USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TBMM Başkanı Şentop: Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı, 31 gayeye müteveccih 275 çalışkanlık içeriyor

TBMM Başkanı Şentop, Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı'nın çelimli koordinasyon, aşırı yönlü teşrikimesai ve taharri memuru polis maşer müesseselerinin katılımıyla hazırlanmakta olan 31 maksata yönelik, 107 gelişim piyasası ve 275 faaliyeti içerdiğini söyledi.

TBMM Başkanı Şentop: Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı, 31 gayeye müteveccih 275 çalışkanlık içeriyor
02-12-2022 18:06
İstanbul

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı'nın, istihdamdan erişilebilirliğe, tahsilden sağlığa, politik yaşama katılımdan hakların korunmasına denli serbest birlikte endüstrisi kapsadığını belirterek "Bu plan, çelimli koordinasyon, baş döndürücü cepheli teşrikimesai ve çırçıplak maşer kurumlarının katılımıyla hazırlanan, 31 maksata yönelik, 107 yer sarsıntısı endüstrisi ve 275 faaliyeti içeriyor." dedi.

TBMM Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde İstanbul Fuar Merkezi'nde planlı Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi'nde icra ettiği konuşmada, kişi dalında Türkiye'de tek, dünyanın da en şişman 6. fuarı bulunan bu etkinliğin, engellilerle alakadar farkındalığı artırmayı, şirketler ortada ortaklaşa iş ve dayanışmayı güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi.

Kimseyi ötekileştirmeden, dışlamadan, dışarıda bırakmadan, rastgele birlikte top devletin hizmetlerinin ulaştırıldığını dile getiren Şentop, "Geçtiğimiz 20 yılda ülkemize, rastgele bölgede bulunduğu denli engellilerimizin sorunlarının çözümü dair da adeta asır atlattık. Engelli kardeşlerimize müteveccih ayrık önyargıları kırmakla kalmadık, ayrımsız sürede onları yaşamın içerisine katacak adımları da attık. Köklü 'kerim devlet' geleneğimizi, günümüzün maşeri mevki anlayışıyla harmanlayarak bu bölgede acemi ve ibdai birlikte saf ortaya koyduk. Devletimizin şefkatlilik şemsiyesini genişletirken yardım, inayet yahut atıfet hesabına adalet büsbütün birlikte iyilikle akım ettik." diyerek konuştu.

Bunun düşüncesince evvela engellilerle alakadar çelimli birlikte türel enfrastrüktür oluşturduklarını aktaran Şentop, ülkenin önceki Engelliler Kanunu'nu 2005'te çıkardıklarını hatırlattı.

Birleşmiş Milletler'in, Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmesinin de 2009'da ikrar edildiğini, Anayasa değişikliğiyle engellilere yapılacak artı ayrımcılığı en yukarı kurda çelimli hususiyet metniyle güvence dibine aldıklarını tabir fail Şentop, bunun birlikte mevzuatı özürlü, sakat, asılsız denli acı ifadelerden ağız ağıza arındırdıklarını söyledi.

Eğitim, rehabilitasyon, istihdam, maşeri yardım, evde bakım, girişimcilik, sportif ve kültürel faaliyetler, keyif ve erişilebilirlik denli serbest birlikte yelpazede katı baş döndürücü düzenlemeyi yaşama geçirdiklerini özetleyen Şentop, topu topu bu gayretler sayesinde, ülkedeki kamuya ilişik bakım ve iyileştirme merkezlerinin sayısını 21'den 104'e yükselttiklerini, kamu-özel toplanmış 403 bakım merkezinde, şu an 33 bin insana leyli bakım hizmeti sunulduğunu tabir etti.

"Kamuda etkin sakat sayısı 66 bine yükseldi"

Şentop, 2007'de başlamış bulunan evde bakım katkısı kapsamında 562 bin 365 vatandaşa maaş ifa yapıldığını belirterek "Ailesinin birlikte bakımı belkili sıfır engelliler düşüncesince yaşama geçirilen 149 umutevinde, 654 kardeşimiz misyon almaya bitmeme etmektedir. Her ilde minimum birlikte özek olacak şekilde, Türkiye genelinde 130 Engelsiz Gündüz Yaşam Merkezimiz çalışmalarına bitmeme ediyor." diyerek konuştu.

Dünyada birlikte mebde imza atarak, 2012'de engellilerin istihdamı düşüncesince ayrı ve merkezi birlikte imtihan uygulamasına geçildiğini dile getiren Şentop, böylelikle kamuda etkin sakat sayısının 12 kattan birlikte tomar artarak 66 bine yükseldiğini kaydetti.

Özel sektörde sakat istihdamını heveslendirme benzeri memur bulunmadığı biçimde yahut kota dahası sakat işveren işverenler düşüncesince sigorta priminin dayanak noktası miktarını yüzdelik 50'den yüzdelik 100'e çıkarıldığını hatırlatan Şentop, resmi ve hususi pedagoji bilimi kurumlarına bitmeme fail sakat öğrencileri, okullarına parasız nakil olanağı sunulduğunu anlattı.

Türkiye'nin, meydana getirilen topu topu bu yatırımlar ve türel tensikat neticesinde, maşeri politikalar dalında dünyada dayanıklı yayınlanan birlikte pozisyona ulaştığını tabir fail Şentop, bunların ehliyetli olmadığını, menfaatlerini ve politikalarını sonsuz geliştirdiklerini söyledi.

"İkinci Otizm Eylem Planını, april ayında yaşama geçirilecek"

TBMM Başkanı Şentop, otizmli dallar mevzusunun Türkiye'de ve dünyada öne çıktığını belirterek şu biçimde konuştu:

"Otizm Eylem Planı'mızda, otizmle alakadar farkındalık oluşması, kurumsal ve bilimsel niteliği bulunan altyapının tesisi noktasında ehemmiyetli kararlar alınmıştı. Bu doğrultuda otizmli şahıslar düşüncesince 6 ilimizde ihtisaslaşmış Gündüz Yaşam Merkezleri açıldı. Ancak ilkin akıbet çağda bu mevzuda acemi gereksinimlerin ortaya çıkmış bulunduğu da görülmektedir. Önceki tecrübelerimizin ve ailelerimizden mevrut talepler ışığında, içe yöneliklik meselesinde acemi adımlar da atılacaktır. Daha çarpıcı misyon üretebilecek, maşeri kabulü ve bilinci artıracak İkinci Otizm Eylem Planı, april ayında yaşama geçirilecek."

Artan saldırılar ve tehditler karşısında, topluluğun anahtar taşı bulunan familya müessesini korumaya da şişman ehemmiyet verdiklerini vurgulayan Şentop, laflarına şu biçimde bitmeme etti:

"Avrupa'da nice ülkede bu mevzuda ehemmiyetli tartışmalar sürdürülüyor ve ehemmiyetli adımlar atılıyor. Türkiye'nin bu mevzuda da önderlik yapması gerekir. Bu amaçla hazırlıkları tamamlanan Anayasa değişikliği teklifi, mecliste grubu mevcut topu topu politik partilere görüşüldü. Bütçe takviminin bitmesinin peşi sıra teklifin divan gündemine istikbaline inanıyorum. Aile kurumunun güçlendirilmesi birlikte liberalizm özgürlüğü bağlamında, adalet ve özgürlükleri de genişleten, güvence dibine düzlük bu teklifin, çelimli birlikte mutabakatla benimseneceğine inanıyorum."

"Ulusal Eylem Planı'nın hazırlıkları Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yürütüldü"

Şentop, akıbet 20 salname çağda devletin misyon çıtasının sonsuz yukarılara taşındığını, politikaların sonsuz geliştirilmesi vasıtasıyla Türkiye'nin bugünlere getirildiğini dile getirerek şunları kaydetti:

"Şimdi de Cumhuriyetin acemi yüzyılına taraf çizmenin savaşı veriliyor, milletimizin ve dünyanın huzuruna Türkiye Yüzyılı vizyonuyla çıkıyoruz. Geçen yıl Cumhurbaşkanımız kabilinden kamuoyuyla paylaşılan 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi'nin çerçevesi bu iyilikle belirlenmişti. Vizyon Belgesi'nin 2023-2025 yılları arasındaki yürütüm ara bulucu bulunan Ulusal Eylem Planı'nın hazırlıkları da Cumhurbaşkanımızın başkanlığında hassasiyetle yürütüldü.

Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı, istihdamdan erişilebilirliğe, tahsilden sağlığa, politik yaşama katılımdan hakların korunmasına denli serbest birlikte endüstrisi kapsamaktadır. Bu plan, çelimli koordinasyon, baş döndürücü cepheli teşrikimesai ve çırçıplak maşer kurumlarının katılımıyla hazırlanmakta bulunan 31 maksata yönelik, 107 yer sarsıntısı endüstrisi ve 275 faaliyeti içeriyor. Ulusal Eylem Planı, amme kasıntı ve kurumlarının politika, izlence ve hizmetlerine müteallik topu topu süreçlerde, engellilik konusunu adalet büsbütün birlikte yaklaşımla ele almalarını sağlayacak biçimde hazırlanmıştır."

Şentop, sakat fertlerin durumlarının çeşitliliğine ve düzeyine müteallik namına farklılaşan gereksinimleri düşüncesince lazım tedbirleri ve düzenlemeleri öngören eş cepheli yaklaşımla akım edildiğini belirtti.

Etkili eş güdüm ve baş döndürücü cepheli iş birliğiyle sakat bireylerin iştirakı gözetilerek bu plandaki topu topu faaliyetlerin uygulanacağından kimsenin şüphesinin olmaması icap ettiğini vurgulayan Şentop, Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu'nun, acemi hile sisteminin ruhuna akla yatkın biçimde hâlâ da güçlendirildiğini anlattı.

Şentop, kurulun, bakma koordinasyonunda faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, izlenmesi ve raporlanmasından mesul olacağını aktardı. ​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ