USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Seçici ve vurgulayıcı tasarımlar için minimalizm ön planda

Sadelik mantığı ile ortaya çıkan minimalizmin akıbet senelerde anadan görme konuşma ve tasarım alanlarının yanında sayısal tasarımlarda da sağlam baş döndürücü nedenden dolayı çevre yeğleme edildiğinden bahseden Grafik Tasarımcı Duygu Dinçeli, “Minimalizmin yükselişi,

Seçici ve vurgulayıcı tasarımlar için minimalizm ön planda
19-11-2021 10:29
Dijital imgeler; monitör ve genel ağ hassaten peyda etmek üzere, beyaz perde filmleri, videoteyp oyunları, ışık ve animasyonlar, enformasyon ortamlarımızın ayrılmaz müşterek parçası durumuna geldi. Bu açıdan sayısal evren için anadan görme tasarımların yanı esna çizge tasarımın da noktayı güneş geçtikçe ehemmiyet kazanıyor. Dijitalleşme ile baş başa mütebeddil ve gelişen çizge tasarım dair meraklılara hassaten akıbet yıllarda yeğleme edilen minimalizm ile ilgilendiren bilgilendirmelerde mevcut İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Grafik Tasarımı Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Duygu Dinçeli, bozukluk bundan sonra minimalist tasarımların arttığı sorusuna da karşılık verdi.

“Seçici ve vurgulayıcı tasarımlar için minimalizm ehemmiyetli müşterek tabir aracıdır”

Öncelikli yerine minimalizmin ne amaçla ortaya çıktığından bahseden Duygu Dinçeli,“Minimalizm, 1950'lerin sonlarında ortaya çıkan 1960'larda popülerleşen müşterek zanaat akımıdır. Sadeliği ön plana çıkararak fazlalıklardan arınma, işlevsellik derece nitelikleri de anabolizma ederek, az görselle aşırı müşterek tomar madde söylemeye etkin müşterek stildir. Sadece sanatla kalmayıp, felsefe, heykel, mimari, moda, edebiyat, musiki derece nice bölgeye da yerleşmiştir. Bizim bahsedeceğimiz kısım, çizge tasarımda minimalizmdir. Birçok imgenin zihnimizde arazi edinmesi, tasarımları ayrımlı ve nazarıitibar çeken tabir biçimlerine yönlendirmiştir. Bu açıdan; seçici ve vurgulayıcı tasarımlar için minimalizm ehemmiyetli müşterek tabir uzlaştırıcı olmaktadır” dedi.

“Az görselle aşırı madde beyan etmek minimalizm ile mümkün”

Günümüzde de görsel açıdan aşırı müşterek tomar alternatif sunulmuş bulunduğu için etrafımızı muhasır görsel imgelerin kılıç istesek de istemesek de zihnimizde arazi edinmekte bulunduğunu tamlayan Dinçeli, “Etrafımızı muhasır dört başı mamur bu görsel imgelerden hangileri gereklidir? Ya da bu derece görsel rüya içinde hangisi henüz acele algılanmaktadır? Burada erişmek gerekir. Bu bölümde aklımıza mevrut müşterek husus da minimalizmdir” halinde konuştu.

Sadeliği ön plana çıkaran, belkili olduğunca az görselle aşırı madde beyan etmek talip minimalizmin, süslenmiş görsellerin dikkatleri döşemek için yarıştığı çağda bakışım ve değinme birlikteliğini benimseyerek süslemeden uzaklaştırmakta bulunduğunu tabir fail Dinçeli, “Buradaki amaç, tasarıma icra vekili kişinin, o tasarımla en aracısız ve en anlaşılır yoldan bağlanak kurabilmesidir. Olabildiğince az görsel, yazı, bilinçlilik ve renkle, gözü yormayan kemiksiz tasarımlar gerçekleştirebilmek, idrak karışıklığına da etmen olmamaktadır. Bir düşüncesi ve ya nesneyi işlevine akıllıca yerine fazlalıklardan arındırmak önemlidir. Günümüz tasarımlarına baktığımızda da bu yaklaşımı olağandan görebilmek mümkündür” niteleyerek konuştu.

“Global markalar, imlek tasarımları ve kasıntı kimliklerinde minimal müşterek tür benimsemektedir”

Dinçeli, müşterek internet sayfası ve ya afiş tasarımında konu, icra vekili kişiyi yormadan belli başlı müşterek eseme için mensur edilmesi icap ettiğini logolardan kalıp vererek şöyleki açıkladı:

“Özellikle iri kurumsal ve toptan markalar, imlek tasarımları ve kasıntı kimliklerinde minimal müşterek tür benimsemektedir. Az detay, istenileni akıllıca aktarabilmek açısından önemlidir. Logoda geçer not renklerin, şekillerin ve tipografinin başkalık ediciliği sağlamış bulunduğu tanınmaktadır ancak minimal biçim ve anne renklerle dümdüz bırakılan imlek tasarımlarının henüz müşterek tomar akılda sürekli bulunduğu görülmektedir. Grafik tasarımın temelinde bulunan yaklaşım da budur.

Örneğin; tarihte evvel meydana getirilen kurumsal etiket faaliyetlerinden bir tanesi bulunan AEG için tasarlanan logo, devir içinde değişerek sadeleşmiştir. Aynı biçimde en iri enformatik uygulayım bilimi firması IBM ve ya Pelikan derece markaların imlek tasarımları da nice el yenilenerek yalınlaştırılmıştır. Günümüzde de bu değişiklikleri görebiliriz. Otomotiv markaları üç buutlu imlek tasarımlarını dü boyutlu bir duruma getirilirken, birtakımı markalar da emektar logolarını yorumlayarak gine tüketicinin karşısına çıkmaya başlamıştır. Bu değişimin arkasındaki müşterek sebep, ihtimal de minimalizmin yükselişi, markaların gaye kitlelerini uzun uzadıya şıklıktan mavera işlevselliği ön plana boşaltmak istemesidir.”

Dinçeli akıbet yerine meydana getirilen tetkikat kararı minimalist tasarımların henüz akılda sürekli bulunduğunu ileterek, ”Yakın vakitten kalıp hasretmek gerekirse, BMW'nin klasikleşen yağız halkalı logosundaki değişikliği söyleyebiliriz. Yeni logosunda, 3 boyuttan 2 boyuta intikal sağlanarak yağız çerçevenin kaldırıldığı görülmektedir. Markanın en akıbet 1997 senesinde tasarımında ayrım mamul ve 103 salname tarihinde en köklü değişim yapmak gerçekleştirilmiştir.

Bu değişikliğin nedeni matbuat açıklamasında sorulduğunda, mütebeddil şerait altında markanın alıcı portföyünün değişmesi, bu değişime fut söylemek için de henüz minimal ve çağcıl müşterek tasarıma gerekseme duyulduğunu dile getirmişlerdir. Yapılan araştırmalara bakılınca da piyasaya muhtelif kuruluşların logoları sorulduğunda, alengir nitelik ve halde hazırlanmakta bulunan logoların henüz az akılda kaldığı, dümdüz tasarıma eş logoların henüz aşırı hatırlandığını gözlemlenmiştir.

Bunlardan bir tanesi de Nike logosudur. Tüketicilere sunulduğunda Nike'ın logosu başka logolar ortada henüz tez hatırlanmıştır. Buradan şurası çıkarabiliriz ki dümdüz kısaca minimalist tasarımlar akılda sürekli ve etkileyicidir. Etkileyici müşterek halde sadeliği oluşturabilmek haricen gelişigüzel ne derece hazırlop müşterek gestalt görünse de gerçekte anca değildir. Minimalist tasarımın temelindeki sadelik, az ve öz bahsetmek gibidir. Minimalizmin zanaat ve tasarım alanındaki formel dili hala yeğleme edilmektedir. Bunun müşterek nedeni de dijitalleşmenin zanaat ve tasarım dalında sunmuş bulunduğu fırsatların artmasıdır. Bu artış, görsel uyaranların hızlıca başkalık edilmesini kısıtlamaktadır. Bu hacir ve karışıklığın içinde az çoktur anlayışıyla başkalık edilebilen müşterek tasarım anlayışına eş olabilmek önemlidir” dedi.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ