USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Erken seçme ihtimali yok

TBMM Başkanı Şentop, er seçme ihtimali olup olmadığına ilişkin, "Hayır. Tabii bu er seçme tartışmaları esbak fasıl Türkiye'deki hükümet sisteminin, kısaca kanun değişikliği evveliyat bulunan hükümet sisteminin alışkanlıkları." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Erken seçme ihtimali yok
29-01-2022 13:14
İstanbul

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MOBESE kameralarına müteveccih tartışmalara ilişkin, "Böyle müşterek tez var MOBESE kamerası olduğu. Onun müşterek kez stabil namına tasdik edilmesi lazım. Bu müşterek incelemeyi gerektiriyor. Dosyanın detaylarına bilge olmayı gerektiriyor. Sanıyorum bu mevzuyla ilişik namına da müşterek türel süreç, müşterek tetkik süreci yapılacak." dedi.

CNN Türk Televizyonu'nda Hakan Çelik'in sorularını cevap veren Şentop, Adalet Bakanlığındaki fariza değişikliği sorusu üzerine, bakanlıklarda fariza değişikliği ve atamaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın takdirinde olduğunu, Abdulhamit Gül ve Bekir Bozdağ'ın elleme birer hukukçu ve görevlerini cankulağı örümcek şahıslar bulunduğunu dile getirdi. Şentop, "Ben Sayın Gül'e hayırlısı olsun diyorum. Bugüne denli yaptığı görevlerle ilişik namına da teşekkürname ediyorum. Sayın Bekir Bozdağ'ı da kutlama kartı ediyorum buradan. Başarılar diliyorum. Şüphesiz bakanların kendilerine hususi politikaları bahis konusu değil. Eski devirde de değildi, toy devirde de değil. Hükümetin müşterek politikası olur. Bakanlar o politikayı pratikte detaylandırarak, geliştirerek yürütme ederler. Bu bakımdan bu tadilat oldukça tabiidir, normaldir." dedi.

Yeni görevlendirmenin kesinleşmemiş mevzularla ilişik müşterek yönü olup bulunmadığı sorusuna Şentop, "Böyle müşterek belki görmüyorum. Şüphesiz nice yorumlar yapanlar olacaktır, evet gücün anca müşterek durum, anca müşterek esbabımucibe bulunduğunu düşünmüyorum ben." niteleyerek cevap verdi.

"Bu müşterek incelemeyi gerektiriyor"

MOBESE kayıtlarıyla ilişik tartışmaların sorulmuş bulunduğu Şentop, mevzuyu müşterek hukukçu namına değerlendirmenin hata olacağını dile getirdi. Konunun detaylarını aşina olmak icap ettiğini tamlayan Şentop, şu biçimde bitmeme etti:

"Yani görüntülerin ne kamerayla çekildiğini -böyle müşterek tez var MOBESE kamerası olduğu- onun müşterek kez stabil namına tasdik edilmesi lazım. Bu müşterek incelemeyi gerektiriyor. Dosyanın detaylarına bilge olmayı gerektiriyor. Sanıyorum bu mevzuyla ilişik namına da müşterek türel süreç, müşterek tetkik süreci yapılacak. Dolayısıyla bu bilgileri bilenlerin fakat bu mevzuda müşterek değişmeyen vermesi lazım. Yani bu biçimde televizyonlarda devir kurnaz gece olduğunda ağız dalaşı programlarında konuşulmuş bulunduğu denli hacısı hocası özlük perspektifinden müşterek şeyler söylüyor gücün müşterek hukukçu kimliği bunu yapmamayı gerektiriyor."

Tartışmanın müşterek de afete dönüşen müşterek karla uğraş boyutu anlamında de değerlendirilmesi icap ettiğini vurgulayan Şentop, şunları söyledi:

"Bu yaşananlardan kuşkusuz ki devletimiz, kurumlarımız müşterek öğüt çıkartıyorlar. Bugünkü tartışmalar, doğrudan olayın sıcağı sıcağına yaşanmış bulunan tartışmalar, az buçuk bu akıbet dönemlerin ünlü tabiriyle müşterek köpük tartışması. Bunlar siyasette evet müşterek süre. Bunlar devir geçince toy tartışmalarla geride kalır. Ama asal namına bunları akıllıca müşterek biçimde çözümleme kılmak ve bunlardan muktezi derslerimizi çıkarmaktır. Bu behemehâl yapılır. Bununla ilişik çalışmalar, araştırmalar sürdürülüyor."

"Siyasetçi yalnızca eleştirerek müşterek meyve görünen edemez"

Siyasi mevzularda içtimai medyada şiddetli tartışmalar yapıldığının hatırlatılması hakkında Şentop, sahada yurttaşlar ortada müşterek yüklülük bulunmadığını vurgulayarak şu biçimde konuştu:

"Gerginlik nerede? İşte göstergeç ekranlarında görüyoruz bunu tartışmacılar arasında. Zaman devir siyasetçiler ortada görüyoruz. Bunun hakeza tepeden dun tabana inmemesi mıhlı müşterek boyut meyve itibarıyla. Çok kalımlı ve bundan sonraları yerleşme, köken salmış müşterek safiha olmadığını gösteriyor. Birincisi bu. İkincisi doğal dun fevk müşterek yıldan az buçuk müşterek tomar müşterek devir var seçimlere. Bu levent boylu müşterek devir Türkiye açısından. Çünkü önümüzde yapmamız müstelzim aşırı iş var. Konuşacağımız aşırı bap var. Öyle müşterek tansiyonda konuların konuşulmasının, tartışılmasının on paralık hiç kimseye müşterek faydası yok. Yapılanlara huzur çıkanlara, rağmen olanlara da faydası yok. Yüksek tansiyonda müşterek meyve alabilmek, müşterek kâr görünen edebilmek Türkiye için, halkımız düşüncesince muhtemel değil."

Son devirde müşterek bölümü arsıulusal ölçekte Türkiye'yi de etkileyen aşırı sayıda dava bulunduğuna ayraç fail Şentop, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Dolayısıyla hakeza müşterek efdal tansiyonla doğrusu pireyi lama yaparak müşterek bardak suda sıkıntı kopartarak Türkiye'ye hayır müşterek meyve üretemeyiz. Herkesin şehir meselelerini müşterek ciddiyetle müşterek derinlikle ve milletimiz düşüncesince müşterek kâr görünen edecek biçimde müşterek amaçla tartışması lazım. Şüphesiz kenar yazarları bunu yapabilir. Televizyondaki eleştirmenler bunu yapabilir. Sadece eleştirmekte mefhum alabilirler. Onların işi odur. Ama müşterek politikacı yalnızca eleştirerek müşterek meyve görünen edemez. Eleştirmeli, eleştirebilir doğal gücün eleştirdikten sonraları da ortaya o mevzuda yapılması müstelzim akıllıca bulunan şeyin ne işe yaradığını da bırakmak mecburiyetindedir. Yani ulus on paralık hiç kimseye 'Bu ne elleme eleştiriyor olanı biteni' niteleyerek oy vermez. 'Madem eleştiriyorsun, gel sen yap.' niteleyerek oy vermez. Ortaya müşterek de neler yapılacağına, yapılması gerektiğine ilişkin konkre şeyler konulmalıdır. Bu bakımdan ego Türkiye'de siyasetin bu biçimde müşterek emektar tabirle aşırılmış atışması denli 'Sen bunu dedin, ego de bunu diyorum, sen de bunu dersin.' filan denli yürütülmesini hayır görmüyorum."

"Siyasette anlatma meselesi önemli"

Siyasette anlatma meselesinin önemine de yer veren TBMM Başkanı Şentop, minimum suhulet kuralları içinde cereyan kılmak icap ettiğini vurguladı. "Daha evvel Meclis'te bu biçimde şiddetli tartışmalar yaşanıyor muydu, yok ise yaşadığımız günlerin müşterek değişik müşterek ayrıcalığı mi var? TBMM'de tansiyonun fiziksel kavgalara dönüştüğünü görüyoruz?" sorusu hakkında de Şentop, "Tabii Meclis'te müşterek fenomen olsa üstelik bu fiziksel temas, müşterek arbede yönünde müşterek yegâne fenomen üstelik olsa bu aşırı vahimdir." dedi. Şentop, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Son zamanlarda bunun arttığına ilişkin kıyas ettiğimde hususi müşterek icmal görmüyorum. Yani devir kurnaz bu cins kan basıncı yükselmeleri olmuştur siyasette, Meclis'te de olmuştur. Ama devir kurnaz da Meclis'te baş başa iş yapılabileceği ortaya konulmuştur. Kazakistan'la ilişik söz gelişi müşterek politik parti, kuma müşterek mal bildirimi yayımlandı benim imzamla da birlikte. O devir aşırı şiddetli tartışmalar vardı Meclis'te. Yani buradaki iş şu: Siyaset bunu başarabildiği ölçüde, ulus düşüncesince hâlâ güçlü, hâlâ elleme müşterek kâr üretebilir. Şüphesiz tartışacağımız mevzular olmaktadır gücün tartışmayacağımız, üstünde uygun kalacağımız mevzular da vardır. Bunları ayırarak, bunların farkında namına cereyan etmemiz lazım. Yani arada sırada buradan uzaklaştığımızı görüyorum. Yani sözde birbirimizin düşmanıymışız gibi, birbirimizi eleştiriyoruz. Birbirimize tecavüz ediyoruz. Halbuki bizi bu ülkede, bu topraklarda müşterek arada tutan, müşterek arada yaşatan aşırı bel kemiği mevzular var ve bu mevzular üstünde biz mutabıkız. Bu mutabakatımızı üstelik dahi bunun şuurunda, farkında namına ihtilaflı olduğumuz mevzularda tartışmalıyız, şüphesiz. Bu ikisini birbirinden koparmadan bu bilinçle cereyan ederek bunu yapmamız lazım. Zaman devir hâlâ efdal tansiyonlu tartışmalar reşit geriye dönerek baktığımızda. Ama kuşkusuz politika bitmeme ediyor. Hayat bitmeme ediyor. Ortaya çıkan mesail bitmeme ediyor birbirini strateji ediyor. Bu bakımdan ölçüyü kaçırmamak geçişsiz nihayetinde."

Erken seçme ihtimali var mı?

Erken seçme ihtimali olup bulunmadığı sorulan Şentop, "Hayır. Tabii bu er seçme tartışmaları eskiden devre Türkiye'deki hükümet sisteminin, doğrusu kanun değişikliği önceleri bulunan hükümet sisteminin alışkanlıkları." dedi.

Geçmişte parlamentonun hususi müşterek nüsha aramayan müşterek çoğunlukta seçme sonucu alabildiğini özetleyen Şentop, şu biçimde bitmeme etti:

"Seçime değerlendirmek düşüncesince nice da etken vardı. İşte hükümetin kurulamaması, hükümetin düşmesi, riyaset divanının oluşmaması ve benzerleri denli nice etken vardı. Bunlardan hareketle seçme tartışmaları olurdu eskiden. Fakat bu toy dizge doğrusu Türkiye'de kesif pıtrak seçme yapılmaması, müşterek politik abra sürecinin sağlanması, temellendirilmesi düşüncesince mamul müşterek değişiklik. Yeni kanun değişikliğiyle getirilen dizge değişikliği. Bu bakımdan mevzuya yaklaştığımızda toy kanun değişikliği sonrası dönemin, toy hükümet sistemi sürecinin er seçme denli müşterek unsuru içinde barındırmadığını ferah ferah söyleyebilirim. Niye? Çünkü en herşeyden ilk olarak burada müşterek Meclis'in, parlamentonun kalifiye müşterek genellikle değişmeyen alması geçişsiz seçme için. Onu gelmek gerekiyor hukuken yahut Cumhurbaşkanı çeşidinden seçme sonucu alınabiliyor."

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, baştan sözlü bulunan müşterek cumhurbaşkanının fariza süresini kısaltmış olacağına da ayraç ederek "Bu bakımdan ego er seçme tartışmalarını eskiden hükümet sistemi sürecinin trendleri namına görüyorum. Böyle müşterek nesne söz konusu değil." dedi.

"Siyasi erkek oyuncular aynı"

Hükümet sistemi değişikliğinin anayasal açıdan siyasette de müşterek dizi değişikliği içerdiğini özetleyen Şentop, bu süreçte politik aktörlerin ise ayrımsız kaldığını vurguladı.

"Yani eskiden dönemindeki politik erkek oyuncular toy değişiklikle bu arada değiştirmeden bitmeme etmektedirler siyaseten." diyen Şentop, "Eski dönemlerdeki alışkanlıklarını, zihinlerindeki anlayışları, anlayış dünyalarını buraya getirdiler, taşıdılar. Yani düzene göre, toy değişikliğe toy paradigmaya layıkıyla bunları yenilemediler, güncellemediler tabiri caizse. Bu bakımdan bu tartışmalar kesif pıtrak karşımıza çıkıyor." dedi.

Muhalefet partilerinin tarzı kazanmaları şeklinde mebus düzene dönmeyi vadettiklerinin hatırlatıldığı Şentop, "Şu anda Türkiye'de müşterek riyaset sistemi var hükümet sistemi olarak. Türkiye 2023 seçimlerine gittiğinde de bu dizge olacak. Seçime bununla girilecek. Seçim sonrası ortaya çıkma yasama kurulu ve seçilecek Cumhurbaşkanı bu düzene layıkıyla ülkeyi yönetecek. Bunda müşterek duraksama yok." ifadelerini kullandı.

Sistemi fark kılmak düşüncesince "Biz bu sistemi beğenmiyoruz, sistemi değiştireceğiz." demenin ehliyetli olamayacağını da vurgulayan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, şunları kaydetti:

"Bu partilerin umumi başkanlarının, milletvekillerinin filan müşterek araya gelmiş şekilde yapacağı müşterek iş de değil. Bu iş ne olur? Bu iş müşterek kanun değişikliği ile olur. Dolayısıyla Türkiye'nin toy müşterek hükümet sistemine geçmesi düşüncesince anayasanın değiştirilmesi lazım. Parlamentoda aşırı kalifiye aranan müşterek çokluk var. Anayasa değişikliği mucip müşterek özellik bu, dizge değişikliği. Yani müşterek tarafta doğal hayaller, müşterek tarafta da gerçekler var. Şunu belirleme edelim. 'Biz müşterek araya geldik. Hükümet sistemini değiştireceğiz.' niteleyerek müşterek izah bulunduğu takdirde 2023'ten sonraları seçimde hükümet sistemi değişmiş olarak, seçme sonrası Türkiye şekillenmeyecek. Şu anki bulunan dizge 2023 seçimlerinden sonraları da uygulanacak sistemdir. Bu müşterek kanun değişikliği mucip müşterek husus. Anayasayı değiştirecek müşterek çoğunluğu sağlamakla mümkün. Dolayısıyla önümüzde müşterek realite olmadığını tabir kılmak lazım."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ