USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Sağlık personellerinin özlük haklarının iyileştirilmesine müteveccih tensikat TBMM'de ikrar edi

TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri devam eden Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne kurma edilen 'sağlık mensuplarının özlük haklarının iyileştirilmesine müteveccih düzenlemeleri içeren' maddeleriyle beraberce 16 konu onama edildi.

Sağlık personellerinin özlük haklarının iyileştirilmesine müteveccih tensikat TBMM'de ikrar edi
01-12-2021 22:29
TBMM

TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri devam eden Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin kurma edilen maddeleriyle beraberce 16 maddesi ikrar edildi.

Kabul edilen maddelere göre, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda öngörülen değişiklikle, sadece elektronik beyin programlarına dair namına sağlanan ve koruyan programları atıl kılmaya müteveccih tedarik hareketlerini yaptırıma bağlayan düzenleme; kâffesi eser, icra, fonogram, imal ve yayınları kapsayacak halde genişletiliyor.

Telif hakkı sahiplerince müsaadesiz kullanımları engel olmak amacıyla öngörülen teknolojik önlemleri atıl kılmaya müteveccih mahsul ve vasıtaların ticaretini yahut tanıtımını yapanlar 6 aydan 2 yıla denli dam cezasıyla cezalandırılacak.

Anayasa Mahkemesinin silme sonucu öne sürülen sebebi de dikkate alınarak orman içi sulardaki balık tesisleri kurulumunun yasalı statüleri oluşturuluyor.

Denizlerde balık, midye ve istiridye yetiştiriciliği karşıcı tesislerin iskele, debboy ve parlak su havuzu kurulumu düşüncesince karada zorunlu gerekseme alanları karşılanacak.

Kooperatiflerin, birleşke birliklerine; birleşke birliklerinin de tarz donanmasına eş bulunmadığı takdirde "kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefillik sağlayamayacağı ve amme kaynaklı zirai desteklemelere vasıtalık yapamayacağı" düzenlemesinin meriyet zamanı 1 Ocak 2024 namına belirleniyor.

İlgili kanunlarda meydana getirilen değişiklikle, yalıtım enerjisi satışı üstünden alınan TRT oranı kaldırılıyor.

İşlevselliği kalmayan Elektrik Enerjisi Fonu Anlaşmaları gereğince üstenme edilen yükümlülükleri istikbal kılmak az daha getirilmiş ahkâm de yürürlükten kaldırılıyor.

Sağlık çalışanların özlük hakları iyileştiriliyor

Teklif görüşmelerinde sağlık personellerinin özlük haklarının iyileştirilmesine müteveccih düzenlemeleri içeren kurma maddeleri de görüşülerek ikrar edildi.

Buna göre, doktor yahut dişçi kol ve pozisyonları esasi alınarak emekli, aşağılık malullük yahut vecibe malullüğü maaşı ilişik olup aylıklarıyla beraberce kayırma tazminatı ödenmesine hak kazanamamış doktor ve diş tabiplerinden ait mevzuatına mucibince bilirkişi olanlara tekaütlük maaşlarında ıslah öngörüyor.

Buna göre, bilirkişi olanların belirtke rakamı 17 binden 40 bine, bilirkişi olmayanların 13 bin 33 bine çıkarılıyor.

Teklifle arttırma ödemenin çalışanlara da ödenmesi sağlanıyor.

İnceleme heyetleri oluşturuluyor

Her eş sağlık tesisinde ek ödemeye esasi işlemleri onaylamak az daha tetkik heyetleri oluşturulacak.

Sağlık büyüklenme ve müesseselerinde Bakanlıkça belirlenen fonksiyon lokma koşulları ve kriterleri, personelin unvanı, görevi, emek vermek koşulları ve süresi, hizmete katkısı, performansı, tetkik, eğitim-öğretim ve araştırı faaliyetleri ile muayene, ameliyat, anestezi, girişimsel işlemler ve hassa bildirme fail riskli bölümlerde emek vermek kabilinden unsurlar dikkate darılmak yoluyla ek ödemenin oranı, kökler ve esasları ile tetkik heyetlerinin yapısı, emek vermek kökler ve esasları Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Personele gelişigüzel ay yapılacak ek ifa açık tutarı, kol ve fariza unvanı yahut durum unvanı bakımından belli başlı bulunan ek ifa açık tutarından az olamayacak. Belirlenen ifa fiyatları rotatif kebap kapital meta gelirlerinden yapılacak ek ödemeden mahsup yapılmak az daha merkezi idare bütçesinden karşılanacak.

Bakanlık bağış, repo ve icar gelirleri dışındaki rotatif kebap kapital meta gelirleri ile akça kaynaklarını personele ek ifa dağıtımında kullanabilecek. Dağıtılacak ek ödemenin salname toplamı, rotatif kebap kapital meta gelirlerinin yüzdelik 40'ını aşamayacak. Bu oran, katıksız afet, müstevli illet ve benzeşim uygun dışı hallerde Cumhurbaşkanı sonucu ile yüzdelik 50'sine denli artırılabilecek.

Bakanlık rotatif kebap kapital meta işletmeleri, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, nitelikli ve dişi fonksiyon sunumunun motivasyon edilmesi, sağlık büyüklenme ve kurumlarının özlük olanaklarıyla karşılayamadıkları gereksinimlerin giderilmesi, eğitim, araştırı ve ihya faaliyetlerinin desteklenmesi, Bakanlık dışarlık teşkilatının desteklenmesi amacıyla yapılacak giderlere katılma kılmak düşüncesince maaş katışık kazançtan maaş öğrenim edilen tutarın yüzdelik 6'sını geçmemek az daha Bakanlıkça belirlenecek oranı Bakanlık Döner Sermaye Merkez Saymanlığı namına aktaracak.

Ek ifa oranları artıyor

Tabip ve dişçi sınıfı personel düşüncesince öngörülen ve rotatif kebap kapital meta bütçesinden meydana getirilen çakılı ek ödemenin merkezi idare bütçesinden ödenmesi sağlanacak.

Sağlık Bakanlığında fariza karşıcı yetişek görevlileri bilirkişi hekimlerin ve hekimlerin yararlanmakta oldukları en bağan ek ifa oranlarında aranjman yapılıyor. Böylece rotatif kebap kapital meta gelirlerinden ek ifa meydan yetişek görevlilerine en faziletli talih memuru aylığının yüzdelik 770'i, tıpta eksperlik mevzuatına mucibince bilirkişi olanlar ile bilirkişi diş tabiplerine yüzdelik 695'i, düz hekim doktor ve diş tabiplerine ise yüzdelik 450'si oranında, gelişigüzel ay rastgele eş katkıya dair olmadan merkezi idare bütçesinden ek ifa yapılacak.

Sağlık Bakanlığı çalışanının çakılı ek ödemelerinin umumi bütçeden ödenmesinde gelecek muhassasat ihtiyacının karşılanabilmesi düşüncesince yapılacak muhassasat aktarmaları, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda planlı muhassasat aktarmalarına editör tutulmayacak.

Yükseköğretim Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, darülfünun hastanelerinde fariza karşıcı personelin çakılı ek ödemelerinin merkezi idare maddi durumuna aktarılmasına dair namına rotatif kebap kapital meta gelirlerinden gider yapılabilecek alanlara dair tespit yapılması öngörülüyor. Ayrıca darülfünun hastanelerinde vazifeli personelin çakılı ek ödemelerinin de merkezi idare bütçesinden karşılanması amacıyla Sağlık Bakanlığı ile koşut aranjman yapılması amaçlanıyor.

Buna göre, rotatif kebap kapital meta gelirlerinden öğrenim edilen kısmın tababet ve dişçilik fakülteleri sağlık yürütüm ve araştırı merkezleri düşüncesince minimal yüzdelik 45'i ait yükseköğretim kurumunun gereksinim duyan dünyalık ve fonksiyon alımları, gelişigüzel ayrışık bakım, onarım, kiralama, bitmeme etmekte bulunan planların tamamlanmasına müteveccih konstrüksiyon işleri ve öteki gereksinimler ile idareci payları düşüncesince kullanılacak.

Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, birleşimi 2 Aralık Perşembe haset sayaç 14.00'te sarılmak az daha kapattı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ