USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'TARSİM, 2022 yılında da büyüyecek'

Katıldığı birlikte monitör programında mütekellim TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal, TARSİM'in 2022 yılında da büyüyeceğini belirtirken, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi üzerine açıklamalarda bulundu.

'TARSİM, 2022 yılında da büyüyecek'
19-01-2022 15:06

TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, 18 Ocak tarihinde, millî müşterek göstergeç kanalında gösterilen ‘Güvenli Hayat' programının misafiri oldu. Programda, Barış Ergin'in sorularını cevaplayan Günal, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi'nin 2021 yılını değerlendirerek, 2022 yılı yenilikleri ve beklentileri ile sistemdeki toy teknolojik icraat kendisince bilgilendirmelerde bulundu.

Genel Müdür Serpil Günal'ın programdaki açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şu şekilde:
“2021 yılı, hava değişikliğinin de etkisiyle sertliğini ve frekansını arttıran yangın, sel, kuraklık, dolu, fırtına, hortum ve zelzele kabil afetlerin gölgesinde geçti. Doğal afetler, evren düşüncesince değişik şimdi şişman müşterek zılgıt biçimine geldi. Bunun sonucunda, müstahsil ve yetiştiricilerimizin ekincilik sigortalarına müteveccih farkındalığı ve şevki arttı. Tarım ve hayvancılıkta natürel kıyamet ve hava değişikliği risklerinden dehalet noktasında, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi, sonuç adım kalburüstü müşterek yürütüm örneği. Devlet, hususi bölüm ve çıplak maşer kuruluşları ortaklaşa iş modeli. Çiftçi odaklı müşterek Sistem.

Bizim hedefimiz, paydaşlarımızla birlikte, hava değişikliğinin kararında toptan kurda yaşanmış bulunan toptan ısınmaya karşı, tarımda en ehemmiyetli riziko dalavere araçlarından bir tanesi bulunan sigorta kendisince üreticilerimizin algısını kuvvetlendirmek. TARSİM Sistemi'ni memleket genelinde şimdi müşterek tomar yaygınlaştırmak. Bu sebeple daima namına sahadayız. Türkiye genelinde arazi meydan 16 Bölge Müdürlüğümüz, daima namına sahada lansman ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştiriyor.

Tarım ciddi müşterek alan. Üretici ve yetiştiricilerimiz, toprağa, hayvana ve seraya envestisman yapıyor. Bu yatırımın karşılığını bekliyor. Doğal afetler bundan sonra yaşamın müşterek gerçeği. Bu yatırımın garanti dibine katılması ve korunması aşırı önemli. Bu sebeple üreticilerimizin saat kaybetmeden TARSİM'e üye sigorta şirketlerinin çıkışlı acentelerine başvurmalarını, ekincilik sigortalarını vaktiyle yaptırmalarını ve boşlama etmemelerini kaynak ediyoruz.

Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde, kâffesi ekincilik sigortası branşlarında 550 bin sayı suç duyurusu aldık. Bitkisel Ürün Sigortası dalındaki ihbarlarda, don, komple ve sıkıntı kabil nedenler evvel tam arazi aldı. Sigortalı üreticilere, külot nedenli hasarlar düşüncesince 989 milyon TL, komple nedenli hasarlar düşüncesince 395 milyon TL ve sıkıntı nedenli hasarlar düşüncesince 77 milyon TL ifa yapıldı.

Son senelerde hava değişikliğinin tesiri ile dört bugün dü mevsime düştü ve baharlar ortadan kalktı. Ilık güzeşte kışlar ve yunak güzeşte yazlar yaşanıyor. Buna ilişkin namına mamüllerin fenolojik gelişmeleri de değişiyor. Kuraklık da hava değişikliğinin yanında getirmiş bulunduğu en ehemmiyetli afetlerden birisi. Geçtiğimiz yıl, Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası kapsamında Türkiye genelinde 83 binin üstünde poliçe sıralama edildi. Sigortalı üreticilerden birleşen 24 milyon TL prim karşılığında 215 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi. Bu yıl susuzluk sigortasına koyu müşterek dikkat yalan konusu. Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda, 2022 yılına hususi namına talih dayanaklık etmek payı yüzdelik 60'dan yüzdelik 70'e yükseltildi. Yine 2022 yılına hususi olarak, eşik mahsul oranı, yüzdelik 70'den yüzdelik 80'e yükseltildi. Bu doğrultuda, yılın kökeninden itibaren 100 bin adede yaklaşan poliçe düzenlendiğini anlatım edebilirim.

Gelişmiş teknolojik çözümlemeli modellemeler, talih destekli ekincilik sigortalarının dizi eylem süreçlerinin geliştirilmesinde ve tanıtmalık fiyatlarının oluşturulmasında kullanılıyor. Diğer yandan, üniversitelerimizle ortaklaşa iş şeklinde türlü planlar yürütüyoruz. Büyük veri, ilkin şirketlerin alıcı davranışlarını inceleyerek akla yatkın kararlar almalarına ve stratejiler geliştirmelerine ehemmiyetli katkılar sağlıyor. Bu sayede, alınacak kararların neticelerini ilkin kestirebilmek muhtemel olabiliyor. TARSİM, 15 salname müşterek Sistem. Ciddi manada data birikimimiz bulunuyor. Bu verilerden manalı neticeler elde edebilmek düşüncesince data analizi ve çözümlemeli modelleme çalışmalarına başladık. Branş bazında plan emekleri yürütüyoruz. Bu projelerde, müşterek taraftan seçenek tanıtmalık fiyatlandırma şekilleri araştırırken, öteki taraftan da riziko skorlama ve operasyonel süreçlerin optimizasyonu ile ilgilendiren icraat yürütüyoruz.

Sistem çerçevesinde güvence kapsamı gelişigüzel güzeşte yıl genişliyor. 2022 Yılı Devlet Destekli Tarım Sigortaları Genel Şartlar ile Tarife Talimatları, Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) kabilinden yayınlandı. Yeni uygulamalar, 1 Ocak tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Çok sayıda toy yürütüm devreye alındı, prim tutarlarında indirimler yapıldı. Primler üreticilerimizin ödeyebileceği düzeylerde. Örneğin, Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası'nda, rahatsızlıkların dışarı bulunduğu namüsait şümullü tarifede, 17 bin 500 TL sigorta bedeli bulunan müşterek sığır düşüncesince yetiştiricinin ödeyeceği meblağ 12 maaş devirde çabucak 55 TL. Aynı sürede Gelir Sigortasını da devreye aldık. Şimdilik Konya ilimizin Cihanbeyli, Kadınhanı ve Karatay İlçelerinde uçucu namına uygulanıyor. İlerleyen zamanlarda Konya ili ve sonra Türkiye genelinde uygulanmasına müteveccih çalışmalarımız kâffesi hızıyla bitmeme ediyor.

Değişen evren ile beraberce mahveden yeğleme ve alışkanlıklarında değişimler yaşanıyor. Bu değişimin anne baş yapıcılarından bir tanesi de teknoloji. Üretici yararı ve memnuniyeti doğrultusunda stratejilerimizi belirliyor ve faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme gelişigüzel devir önceliğimiz oldu. Üreticilerimizin ve paydaşlarımızın memnuniyetini yükseltmek az daha teknolojik tabanlı uygulamaları, arkası peşine TARSİM Sistemine kazandırmaya odaklandık. Özellikle müstevli çağında müstahsil ve paydaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırıcı aşırı sayıda uygulamayı devreye aldık. Anlaşılır ve merasimsiz süreçler geliştirmeye çalıştık. Üreticilerimizin hasar ihbarlarını çabuk ve hazırlop müşterek halde sayısal kanallar vasıtasıyla yapabilmelerine imkân sağladık. Hayvan Hayat Sigortalarında riziko tetkik ve hasar belirleme çalışmaları, şişman işletmeler için, tesislere gitmeye ister kalmadan açıktan yapılmaya başlandı. Hasar belirleme ve riziko tetkik çalışmalarında da teknolojileri enerjik namına kullanarak kılgı analizör geliştirdik ve süreçleri kısalttık.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ