USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sağlık mensuplarının finansal haklarının iyileştirilmesini içeren kanun Resmi Gazete'de

Sağlık personellerinin finansal haklarının iyileştirilmesini içeren Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sağlık mensuplarının finansal haklarının iyileştirilmesini içeren kanun Resmi Gazete'de
23-06-2022 03:01
Ankara

Kanuna göre, 1 Ocak 2029'a denli kontratlı familya hekimi namına çalışanlar, tıpta eksperlik imtihanı sonuçlarına uyarınca merkezi yerleştirmeye yayıncı olmaksızın, Tıpta Uzmanlık Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde familya hekimliği eksperlik eğitimi yapabilecek.

Tabip yahut diş doktoru takım ve pozisyonları esasi alınarak emekli, alçak malullük yahut ödev malullüğü maaşı bağlılık olup, aylıklarıyla baş başa kayırma tazminatı ödenmesine doğruluk kazanamamış bulunan hekim ve diş tabiplerinden ilgilendiren mevzuatına uyarınca bilirkişi olanlara, 26 bin amblem rakamının, bilirkişi olmayanlara 20 bin amblem rakamının vazifeli maaş katsayısı ile çarpımı kararı bulunacak tutarda rastgele ay mütekait aylıklarıyla baş başa arttırma ifa yapılacak. Her beraberinde sağlık tesisinde ek ödemeye esasi işlemleri onaylamak neredeyse tetkik heyetleri oluşturulacak.

Sağlık gurur ve kurumlarında bakanlıkça belirlenen ihtimam banak koşulları ve kriterleri, personelin unvanı, görevi, sıkı düzen durumu, düzentileme koşulları ve süresi, hizmete katkısı, performansı, tetkik, eğitim-öğretim ve araştırı faaliyetleri ile muayene, ameliyat, anestezi, girişimsel işlemler ve hassa bildirme fail riskli bölümlerde düzentileme denli unsurlar dikkate darılmak yoluyla ek ödemenin payı Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Kanunla, personele dağıtılabilecek ek ifa fiyatları da belirleniyor. Sağlık Bakanlığı bağış, nema ve icar gelirleri dışındaki basar kebap kebap kapital gelirleri, Sosyal Güvenlik Kurumundan elde edilmiş bütün kaynaklar ile başka akçe kaynaklarını personele ek ifa dağıtımında kullanabilecek.

Bakanlık basar kebap kebap kapital işletmeleri, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, birinci sınıf ve velut ihtimam sunumunun teşviki, sağlık gurur ve kurumlarının zat olanaklarıyla karşılayamadıkları gereksinimlerin giderilmesi; eğitim, araştırma, ihya faaliyetlerinin ve nezaret dışarılık teşkilatının desteklenmesi amacıyla yapılacak giderlere katılım kılmak düşüncesince maaş karışık kazançtan maaş öğrenim edilen tutarın yüzdelik 6'sını geçmemek üzere, bakanlıkça belirlenecek payı Bakanlık Döner Sermaye Merkez Saymanlığı adına aktaracak.

Sağlık Bakanlığı ve müteallik kurumlarının takım ve pozisyonlarına tayin edilen ve basar kebap kebap kapital gelirlerinden ek ifa düzlük terbiye görevlilerine, en faziletli talih memuru aylığının yüzdelik 410'u, bilirkişi tabip, tıpta eksperlik mevzuatına uyarınca bilirkişi olanlar ile bilirkişi diş tabiplerine yüzdelik 335'i ve düz hekim hekim ve diş tabiplerine ise yüzdelik 265'i oranında, rastgele ay rastgele beraberinde katkıya müteallik olmaksızın, merkezi dalavere bütçesinden ek ifa yapılacak.

İl sağlık müdürlüğünün ve hastanelerin kontratlı pozisyonlarında istihdam edilen tabipler ile nezaret yahut müteallik kurumlarının kadrosunda tıpta ve diş hekimliğinde eksperlik mevzuatına uyarınca başka amme gurur ve kurumlarında eksperlik eğitimi yahut taraf art eksperlik eğitimi yaptırılanlar düşüncesince de bu egemenlik uygulanacak.

10 bin liranın altında bulunan düyun terkin edildi

Sağlık Bakanlığına müteallik sağlık tesislerince, sağlık sigortasından yararlanamayanlara maruz sağlık ihtimam bedellerinden 31 Aralık 2021 geçmişine denli öğrenim edilememiş borç fiyatları 10 bin teklik ve altındaysa kâffesi resen, borç ücretinin yarısının 10 bin liranın altında olması biçiminde 10 bin teklik terkin edilerek, işaret bölüm öğrenim edilecek.

Yükseköğretim Kanunu'nda meydana getirilen değişikle, darülfünun hastanelerinde fariza karşıcı personelin çakılı ek ödemelerinin de merkezi dalavere bütçesinden karşılanması amacıyla Sağlık Bakanlığı ile koşut kodifikasyon yapılması öngörülüyor.

Merkezi dalavere bütçesinden ek ödeme

Sağlık Bakanlığı mensubunun merkezi dalavere bütçesinden ek ifa alması sağlanacak. Personele dağıtılabilecek ek ifa ücreti belirlenirken, sağlık gurur ve kurumlarının beraberinde tane hiç tahakkukları veya gelirleri adına Sağlık Bakanlığının mecmu gelirleri ve akçe olanakları esasi alınarak personele ek ifa yapılabilecek.

Kanunla, talim üyelerinin mücahede saatleri haricinde üniversitede sundukları sağlık hizmetlerinden çevre aldıkları arttırma ücretler düşüncesince belirlenen çatı yükseltilecek.

Adli Tıp Kurumu mensubunun çakılı ek ödemeleri de merkezi dalavere bütçesinden karşılanacak. Döner kapital geliri, Adli Tıp Kurumunda ve birimlerinde işyar vazifeli ve kontratlı personele unvanı, görevi, sınıfı, düzentileme şartları, ihtimam nitelikleri, hizmete katkısı, performansı ve benzer hususlar dikkate alınarak ödenebilecek.

Yapılacak ödemenin tavanı, ilgilendiren personelin beraberinde ayda alacağı aylık, taraf ifa ve rastgele çeşitli ödence toplamının, hizmetin ayrıcalığı bakımından amacın külfet ve riziko derecesi faziletli bulunduğu belirlenen personel ile ölü açımı görevlileri düşüncesince yüzdelik 215'e, başka personel düşüncesince ise yüzdelik 200'e çıkarılacak.

Sözleşmeli namına istihdam edilen personele yapılacak ek ödemenin ücreti ise ayrımsız birimde ayrımsız unvanlı kadroda çalışan ve ihtimam yılı ayrımsız bulunan emsali personel esasi alınarak belirlenecek. Bunlara yapılacak ek ifa göz boncuğu halde emsaline yapılabilecek ek ifa fevk haddini geçemeyecek.

Kanunla, bilirkişi tabip, tıpta eksperlik mevzuatına uyarınca uzman, tabip, diş doktoru ve eczacı takım ve pozisyonlarına yapılacak evvel kat yahut baştan atamalara ve kuraya müteallik şerait da düzenleniyor. Kura ve bunların Sağlık Bakanlığındaki atamalarına müteallik kökler ve esaslar Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Tıpta ve diş hekimliğinde eksperlik eğitimini, ilgilendiren dalda tıpta eksperlik mevzuatına uyarınca bilirkişi bulunan profesör, doçent, hekim talim üyesi, terbiye görevlisi ve başasistanlar verecek. Doktor akademisyen ve başasistanların tıpta eksperlik eğitimi verebilmeleri düşüncesince uzmanı oldukları bölgede çalışarak minimum beraberinde sene çalışmış olmaları araç olacak.

Kanun, Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'da fark yapıyor. Buna göre, ilgilendiren kanun kapsamında talih hizmeti yükümlülüğünü karşıcı personel, bulundukları ilde ilgilendiren kanuna yayıncı kontratlı sağlık çalışanı namına çalışabilecek.

Pozisyon yetersizliği hasebiyle kontratlı personel istihdamında meşakkat yaşandığında, bu güçlüğü buyurmakyürümek neredeyse konuş sayısı artırılacak.

Eğitim familya sağlığı merkezi yahut terbiye familya hekimliği birimlerinde fariza karşıcı talim üyeleri ve terbiye görevlilerine gerçek kurumlarında da ifa yapılacak.

Sağlık Bakanlığı araştırman kadrosunda mevcut personele basar kebap kebap kapital bütçesinden meydana getirilen ek ödeme, infaz birliğinin sağlanmasını teminen merkezi dalavere bütçesinden yapılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ