USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Slovak dış ilişkiler uzmanı Jan Kubis: İnsani müdahalelerde ve probleminin çözümünde arabulucu yansız olmalı

Antalya Diplomasi Forumunda, "Değişen Barış Ortamında Arabuluculuk" mevzulu açık oturum düzenlendi.

Slovak dış ilişkiler uzmanı Jan Kubis: İnsani müdahalelerde ve probleminin çözümünde arabulucu yansız olmalı
10-03-2022 20:44
İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde planlı Antalya Diplomasi Forumunda (ADF), arbede ve savaşların önlenmesi düşüncesince arabuluculuk çalışmalarına ehemmiyet verilmesi ve bu mevzuda şimdi birlikte tomar etap atılması gerektiği vurgulandı.

Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu forumda, "Değişen Barış Ortamında Arabuluculuk" mevzulu açık oturum düzenlendi.

Panele dahil olan Birleşmiş Milletler (BM) Eski Libya hususi Temsilcisi Slovak dış ilişkiler uzmanı Jan Kubis, ayrımlı alanlarda yaşanmış olan arbede ve savaşların önlenmesi düşüncesince arabuluculuk çalışmalarına şimdi birlikte tomar ehemmiyet verilmesi icap ettiğini belirterek, "Çatışmalara gönül rahatlığı inhibitör birlikte biçimde akıntı etmiyoruz ve eskiden engelleme etmiyoruz. Ukrayna krizinde de boyut bu oldu. Her dü tarafla temasa geçip bunu önlemeliydik zira değme obje gözümüzün uğrunda gerçekleşti." dedi.

Türkiye'nin arabuluculuk noktasında attığı adımlara yer veren Kubis, "Türkiye'deki dostlarımız arabuluculuk noktasında dobra birlikte dayanıklı gösteriyor ve çıkarlarını ölçüm ediyorum." ifadelerini kullandı.

Kubis, arabuluculuk noktasında Çin ve Avrupa Birliği (AB) ile arsıulusal örgütlerin de devreye girmesi icap ettiğini belirtti.

İnsani müdahalelerde ve probleminin çözümünde arabulucunun nötr olması icap ettiğini tamlayan Kubis, "Yaklaşımımız açık başlı ilkelerle şekillenmiş olmalı. Taraflarla görüşürken nerede durduğunuzu da bilmeniz gerekiyor. Arabulucu dimdik birlikte hal gerçekleştirmeli. Sabırlı ve duygudaşlık sahibi olmalı. Donuk araştırma ve çatışmalarda muhtemelen açılımlar mevcut fakat bazı bazı birlikte statükoyu tahrip etmek veya çatlatmak lazım." dedi.

Önleyici diplomasiye ehemmiyet verilmeli

Uganda'daki çatışmalarda arabuluculuk rolü üstüne alan Betty Bigombe, arabuluculuk çalışmalarında "önleyici diplomasi" mevzusuna şimdi birlikte tomar muhassasat ayrılması icap ettiğinin altını çizdi.

Bigombe, inhibitör diplomasiye şimdi birlikte tomar envestisman yapılması icap ettiğinin belirterek, "Arabuluculuğun hesabına geçecek birlikte obje yok. Savaşın ne devir başlayacağını bilmiyoruz fakat çağdaş uygulayım bilimi ile evren birlikte oldu. Bu noktada şimdi er müdahalede bulunmalıyız, insanca krizler yaşanmadan engelleme edebiliriz." niteleyerek konuştu.

Son şekilde Bigombe, arabuluculuk noktasında hanımefendilerin hafife alındığını ve delik arkası edildiğine dikkati çekti.

"Sıkıntı kapımıza dayandığı devir problemi ciddiye alıyoruz"

AB Belgrad-Priştine Diyaloğu hususi Temsilcisi Miroslav Lajcak, arabulucu olmanın 5 esas ilkesi bulunduğunu belirterek bunların başında, domestik meselelere bağlı cemaat olunması müstelzim "derin bilginin" geldiğini söyledi.

Arabulucunun, tarafların güveninin sağlanması bulunduğunu dile getiren Lajcak, arsıulusal birlikte teşekkül hesabına akıntı edildiğinde arsıulusal camianın totaliter biçimde desteğine gerekseme bulunduğunu belirtti.

Lajcak, "Krizler yarık vermeden ilk önlenmesi şişman birlikte ehemmiyet taşıyor. Biz baştan sona geç kalıyoruz. İşaretleri, emareleri görmezden geliyoruz. Sıkıntı kapımıza dayandığı devir problemi ciddiye alıyoruz." dedi.

Rusya-Ukrayna Savaşı öncesinde de benzeri emarelerin bulunduğunu ayrıca Amerika istihbaratının Rusya'nın Ukrayna'ya gireceğini aktardığını kaydeden Lajcak, "Bu harp inanılmayacak derece saçmaydı. Ukrayna'daki çatışmanın çıkacağından güvenli olamadık." dedi.

"Myanmar'daki krizi başlangıçta görmüştük"

ABD'nin emektar Afrika Boynuzu hususi Temsilcisi Jeffrey Feltman da krizlerin patlamadan ilk tespitinin ehemmiyetli bulunduğunu fakat kısıtlanmış tedbirlerin değme devir işe yaramadığını vurguladı.

Myanmar'da 2016'da yaşananları şimdi ilk öngördüklerini ve Myanmarlı generallerle görüştüğünü kaydeden Feltman, hepsi girişimlere karşın cinayetlerin durmadığını dile getirdi.

Feltman, BM denli arsıulusal kurumlar hesabına birlikte diyar hesabına arabuluculuk yapmanın enine boyuna ayrımlı olduğuna değinerek, "ABD hesabına çalıştığımda çantamda yaptırımlar denli şeyler vardı. BM'de ise prensiplerimiz var, kavait var, alelacayip birlikte ortam. Ülke hesabına arabuluculuk gerçekleştirmek baş döndürücü başka." dedi.

Foruma, dünyanın nice noktasından iştirak sağlanıyor

Bu yılki teması "Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak" şekilde belirlenen toplu tartışma kapsamında Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının katılımıyla üçgen formatta güruh düzenlendi.

Bunun yanında NATO ve AB ilkin iktisap etmek az daha dünyanın ayrımlı ülkelerinden katılımlarla global ve tematik madde başlıklarında oturumlar düzenlenecek.

Kurumsallaşma ve diplomatlık dalında başvuru yayınlanan birlikte diyalog platformu olması hedefiyle sabık sene ilki planlı forumda, bu sene da dünyanın ciharıyek yanından siyasetçi, önde mevrut akademisyen, düşünür, orgazm önderi, dış ilişkiler uzmanı ve iş kullanıcılarını birlikte araya geliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ