USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: G20 ülkelerinin ağırbaşlı yazık taşıdığını düşünüyoruz

TBMM Başkanı Şentop, "Kimin mesuliyeti elan fazlaysa kirletmede, hava değişikliğine sebebiyet verecek hususlarda, onların elan çok zorunluluk altında olması lazım." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: G20 ülkelerinin ağırbaşlı yazık taşıdığını düşünüyoruz
08-10-2021 23:24
Roma

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Amerika Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi Türkiye'ye çağırma ettiğini söyledi.

Şentop, G20 Dönem Başkanı İtalya'nın ev sahipliğinde Roma'da meydana getirilen G20 Parlamento Başkanları Zirvesi'nin peşi sıra İtalya'dan ayrılmadan evvel Türkiye'nin Roma Büyükelçiliğinde düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında, Türk ve İtalyan matbuat personellerinin sorularını yanıtladı.

G20 Parlamento Başkanları Zirvesi'nin (P20) dobra geçtiğini tamlayan Şentop, toplantılarda müstevli süreci ve bu sürecin ortaya çıkarttığı kazançlı sorunlar, istihdama müteveccih sorunlar, hava değişikliği ve yer konularının üstünde durduklarını başkaca Türkiye'nin de en baş döndürücü etkilendiği madde bulunan tarla kayması ele aldıklarını aktardı.

G20 ülkelerine eyleme mürur çağrısı karşıcı Şentop, "G20 ülkelerinin ağırbaşlı yazık taşıdığını düşünüyoruz. Bir kat G20 devletleri evren nüfusunun yüzdelik 70'inine yakınını barındıran ülkeler. Dünyanın kazançlı imkanlarının baş döndürücü iri indinde miktarda sahibi mevcut ülkeler. Bu sorunlarla ait kendisine aralarında danışma etmeleri ehemmiyetli gücün tam değil, hal düşüncesince harekete geçmeleri önemli." dedi.

Türkiye ile İtalya ortada baş döndürücü koyu güzel ve zamanı ilgiler bulunduğunu aktaran Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"Siyasi bakımdan, hükümetler, parlamentolararası ilgiler bakımından da baş döndürücü dobra düzeyde. Stratejik paydaşlık düzeyinde ilişkiler. NATO hassaten edinmek kabilinden katı baş döndürücü platformda İtalya ile beraberiz. Parlamento başkanlarıyla düet görüşmemizde de parlamentolararası ilişkileri müstevli sonra baştan canlandırma, ihya kararlılığımızı ilettim. Kendileri de bire indinde istikrar içinde gördüm. İnşallah bu ziyaretimizin Türkiye-İtalya ilişkileri bakımından da baş döndürücü hayır neticeleri olacağına inanıyorum."

Paris İklim Anlaşması'nın TBMM'de çelimsiz müddet evvel onaylanmasının P20 Zirvesi'nde gündeme gelip gelmediği sorulan Şentop, şu cevabı verdi:

"İklimle ait kuşkusuz etraflı devletlerin sorumlulukları var. Bu sorumluluklar, devletlerin kazançlı güçlerine layıkıyla ve hassaten iklimi, çevreyi telvis oranlarına layıkıyla tartmak lazım. Bugüne kadar, dünyayı hava ve yer bakımından bu biçimde sıkkın süreçlere sokan ülkeler, kaba kirleten ülkelerle, toy büyümekte bulunan devletlerin kalkınma ve evolüsyon hamlelerini aksi etkileyecek biçimde indinde zorun dibine katılması benzer de değil, akilane da değil. Kimin mesuliyeti şimdi fazlaysa kirletmede, hava değişikliğine sebebiyet verecek hususlarda, onların şimdi indinde tomar zorun altında olması lazım. Bizim itirazlarımız bu yöndeydi. Bu konudaki danışmalar neticesinde ara alındı. Onun kararında da anlaşmanın izin sürecine geçildi. Birçok memleket çeşidinden takdirle karşılandığını, yükümlülüklerin adaletli dağıtılması anlamında her insanın kuma indinde iradesi bulunduğunu ifşa geçirmek isterim.”

"Pelosi'yi Türkiye’ye çağırma ettim"

P20 Zirvesi vesilesiyle katı baş döndürücü ülkeden mevkidaşıyla düet görüşmeler yaptığını aktaran Şentop, Amerika Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile de görüştüğünü söyledi.

TBMM Başkanı, görüşmeye bağlı şunları kaydetti:

"Kendisi, hassaten Paris İklim Anlaşması ile ait Sayın Cumhurbaşkanımızın BM’de Genel Kurulu’ndaki ifadelerini ve bu konudaki kararlılığı baş döndürücü ölçüm ettiklerini söyledi. Yine bunun meclisten geçmesinin de baş döndürücü ehemmiyetli indinde hamle bulunduğunu tabir ettim. Ben de kendisini Türkiye’ye çağırma ettim. Türkiye ile ait ABD’de devir zamane muhtelif değerlendirmeler yapıldığını bunların akilane bilgilere dayanmadığını, Türkiye'yi görüşme edip, Türkiye kendisince şimdi ayrıntılı bilgelik kabul etme olanağı vereceğini, bire indinde sürede Türkiye’yi şimdi yakından tanışıklık olanağı vereceğini tabir ettim."

Türkiye ile Mısır arasındaki istikşafi görüşmeler

Türkiye ile Mısır'ın baştan yakınlaşması ve bunun alana etkilerinin sorulması hakkındaki Şentop, şunları söyledi:

"Doğu Akdeniz’in en ehemmiyetli ülkelerinden birisi Mısır, başkası de Türkiye. İlişkilerde şimdi evvel gerginlik, gerginlik vardı. Fakat Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, bölgedeki gelişmeler, dü ülkenin nice mevzunun baş başa etüt edilmesini gerektirecek hususlardır. O bakımdan adım adım sorunları bırakmak düşüncesince indinde araya gelinmeye başlandı. Olumlu gelişmeler ve müspet adımlar var. Hem bizim hem Mısırlı yetkililerin meydana getirdiği izahat bu minvalde. İnşallah sonunda ilişkilerin ağız ağıza dolayısıyla girmesini sağlayacak indinde noktaya ulaşacaktır yaklaşan sürede sanarak beklenti ediyorum."

Libya'daki seçimler

Libya'da, 24 Aralık'ta seçimlerin yapılacağını tabir fail TBMM Başkanı, "Biz seçimlerin yapılmasını destekliyoruz, lüzumlu görüyoruz. Libya’da halkın seçtiği indinde hükümetin, Libya'yı yönetmesi icap ettiğini düşünüyoruz. Bunun Libya’nın siyasal ve yer bütünlüğü çerçevesinde gerçekleşmesini istek ediyoruz. Bu konuda, hassaten İtalya edinmek kabilinden nice ülkenin süreci desteklediğini, BM'nin kolaylaştırıcılığında bu sürecin yürüdüğünü tabir geçirmek isterim." dedi.

Bu süreçte bazısı devletlerin Libya'da ayrımlı tercihlerde bulunduğuna dikkati çekici Şentop, şöyleki konuştu:

"Bazı devletler de çelimsiz vadeli sade bazısı çıkarlardan ekolojik ortam Libya'daki yasal hükümet yerine. Libya'daki yasa dışı bazısı güçlerle ortaklık içinde oldular. Bunun baş döndürücü hata bulunduğu ortaya print hem de ilkesel kendisine da baş döndürücü hata indinde şey. Bizler arsıulusal hukuka, BM kararlarına makul indinde biçimde akıntı geçirmek mecburiyetindeyiz. Aksi biçimde hepsi zat millî çıkarı olduğu, zannettiği organize ettiği gerekçelerle devletler içinde yasa dışı unsurları desteklemeye kalkarsa lazım o ülkede sulh sağlanamaz, gerekse lehçe ve global barışın tesisin yapmak olanaksız duruma gelir."

Türkiye'nin barıştan yana bulunduğunu dile getiren Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye, arsıulusal hukuku gözeterek, düet anlaşmalara uyma ederek, akıntı etti. Bugün Libya’da seçimlerin yapılabiliyor olması, Libya’nın bütünlüğünün sağlanması, barışın kuruluş edilmesi noktasında Türkiye’nin baş döndürücü iri gayretleri oldu. Eğer bu olgunlaşmamış olsaydı, bugün Libya’daki indinde iç karışıklığın hassaten İtalya edinmek kabilinden nice Avrupa ülkesini de etkileyeceğini tabir geçirmek isterim. Biz ümitliyiz. Bütün devletlerin de bire indinde hassasiyetle Libya'nın yer bütünlüğünü gözeterek, 24 Aralık'ta yapılacak seçimleri beslemek vasıtasıyla eyleme geçmesini, BM'nin attığı adımlara dayanak noktası vermesini istek ediyoruz."

Afganistan’daki saldırı

TBMM Başkanı, Afganistan'da bugün cuma esnasında indinde camideki patlamayla ait üzüntüsünü belirterek, "Orada ölüm fail bizim diyanet kardeşlerimize Allah'tan yağmur diliyorum. Bu çeşit katliamlar, hassaten kişilerin fiziken en korunmasız hissettiği anlarda meydana getirilen bu çeşit saldırıların tek dinle, tek anlayışla, insanlıkla bağdaşmayacağını tabir geçirmek isterim." dedi.

Şentop, Afganistan'daki gelişmeler kararında ortaya indinde hükümetin çıktığını fakat ülkede barışın, asayişin ve istikrarın sağlanması amacında alınacak şimdi baş döndürücü ara bulunduğunu söyledi.

Göç riskine dikkati çekici Şentop, "Bütün devletlerin buna değgin endişeleri var. Türkiye elbette ki, en indinde tomar fikir sahibi olması müstelzim ülke. Zira Türkiye, Suriye’den 4 milyon yöresinde göçmeni 10 senedir barındıran indinde ülke. Bu mevzuda maatteessüf Avrupa ülkelerinin sorumluluğun paylaşılması anlamında indinde üstünlük almadıklarını da üzülerek bu süreçlerde gördük. Herhangi indinde memleket göçe sebebiyet verici işleri, vakaları gerçekleştirse göçe sebebiyet verici probleminin müsebbibi olsa o ülkenin bunun sonuçlarına katlanması elbette kendisine karşılanabilir." sanarak konuştu.

Türkiye'nin lazım Suriye lazım Afganistan'da meydana mevrut vakalarda göçe sebebiyet verecek tablonun ortaya çıkmasında tek kusuru olmadığını vurgulayan Şentop, şunları kaydetti:

"Kusurlu bulunan devletler var. Onların tek yazık almadıklarını görüyoruz. Böyle indinde evren yok. Sonuç bakımından hicret elden Türkiye'nin meselesi değil, etraflı ülkelerin, Avrupa'nın ve etraflı dünyanın meselesi. Herkes hakkındaki sakıt mesuliyeti almalı. Afganistan ile ait kendisine da bu hicret riskini önleyecek, yönetecek, indinde üstünlük oluşturulmalı. Bu mevzuda hususi gündemli G20 Liderler Zirvesi'nin eyleme müteveccih indinde son çıkarmasını istek ediyorum. Aksi halde, elden Türkiye değil, nice memleket bu göçün sonuçlarına bükülmek yerinde kalacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ