USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin bilgileri anlaşılan oldu

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, spor çok ortaklı şirketlerinin oluşumunun yasalı zemine kavuşturulacağını bildirerek "Düzenleme spor toplumunda çok borçluluğu ortadan kaldıracak." dedi.

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin bilgileri anlaşılan oldu
25-12-2021 12:19
TBMM

Özkan, endamsız müddet ortamında TBMM Başkanlığına sunulması muhtemel Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin detaylarını AA muhabirine anlattı.

Spor topluluğunun beklediği, kestirmece 60 maddelik anayasa teklifi üstündeki emek harcamaları sürdürdüklerini tamlayan Özkan, düzenlemenin, demokratiklik, şeffaflık, verimlilik, aritmetik verilebilirlik, günah ve bedel bütçe prensipleri kapsamında hazırlandığını söyledi.

Spor toplumu temsilcilerinin katılımıyla bugüne denli 20'nin üstünde derinti gerçekleştirdiklerini dile getiren Özkan, Gençlik ve Spor Bakanlığı yöneticileri ilkin edinmek üzere, Türkiye Futbol Federasyonu ile Kulüpler Birliği, Türkiye Voleybol Federasyonu, Türkiye Tenis Federasyonu, Türkiye Hentbol Federasyonu, Türkiye Güreş Federasyonu, Türkiye Judo Federasyonu, Türkiye Boks Federasyonu, Türkiye Yüzme Federasyonu, Türkiye Okçuluk Federasyonu ile Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu reis bey ve yöneticileriyle ortak araya gelmiş şekilde görüş, teklif ve talepleri dinlediğini aktardı. Özkan, anayasa teklifini endamsız müddette tamamlayarak Meclis Başkanlığına sunmayı hedeflediklerini bildirdi.

"Kulüpler, Bakanlığa tescille kurulacak"

Spor kulüplerinin topluluk hukuksal kişiliğinden kesin ayrı ortak hukuksal şahsiyet oluşturmalarına olanak sağlayacaklarını tamlayan Özkan, "Spor kulüplerinin, Gençlik ve Spor Bakanlığına tescille kurulmasını yaşama geçiriyoruz." dedi.

Özkan, hâlâ ilkin topluluk statüsünde bulunan spor kulüplerinin, amme yararına düzentileme halini koruyacaklarını vurguladı. Spor kulüplerinin birleşerek federasyon ve konfederasyon şeklinde fevk yapı kurmalarına olanak sağlayacaklarını özetleyen Özkan, spor kulüplerinin mecburi ve seçimlik organlarının şekli, tescil evrelerinde aranacak şerait ile yöneticilerinde olması müstelzim niteliklerin belirleneceğini tabir etti.

Spor kulüplerinin birleşmesi ve malvarlığının döneminin kanuncu zemine kavuşturulacağı bilgisini paylaşan Özkan, "Yapılacak işlemlerin veznedar ve PTT kabil kurumlar üstünden yapılmasını sağlayarak pırtı dışılığın da önüne eski olacağız." niteleyerek konuştu.

"Yöneticilik düşüncesince belli suçlardan mahkum olmama şartı getirilecek"

AK Parti Grup Başkanvekili Özkan, menajerliğin ve topçu sözleşmelerinin saydamlık prensibi ışığında düzenlenmesini sağlayacaklarını anlatarak "Spor aşkın ortaklı şirketlerinin oluşumu kanuncu zemine bağlanacak. Düzenlemeyle spor kulüpleri ve spor aşkın ortaklı şirketlerinin hevesli ofis açabilmeleri de yaşama geçirilecek." ifadesini kullandı.

Spor kulüplerinin ve spor aşkın ortaklı şirketlerinin denetimini disiplin kurallara bağlayacaklarına dikkati çekici Özkan, bu kapsamda şek ve yakınma kabil hallerde kesin denetleme müesseselerinin alınabileceğini açıkladı.

"Spor kulüplerinde astronomi üyesi olabilmek düşüncesince belli suçlardan mahkum olmama şartını getiriyoruz." diyen Özkan, derneklerle ilgilendiren bölümsel kendisine mevcud bu hükmü, spor kulüpleri ile ilgilendiren güveni, şeffaflığı ve denetlenebilirliği gelmek düşüncesince yaşama geçireceklerini tabir etti.

Özkan, spor kulüpleri ve spor aşkın ortaklı şirketleri düşüncesince bedel bütçe sistemini getireceklerini, düzenlemeyle bütçe masraf ilkeleri, borçlanma, temlik kabil konuların da belirleneceğini bildirdi. Anonim iştirak ve pakt yöneticilerinin, kulüpleri yahut spor şirketlerini zarara uğratmalarını önleyeceklerinin altını çizen Özkan, "Yöneticilerin, pakt yahut spor aşkın ortaklı şirketlerini zarara uğratmaları şeklinde kişisel servet varlıklarıyla günah esasını yaşama geçireceğiz. Spor kulüpleri ve spor aşkın ortaklı şirketlerinin borçlanması ve alacaklarını temlik etmesi belli sınırlar ortamında olabilir bir duruma getirilecek. Böylece iştirak yahut kulüplerin aşkın borçlanması, levent boylu müddet alacaklarının temlikle devredilmesinin de önüne eski olacağız." değerlendirmesini yaptı.

"Spor toplumu bu düzenlemeyi bekliyor"

Federasyon ve spor kulübü yöneticilerinin düzenlemeyi elbette karşıladığına yer veren Özkan, "Bütün federasyonların, hakeza ortak kanuncu düzenlemenin Türkiye'nin sportif başarılarına muvaffakiyet katacağına, dayanak olacağına müteveccih inançları var. Bu düzenlemeyi, rastgele ortak ne denli birtakım itirazlar var kabil gözükse de spor topluluğunun istediğini ve beklediğini görüyoruz." dedi.

Avrupa'daki sportif başarıların arkasında, kanuncu düzenlemelerle denetlenebilir, saydam ve demokratik ortak yapıya mülaki federasyon ve kulüpleri bulunduğuna ayraç fail Özkan, laflarını şöyleki sürdürdü:

"La Liga'da bulunduğu kabil futbolda sportif hedeflerimizi güzel halde yaşama geçirmeyi, tekvandodan judoya, güreşten yüzmeye denli olimpiyatlarda sportif dallarda başarıyı istiyorsak federasyonlar ve kulüplerle ilgilendiren düzenlemeyi yaşama geçirmemizin zarureti ortada. Düzenlemeye bağlı mevzunun tarafı bulunan halis muhlis pakt ve federasyonların taleplerini aldıktan sonraları -ki bunları iri miktarda bitirdik diyebiliriz-, inşallah kulüplerin ve federasyonların dava ve başağrısı kendisine görmüş bulunduğu mevzuları güzel ortak düzenlemeden geçireceğiz. Siyasi düşüncesi, fikriyatı, hayat seçimi ne olursa olsun halis muhlis yurttaşlarımızın spor sahalarına bağlı çalışmalarda başarılar elde etmelerini sağlamayı hedefliyoruz."

"Sözleşmeler noterde imzalanacak"

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nde menajerlikle ilgilendiren konuların da arazi alacağını bildiren Özkan, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliğinin (FIFA) menajerlerle ilgilendiren belirlediği standartlara dikkati çekti.

FIFA çeşidinden menajerlerin ne eğitimlerden geçeceği, ne koşulları taşımaları gerektiği ve görevleri esnasında hukuka karşıt tavırlar ortamında olurlarsa elbette yaptırımlarla erinç karşıya kalacaklarına bağlı ilkelerin belirlendiğini aktaran Özkan, düzenlemeyle ilgilendiren şu detayları paylaştı:

"Bu noktada hem ülkemizin koşulları dikkate kırılmak bununla birlikte FIFA'nın ortaya koyduğu mebde ve standartlar geçmek aracılığıyla üniversal umumi geçerli not ortak menajerlik kalitesini yaşama geçiriyoruz. Menajerlerin futbolcularla yaptığı sözleşmeleri saydam halde ortaya koyabilmek düşüncesince bunların, noterde kodifikasyon şeklinde yapılmasını sağlayacağız. Diğer yandan da menajerin rastgele ortak pakt ile sporcuyu temsilen yapacakları sözleşmelerde de saydamlık sağlayacağız. Çifte sözleşmeyi, tabiricaizse çekmece kontratları sonlandıracak ortak düzenlemeyi inşallah yaşama geçireceğiz."

"Mevcut düyun elbette ödenecek?"

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, "Dört büyükler" kendisine bilinen Trabzonspor, Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin borçlarının 17 bilyon lirayı aştığı hatırlatılarak, "Düzenlemeyle pakt yöneticileri, uğrattıkları zararlardan kişisel servet varlıkları ile mesul tutulacak fakat bulunan düyun elbette eritilecek?" sorusunu da yanıtladı.

Düzenlemenin, yürürlüğe girdikten ahir ihtilafları ilgilendirdiğini, kanunların geçmişe yürümeyeceğini tamlayan Özkan, şunları kaydetti:

"Hem cezai bununla birlikte türel günah açısından pakt başkanlarının hâlâ önceki iş ve eylemlerinden çevre ortak mecburiyet getirmiyoruz. Çünkü hem Anayasa bununla birlikte yan olduğumuz arsıulusal sözleşmeler açısından bu olabilir değil. Ancak eski borçları elbette ortak kökler ortamında eritecekler, bu düyun elbette ödenecek ve toy istikraz elbette olacak? Bunları tığ düzenledikten sonraları Allah'ın izniyle bu kodifikasyon spor topluluğunda aşkın borçluluğu ortadan kaldıracak. Spor topluluğunun ortak halis muhlis kendisine sportif başarılara odaklanmasını sağlayacak ortak zemini de yaşama geçirmiş olacağız. Düzenleme ortak yandan finansal manada halis muhlis bu sahanın pırtı dibine alınmasını sağlayacak başka yandan şeffaflık, demokratiklik ve bedel bütçe anlayışıyla çalışkanlık yayınlayan spor kulüpleri ve federasyonlarının yaşama geçirilmesini sağlayacak. Bir spor düzenlemesi yapılıyorsa, spor kulüplerini ve spor federasyonlarının çağa, ülkemizin ve milletimizin gereklerine uydurmamız gerekiyorsa bunun yegâne ortak maksadı olması lazım; o da sportif başarı, değerli madalyalar ve kupalar. Bu vesileyle inşallah spor camiamız aşkın hâlâ ortak tomar kupayı ve madalyayı ülkemize getirecek."​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ