USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop, Balıkesir Üniversitesinde dünkü bilimsel nitelikli senenin evvel hususiyet dersini verdi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Bilgiyi üreten, şahsen üreticisi bulunan müşterek medeniyetin, kültürün ve iddianın sahipleriyiz." dedi.

TBMM Başkanı Şentop, Balıkesir Üniversitesinde dünkü bilimsel nitelikli senenin evvel hususiyet dersini verdi
05-11-2021 14:50
Balikesir

Şentop, Balıkesir Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Merkez Kütüphanesi, Kongre ve Kültür Merkezi açım töreni ile Hukuk Fakültesi açım dersinde icra ettiği konuşmada, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde derinliğine seneler talim üyesi namına çalıştığını anımsattı.

Türkiye'de 131'i devlet, 78'i vakıf peyda geçirmek kıl payı 209 darülfünun bulunduğunu tamlayan Şentop, şöyleki konuştu:

"Üniversitelerimizde 8 milyon 400 bin öğrencimiz var. Dünyadaki nice ülkenin nüfusundan fazla. Aynı halde lise öğrencilerini de dikkate alırsak Türkiye nüfusunun üçte birinden dahası öğrenci. Bu ayrımsız vakitte bizim nüfusumuzun canlı oluşuna da ayraç ediyor. Üniversitelerde mekan namına da ağırbaşlı gelişmeler oluyor. 1993 yılının başlangıcında Marmara Üniversitesinde göreve başlamıştım. O tarihlerle bugünleri karşılaştırma edecek olursak ilkin fiziksel mekanlar peyda geçirmek kıl payı üniversitelerimizde koskoca gelişmeler var."

Şentop, darülfünun yaşamını geliştirmenin devletin vazifesi olduğunu, bunun düşüncesince doldurmanın, standardını artırmanın ise ilkin akademisyenlere ve öğrencilere düştüğünü anlattı.

Sürecin yetişek talim faaliyeti ile bilimsel icraat ve bilgelik üretimi peyda geçirmek kıl payı dü başlıkta değerlendirilmesi icap ettiğini tabir fail Şentop, evvel darülfünun kanununun hazırlandığı 1946 yılından bugüne yükseköğretimde yaşanmış bulunan gelişimleri katılımcılarla paylaştı.

Sadece Batı coğrafyasında imal edilen bilgelik ve bilimin tüketicisi ve aktarıcısı bulunan ortak darülfünun istemediklerini vurgulayan Şentop, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bilgiyi üreten, şahsen üreticisi bulunan ortak medeniyetin, kültürün ve iddianın sahipleriyiz. Bunun düşüncesince giriş noktası öz güvendir. Birçok bölgede bu öz itimat eksikliği problemini aştık. Akademik bölgede da bunu aştık. Tarihimize baktığımızda üniversite, bilgelik üretimi ve damga yaşamı bakımından anlaşılan ortak fasıl dünyada bunun öncülüğünü yapmış ortak medeniyetin çocuklarıyız. Dünyadaki evvel darülfünun derinliğine zamandır Batılıların kendisinden esbak dönemleri bulunmayan sayan anlayışı dolayısıyla Bologna Üniversitesi namına anlatılırdı. Bologna Üniversitesi 1088 senesinde kurulmuştur. Halbuki bugünkü çağcıl darülfünun terimi yönünde kısaca değişik damga dallarında bilgelik üretimi ve talim önleyen kasıntı yönünde evvel darülfünun Fas Karaviyyin Üniversitesi 859 senesinde kurulmuştur."

Şentop, hikmet ve hikmet ötesi bilimleri ortak araya toplayan totaliter ortak damga anlayışıyla toy ortak damga paradigmasına gerekseme bulunduğunu belirtti. Günümüzde Türkiye ve iklim haricinde etkin nice İlim insanının iri başarılar elde ettiğini dile getiren Şentop, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Başta Aziz Sancar peyda geçirmek üzere, Kovid-19'a dirlik aşılama geliştiren Uğur Şahin ve hasret Türeci hocalar peyda geçirmek kıl payı tıptan fiziğe, astronomiye nice bölgede çalışkanlık gösteren, kılavuz bulunan İlim insanlarımız var. Üniversitelerimizin devletin öz üstüne sakıt fariza bakımından açık açıdan fiziksel altyapısının gelişmesinin beraberinde bunun standardını artıracak ve içini dolduracak ortak iyilikle Türkiye'yi iddialarına ulaştıracak ortak yaklaşımla baş döndürücü henüz ortak tomar hız ifşa geçirmek gerektiği kanaatindeyim. Üniversitelerimize bu açıdan ilkin Cumhurbaşkanımız peyda geçirmek kıl payı hükümetlerimizin, mevki insanlarının katkıda bulunacağını, rastgele devir üniversitelerimizin beraberinde olacağını tabir geçirmek isterim."

"Hukuk kökeninden bizim yaşadığımız yaşamın görünmez yüzüdür"

Şentop, hususiyet öğrencilerine seslenerek, şunları aktardı:

"Hukuk, yaşamımızın anlaşılan ortak çağında gerekseme duyduğumuz ortak düzlük değil. Hukuk kökeninden bizim yaşadığımız yaşamın görünmez yüzüdür. Bunu ortak metal paraya benzetecek olursak metal paranın tuğra bölümü yaşadığımız yaşamın kendisidir. Onun ardı kır bölümü ise hukuktur. Çoğu devir yaşamın ortak yüzünü görüyoruz fakat o metal servet dar döndüğü devir başka yüzünü ayırt boy bos bir duruma geliyoruz. İşte hususiyet da hakeza yıllarda karşımıza çıkıyor ve gerçekte yaşamın hudayinabit kendisi bulunduğunu bizlere gösteriyor. O bakımdan hukukla ilişik emekleri yaşadığımız yaşamın haricinde ondan kopmuş ortak kuramsal alanmış kabilinden kullanmak bizi yanıltabilir."

TBMM Başkanı Şentop, öğrencilere ve akademisyenlere hukukla ilişik yaşamın içerisinden örnekler verdi. Hukuk alanındaki mesail ve maliyetlerin değişik alanlardaki kabilinden endamsız vakitte ortaya çıkmadığını vurgulayan Şentop, "Mesela tıpla ilgili. Bir iğbirar mevcut ise bu hastalığın belirtileri endamsız müddette ortaya çıkar. Hukukla ilişik maslahat mevcut ise bu ihtimal 5-10 sene sonradan ihtimal de henüz ortak tomar devir sonradan kendisini gösterecektir. Böyle ortak devir sonradan da bunun telafisinin zorlukları ortaya çıkacaktır. Yani hukuk, kişisel, maşer ve mevki yaşamı bakımından baş döndürücü ehemmiyetli ve yaşamın rastgele dalında mevcud ortak tensikat manzumesidir." ifadelerini kullandı.

Şentop, hususiyet öğrencilerine mecelle önerilerinde de bulunarak "Hukukta henüz tilmizlik yıllarından itibaren en ıvır zıvır ortak ayrıntıyı atlamamak baş döndürücü önemli. Hukuk öğretiminin çetince güçlükle disiplinli ortak talim bulunduğu kanaatindeyim. Öğrencilerimize de hakeza ortak uyanıklık süresince programlı emek vermeyi şimdiden kaynak ediyorum, henüz sonradan toparlamakta zorlanırsınız. Hukuk bence hemen şuurlu namına yeğleme edilebilir, hasbelkader hususiyet fakültesi talebesi olunmaz." değerlendirmesini yaptı.

TBMM Başkanı Şentop'a gönüllü doktora unvanı

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak da açılışı meydana getirilen kitabevi ile kurultay ve ekin merkezinin faydalı olmasını diledi.

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş ise üniversitenin yürüttüğü planlar kendisince katılımcılara bilgelik verdi.

Konuşmaların ardı sıra Rektör İlter Kuş, TBMM Başkanı Şentop'a cübbesini giydirerek gönüllü doktora belgesini arz etti.

Kurdele kesilerek kitabevi ile kurultay ve ekin merkezinin açılışının yapılmasıyla sona ermiş programa, AK Parti Balıkesir milletvekilleri Adil Çelik, Yavuz Subaşı, Pakize Mutlu Aydemir ve Mustafa Canbey, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Alpaslan Kaplan, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Tarık Hekimoğlu, AK Parti İl Başkanı Ekrem Başaran, talim üyesi ve öğrenciler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ