USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Soylu: 'Uyuşturucu operasyonlarını gündüz yapalım'

Antalya'da planlı Narkotik Suçlarla Mücadele Değerlendirme Toplantısına eklenmiş olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, narkotik operasyonlarının sabaha için yapılmaması icap ettiğinin altını çizerek, "Gündüz milletin gözü uğrunda yapalım. Gece yapıyoruz narkotik operasyo

Soylu: 'Uyuşturucu operasyonlarını gündüz yapalım'
01-02-2022 14:41
Narkotik Suçlarla Mücadele Değerlendirme Toplantısı, Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki ortak otelde başladı. Bakan Soylu, 2017' de özellik irtibatlı ölümlerde 941 görüldüğünde tamda ortak fasile babası hassasiyetiyle, ne gerekiyorsa yapılması noktasında menfaatlerini talimatlandıran, fiziksel olanaklar ve mevzuat açısından gelişigüzel çeşitli desteği verici bu konudaki mücadelede menfaatlerini motive fail Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileterek laflarına başladı.

Geçen son teşrin ayında Balıkesir'de maden satıcılarını kovuşturma ederken oluşturulan acı kararı 30 yaşlarında martir sakıt 3 yaşlarında ortak kız evladı babası Abdulkadir Güngör'e ve bu davada serdengeçti dirilik fail ahali martir ve emek arkadaşlarına, onların ailelerine başsağlığı ve yağmur dileyen Soylu, “ Onlar çabucak martir olmadılar bizlere istikamet, strateji, adanmışlığın, fariza sadakatinin, ehliyetin yurt sevgisinin ne işe yaradığını çizdiler. Bu çizginin gerisine düşemeyiz. Birileri özemek isteyebilir, bazıları cehaletleri ve arka niyetleriyle bu arada bu işi bambaşka ortak mecraya gereç gerçekleştirmek isteyebilir lakin tığ o akıntıya katılamayız yalpalayamayız.

Bu çabucak şehitlerin varlığın fiktif ile de değil tehlikenin büyüklüğü itibarıyla de böyledir. Dünyanın geçirdiği değiş ve o değişimin bizlere etkilerine aksan yapıyoruz. Küresel gelişmelerin aracısız dek etmiş bulunduğu coğrafyada yaşıyoruz bundan sonradan nazar boncuğu dava devletlerin namına ilgilendiren değildir, gelişigüzel başkentin yaşamış bulunduğu gelişigüzel önemsiz bölgenin yaşamış bulunduğu dava dünyada evvel ilkin komşuları ilkin edinmek amacıyla coğrafyası, ilkin edinmek amacıyla dünyaya dek fail ortak sorunsa maliyet meydana getiren ortak süreçtir. Kaynağı şahıs coğrafyası zannettiğimiz meselinin binlerce kilometre öteden beslendiğine tamamımız şahidiz. Her nesne ortak zincir amacıyla birbirine bağlı. Yerel hastalıkların arsıulusal boyutu var”ifadelerine arazi verdi.

"Küresel sorun"

Uyuşturucu meselesinin tamda global ortak iş bulunduğunun altını çizen Bakan Süleyman Soylu, ortak ayağında yıldırı olan, ortak ayağında gümrüksüz huruç olan, ortak ayağında örgütlü hata ve uç aşan taksirat olan, dünyanın doğusundaki muvazenesizlik olan, ortak ayağında ise Afganistan'da ise batının bitirdikleri olan, ortak ayağında da batının ümranlı teknolojisi ve çürümüş maşeri yapısı bulunan ortak ayağında harfiyen özellik bağımlılığı amacıyla maddesel bağımlılığı mal bağımlılığı olan, ortak global mesail yumağının ahali global maden meselenin göbeğinde bulunduğunu belirtti.

Bakan Süleyman Soylu, ahit yakalanan adi ortak torbacının caba ne global ağım ortak taşıyışı bulunduğunu ortada olmaksızın bu probleminin çözmenin belkili olmadığını kaydetti.

"Uyuşturucu özellik kulanım oranında artış"

Durumun ağırbaşlı bulunduğunu dile getiren Soylu, “Sizler bu işin vehametini herkesten dobra biliyorsunuz. Yaşıyorsunuz. Öyle hikayelerle ile karşılaşıyorsunuz ki elbette ortak durumla makam karşıya kaldığımızı arada sırada beklenmeyen ederek arada sırada vicdanınız sızlayarak, arada sırada insanlığın düşmüş bulunduğu bu vaziyeti lanetleyerek tanık oluyorsunuz. Bunları yaşıyorsunuz. Uyuşturucu dair dünyada 2 sahada da hem tasarruf hem de istihsal dalında dünyanın rakamlarında baş döndürücü ağırbaşlı yükseliş var. Bileşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinin sabık haziran ayında yayınladığı evren maden tutanağına gereğince 2019 senesinde evren çapında 15- 64 gözyaşı aralığında 275 milyon erkek hayatında ortak el maden kullanmış. Oysa bu nicelik 2010 senesinde 226 milyondu. Yani yüzdelik 21, 6'lık ortak artış, 49 milyon kişi, 2010 ile 2019 ortada belirleme edilebilen dünkü başlamış. Aynı devirde dünyanın ahali nüfusundaki çoğalma yüzdelik 10,8 olmuş” ifadelerine arazi verdi.

"Sentetik özellik imal edilmeye başlandı"

1990'lardan sonradan bireşimli maden maddeler imal edilmeye başlandığını aktaran Bakan Süleyman Soylu, “Avrupa maden ve maden bağımlılığı strateji merkezi verilerine gereğince AB er ikaz sistemine gelişigüzel hafta dünkü ortak özellik ekleniyor. 2019 senesinde izlediği 790 pisikoaktif maddenin, 53'ü evvel el 2019'da belirleme edilmiş. 2001 senesinde afyon üretimini zecrî ve 185 tona çekici Afganistan'da ABD müdahalesi sonrası 2017'de 9 bin titrem ile istihsal rekoru kırıldı. O tarihten bu güne derece 6 bin tonun dibine on paralık inmedi. Geçen yılı da 6 bin 800 titrem ile kapattılar. İşin çeşidi çabucak değişiyor. Vaktimiz yok. Amerika'nın Afganistan'ı işgalinden sonradan ortaya çıkan evolüsyon çabucak Afganistan'daki maden istihsal miktarını arttırmadı, çabucak Afganistan'ı harp cenderesi içerisine sokmadı bire ortak sürede eksiksiz dünyaya orada ABD'nin ortaya koyduğu proses başarısızlıklarının ve beceriksizliklerinin maliyetini yansıttı" sanarak konuştu.

"Terör örgütü zayıflıyor"

Bir bambaşka tehlikenin bu işin içerisindeki erkek oyuncular bulunduğunu ayraç fail Bakan Soylu, “DEAŞ'tan PKK'ya derece ağız ağıza bu işin içindedir. Terörün finansmanı düşüncesince uyuşturucu, maden geliri düşüncesince yıldırı örgütü. Birbiriyle alım satım kurmuş, birbirinden sönümsüz ortak kavrayış yalan konusudur. PKK şu an Avrupa ile ilişkilerinde birlik ortak maden ticareti örgütüdür Avrupa maden dalının az daha tamamına hakimdir. Maalesef Avrupa'nın bu mevzuyu hakkaniyetle kovuşturma etmeye etkin yöneticileri bulunduğu kadar, PKK'ya hamilik karşıcı hem insanoğlu ticareti dair hem de maden ticareti dair Avrupa'da ağırbaşlı ortak halde örgütlenmesine ahenk çıkarmayan çabucak şahıs problemlerini doğuyu yıkabilmek düşüncesince onların hesaplı şekilde güçlenmesini talip sapkın ortak zihniyetin bulunduğunu altını çizerek tabir eylemek isterim.

Avrupalı dostlarımız bizim al bültenle aradığımız PKK'lılara yurt izni verirken, güruh ve gösterilerine yıldırı örgütünün flamalarıyla suhulet sağlarken, örgütün bu maden yüzünü kendilerinin ortak maliyeti şekilde bildirme ediyorlar. Uyuşturucu ile mücadelede muvaffakiyet kazandıkça yıldırı örgütü zayıflıyor yıldırı örgütü operasyonları arttıkça maden sevkiyatları azalıyor uç kontrollerini çelimli halde gerçekleştirdikçe örgütün ve maden kaçakçılarının ha çarpış sayısını arttırıyor ve ehemmiyetli ortak süreci daima berabere yönetiyoruz” açıklamasını yaptı.

"Sınırlarımızda blokladık"

Uyuşturucunun yakalandığı yerler kendisince bilgiler verici Soylu, “Yüzde 30'u Ağrıda, Hakkari'de ve Van'da yakalanırken yüzdelik 70'i fakat garp illerimizde yakalanırken iş bilakis dönmüş uyuşturucuyu sokar sokmaz uç illerimizde yüzdelik 70'ini yakalayabilir bir vaziyete geldik. Yani uyuşturucunun doğudan batıya sevkini engelleyebilecek birlik da yıldırı örgütün damarlarını ortadan kesebilecek ortak anlayışı gerçekleştirdik. Jandarma, emniyet, uygulayım kabiliyetlerimizin bu mevzuya eğilmemizin ortaya koyduğumuz sürecin baş döndürücü şişman ortak önemi vardır. Bu zamanı ortak başadır. Uyuşturucu ile mücadelede en ehemmiyetli asliye muvaffakiyet hem soruşturma oranının ağırbaşlı halde yükseltilmesi lakin ülkenin içerisine gönderme edilmeden uç illerinde bloklanmasıdır. Uyuşturucuya ilişkin ahiret yolculuğu sayılarının 3'de 1'inin dibine düşebilmesini Türkiye'de gerçekleştirme etmektir” dedi.

Soylu, global ortak dava bulunan uyuşturucuya devletlerin bu soruna erişme tarzlarında coğrafi, jeopolitik ve politik pozisyonları nedenleriyle farklılıklar bulunduğunu belirtti.

"Gençlerimizi ateşe atamayız"

Bazı Avrupa ülkelerinin uyuşturucuyu afiyet sorunu, bazılarının da zatî yeğleme şekilde görmesini eleştiren Bakan Soylu, “Bazı Avrupa devletleri anlaşılan oranda başıboş bırakıyor. Kimisi narkoshoplar açıyor, bazısı parasız enjeksiyon dağıtıyor. Hiç kusura bakmasınlar onlar şahıs gençlerine narkoshoplar açarak, enjeksiyon dağıtarak ateşe atabilirler. Biz hakeza ortak yolu yeğleme edemeyiz. Pandemiden geçiyoruz, onlar yaşlılarını ölüme terkettiler. Bilerek isteyerek. Biz yaşlılarımıza vefa içtimai dayanaklık eylemek hattıyla maaşının ödenmesinden ilacına derece market alışverişine derece büyüklerimizin emrinde olduk. Biz bambaşka ortak medeniyetin çocuklarıyız. Biz 18 yaşına ulaşınca çocuğunu bap dışı fail ulus değiliz. Anne ve babasını dirlik evlerine vazgeçme fail ortak ulus de değiliz. Hiçbir gencin maden komasına girmesine gönlümüz razı değildir. Öyle olsaydı Ege'de, Akdeniz'de bambaşka devletlere revan uyuşturucuları belirlemek düşüncesince ortak baş döndürücü zahmete girmezdik”dedi.

"Oyalanacak vaktimiz yok"

Uyuşturucu operasyonlarının emeksiz olmadığını tabir fail Bakan Soylu, “Yüksek maliyetli, faziletkâr emekli ve riskli işler. Meclis kürsüsünden göstergeç ekranlarından ağız dalaşı programlarından beyin verenimiz baş döndürücü oldu. Bu kurum sahada mücadeleyi verici evlatlar sabık sene baş döndürücü şişman haksızlıklara uğradılar. Yalan hata bilgiler tercümelerle politik ergenlerin ortaya attığı iftiralara uğradılar. Ne olursa olsun yılmadık yalpalamadık, motivasyonumuz faziletkâr tuttuk muvaffakiyet çizgimizi düşürmedik birlik tersi yükselttik. Uyuşturucu işinin vehameti, bizlere hakeza ortak müsaade vermemektedir. ‘Depresyona gireceğim lakin zamanım namevcut derler ya' hezel yolu. Bizim doğrusu kimsenin iftirasına, bizi kimsenin oyalayabilecek laflarına ayıracak vaktimiz yok. Biz işimize bakmakla mükellefiz ve sorumluyuz”diye konuştu.

"Para kaynağını kuruttunuz"

Bakan Soylu, maden meselesinin hem gelecekleri hem de ortak düzenlilik probleminin bulunduğunun altını çizdi.

Uyuşturucunun PKK yıldırı örgütünün en ehemmiyetli mal deposu bulunduğunu tamlayan Bakan Soylu, “Onların mal kaynağını kestiniz, kuruttunuz, aç bıraktınız. En önemlisi maden üstünden mal gerçekleştirme ettikleri düşüncesince ABD ve Avrupa'nın kimi devletleri de gölgede yıldırı örgütlerine iane ediyorlardı, demin şahıs bütçelerini bariz eylemek durumunda kaldılar. Çocukken gelişigüzel şeyi batıya gönderme ediyorsunuz. Bir nesne olmaktadır bunu garp yaptı. Bu 3. evren devletlerin tavrıdır. Kompleksi devletlerin tavrıdır sanarak tığ bunu tabir ederken eskiden de 1960 darbesi batının operasyonudur, Türkiye'nin büyümesi gelişim göstermesi ve zenginleşmesi düşüncesince gelişigüzel hamle attığımda kırıcı alışılmış solcular ‘hayır derler bire ortak değerlendirmeyi ortaya koyarlar ülke yönetmeyi bilmedikleri düşüncesince daima bizi suçlayan batıya töhmet buluyorsunuz şahıs idare eksikliğini gidermeye çalışıyorsunuz diye. Gözünüz görüyor mu şuan batının ne yaptığını. PYD'yi PKK'yı elbette desteklediğini. Gözünüz görüyor mu demin batının ne yaptığını? Afganistan'ı elbette çoraklığa çevirdiğini, orada uyuşturucuyu elbette yetiştirildiğini dünyaya gönderme ettiğini oradaki kollar umurlarında caba değil.

Uçağı kaldırırken altında ki düşecek ki düşmeyecek umurunda değil ortak askerinin başına ortak nesne gelse dünyada kıyameti koparacak derece ortak anlayışı sergiliyorlar. Akıl vermeyi bilirler üst özgürlükler vahası kurmayı bilirler. İnsanlıktan payların almış değiller. Güzel giysileri ile gelişigüzel şeyin çözülebileceğini, erkek başı afiyet seviyelerinin yükselmesiyle dünyaya bilgili olabileceklerini düşünebilirler. Problemler ve insanoğlu umurlarında değildir. Bizim adamlık umurumuzda”açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin maden meselesinde coğrafi durum zımnında riski faziletkâr ortak konumda bulunduğunun altını çizerek, doğudan mevrut katıksız uyuşturucunun Avrupa'ya Avrupa'da imal edilen bireşimli maddenin doğuya transferinde intikal noktası bulunduğunu bildirdi.

"Sert girdik"

Küresel ölçekli yakalamalarda Türkiye'nin önde mevrut ülkelerden bulunduğunu kaydeden Bakan Soylu, “2019' da ahali dünyada yakalanan eroinin yüzdelik 21'ini, Avrupa'nın tamamında yakalanan ectacynin 1.9 katını tığ yakaladık. 2017'de maden özellik irtibatlı ahiret yolculuğu sayısı 941'e çıkmıştı. 300'lerden 6 yılda 941'e çıktığını görür görmez o grafikle beraberce cumhurbaşkanımıza gittim. Durumu anlattım. O tarihlerde veliler okulların önündeki maden satıcılarından şikayetçiydi. Her gün meydanlarda yerde kıvranan maden bağımlıların fotoğrafları milletin vicdanını zorluyordu. Türkiye'yi kimyevi maden nakil merkezi ve ülkemizi kimyevi maden ile alakalı batıdan mevrut gaye merkezi biçimine getirmeye çalışıyorlardı. Hem nakil edeceklerdi hem de çocuklarımızı uyuşturucuyla makam karşıya bırakacaklardı. Öyle kaba girdik ki ahit meydanlarda o fotoğrafı görüyor değiliz. Uyuşturucu az daha satıcısı az daha yılmadan yorulmadan pes etmeden ortak tanesini caba sahada bırakmadan mücadelemize bitmeme ediyoruz. Sahaya düzen bağı halde bastık”dedi.

"Ölümlerde düşüş"

İlk ilkin 941 sayısını, 657'ye sonradan uyuşturucuya ilişkin ölümleri 342'ye sonrada daima beraberce 314'e indirdiklerinin altını çizen Bakan Soylu, 2021 sayısının ise halen 190'larda bulunduğunu ve doğacak rakamının 2020 sayısının peşinde kalacağını kaydetti. 2016'da 88 bin maden operasyonu gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bakan Soylu, 2021 sonu jandarma, polis, 217 bine az daha 3 katına çıkardığını vurguladı.

"2021'de 283 bin şüpheliye prosedür yaptık"

2016' da salname 7 bin 641 tevkif gerçekleşirken bunu daim arttırdıklarını dile getiren Bakan Süleyman Soylu, “Gizli anketçi meselesi dirilik simidimiz oldu. 2021 yılı itibarıyla bu 7 bine varmayan rakamı, 26 bin 788 tutukluya ahali zamanların en faziletkâr salname tevkif sayısına ulaştık. Bu ferah ortak iş değildir. Halen cezaevlerinde maden suçundan 100 binin üstünde erkek bulunmaktadır. Bu 15 Temmuz tarihinde 35- 36 bin civarındaydı. Bu savaşım bu derece kaba ve akıllıcasına ortak halde gerçekleşmemiş olsaydı ahit vah halimize. 2017'de 176 bin şüpheliye prosedür yapıyorduk. 2021 senesinde yekûn 283 bin şüpheliye denetim işlemi yaptık. Bu meselenin gelişigüzel namına dahil ettik. Cumhuriyet tarihinin üstün dereceli yakalamalarını yaptık. Uyuşturucu yakalaması bizim çocukluğumuzda gr. ve kilo ile verilirdi. Dünyanın bu umursamazlığı ile savaşım ediyoruz”ifadelerine arazi verdi.

"Rekor rakamlar"

2021 senesinde yakalanan maden özellik miktarları kendisince da bilgiler verici Bakan Soylu, “22 titrem 234 kilo beyaz zehir bu cumhuriyet tarihin rekorudur, 2 titrem 841 kilo kokain, bu da rekor, 5 titrem 518 kilo metamfetamin bu da cumhuriyet tarihinin rekorudur, 8 milyon 454 bin 308 skor bireşimli ecza buda rekordur, 70 milyon köken kendir yakaladık. Uyuşturucu tacirlerine soluk aldırmamaya çalıştık” dedi.

"Gündüz operasyon yapın"

Uyuşturucu operasyonlarının sabaha makam yapılmaması icap ettiğinin altını çizen Bakan Soylu, "Uyuşturucu operasyonlarını gündüz milletin gözü uğrunda operasyon yapalım. Gece yapıyoruz baş döndürücü anlatamıyoruz. Gündüz basalım, alalım. Gündüzün gözünde Türk polisinin, jandarmasının elbette savaşım ettiğini her insana aleni ortak halde ortaya koyalım. Bunu eksiksiz Türkiye'ye bire ortak halde yayalım" sanarak konuştu.

"Tek vandöz kalıncaya derece mücadele"

Adalet Bakanlığıyla alakalı ortaya koydukları ortak emek vermek kendisince da bilgiler aktaran Bakan Soylu şu halde konuştu: “İlk el Türkiye'de uyuşturucudan hata gelirleri operasyonları gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye bitmeme ediyoruz. Ülkemiz milletimiz on paralık alçalma etmesin. Nasıl terörde şişman ortak savaşım ortaya koyuyorsak ortak biricik yıldırıcı kalıncaya derece bu mücadelemizi bitmeme ettireceksek maden ile mücadelede de bire ortak anlayışı kararlığı bitmeme ettireceğiz.”

"Uyuşturucu tasarruf yerleri"

Bakan Soylu, uyuşturucunun en baş döndürücü kullanıldığı sahaların yüzdelik 48'ile şahıs evi, yüzdelik 27' ile kullanılmayan binalar, ondan sonradan da vasıtalar parklar sıralandığını kaydeden Bakan Soylu, “Ne yaptık şahıs evinde kullananı sorduk ailen varmı diye. Yüzde 80' in üstünde ailesiyle beraberce yaşıyor. En dobra maden polisi ana projesini bunun düşüncesince başlattık. Türkiye genelinde belirleme ettiğimiz 109 bin 114 kullanılmayan yapının 74 bin 28'ini yıktık, 11 bin 562'sini rehabilite ettik. Diğerleriyle alakalı de işlemler bitmeme ediyor”dedi.

"Uyuşturucu satıcılarının ayağını kırın"

Soylu, uyuşturucuyla mücadelede ağız ağıza veriye dayalı, ilmî yöntemlerle çalıştıklarına dikkati çekerek, "Uyuşturucu satıcılarına ehemmiyetli ortak çarpış vurduk. Bu sene maden satıcılarını sahada sabit bırakmalıyız. Bizi eleştirdiler biliyorsunuz. ‘Uyuşturucu satıcılarının ayağını kırın' demiştim. İyi onlar çocuklarımızı zehirlesinler tığ de öküzün trene bakmış bulunduğu amacıyla bakalım. Böyle ortak nesne olur mi? Bu dediğim yalan sonrası 941 ahiret yolculuğu 314'e düştü, cumhuriyet tarihinin en şişman yakalamalarını yaptık" sanarak konuştu.

"Sentetik ecza meselesi

Metamfetaminin bu sene ortak numara derecede riskleri bulunduğunu dile getiren Soylu, "Bunu sahaya yaymak, bırakmak vasıtasıyla çocuklarımızı otamak istiyorlar. Bunun satıcısı, distribütörü gelişigüzel ki mevcut ise biçmek zorundayız. İkinci riskimiz genetiği muaddel tütün şekilde nitelendirdiğimiz skunk. Doğu ve Güneydoğu'da köken kenevirin yerini almaya başladı. Buna sahn hakkı vermemeliyiz. Yani bu mevzuda da organizatörleri ve suçluları nerede buluyorsak gereğini namına getirmeliyiz. En ehemmiyetli meselelerden ortak tanesi bireşimli ecza meselesi. Biz sahaya bastıkça onlar gidip eczaneleri zılgıt yazar ortak kol ilaçları yasa dışı ortak halde gerçekleştirme etmeye çalışıyorlar. Buna olanak vermemeliyiz.Bütün bunlarla beraberce en ehemmiyetli riskler eroin, tütün ve maden bireşimli haplar. Bütün bunlarla uğraşmak bizim sorumluluğumuzdur"diyerek laflarını tamamladı.

İsa Akar-Akif Yılmaz
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ