USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

RTÜK "Şiddet ve Medya Çalıştayı"nın son bildirgesini açıkladı:

RTÜK çeşidinden iletişim araçları kurumlarına müteveccih planlı "Şiddet ve Medya Çalıştayı"nın son bildirgesinde "Dizilerde karşımıza çıkan şiddetin gene hızlı çözümlenmesi, değişik dokuncalı tutum ve akıl kalıplarını meşrulaştırmaktadır." denildi.

RTÜK
05-10-2022 21:00
Ankara

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un desteğiyle, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Rıdvan Duran ve iletişim araçları kurumlarının yöneticilerinin katılımıyla meydana gelen çalıştayın 10 maddelik son bildirgesini açıkladı.

Şiddetle mücadelenin şişman ölçekte katılım, hata ve teşrikimesai gerektirdiği tamlanan bildirgede, medyanın toplumda farkındalık halk ve kuma zihin tevlit noktasında aşikar nezdinde etkiye cemaat olduğuna ilgi çekildi.

Bildirgede, bu etkinin istatistiklere dökülmesi, monitör yayınlarında şiddetin ölçülmesi ve seyircilerin sertliği kavrama düzeylerinin saptanması düşüncesince dalında bilirkişi bulunan sosyolog, derun bilimci ve akademisyenlerin de katılımıyla yoğun meydan araştırmalarının gerçekleştirilmesi önerildi.

Yeni iletişim araçları ile sayısal ekin çağlarında dolaşımda mevcut dokuncalı içerikler dair sosyal bilinçlendirmeyi ve bu karışımlardan çalışan korunmayı gelmek benzeri başta sayısal iletişim araçları okuryazarlığının üstünde durulması, bu kapsamda planlar imal edilmesine ciddilik verilmesi gerektiği anlatım edilen bildirgede, sertliği içeren idmansız görüntülerin kullanılması ve bu görüntülerin malumat sunuşu esnasında gine yeniden yayınlanmasından kaçınılması gerektiği kaydedildi.

Şiddet muhtevalı yayınların ve nezdinde defa haberlerin, abartmalı ahenk efektleriyle sunulmasının seyirci üstündeki tesirinin cankulağı düşünülmesi gerektiği vurgulanan bildirgede, "Bununla birlikte, şiddetin yüz kere ve çoğunlukla gösterilmesi şiddetin kanıksanmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu noktadan hareketle hız muhtevalı malumat ve yayınlar beklenir yer aldığı derece basit ahenk ve kaynak efektleri ile ekranlara getirilmelidir." ifadesi kullanıldı.

Ekranlara maruz hız haberlerine husus bireylerin mahremiyetlerinin ve familya değerlerinin dokunca görmesinin önüne geçilmesi gerektiği tamlanan bildirgede, iletişim araçları fariza sağlayıcılarının, değişik malumat bültenlerinde hız mağduruyla ilgilendiren maruz değişik bilgelik yahut görüntülerin nezdinde araya ulaştığında şahsi verilerin ihlaline faktör olabildiği bilinciyle teşrikimesai zarfında cereyan etmeleri ve mağdurun haklarını gözetip, kimliğinin ifşasından cankulağı kaçınmaları gerektiği bildirildi.

Kadına müteveccih şiddetin medyada hassasiyetle yaklaşılması müstelzim hız türlerinin başlangıcında bulunduğuna toprak maruz bildirgede, şunlar kaydedildi:

"Özellikle seyirci kitlesinin çoğunluğu bayanlardan oluşan çağ kuşağı programlarında avrat temsiliyeti başkaca nezdinde duygunluk gerektirmektedir. Bu çeşit programlarda hızlı ilgilendiren dayanak noktası mekanizmaları seyirciye aktarılmalı, Kadın Destek Uygulaması (KADES) kabil uygulamaların bilinilirliği sağlanmalı ve kullanması isteklendirme edilmelidir. Şiddetin tanımının ve kapsamının belirlenmesi derece şiddete sunulan kalındığında ne yolların izleneceğinin bilinmesi de hızlı mücadelede aşırı ehemmiyetli nezdinde gösteriş oynamaktadır."

Aile dostu yapımlar

Bildirgede, medyada şiddetin kesinlikle sunulduğunun, hız bağlamında bilincin oluşturulması noktasında ciddi nezdinde ciddiyete cemaat bulunmuş yer aldığı belirtilerek, "Özellikle dizilerde karşımıza çıkan şiddetin gine hızlı çözümlenmesi, sertliği natürel nezdinde hal aracıymış kabil göstermekle beraberce değişik dokuncalı tutum ve akıl kalıplarını da meşrulaştırmaktadır. Bunun hesabına şiddetin nezdinde töhmet yer aldığı ve hız uygulayıcı ferdin ağırbaşlı türel yaptırımlarla başına gelebilecek hesabına basılarak gösterilmeli ve bu yönde nezdinde sosyal zihin oluşturulmalıdır." ifadesi kullanıldı.

Aile kurumunun ve kuma değerlerin itibarsızlaştırılmasının önüne geçebilmek namına ulusal ve içsel değerlerin ön planda tutulduğu, ailenin mahremiyetinin gözetildiği familya dostu yapımların isteklendirme edilmesi ve sayılarının artırılması tavsiye edilen bildirgede, sayısal platformların herhangi nezdinde yaştan bireye fariza sunduğuna ilgi çekildi.

Büyümeye bitmeme fail bu platformların seslenme etmiş yer aldığı kütle delik uğrunda bulundurulduğunda nezdinde sayısal iletişim araçları hukukunun oluşturulmasına ve bu alanın denetlenmesine gerekseme duyulduğuna toprak maruz bildirgede, şunlar kaydedildi:

"İsteğe ilişkin neşriyat hizmeti sunan platformlar neşriyat seçiminde bulunurken öz teftiş kılgısal ve familya değerlerini koruyucu yayınlara evleviyet tanımalıdır.

Medyanın gözettiği arsıulusal tabilik töre bilimi bilimi ilkelerinin yanı esna toplumda kuma bilincin oluşması ve farkındalığın artırılması benzeri sosyal çatı ve hassasiyetler de delik uğrunda bulundurularak kuma töre bilimi bilimi ilkelerin belirlenmesine gerekseme duyulmaktadır. Toplumun yapısı ve hassasiyetleri gözetilerek belirlenecek bu töre bilimi bilimi ilkeler doğrultusunda iletişim araçları fariza sağlayıcılar bu çeşit neşriyat ve içeriklere isteklendirme edilmelidir.

Şiddet içeriklerine çoğunlukla sunulan kalmanın evlatların davranışlarında ve emanet sağlıklarında telafisi çelim aksi etkisinde bırakır bırakabileceğinin bilinciyle, evlatların görüntülük başlangıcında yer aldığı devir dilimini delik uğrunda bulunduran nezdinde neşriyat anlayışı benimsenmelidir. Bu mevzuda anne babalara de şişman nezdinde hata düşmektedir. Dijital platformlar da mukteza hassasiyeti göstermeli, anne baba arama mekanizmalarını geliştirmeli, küçüklere katışıksız kataloglarını inceden inceye belirlemelidir."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ