelişen uygulayım bilimi cihetiyle bugünlerde yeniliğe uğrayan sektörlerden biri de reklamcılık. Reklamcılığın anadan görme ve sayısal namına dü bölgeye ayrıldığını tamlayan İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yakın, metaversein reklamcılık açısından toy ortak dünya oluşturduğunu kaydetti. Yakın, sosyal medyanın deli dolu namına kullanılmaya başlanması ve bireylerin gerçek yaşam genişliğinde sosyal medya içinde de deli dolu duruma gelmesiyle reklamcılığın gerçek yaşamdan sosyal medyaya doğru yayıldığını ve evrildiğini aktararak, “Metaverse bu bağlamda üçüncü ortak dünya namına reklamcılığın henüz da yayılmasına elbette katkıda bulunacak. Yurtdışında zincir mağazaların metaverse evreninde satışa başladığına müteveccih olup bitenleri okuyoruz. Metaverse içinde de senaryonun tekrarlanacağını ve reklamcılık açısından evrileceğini söyleyebilmek mümkün” dedi.

“Reklam örneklerinin NFT üstünden satışa çıkacağını göreceğiz”
NFT büyükçe sayısal ortak varlığın nazirsiz bulunduğunu ve sayışma edilemeyeceğini onaylayan ortak data ünitesi namına adlandırıldığını kail Yakın, “NFT ilkin sanatçıların koyu nazarıitibar gösterdiği ortak meydan olmakla bu arada söz gelişi huzur sms'in önceki günlerde NFT üstünden satışa çıktığını, vatanımızda ortak habercinin huzur tweet'ini gene NFT birimine çevirerek sattığını okuduk medyadan. Hem NFT'nin bellik yönetimi bununla birlikte NFT üstünden satışa çıkarılan ürünlere, eserlere değgin reklamcılık toy yöntemler kıvrım ediyor. Yani ortak değere eş reklam içerikleri. Kimi devir reklam örneklerinin de NFT üstünden yaklaşan gelecekte satışa çıkacağını göreceğiz sanarak kestirim ediyorum. Hatta yaklaşan gelecekte çabucak satın sahaların görebileceği hususi reklam içeriklerinin NFT üstünden pazarlanabileceğini bildirmek üstelik muhtemel olabilir. Günümüz postmodern dünyasında reklamın kendisi de tüketilebilir ve hususi ortak içeriğe dönüşebiliyor.“ ifadelerini kullandı.

Kripto paraların Frigyalı'lardan günümüze genişliğinde mevrut dünyalık anlayışını epey değiştirdiğinin altını çizen Doç. Dr. Mehmet Yakın, “Meydana getirmiş bulunduğu rüzgarla Ekvador denli devletler resmi dünyalık birimlerini Bitcoin'a dönüştürmeye, Nijerya denli devletler öz resmi saklı yazı paralarını çıkartmaya başladılar. Kripto paranın bilgi boyutu genişliğinde mevhum paranın değerinin artmasına müteveccih namına da gizli yahut açıkça reklam çalışmalarını görmeye bitmeme edeceğimizi düşünüyorum. Elon Musk'ın attığı tweetlerle saklı yazı paraya değgin algıları değiştirmesi bozukluk gizli ortak reklam çabası namına görülmesin?” dedi.

Bireyin bulunduğu rastgele yerde değişen teknolojinin değişmiş bulunduğu rastgele ortamda zımnında boşluğun bulunduğu ve ferdin bakmış bulunduğu rastgele bölgede reklamcılığın geliştiğini ve değiştiğini söyleyebileceğimizi tamlayan Yakın, “Eskiden reklam emek harcamaları oldukça belirgin ortak biçimde çıkarlarını mahsus ederken bugünlerde bireylerin reklama gönül rahatlığı ön yargıları cihetiyle henüz kapalı duruma gelmeye başladı. Hayal gücüne bağlı teknolojiden, bileşimli zekadan ne genişliğinde dayanaklık etmek alırsak alalım gene de düşün insanoğlu zihninden çıkıyor. Bu sürecin de emeksiz kesinleşmiş başlı belirsiz değişebileceğini düşünmüyorum” açıklamalarında bulundu.

Doç. Dr. Mehmet Yakın, Reklam uygulayım bilimi etkileşiminin dü muhtelif olduğunu, uygulayım bilimi ürünlerinin ve toy teknolojilerinin tanıtımında reklamcılığın etkisi, reklam üretiminde değişen teknolojinin tesiri namına ayrıldığını söyledi.

Yakın, “Öncelikle uygulayım bilimi ürünlerinin ve toy teknolojilerin tanıtımında reklamcılık dü unsurda can alıcı oluyor. Birincil satı ve sekunder satış; asli satışta garaz belirti kesime o ürünü kesinlikle kullanacağını anlatmak. mesela metaverse toy ortak kavram. Sanal ortak dünyada mevhum kimliklerle günce yaşamımızı sürdürebileceğimiz ve sosyalleşebileceğimiz söyleniyor. Bu bağlamda muhtelif sosyal platformlarda metaverse' e değgin muhtelif uygulayım bilimi uzmanlarının görüşlerine arazi veriliyor. Zamanla beyaz perde sektöründe, dizilerde metaverse'e bağlı henüz ortak tomar atıfa rastlayacağız. Markalar bu bağlamda henüz ortak tomar metaverse'e atıfta bulunacak. Bir tür kulaklı kulaklı durumuyla markalar metaverse içinde arazi alırken metaverse de henüz ortak tomar garaz kesime ulaşabilecek.” dedi.

“Teknolojik gelişmelerle reklamcılık iç içedir”
Bu durumun reklam mecralarını da etkileyeceğini tamlayan Yakın, “360 aşama haberleşme ilkesi reklamcılık açısından önemlidir. Bireyler az henüz reklam emek harcamaları da orada insanlara iktiran etmek düşüncesince güç gösterecek. Teknolojik gelişmelerle reklamcılık iç içedir ve teknolojik gelişimleri reklam marifetiyle duyduğumuz, gördüğümüz genişliğinde uygulayım bilimi cihetiyle baş döndürücü değişik mecralar ve değişik reklam çalışmalarını da görürüz.” ifadelerini kullandı.

Dijital kanalların sağlamış bulunduğu data alma gücü cihetiyle reklamcılık sahasının rastgele güzeşte güneş henüz da güçlendiğini kail Yakın, “Geleneksel reklamcılık anadan görme mecralar bulunan televizyon, radyo, açıkhava, ceride denli mecralara müteveccih bulunan reklamcılık anlamına geliyor. Öte taraftan ortak dimdik yazarı ve ortak grafikerin buluşup ortak haberleşme sorununa değgin görsel ve metinle sübvanse analizör oluşturmaları namına da nitelendiriliyor. Bireyler sayısal mecralarda henüz ferdî seçimlerle akım yazar etkileşimli ortak haberleşme içine giriyor. Dijital mecralarda imal edilen reklam çalışmalarında da anadan görme analizör istihsal etmek gerekiyor” sanarak konuştu.

“Bireyler, anadan görme medyadan sosyal medyaya geçiyor”
Elde edilen verilerle fertleri bundan sonra henüz belirgin tanındığı tamlayan Yakın; verilerden yola çıkan reklam çözümleri satışa müteveccih düşün tevlit ve bunu mecralara uyarınca infaz sürecinde gene anadan görme yöntemler kullanılıyor. Son senelerde imal edilen bu fikrin ne mecralarda kesinlikle kullanılacağına değgin programlar ve bileşimli zeka uygulamaları mevcut fakat gene de bu reklamlar anadan görme ortak ortamda oluşturuluyor.

Doç. Dr. Mehmet Yakın, “Bireyler, anadan görme medyadan sosyal medyaya geçiyor. Bireylerin olduğu, devir geçirdiği rastgele yerde reklam çabalarını görüyoruz. Dolayısıyla anadan görme medya ortak güneş fertler çeşidinden ağız ağıza terkedilirse reklam çalışmalarını anadan görme medyada görmeyiz lakin sosyal medyada elbette anadan görme reklamlar şu demek oluyor ki kol ortada reklam yayınları denli şekillerde görmesek üstelik değişik şekillerde reklamcılık varlığını bitmeme ettirir.“

Reklamcılığı bu bağlamda modernizme benzettiğini kail Yakın, “Postmodernizm çağdaş anlayışı ağız ağıza öldürmüş başöğretmen olmadan yaşam dönemini değişerek uzatmasını mı sağlamıştır? Tıpkı çağdaşlık denli reklamcılık bu bağlamda dönüşür, gelişir, hatalarını giderir lakin yaşamaya bitmeme eder” dedi.

“Influencerlar gerçek fert olabileceği denli mevhum fertler de olabilir”
Geleneksel medyada biricik kanallı televizyonlar baş döndürücü kanallı televizyonlara önceki olsa üstelik ayrımsız dakikada tamamı kanalları reklamla engelleme yazar tüketicinin reklam mesajından kaçışını önlenebildiğini tamlayan Yakın, “Teknolojinin değişimiyle bu arada mecralar az henüz rastgele fert düşüncesince farklılaştı ve markalar yığın iletişimden ferdî haberleşme sürecine geçti. Bu bağlamda ‘reklam bulunduğu mahsus olan', ‘markalar çeşidinden sunulan' reklam faaliyetlerinden fertler henüz çabuk ortak biçimde ırak durabildiler” halinde konuştu.

Son olarak, reklam endüstrisi influencerla izleyenleri ortada inanılır etkileşimi farketti ve natürel namına reklamdan kaçan fertleri bu etkileşim eliyle “yakalamaya” başladığının altını çizen Yakın, “Günümüzde rastgele verim grubuna akıllıca namına influencerlarla çalışıldığını görüyoruz. Hatta influencer ajansları var. Ajanslar influencer havuzundan sizin markanıza akıllıca bireyleri önerebiliyorlar. Reklam ajanslarında da bundan sonra influencerların beledi duruma geldiğini görebiliyoruz. Ajansın çalışmış bulunduğu markalara akıllıca namına influencerlerla ortaklık yapılıyor. Influencerlar gerçek fert olabileceği denli mevhum fertler de olabilir, Yurtdışında mevhum influencer örneği Lil Miquela var. Markalarla ortaklık yapıyor Influencerlar markalarla fertler ortada natürel ve içten ortak iletişim, etkileşim iletmek düşüncesince kolaylaştırıcı oldular ve bugünlerde koyu ortak biçimde reklam çabaları içinde arazi alıp markalar ve reklam ajanslarıyla işbirlikleri gerçekleştiriyorlar." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ