USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Afganistan'a yardımların ulaştırılacağı birlikte ortamın oluşması lazım

TBMM Başkanı Şentop, "Afganistan'da şişman birlikte insancasına dramatik var. Uluslararası ulaşımın açılması, intikallerin sağlanması, özellikle besin ve derman peyda etmek kabilinden yardımların ulaştırılacağı birlikte ortamın oluşması lazım." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Afganistan'a yardımların ulaştırılacağı birlikte ortamın oluşması lazım
19-01-2022 18:45
Ankara

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, resmi temaslar kapsamında bulunmuş yer aldığı Katar'ın başkenti Doha'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye ile Katar ilişkilerinin birlik hukukuna mebni bulunduğunu kaydeden Şentop, dü ülkenin de çetin senelerde birbirinin indinde bulunduğunu söyledi.

Şentop, düet ilişkileri parlamentolar ortada imar etmek amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdiklerini anlattı.

Seçim sonrası oluşan meclisin evvel ziyaretçisi olma arzusunda bulunduğunu dile getiren Şentop, "Seçimle oluşan parlamentoların zamanımız dünyasında ehemmiyetli noktayı var. Küreselleşen dünyada şahısların bilgiye, dünyada bulunan bitenlere erişimi kolaylaşmış durumda. Bu bakımdan halkların yönetime katılması, yasa yapımına, denetime alınması aşırı önemli." niteleyerek konuştu.

Bu durumun devletleri güçlendirdiğini vurgulayan Şentop, Katar ile Türkiye parlamentoları ortada ortak tören düzeni imzalandığını da söyleyerek, "Meclis başkanları, komisyonlar ve hukuk grupları ortada münasebat bitmeme edecek fakat parlamentolarda ehemmiyetli bürokratik birimler var. Bunlar ortada da bilgelik ve birikim paylaşımını sağlayacak ortak tören düzeni imzaladık." ifadelerini kullandı.

"Türkiye barışın ve istikrarın tesisi düşüncesince herhangi ortak devir dayanaklık etmek vermeye bitmeme edecektir"

Türkiye-Katar ilişkilerinin evren barışına da ehemmiyetli menafi sağladığını tamlayan Şentop, Türkiye'nin hepsi Körfez bölgesinin sulh süresince yaşamasını istek ettiğini vurguladı.

Körfezde elan ilkin yaşanmış bulunan hastalıkların çözgün olmasından sevinme duyduğunu tabir fail Şentop, "Türkiye barışın ve istikrarın tesisi düşüncesince herhangi ortak devir dayanaklık etmek vermeye bitmeme edecektir." dedi.

Katar'da düzenlenecek evren ayak topu şampiyonasına da yer veren Şentop, ülkede iri hazırlıklar yapıldığını, Türkiye'nin bu aşamada da Katar'a herhangi ortak desteği vereceğini söyledi.

"Afganistan'da iri ortak insancasına acıklı var"

Katar ile Türkiye meclisleri ortada imzalanan tören düzeni kapsamında Katar'dan Türkiye'ye doğacak bürokratlara bilgiler verileceğini kail Şentop, dü abuhava parlamentosunun arsıulusal zeminde de baş başa cereyan ettiğini aktardı.

Türkiye ile Katar'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamit Karzai Uluslararası Havalimanının işletilmesinde yapacağı iş donanmasına müteveccih soruya da cevap verici Şentop, "Bu hoppadak ortak havaalanının işletilmesi meselesi değil. Afganistan'da iri ortak insancasına acıklı var. Uluslararası ulaşımın açılması, intikallerin sağlanması, özellikle besin ve çare peyda etmek neredeyse yardımların ulaştırılacağı ortak ortamın oluşması lazım." değerlendirmesini yaptı.

Şentop, bu iş birliğinin ticari olmanın ötesinde insancasına olduğuna da aksan yaptı.

"Türkiye Doğu Akdeniz’de haklarını sonuna denli savunma edecek kudrettedir"

Doğu Akdeniz Boru Hattı (EastMed) Projesine bağlı değerlendirmesinde Şentop, "Biz gene bu yana bu projenin o haliyle ticari olmadığını, konuşu olmadığını, akıllıca olmadığını düşünüyorduk. Sadece Türkiye’ye düşman peyda etmek noktasından hareketle siyasal amaçlarla hakeza ortak projenin gerçekleştirilemeyeceğini kılıç yeniden bu yana söylüyorduk. Daha doğal doğal kavara yağı lambası çıkmadı, onun düşüncesince kimesne gaza gelmesin. O bakımdan gerçekler elbette görüldü.” ifadelerini kullandı.

Doğu Akdeniz ile tek alakası sıfır devletlerin burasıyla ilişik konuşmasını, iddialarda bulunmasını ve talepler dile getirmesini yadırgadığını dile getiren Şentop şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye Doğu Akdeniz’de arsıulusal hukuktan meydana gelen haklarını sonuna denli ve herhangi ortak muhtelif vasıtayla, araç ile savunma edecek, onlara ehil çıkabilecek ortak kudrettedir. Biz Doğu Akdeniz’in imkanlarını özellikle Doğu Akdeniz’deki devletler peyda etmek neredeyse arsıulusal hukuk, adalet, nasfet çerçevesinde paylaşılmasını, konuşu imkanlarının paylaşılmasını istek ediyoruz. Bunun sulh içerisinde müzakerelerle gerçekleştirilmesini istek ediyoruz."

Özellikle Kovid-19 salgının etkisiyle eksiksiz dünyada ağır ortak konuşu dava yaşandığını dile getiren Şentop, “Türkiye elan ilkin tarihe baktığımızda da devir zamane konuşu teessürat yaşamıştır fakat Türkiye aşırı güçlü, aşırı iri ortak konuşu potansiyele ehil ortak ülkedir. Dünyadaki en iri konuşu büyüklüğe ehil 20 ülkeden birisi. Bu konuşu sorunları Türkiye elan ilkin de aşmıştır. Daha iri mesail bulunmaktadır onları da aşmıştır. Bu problemi da aşacak.” halinde konuştu.

Göçmenler mevzusuna da yer veren Şentop, Türkiye'nin dünyada en ortak tomar muhacir barındıran abuhava bulunduğunu ve bunun Türk milletinin insancasına ve vicdani yaklaşımının ortak kararı yer aldığı vurguladı.

Göçmenlere müteveccih bazısı münferit hadiseler üstünden umumi ortak istimara yapılmaması gerektiğine ve Türkiye tarihinde rasizm olmadığına aksan önleyen Şentop, şunları kaydetti:

"Türkiye’de 5 milyondan ortak tomar muhacir var, Türkiye’nin nüfusu da 85 milyon. Bu denli aşırı insanoğlunun yaşamış yer aldığı ülkede, bazısı münferit hadiseler behemehâl olur, olacaktır fakat şayet bu biçimde Türkiye’de ortak halkımızın onlara erinç yaklaşımında ortak istek ergin olsaydı, o insanoğlu Türkiye’de bulunmazlar, o devir masraf Yunanistan’da yahut Almanya’da yaşarlardı. Yani anca basına yansıyan üç iptidai vakayla değişmeyen hasretmek aşırı kusur olur, Türkiye’ye iri hayıf olur, bizim milletimize iri hayıf olur."

Yunanistan polisinin göçmenlerin botlarını şişlerle patlatarak onları denizlerde boğulmaya bırakma ettiğini dile getiren Şentop, Türkiye'nin ise sınırlarına mevrut göçmenlere ehil çıktığının altını çizdi.

Bir İngiliz gazetesinin 2023'teki seçimlerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaybedeceği yönündeki makalesine bağlı soruya Şentop, "İngiliz gazeteciler ilkin İngiltere’deki gelişmelere baksınlar, Başbakan (Boris Johnson) ne meydana getirecek acaba, istifa edecek mi bitmeme edecek mi, düşürecekler mi ne olacak onunla ilgilensinler. Kendi istek ettikleri şeyleri yazıyorlar." yanıtını verdi.

Türkiye’deki reislik seçimlerinde 50+1 sisteminin değiştirilmesinin gündemde olup olmadığına bağlı soruya ise Şentop, “Bunun düşüncesince ortak yasa değişikliği icap eder hakeza ortak özellik için. Böyle ortak obje Meclisin gündeminde yok, Türkiye’nin gündeminde yok.” halinde cevapladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ