USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Stoltenberg: "Ukrayna'nın güç ve cesaretini hayranlıkla izliyoruz"

Antalya Diplomasi Forumuna eklenen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Ukrayna'ya bulunan desteklerimiz ile onların erbap bulunduğu güç ve cesareti de hayranlık ile izliyoruz. Eşi fevkalade yaptırımlara da şehadet ederiz Rusya'ya karşı. Ve bunların bütünü de Rus ekonomisini se

Stoltenberg:
11-03-2022 21:00

Belek Turizm Merkezi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde bu sene ikincisi planlı Antalya Diplomasi Forumu (ADF) bitmeme ediyor. “Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” başlığı altında planlı forumun evvel Liderler Paneli'nde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Nijer Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un yanında videoteyp konuşma kanalıyla Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal konferansçı yerine katıldı. “Barış ve Berekete Bolluğa Giden Yol” ismiyle planlı panele Ukrayna Başbakanı Shmyhal videoteyp konuşma yöntemiyle katıldı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO'nun değme devir Ukrayna'ya konkre müşterek dayanak verdiğini belirterek, " Öncelikle tığ aşırı etraflıca yıllardır, 2014'ten buyana ekipmanla dayanak verdik, müşterek aşırı müttefikimizle on binlerce Ukrayna gücüne dayanak verdi. Buda aşırı ehemmiyetli zira bu terbiye bilimi bilimi maruz askerler on binlerce er şuan cephede savaşta. Öncelikle bu Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine Ukrayna halkına ve Ukrayna liderliğine verdiğimiz en konkre destek. Bu Rusya işgalini de durduran ve yavaşlatan bilinçlilik bu he zaten. Tabi müşterek kadro NATO müttefiklerimizle şimdi müşterek tomar ister askeri, ister insanca olsun iane yapmaktalar. Mali ve mali destekte veriyorlar. Eşi fevkalade yaptırımlara da şehadet ederiz Rusya'ya karşı. Ve bunların bütünü de Rus ekonomisini sekteye uğratıyor, inme ediyor. Rusya dair de aşırı dip müşterek edisyon oluşturuyor. Başkan Putin üstünde de" sanarak konuştu.

"Herkesin araştırma masasına oturması lazım"

"Bir kazançlı maliyet ödetmenin haricinde, dünyanın nice durumunda örneğin kalan erke fiyatlarına bakarsanız kimesne bu yaptırımları istemiyor" diyen Stoltenberg, "Bunlar aşırı da maliyetli, bütün evren düşüncesince müşterek maliyet oluşturuyor. 140 BM ülkesi bunu aşırı sert müşterek biçimde kınamışken, NATO ve NATO müttefikleri de ağırbaşlı yaptırımlar koydu ki azami edisyon oluşturulabilsin Rusya üzerinde. Bazı devletler, başbakana katılıyorum her insanın araştırma masasına oturması lazım. Biz Rusya'ya edisyon yaptıkça, ister yaptırımlarla olsun, gerekte Ukrayna'ya yapacağımız desteklerle olsun. Cephede bulunan onlar en aşırı bedeli gerçeklenmiş en aşırı bedeli onlar ödüyor. Ama NATO müttefikleri de onlara dayanak olmaya bitmeme ediyor” dedi.

"Rusya değme ülkenin ari ve engellenmeyen kararlarına hürmet duymalıdır"

Ülkelerin NATO'yu yeğleme etmesini değerlendiren Stoltenberg, “Mesela Norveç'te Rusya ile sınıra sahip. Ve 1949'ta NATO'ya katılmış bulunduğu devir onu da ajitasyon yerine görmüşlerdi. Ama Londra, Washington, Paris buna Norveç değişmeyen verecek, onlar başvurdu ve benimseme edildi. Yani ara esna engellenmeyen devletler bunu istediğinde bunu yapabilir. Bazı devletler yapınca bu ajitasyon oluyorsa, öteki devletler de obstrüksiyon edince hürriyet oluyorsa tığ hakeza müşterek dünyada berhayat gelişmek istemiyoruz. Slovenya, Norveç, Baltık devletleri Polonya, özlük engellenmeyen değişmeyen benimseme etme mekanizmalarına sahipler, özlük ari kararlarını hasretmek ve özlük yollarını ayıklamak düşüncesince ve bu kararlarına özgürlüklerine hürmet duymamız lazım. Büyük ülkelerin, NATO'nun yahut öteki devletlerin ne yapacağına değişmeyen vermesi bahis konusu değil. Burada engellenmeyen ari devletler var. Ve yeniden gene burada örneğin Helsinki, Paris Anlaşması ve nice dokümanlarda bu söyleniyor. Yani ne müşterek asayiş düzenlemesi yapacağı da engelleme edinmek kabilinden değme iklim özlük kararlarını özgürcesine verebilir. Ukrayna'da bunu gerçekleştirmek istiyorsa kısaca İsveç ve Finlandiya katılmadığında ne buna hürmet duyuluyorsa Rusya, değme ülkenin ari ve engellenmeyen kararlarına hürmet duymalıdır” ifadelerine arazi verdi.

"Hayranlık ile izliyoruz"

Stoltenberg, “Ben ABD'nin icra ettiği değme şeyi savunmaya girişmiyorum akıbet 200 yılda. Ben savaşların birçoğunu gıcırtı buyurmak ortamında sokaklara sakıt müşterek insanım. Bu müşterek bozukluk veya bahane olamaz. Başka birisinin hataları için. Yani temelden başlamamız lazım. İşin temeli şu müşterek ari engellenmeyen iklim özlük alternatifini seçebilir mi seçemez mi? Eğer bunu sorguluyorsanız o devir anca müşterek dünyaya gireriz ki Rusya'nın güç kullanımı cins olur. Yani tığ verdiğimiz dayanak ile Ukrayna'ya bulunan desteklerimiz ile onların cemaat bulunduğu güç ve cesareti de hayranlık ile izliyoruz” sanarak konuştu.

"Ukrayna'nın üyeliği doğrudan muhtemel müşterek bilinçlilik değildi"

Barışın ederinin sorulmuş bulunduğu Stoltenberg, “Bu onların kararı. Katılıp katılmamak. Ukrayna'nın kararıdır. Rusya'nın önerilmiş bulunduğu NATO düşüncesince bağlayıcı yerine istediği müşterek kontrat var. Daha müşterek tomar NATO'nun genişlememesi düşüncesince üstlenme edeceğimiz müşterek barışma istiyor. Mesela İsveç ve Finlandiya şu anda uzuv devletler değil. Ama bu ihtimali ağız ağıza de dışlayamazlar. Bu onlar düşüncesince müşterek seçenek. Rusya'nın istediği bilinçlilik bunun yasaklanmasıdır. NATO'nun genişlemesinin yasaklanmasıdır. Ukrayna olayında Rusya, Ukrayna'nın natürlük kuralına uymasını istiyor. Bu dobra de oldu. Yani ıvır zıvır devletlerin yapmasını istediği şeylerin yapmasına müsaade verilmemiş müşterek dünyada mı berhayat gelişmek istiyoruz. Biz hakeza müşterek dünyada berhayat gelişmek istemiyoruz. Eğer Ukrayna üyelik isterse ondan sonradan Ukrayna'nın üyeliğinin müheyya olup olmadığına öteki üyeler bakacak. Ukrayna'nın üyeliği doğrudan muhtemel müşterek bilinçlilik değildi. Ama ehemmiyetli bulunan değme ülkenin iradesine hürmet duymaktır" değerlendirmelerinde bulundu.

İsa Akar-Ertuğrul Gün

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ