USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sağlık Bakanı Koca: 10 ilde 17 bin 929'u doktor iktisap etmek gibi 143 bin 829 personelimiz fariza veri

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlere bağlı "10 ildeki esenlik tesislerimizde arttırma kendisine 17 bin 929'u doktor ve 111 bin 486'sı esenlik çalışanı edinmek kabilinden 143 bin 829 personelimiz görev veriyor." dedi.

Sağlık Bakanı Koca: 10 ilde 17 bin 929'u doktor iktisap etmek gibi 143 bin 829 personelimiz fariza veri
10-02-2023 03:09
Hatay

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "asrın felaketi" yerine nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 17 bin 406 bireyin yaşamını kaybettiğini, 71 bin 806 bireyin yaralandığını bildirdi.

Bakan Koca, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri bulunan ve 10 ili etkileyen depremlerin arkası sıra kontrol istirdat çalışmalarının sürdüğü Hatay'daki Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. ​​​​​​​

Tarihin en şişman felaketlerinden bir tanesi bulunan Kahramanmaraş depremlerinde 10 ilde üç gündür ellerinden mevrut rastgele ayrışık mücadeleyi vermeye çalıştıklarını, giderek yarıştıklarını ve hepsi imkanlarla en aşırı canı idare kılmak düşüncesince çabaladıklarını vurgulayan Koca, Türkiye'de milyonlarca vatandaşın yüreğinin ortak attığına, şişman ortak bütünlük ve uhuvvet sergilendiğine dikkati çekti.

"Bu acıyı tanım geçirmek kabil değil"

Arama-kurtarma ve çökme tahammül emek harcamaları bitmeme ettikçe tablonun vahametinin de büyüdüğünü aktaran Koca, bu acıyı tanım etmenin kabil olmadığını dile getirdi.

Bakan Koca, sonuç bir hale bağlı şu detayları paylaştı:

"Kahramanmaraş, 4 bin 879 vefat, 9 bin 243 yaralı. Gaziantep, 2 bin 141 vefat, 11 bin 563 yaralı. Şanlıurfa, 304 vefat, 4 bin 663 yaralı. Diyarbakır, 212 vefat, 899 yaralı. Adana, 408 vefat, 7 bin 450 yaralı. Adıyaman, 3 bin 105 vefat, 11 bin 778 yaralı. Malatya, 289 vefat, 7 bin 300 yaralı. Osmaniye, 878 vefat, 2 bin 224 yaralı. Hatay, 5 bin 111 vefat, 15 bin 613 yaralı. Kilis, 74 vefat, 754 yaralı. Elazığ, 5 vefat, 379 gaileli peyda geçirmek az daha an bakımından bütün 17 bin 406 vatandaşımız yaşamını kaybetti, 71 bin 866 vatandaşımız yaralandı."

Koca, yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara iflah diledi.

"Sağlık Bakanlığı hepsi imkanlarıyla aralıksız çalışmaya bitmeme ediyor"

Sağlık Bakanlığının hepsi insanoğlu gücü ve ast bina imkanlarıyla yaralıların tahliyesi ve tedavisi düşüncesince aralıksız çalışmaya bitmeme ettiğini vurgulayan Koca, "Depremden etkilenen rastgele ilimizde esenlik hizmetlerinin sürdürülmesi düşüncesince öbür illerin yöneticilerinden ortak eş güdüm başkanı ve dü başbuğ yardımcısı belirleme ettik. Koordinasyonu yöneticilerimizle sağlıyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Koca, Türkiye'nin ciharıyek indinde deprem sahasına irsal edilen takımlar ve bölgedeki bulunan kapasiteyle beraberce şu an kıyamet sahasında bütün 2 bin 101 ambulans, 296 UMKE aracı, 5 tayyare ambulans, 7 helikopter cankurtaran ve 14 bin 429 çabuk esenlik mensubunun fariza yaptığını bildirdi.

Bölgeye öbür illerden 1859 hekim ve bilirkişi hekim ile 6 bin 841 esenlik ve dayanak noktası mensubunun de geldiğini kail Koca, "Dolayısıyla 10 ildeki esenlik tesislerimizde arttırma yerine 17 bin 929'u doktor ve 111 bin 486'sı esenlik çalışanı peyda geçirmek az daha 143 bin 829 personelimiz bakım veriyor." diyerek konuştu.

Hava ambulanslarıyla meydana getirilen sevkler

Sağlık Bakanı Koca, şu anne genişliğinde kıyamet bölgelerinde evvel müdahaleleri tamamlanan gaileli vatandaşlardan tedavisi ait alanda tamamlanamayacak olanları iklim ambulanslarıyla irsal ettiklerine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Yaralılarımızdan iklim ambulanslarıyla 1500'e yakın, esmer ambulanslarımızla 13 bin 370, Milli Savunma Bakanlığımızın TCG İskenderun gemisiyle ise 3 seferde 327 yaralımızın ve yakınlarının naklini sağladık. Tüm alanda 77 çabuk dahil birimi ve sahra çadırı kurduk. Bölgeye şu anne genişliğinde 3 uçak, 1 helikopter, 76 tır, 39 kamyon, 38 anahtar dolusu çıkar yol ve tıbbi gereç tasdik edildi. 17 tır, 15 ambulans, 12 kamyon, 25 araç, 1 minibüs dolusu çıkar yol ve tıbbi gereç ise erişmek üzere."

"Tüm olanakları afetten dokunca gören halkımızın hizmetine sunmakta kararlıyız"

Bakan Koca, fariza karşıcı hepsi esenlik mensuplarının gereksinimlerini istikbal kılmak az daha gezici çadırlar ve mutfaklar kurulduğunu, alanda esenlikle ait hepsi talepleri gelecek çabasında olduklarını söyledi.

Gönüllü yerine alana mevrut esenlik çalışanlarına, özlük imkanlarıyla iane materyali gönderen, getiren, fahri yerine kontrol istirdat ve iane faaliyetlerine eklenen vatandaşlara teşekkürlerini ileten Koca, "Ne şişman ortak kavim olduğumuzu ortak kez henüz görmüş olduk, güç günde kenetlenerek, büyüklük ve kavim yerine eldeki hepsi olanakları afetten dokunca gören halkımızın hizmetine sunmakta kararlıyız. Bundan sonraları iane çıkarmak talip erkek ve kurumların planlamalarını, Bakanlığımız ve valilikle bağlantılı yürütmelerini başta dileyiş ediyorum." dedi.

Vatandaşların deprem sonrası hastanelerde otama gören ortak numara ve ikinci etap yakınlarının bilgilerine e-Nabız uygulaması üstünden ulaşabileceğini anımsatan Koca, başkaca il esenlik müdürlüklerinin bilgilendirme hatlarından da bilim alınabileceğini tabir etti.

"Tır ve taşımalık eczanelerin sayılarını çabucak arttıracağız"

Bakan Koca, yaralılar düşüncesince ruh bilimsel desteğin de başlatıldığını belirterek, kimliksiz hastaların etiket tespitini gerçekleştirmek ve yakınlarına erişmek düşüncesince ekiplerin kurulduğunu söyledi.

Koca, "Kronik rahatsızlığı bulunan depremzedelerimiz divane ilaçlarını eczanelerden parasız realizasyon edebilirler. 5 ilde değişik noktalarda kurulan tır ve taşımalık eczaneler hizmete başladı ve sayılarını çabucak arttırıyor olacağız. Vatandaşlarımız gerekseme duyduğu ilaçları Sahra Hastanelerimizden de realizasyon edebilecekler." açıklamasında bulundu.

Deprem bölgesindeki hastanelerin durumu

Deprem bölgesindeki hastanelerin özelliğine bağlı detayları de paylaşan Koca, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin ehliyetli kapasiteyle bakım vermeye başladığını, başkaca Adıyaman'da 2 sahra hastanesi, 13 sahra çadırında yıkımın gerçekleştiği yerlerin yakınında esenlik hizmeti sunmaya bitmeme ettiklerini vurguladı.

Koca, Kahramanmaraş Necip Fazıl kent Hastanesi, Kadın Doğum Hastanesi ve Yörük Selim Devlet Hastanelerinin metruk alanlarının kullanması açılması anlamında icraat yapıldığını, Necip Fazıl kent Hastanesi'nin enfrastrüktür eksiklikleri giderildiğini, çabuk servis indinde yataklı vagon vagon otama servisleri ve dip bakımların faaliyete geçirildiğini anlatarak, Yörük Selim Hastanesi'nde belirgin bulunan çabuk servisin dışındaki servisler ve dip bakımların da faaliyete geçirildiğini aktardı.

Artvin Devlet Hastanesinin çabuk servis haricinde metruk öbür servisleri ve dip bakımlarının çağ bakımından faaliyete alındığını tamlayan Koca, şu biçimde bitmeme etti:

"Göksun Devlet Hastanesi'nin bahçesinde çabuk dahil çadırıyla esenlik hizmeti veriliyor. Pazarcık Devlet Hastanesi'nde çabuk dahil çadırında, Pazarcık ilçesi Seher ve Türkoğlu hastanelerinin ise çabuk dahil çadırında esenlik hizmeti vermeye bitmeme ediyoruz. Hatay Eğitim Araştırma Hastanemizin bahçesinde kurulan sahra hastanesinde bakım verilerek, doğacak dahil mucip hastalar il dışına irsal ediliyor.

Hatay'da darülfünun hastanesi bugünden itibaren henüz yoğun, enerjik faaliyete başlamış oldu. Aynı biçimde darülfünun hastanesinin bahçesinde 6 sahra birimi bakım veriyor. Bu nedenle Hatay'dan öbür illere gaileli sevklerimiz de azalmaya başladı. Dörtyol ve Reyhanlı büyüklük hastanelerimizin kapasitesini 420 yataktan 680 yatağa çıkardık. Her ayrışık esenlik hizmeti bu dü hastanemizde veriliyor. Kısa müddet ilkin oluşturulan 150 yataklı vagon vagon Samandağ Hastanemiz de enerjik devrede. Kırıkhan'da hastanemiz hasarlı, hastane bahçesine sahra hastanesi ünitelerimizi kurarak çabuk olaylara bakım veriyoruz. Arsuz'da 65 yataklı vagon vagon hastanemiz hasarlı, çabuk hastalarımız evvel dahil yapılarak semt hastanelerine irsal ediliyor. Ayrıca burada da sahra hastanemiz kuruluyor, Arsuz'daki acemi hastanemizin inşası tamamlandı, yaklaşan sürede hasta kabulüne gelmek az daha çalışıyoruz."

Belen'de bütünleşmiş hastanenin faaliyete hazırlandığını, Hassa Devlet Hastanesinin emektar binasının kullanılamaz halde olduğunu, inşaatı bitmeme fail acemi yapının çabuk servisinin ise hizmete açıldığını aktaran Koca, İskenderun Hastanesi'nin emektar SSK yerleşkesinde A Blok'un kullanılamaz halde olduğunu, 300 yataklı vagon vagon eş veladet ek binasının ise hizmetine bitmeme ettiğini anlattı.

"Devletimiz hepsi imkanlarıyla burada"

Koca, çabuk hastalar düşüncesince 5 sahra hastanesi birimi kurulduğunu, başkaca ehliyetli teşekküllü ameliyatların da yapılabildiği sahra hastanesinin bakım verdiğini, azda olsa hasarlı bulunan Altınözü Hastanesinde çabuk hastalar düşüncesince sahra hastanesinin bulunduğunu, riskli hastaların çabucak irsal edildiğini dile getirdi.

Devletin bu felaketin yaralarını sarabilmek düşüncesince hepsi imkanlarını seferber ettiğini vurgulayan Koca, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Milletimizin varlığını ve desteğini anbean hissediyoruz, milletimizin yüreğinin kıyamet sahasında attığını sakıncasız olun hissediyoruz. Enkazı kaldıracak, yaralarımızı saracak bulunan bizleriz. Bu eren kavim bütünlük olduğunda rastgele zorluğun üstesinden gelir. Milletimizden dualarını kalık etmemelerini, devletimizin hepsi imkanlarıyla burada bulunduğunu bilmelerini isterim. Allah bu millete ortak henüz hakeza üzüntüler göstermesin, devletimiz de milletimiz de var olsun."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ