USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Çocuğa sömürme en disiplinsiz suç

TBMM Başkanı Şentop, altı yaşındaki ortak çocuğun eşeysel istismara uğradığına müteveccih iddialara ilişkin, bu cins suçların iğrenç, en terbiyesiz ortak kabahat bulunduğunu vurguladı.

TBMM Başkanı Şentop: Çocuğa sömürme en disiplinsiz suç
10-12-2022 16:07
TBMM

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, başörtüsüne müteveccih Anayasa değişikliği yasa teklifine imza attığı düşüncesince "tarafsızlığını kaybettiği" eleştirilerine yönelik, "Bu eleştiren arkadaşların başörtüsüne ve dini sembollere bulunan düşmanlığının müşterek tezahürü." değerlendirmesinde bulundu.

Şentop, müşterek monitör kanalında katılmış yer aldığı canlı yayında soruları yanıtladı.

Altı yaşındaki müşterek çocuğun eşeysel istismara uğradığına müteveccih iddialara bağlı suali yanıt veren Şentop, bu cins suçların iğrenç, en disiplinsiz müşterek kabahat bulunduğunu vurguladı. Çocukların anne babasının koruması haricinde, camianın ve devletin de nezarete altında bulunduğunu tamlayan Şentop, vakası Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ve kendilerinin de izleme edeceğini, bu mevzularda banko tolerans gösterilmemesi icap ettiğini söyledi. Şentop, suçun şahsiliği ilkesine aksan yaparak camianın bütününü yahut müşterek kesimin tamamını suçlama fail yaklaşımları kusur bulduğunu belirtti.

Benzer mevzularda yargının yeteri kadar çabuk ve çalışan harekete geçmediği yönündeki tenkitlerin hatırlatılması üstünde Şentop, yargının yavaşlığı dair her insanın şikayetçi bulunduğunu fakat bunun keyfiyetten kaynaklanmadığını dile getirdi. Yargının "şipşak değişmeyen veremeyeceğini" kail Şentop, iş yükünün müşterek tomar olmasının indinde yargının mevzuyu akla gelebilecek değme yönüyle ele alıp kanaate varması icap ettiğini ve bunun da devir aldığını kaydetti.

Şentop, bu kalem hadisat yaşandığında birtakımı tarikatlar ve cemaatlerle ilişik tartışmaların da gündeme geldiği; tenkit yahut ara sıra müşterek suçlamaya erinç karşıya kaldıkları belirtilerek değerlendirmesinin sorulması üzerine, şahısların toplumda çabucak bireyler, efrat yerine yaşamadığını söyledi. Toplumun değme kesiminde, çabucak dini, tinsel açıdan ilişkiler değil apayrı açıdan birlikteliklerle oluşan dernek, vakıf denli binalar da bulunduğunu vurgulayan Şentop, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Burada ehemmiyetli bulunan şudur: Bunların aslında en temelde hususiyet kurallarına makul cereyan etmeleri gerekir. Yani tam olarak insanoğlu şahsen, birey birey kabahat işleyemezlerse, kabahat el işi özgürlüğü yok ise müşterek araya geldiklerinde de bu yoktur. Eğer yapılanlar, fiiller müşterek kabahat teşekkül eder, künh kazanılmış yer aldığı devir yahut benzeşim bazı vakalarda yer aldığı denli bazı ahlaki umumi ahlaka karşıt bazı neticeler ortaya çıkmaya başladığı devir burada elbette karışma gerekir. Bunda kimsenin müşterek tereddüdü bulunmayan gücün maşer kesimlerini erinçsiz edecek bazı yaklaşımlar ve topyekun ortaklaşa suçlamalar baş döndürücü tehlikelidir."

Şentop, "Bir tarikat yahut müşterek topluluk yapılanması ihdas kılmak yahut onunla müşterek ilişkinlik ilişkisine tahavvül kılmak türel müşterek himmet sağlamaz. Bir fiil, müşterek kabahat teşekkül ediyorsa bunun gereği yapılır. Bunu çıkarıyorum söylediklerinizden, değil mi? " sorusuna, "Tabii. İnsanlar birey birey tam olarak ukubet kanunu karşısında sorumluysalar, müşterek araya gelmeleri şeklinde bu sorumluluktan kurtulamazlar. Nerede olursa olsun, nereye saklanırsa saklansın bu cins suçları işleyenlerin üstünde kararlılıkla anlamak gerekir. Hiç hiç kimseye hususi müşterek işlem ve siper olmaması lazım, hukukun gereği budur." karşılığını verdi.

TBMM Genel Kurulundaki kavga

TBMM Genel Kurulunda bütçe görüşmeleri esnasında çıkan dövüşte İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'ün yaralanmasına da yer veren Şentop, fenomen meydana geldikten sonraları İYİ Parti Grup Başkanvekilini arayıp bilim aldığını, TBMM Genel Sekreteri'nin de hastaneye tedricen kendisini bilgilendirdiğini kaydetti.

Hüseyin Örs'ün, tümen ayırt etmeksizin milletvekillerinin sevdiği, insanca ilişkilerinde edibane birisi bulunduğunu vurgulayan Şentop, "Bu fiilin, önleyen arkadaşımızı da üzdüğünü tabir kılmak isterim. Onunla da konuştum. O da üzüntüsünü, olmaması müstelzim müşterek nesne bulunduğunu tabir etti. Ne olursa olsun bu edim ikrar edilecek müşterek nesne değildir. Parlamento çatısı altında olması baş döndürücü şimdi vahimdir. Bundan şişman sıkıntı duyduğumu tabir kılmak isterim. İnşallah bunun tekrarlanmaması düşüncesince ego ve dört başı mamur saylav arkadaşlarımız müstelzim hassasiyeti gösterecektir." ifadelerini kullandı.

Şentop, olayın öncesinde ve daha sonra yaşananlar bulunduğunu da dile getirerek, "Başka grupların Zafer Işık'ın üstünde gitmesiyle ilişik yahut daha sonra Zafer Işık'ın darbedilmesiyle ilişik hususlar da mevcut işin içinde. diğer yandan hakareti aşan sövmeye vasıl bazı laflar de var. Tansiyonu yükselten hususlar. Bunu müşterek birlik zarfında de anlamak lazım. Kimsenin hiç kimseye vurmaması, gine bu vakadan sonraları başkalarının başkalarına vurmaması, darbetmemesi gerekir." dedi.

Meclis Başkanı'nın tarafsızlığı

Şentop, başörtüsüne müteveccih Anayasa değişikliği teklifinde imzası bulunması ve bu mevzuda Cumhurbaşkanı ile görüşmesi dolayısıyla "tarafsız davranmadığı" yönündeki eleştirilerle ilişik soruya da karşılık verdi.

Şentop, Meclis Başkanı'nın tarafsızlığı ile ilişik Anayasa ve İçtüzük maddelerinin belirgin bulunduğunu belirterek şu şekilde konuştu:

"TBMM Başkanı müşterek milletvekilidir ve milletvekillerinin malik yer aldığı haklara, yetkilere sahiptir. Onun haricinde anayasada Meclis Başkanı'yla ilişik müşterek hudut çizilmiş. Ama buna hakeza bitaraflık denli ne yer aldığı yahut bunu kail gazeteci arkadaşların, milletvekillerinin içini dolduracağı müşterek muğlak lafız kullanmamış. Açık, baş döndürücü konkre müşterek hudut var. 'Siyasi partisinin faaliyetine katılamaz ve kadro toplantılarında kadro faaliyetlerine katılamaz. Meclis zarfında olsun, Meclis haricinde olsun katılamaz'. Dediği bu. Meclis Başkanı'nın neler yapmış olup yapamayacağını bazı arkadaşlarımızın özlük zihinlerinden, kafalarından uydurmuş oldukları çerçevelerle atama kılmak beklenir değil. Bunlar saçmalıktır. evvel bilim sahibi iktisap kılmak lazım."

Meclis Başkanının şimdi enerjik siyasa icra ettiği devletler de bulunduğunu dile getiren Şentop, Meclis Başkanı'nın Cumhurbaşkanı'yla değme devir görüşebileceğini söyledi.

Şentop, Meclis başkanlarının şimdi ilkin de yasa ve ya yasa teklifleri verdiğini hatırlatarak şunları kaydetti:

"Bugün beni eleştiren arkadaşlarımızın imzalarının da bulunmuş yer aldığı müşterek yasa teklifine, 2020'de imza attım. Yassıada Mahkemelerini kaldıran müşterek yasa teklifi vardı. O yasa teklifine ego de imza attım ve bugün beni eleştiren kadro başkanvekilleri, tümen yetkilisi arkadaşlarım, ayrımlı partilerden imzalarının bulunmuş yer aldığı müşterek metin. Dolayısıyla müşterek el nazari yerine anayasaya, mevzuata baktığımızda hakeza müşterek bariyer yok. Daha ilkin yasa tekliflerine atmışım, bilmeleri beklenir mü? Bu denli detayı bilmeyebilirler gücün baş başa imzaladığımız yasa metnini de bilmiyorlarsa ona ego şok ederim. Peki iş ne? Şunu belirgin burada söyleyeceğim, kimesne kusura bakmasın; başörtüsüyle ilişik yer aldığı düşüncesince bu düzenleme, zihinlerinin altında bu eleştiren arkadaşların başörtüsüne ve dini sembollere bulunan düşmanlığının müşterek tezahürü. Başkanları imza atmış, ego imza atmışım, tek kimesne sesini çıkarmamış, başörtüsüyle ilişik olunca ahenk çıkarıyorsa o devir bu belirgin belirgin başörtüsü düşmanlığı, dini semboller, değerler düşmanlığıdır benim kanaatime göre. Konu baş döndürücü açık. Hiç tartışılacak müşterek tarafı yok."

Şentop, mevzunun yeniden Türkiye'nin gündemine getirilmiş yer aldığı vakte denli bu mesenin kapandığını düşündüğünü söyledi.

İsveç ve Finlandiya Meclis Başkanları Türkiye'ye geliyor

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleri ilişik müşterek soruya karşılık verici Şentop, değme dü ülkenin şimdi ilkin bazı taahhütlerde bulunduğunu, süreci izleme ettiklerini belirtti. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüştüğünü hatırlatan Şentop, "Ben baş döndürücü içten müşterek yaklaşım içerisinde bulunduğunu gördüm." dedi.

Şentop, mevzuya etraflıca ele aldıklarını, hanuman ayı içerisinde ise İsveç ve Finlandiya divan başkanlarının Türkiye'ye geleceğini ve bunun düet görüşmeler yönünde müşterek evvel olacağını kaydetti. Somut bazı adımlar beklediklerini dile getiren Şentop, bu adımların atılmasından sonraları Türkiye'nin kararını vereceğini belirtti.

F-16'ların satışının gerçekleşeceğine inanıyorum

Şentop, dünyada senenin vakasının Rusya ile Ukrayna arasındaki harp ile İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in vefatı bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de senenin vakasının TOGG arabasının üretilmesi bulunduğunu dile getiren Şentop, dünyada senenin kişisinin ise Rusya ile Ukrayna ortada çıkan muharebede esirlerin değişimi, hububat koridorunun oluşturulması ilkin iktisap kılmak neredeyse savaşın çözümü düşüncesince ehemmiyetli başarılara imza atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bulunduğunu kaydetti.

Şentop, Twitter'ın Elon Musk kabilinden satın alınmasına bağlı müşterek soruya ise "Musk'ın Twitter'ı satın alması baş döndürücü ehemmiyetli neticeler doğuracak denli görünüyor. Gidişatı müspet görüyorum." karşılığını verdi.

Şentop, bazı lobilerin işgal faaliyetlerinin bulunduğunu fakat müttefikliğin gereği yerine F-16 harp uçaklarının satışının gerçekleşeceğine inandığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ