USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Süryani Katolik Kilisesi'nden kimi konsoloslukların kapatılmasına bağlı açıklama

Türkiye Süryani Katolik Kilisesi Patrik Genel Vekili Monsenyör Korepiskopos Mgr. Orhan Çanlı ile Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, İstanbul'da birtakım başkonsoloslukların kapatılmasına bağlı basın açıklaması yaptı.

Süryani Katolik Kilisesi'nden kimi konsoloslukların kapatılmasına bağlı açıklama
05-02-2023 16:06
İstanbul

Çanlı, Beyoğlu'nda mevcut Süryani Katolik Kilisesi'nde meydana getirdiği açıklamada, Kur'an-ı Kerim'e müteveccih sonuç senelerde meydana getirilen provokatif, duyarsız ve agresif eylemler karşısında dip sıkıntı arasında olduklarını, bunların muhtelif kült ve milletlerden insanoğlu karşısında nefret, adavet ve husumeti körükleyen bedbaht nezdinde vaka bulunduğunu dile getirdi.

Hristiyan topluluğu namına kilise liderleriyle beraberce bu biçimsiz eylemi hızlı kınadıklarını tabir fail Çanlı, kişilerin dini duygularına ahlaki dirim düşüncesince sabah yeli sağlayan lahut kitaplara ve inançlara hürmet gösterilmesi icap ettiğini bildirdi.

Her muhtelif aşırılık ve hoşgörüsüzlüğün camianın huzurunu gözdağı ettiğine dikkati çekici Çanlı, değme insanoğlunun haysiyetli nezdinde dirim sürmesinin ve asıl barışın, değme dinin gayesi bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'deki beraberce geçinme kültürünün sulh ve kardeşliğin temeli olmaya bitmeme edeceğine inandıklarını dile getiren Çanlı, şu biçimde bitmeme etti:

"Her lahut mekanda evren barışı ve kişilerin kardeşliği düşüncesince meydana getirilen dualar insanlığın huzurda ve esenlikte buluşması düşüncesince vesile oluşturur. Özellikle eksiksiz dünyada hem İslam hem Hristiyan karşıtlığının yükseldiği nezdinde devirde bizim çağ tiksinti suçlarına karşı, ayrımcılığa koltuk nezdinde tane ses şeklinde savaşım edebilmemiz sonuç adım önemlidir. Dini kimliği ne olursa olsun on paralık kimseyi dini kimliğinden dolayı, budunsal kimliğinden dolayı, inancından çevre kınamanın, suçlamanın, tiksinti objesi durumuna getirmenin ve bundan çevre lahut değerlerine taşlama edilmesinin uğur boncuğu insancasına temelinin olmadığını tabir etmeliyim."

"Allah ülkemizi ve eksiksiz dünyayı korusun"

Süryani Katolik topluluğu namına sonuç 20 sene içre kendilerine maruf adalet ve özgürlükler dolayısıyla bu toprakların evlatları olduklarını, uğur boncuğu ide duymadan geçim içre yaşadıklarını özetleyen Çanlı, "Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın ve kıymetli emek vermek dostlarının bizlere koltuk gösterdikleri nazarıitibar ve jestler düşüncesince teşekkürname ederim. Yaptıkları girişimlerin güya değil özde bulunduğunu hepimiz değme biçimde hissediyoruz. Allah ülkemizi ve eksiksiz dünyayı korusun." niteleyerek konuştu.

Beyoğlu Belediye Başkanı Yıldız ise Beyoğlu'nun, yüzyıllardır değişik inançların, kültürlerin, medeniyetlerin, yaşamların, dillerin, renklerin ve dinlerin bitişik namına nezdinde arada yaşamış bulunduğu nezdinde geçim beldesi bulunduğunu söyledi.

Yüzyıllardır değişik inançlara mensup vatandaşların, bu ülkenin engellenmeyen ve denktaş birer yurttaşı namına ilçede ibadetlerini özgürcesine adına getirebildiğini vurgulayan Yıldız, Türkiye'nin, liberalizm özgürlüğü ile perestiş hürriyetinin mevcut bulunduğu nezdinde ahbaplık devleti olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de, Hristiyan, Musevi ve Müslümanların kendilerine ilişik ibadethanelerde özgürcesine ibadetlerini adına getirdiğini hatırlatan Yıldız, "Türkiye şu anda güvenli, huzurlu. İstanbul emin ve huzurlu. Beyoğlu emin ve huzurlu. Kimsenin bu huzuru bozmasına icazet etmeyeceğiz ve daim beraberce bu ülkenin vatandaşları namına kılıç bu toprağın çocuklarıyız. Bu topraklarda huzuru daim beraberce arayacağız. Huzur, bütünlük ve beraberliktedir." değerlendirmesinde bulundu.

"Bize sakıt dobra nezdinde biçimde misafirlerimizi ağırlamak"

İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da planlı çıyan yıldırı eyleminin arkası sıra başkonsoloslarla bu arada bütünlük yürüyüşünde bulunduklarını aktaran Yıldız, şunları kaydetti:

"Beyoğlu üstünden İstanbul'un, Türkiye'nin huzurunu darmadağın etmek isteyenlere icazet vermeyeceğiz. Türkiye'ye mevrut 40 milyon turistin 16 milyonu İstanbul'umuza, Beyoğlu'muza şereflendirme ettiler. Dolayısıyla bizlere sakıt dobra nezdinde biçimde misafirlerimizi ağırlamaktır. Bugün manipülasyonlarla vatanımızda istihbari bazı operasyonlar gerçekleştirmek isteyenlere, Beyoğlu'nun ve Türkiye'nin huzurunu darmadağın etmek isteyenlere icazet vermeyeceğiz. Umuyorum ve arzuluyorum ki yarından itibaren başkonsoloslarımız da muktezi sağduyuyu göstereceklerdir ve başkonsolosluklarını açacaklardır. Tüm dünyaya buranın emin nezdinde abuhava bulunduğunu tabir edeceklerdir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ