USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Şentop: Hafızlık toplumdaki görünmeyen ehemmiyetli payelerden biridir

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kur'an-ı Kerim'i ezberlemenin değme faniye kader sıfır hususi müşterek yarar bulunduğunu belirterek, "Hafızlık, isim düşüncesince müşterek kıvanma vesilesi bulunduğu derece toplumdaki görünmeyen ehemmiyetli payelerden biridir." dedi.

Şentop: Hafızlık toplumdaki görünmeyen ehemmiyetli payelerden biridir
03-12-2022 03:06
Konya

Şentop, Karatay Spor ve Kongre Merkezi'nde planlı Mustafa Büyükkaplan Hafız Proje Ortaokulu ve Lisesinde 750 Hafızın İcazet Tevdi Töreni'nde, izlence vesilesiyle hafızlarla baş başa olmaktan şişman sevinme duyduğunu söyledi.

Hafızları kutlama fail Şentop, öğrencilerin, icazetle taçlanan başarılarının bundan ahir yaşamlarında da bitmeme etmesini diledi.

Şentop, hafızlık icazeti almış müşterek bebek babası olarak, bu mutluluğu en güzel anlayanlardan bir tanesi olduğuna ayraç ederek, şöyleki konuştu:

"Hafızlık, değme faniye baht sıfır hususi müşterek kazanımdır. Hafızlık, erkek düşüncesince müşterek kıvanma vesilesi bulunduğu denli toplumdaki gizli ehemmiyetli payelerden biridir. Bu nedenle camianın tinsel bedel normlarından bulunan hafızlığın, gizli fakat şahsa yüklediği ciddi müşterek mesuliyeti da mevcuttur. Zira zihinde taşınanı ruhlara nakşetmeyi mucip müşterek dokunulmazlık ve sorumluluktur. Peygamber Efendimizin, 'Sizin en hayırlınız, Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir' şiarıyla akıntı ederek, özellikle aileleriniz kazanmak üzere, sahn boyu Kur'an-ı Kerim’in ışığıyla hem aydınlanmaya hem de çevrenizi aydınlatmaya bitmeme edeceksiniz inşallah." sanarak konuştu.

"Tarih süresince hafızlar toplumumuzun en saygın kullanmakta olanları olmuştur"

Hafızlığın derin müşterek çalışmanın ve gayretin kararı olduğuna yer veren Şentop, bunun ayrımsız sürede Allah'ın müşterek lütfu ve ikramı bulunduğunun altını çizdi.

Şentop, milletin hafızlığa şişman kıymetiharbiye verdiğine ayraç ederek, "Tarih süresince hafızlar toplumumuzun en saygın kullanmakta olanları olmuştur. Milletimiz değme araç altında ve müşkülat içre hafızlar yetiştirmeyi müşterek ödev yerine görmüştür. İslam'ı öbür gökçül dinlerden ayıran en ehemmiyetli vasıf, dinin evvel ve en esas metni bulunan Kur'an'ın vahiyle geldiği, inen bulunduğu şekliyle korunum edilmiş olmasıdır. Bu yalnızca Müslümanların fideist meselesi değildir. Bu müşterek zamanı hakikattir. Hiçbir yazılmış ve yavuklu metne baht sıfır ergi Kur'an-ı Kerim düşüncesince vardır." dedi.

"Okul hayatıyla hafızlık baş başa yürütülmeye başlanmıştır"

Modern çağda edep bilimi bilimi ve tedris yaşamının değişik biçimde programlanmasıyla hafızlık yapmada birtakım sınırlamalarla karşılaşıldığını aktaran Şentop, şunları kaydetti:

"Okul yaşamı var, buna sürdürmek lüzum ediyor. Bazı yerlerde devir içre mecburi bir duruma gelmiş. Hafızlık bu yaşamın içre değil. O devir hafızlık muktedir ballanmak düşüncesince okul yaşamı haricinde yöntemler araştırmak gerekmiştir. Okul başarısını önemseyen aileler baş döndürücü dilek etmelerine karşın çocuklarını hafızlık düşüncesince okuldan ayırıp bambaşka müşterek yere gönderemiyorlardı. Okul başarısı bulunan kollar hafızlık hayatından yoksun kalıyorlardı. Cumhurbaşkanımızın direktifleri ve sahiplenmesiyle evvel kez Konya'da hafızlık plan önder dil cambazı düşüncesi geliştirildi. Böylece okul başarısı efdal öğrencileri ve ailelerini de Kur'an öğretiminin ezberini içerisine katabilmek cins olmuştur. Okul hayatıyla hafızlık baş başa yürütülmeye başlanmıştır. Bu çocuklarımız, aileleri ve milletimiz düşüncesince şişman müşterek nimettir. "

Şentop, Kur'an-ı Kerim'i körlemeden okumanın yetmeyeceğini belirterek, "Ayetleri anlayarak ve yaşayarak algı buyurmak gerekir. Kur'an, yaşama ilişkin müşterek kitaptır. Yaşayanlar düşüncesince davranışlarının ve eylemlerinin, hâlâ güzel insanoğlu olma önünde tazammun etmiş bulunduğu manalarla kavranılması düşüncesince vardır. Bunun en somut örneği de Peygamber Aleyhisselamdır. Kur'an'ın hem lafzına hem manasına vakıf olmalıyız ki yaşantımıza ameliye edebilelim ve şahıslara onu anlatabilelim." ifadelerini kullandı.

Hafızların, İslam'ın ortaya çıkmış bulunduğu evvel dönemden bugüne denli Müslümanların gözetiminde tamamen rüçhan bulunan müşterek ayrıcalıkla şereflendiğini vurgulayan Şentop, "Bütün Müslümanlar, yaşamlarının değme dalında sahn düsturu edindikleri kutsi kitaplarının öğrenilmesi ve ezberlenmesi noktasında, gün süresince faik müşterek himmet içre olmuşlardır. Bugün doğrudan ele devreden bu meşaleyi sizler elinize alıyorsunuz. 'Size anca müşterek denyo bırakıyorum ki, ona sıkı sıkıya sarıldığınız müddetçe yolunuzu şaşırmazsınız. O emanet, Allah’ın kitabıdır.' diyen akıbet Peygamber'in varisleri oldunuz." laflarına toprak verdi.

Programda Şentop, hafızlık diploma vesikası verdiği birtakım öğrencilerle foto çektirdi.

Törene Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bilim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek ile Selman Özboyacı, diploma vesikası meydan 750 saklayan ile aileleri katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ