USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

RTÜK’ten TELE 1’e ağır ceza

Olağanüstü görüşmede Sedef Kabaş'ın hakaretlerini gösteren Tele 1'e 5 defa izlence tevkif ve fevk sınırdan yönetimsel mal cezası yaptırımı uygulandı. Aynı ihlalin tekrarları biçiminde kanalın lisansı bozma edilebilecek.

RTÜK’ten TELE 1’e ağır ceza
24-01-2022 20:18

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Başkan Ebubekir Şahin'in çağrısıyla dehşet namına toplandı.
Masadaki önce rapor, Tele 1 ekranındaki sonuç açıklamaları zımnında tutuklanan Sedef Kabaş hakkındaydı.
RTÜK İzleme Uzmanı raporunu, Anayasa, 6112 önemli Yasa, Basın Kanunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile arsıulusal içtihatlara dayandırdı.

Yasal metinlerde sabık fikri izah ve matbuat hürriyetinin açık şerait altında kullanılmasının mecburi bulunduğunun belirtildiği bilirkişi raporunda, bu özgürlüğün “başkalarının haklarının korunması” şartıyla sınırlandırılabileceğine aksan yapıldı.

Raporda üniversal ikrar gören “basın, anlatım özgürlüğünü kullanırken, fariza ve sorumluluklarına akıllıca kalkmak durumundadır.” bütünü özen çekti.

Yayıncılığın hata mucip müşterek amme rolü bulunduğunun anlatım edilmiş olduğu raporda, Basın Meslek İlkeleri doğrultusunda, yayınlarda şahısların ve firmaların değer ve saygınlığını ihlal edecek, onları ıvır zıvır düşüren, aşağılayan yahut bühtan ayrıcalığı haiz ifadelere arazi verilmemesi gerektiği anlatıldı.

Raporda, Sedef Kabaş taşlama içeren lafları harcama ederken izlence sunucusunun da rastgele müşterek müdahalede bulunmamasının mükemmel aksine meydana getirilen hakaretleri onaylamasının iletişim araçları ihtimam sağlayan kuruluşlardan muhtemel kamusal yayımcılık mesuliyeti ile bağdaşmadığının altı çizildi.

Raporu derinlemesine inceleyici Üst Kurul, milyonlarca vatandaşın oyuyla seçilen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na müteveccih taşlama muhtevalı sözlerin, "toplumda gayz ve kini kımıldatma edecek yahut toplumda tiksinme duyguları oluşturacak" mahiyette olduğuna orgazm getirdi.

Yapılan oylama kararında 6112 önemli Yasanın 8. maddesinin müşterek numara fıkrasının (b) bendinde anlatım edilen "Yayın hizmetleri, gayz ve düşmanlığa kımıldatma edemez yahut toplumda tiksinme duyguları oluşturamaz." hükmünü ihlal fail Tele 1'e 5 defa izlence tevkif ve en fevk sınırdan yönetsel mal cezası müeyyidesi uygulandı.
Tele 1'e müşterek müeyyide da Dündar'ın lafları için

Tele 1, ayrımsız programın bambaşka müşterek bölümünde bu defa Uğur Dündar, Merdan Yanardağ, Musavat Dervişoğlu ve Engin Altay'ın lafları zımnında tutanağa bap oldu.

RTÜK, bahis konusu programda içtimai çatışmayı körükleyecek biçimde ahali ortada "öteki" oluşturacak söylemler belirleme etti.

Üst Kurul, yayında hasmane müşterek üslupla iktidarı destekleyenlerin gaye gösterilmesini ve toplumda açık müşterek kesime gönül rahatlığı gayz ve kini kımıldatma fail söylemleri yasaya karşıt buldu.

RTÜK ayrıca, moderatör Uğur Dündar'ın "Bunu yazıyoruz müşterek kenara nikbet etmeyin. Biz de notlar alıyoruz. Gün dirimsel kerki basar sermaye kebap kebap tutak döner, aritmetik da döner. İşte o devir onun hesabı sorulur" ve Merdan Yanardağ'ın “Bir devir kader değişecek bu bütüncül rejimin sorumluları kaymakamlık anlamında halkın uğrunda ve tarihin uğrunda aritmetik verecekler" ifadeleriyle ötekileştirilen kitleyi gözdağı ettiğini belirledi.

Yayında, gaye biçimine getirilen müşterek kesime müteveccih düşmancasına müşterek davranış sergilenmesinin tenkit sınırları ötesinde pejoratif olduğuna değişmeyen sağlayan Üst Kurul, kamusal yayımcılık sorumluluğunu namına getirmeyen Tele 1'e yüzdelik 3 yönetsel mal cezası verdi.

Ana çav sunucusu zımnında FOX'a müeyyide

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, mevrut yurttaş bildirimlerinin ışığında hazırlanmakta olan FOX Ana Haber raporunu da görüştü.

Mesleki ve bilimsel ayrıcalığı olan verilerin işlendiği tutanağa göre, anne çav bültenleri düşüncesince “kişisel görüş, istimara ve ya değerlendirmelerinden ibaret çav aktarımı değil, dökme fenomen yahut durumun kendisi olmalı” tanımı yapılırken FOX Haber sunucusu Selçuk Tepeli'nin bilim derin kazanmak namına kalp derin habercilik yaparak ferdî kanaatlerini ön plana çıkardığı tespitine arazi verildi.

Raporun anne düşüncesi ise, "Yayıncılığın Basın Meslek İlkeleri çerçevesinde yürütülmesi müşterek zorunluluktur. Bu ilkelere mucibince tarafsızlık, hakikat ve adalet ilkelerinden edim vererek kamuoyunu kusur yönlendirebilecek yayınlardan sakınılması gerekmekte, soruşturulması gazetecilik imkanları ortamında mevcut haberler, soruşturulmaksızın yahut doğruluğuna sakıncasız olunmaksızın yayınlanmamalıdır.” cümleleri oldu.

RTÜK İzleme Uzmanı raporuna, Selçuk Tepeli'nin istimara ve değerlendirmelerini afaki ve muvazeneli müşterek biçimde arz etmek namına polemiğe vasıl laflar ve anlatma içinde, devir hin sesini yükselterek alaycı denilebilecek nitelikte, arazi arsa ilaveli el dizi film ve inç halleriyle aktardığını yazdı.

“Söz konusu çav bültenlerinde haberin kendisi ön planda olması gerekirken çav sunucusunun politik konulardaki iddia, suçlama ve yorumlarının ön plana çıkmış olduğu ve böylecene haberin nesnelliğinin kaybına minval açıldığı düşünülmektedir. Bununla bitaraflık ilkesine karşıt ve toplumda özgürcesine orgazm oluşumunu engelleyebilecek müşterek yapıda topluluğu anlaşılan müşterek fikre gönderme etmeye çalışılarak yayıncıların erbap olması müstelzim kamusal sorumluluktan ırak müşterek davranış sergilendiği değerlendirilmiştir.” denilen tutanağı mülaki Üst Kurul, bilirkişi görüşünü konfirmasyon ederek FOX'a fevk sınırdan yönetsel mal cezası müeyyidesi uyguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ