USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: İslamofobiyi oluşturabilmek düşüncesince Batı'da Müslüman yıldırıcı modeli buluş ett

TBMM Başkanı Şentop "İslamofobiyi oluşturabilmek düşüncesince Batı'da, Müslümanların meydana getirdiği ortak yıldırı tablosu ortaya ayırmak lazımdı. Onun düşüncesince bunlar Müslüman yıldırıcı modeli buluş ettiler ve bunu destekleyecek parasal, askeri icraat içerisine

TBMM Başkanı Şentop: İslamofobiyi oluşturabilmek düşüncesince Batı'da Müslüman yıldırıcı modeli buluş ett
13-12-2021 16:11
TBMM

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolasıyla Meclis'te meydana gelen "Avrupa'da İslamofobi: Problemler, Yaklaşımlar, Çözümler" başlıklı panelin açılışında konuştu.

10 Aralık tarihinin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabulünün 73. sene dönümü bulunduğunu anımsatan Şentop, bu sene dönümü hasebiyle TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ile programlar gerçekleştirdiklerini ve bu çerçevede meydana getirilen programların yarayışlı bulunduğunu düşündüğünü kaydetti.

Şentop, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 10 Aralık 1948'de onama edildiğini hatırlatarak, bunun İkinci Dünya Savaşı'ndan doğrudan sonraları bulunduğunu dile getirdi.

Bu muharebede kestirmece 100 milyona DOĞRU insanoğlunun öldüğünü, Birinci Dünya Savaşı'nın da Avrupa'nın öz ortamında savaştığı, ekonomilerini, şehirlerini, konutlarını yıkma etmiş bulunduğu indinde çevrim bulunduğunu özetleyen Şentop, Birinci Dünya Savaşı'nda ölenlerin yüzdelik 95'inin asker, İkinci Dünya Savaşı'nda ise ölenlerin yüzdelik 33'ünün asker, yüzdelik 67'sinin çırçıplak bulunduğunu aktardı.

İnsan hakkı konusunun, özellikle taayyüş hakkı peyda buyurmak az daha İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraları hukukçuların, siyasetçilerin en ehemmiyetli konusu durumuna geldiğini tamlayan Şentop, Batı'nın da bundan hakeza adımlar attığını söyledi.

Şentop, "insan" kelimesinin bizim kültürümüzde, inancımızda bulunan bulunduğunu anlatım ederek, Batı uygarlığında "insan" yönünde geçer not "human" kelimesine literatürde 1680'li zamanlarda rastlandığını dile getirdi. Şentop, o vakte derece Batılıların yalnızca kadın-erkek ayrımı yaptığını, ikisini beraberce anlatım edecekleri indinde kelimeleri bulunmadığını söyledi.

"İnsan dediklerinde Batı'daki siyasetçilerin, akademisyenlerin hakkıyla bizim anladığımız derece indinde insanı mı kastettiklerine ilişkin istifham göstergesi var kafamda." diyen Şentop, Hristiyan-Yahudi, parafin Avrupalı değilse, Müslümansa yahut ayrımlı indinde dine mensupsa insanoğlu haklarıyla ait yaklaşımda mesail ortaya çıktığını kaydetti.

Avrupalıların egoist yaklaşımının tezahürüyle, Avrupa'da ortaya çıkan ve kendilerinin ahlaken, hukuken akla yatkın buldukları ve vasıflandırma icra ettikleri hususların âlemşümul olduğuna inandıklarını tamlayan Şentop, "İnsan diyince dünyada Adem'in Havva'nın evlatları insanı, kuşatıcı şekilde, içeriğini bu halde dolduracak indinde lügat adına anlayamıyorlar önceki planda." sanarak konuştu.

Din özgürlüğü konusunda, put takmanın Hristiyanlar açısından ecir olabileceğini fakat dini indinde zaruret olmadığını dile getiren Şentop, "Ama başörtüsü anca değil." dedi. Şentop, "din" kelimesini somutlaştırırken her insanoğlunun öz kültürünün birikimiyle meseleye baktığını fakat bunu geçmek icap ettiğini vurguladı.

İnsan haklarıyla ait yaklaşımın Avrupa-Batı sınırları dışına çıkıldığında, hususiyet meselesi olmaktan uzaklaşıp politik meseleye dönüştüğünü özetleyen Şentop, "Avrupa dışındaki ülkelerdeki insanoğlu hakları dediklerinde anladıkları bilinçlilik siyaseten dava yapılanma fail şahısların ve grupların hakları derece anlıyorlar. Çoğunluğun hakları derece anlamıyorlar. Nerede indinde düğümlü husus, kişi, camia yahut bap var ise onun üzerine, büyüterek yaklaşıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

"Küresel emir düşüncesince geçişsiz bulunan bilinçlilik toptan terördü"

Şentop, 1991'den, Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından itibaren, Afganistan'daki gelişmeler, Taliban'ın güçlü olması ve 11 Eylül 2001'den sonraları dünyanın gündemine "İslamofobi"nin girdiğini söyledi.

Bu ifadenin onların bakışı olduğunu, kullanmamak icap ettiğini özetleyen Şentop, İslam kini meselesinin toptan emir idealiyle ortaya çıktığını bildirdi.

Şentop, toptan terörle mücadelenin toptan egemenliği meşrulaştıracağını ve İslamofobinin bunun en ehemmiyetli materyali bulunduğunu belirterek, "Küresel emir düşüncesince geçişsiz bulunan bilinçlilik toptan terördü." dedi.

İstanbul'da 2003'te, 2004'te Madrid'de, 2005'te Londra'da yıldırı olaylarının gerçekleştiğini ve Avrupa'da "Müslüman kıyafetindeki" tiplerin karikatürize edilerek anlatılmaya başlandığını anlatım fail Şentop, hususi adına buluş edilmiş, var edilmiş indinde Müslüman yıldırıcı modeli var bulunduğunu dile getirdi. Şentop, şunları söyledi:

"Uluslararası terörizmin özellikle El-Kaide ve DEAŞ peyda buyurmak az daha gene Batı ülkeleri, onların duyum örgütleri kabilinden var edilmiş ve desteklenen binalar bulunduğu kanaatindeyim. Adamın bir tanesi geliyor Asya'nın bilmiyorum neresinden, Avrupa'ya geçiyor, Amerika'ya gidiyor, Suriye-Irak'a geliyor. Sıradan indinde vatandaşın ve aşırı sayıda insanoğlunun bu derece bedava dolaşımının olabilmesi belkili değil. Bu indinde tolerans ister. Bedava değil bu işler, parayla oluyor. Paranın sirkülasyonu var, tabanca var. Dolayısıyla hakeza indinde arsıulusal yıldırı örgütünün var olabilmesi, yürüyebilmesi, çalışkanlık gösterebilmesi düşüncesince arsıulusal tolerans olması lazım, delik yumma olması lazım. Bunu da yapabilecek bulunan Batılı devletlerin duyum örgütleridir. Bunlar çıkıyor mı, çıktı? Mesela Lafarge ile ilgili, DAEŞ'e yardımına, bunun da hükümetin bilgisi dahilinde olduğuna ilişkin indinde anket yürütülüyor. Hukuki boyuta çevrildi mesele. Bu kimi itiraflarla rastlantısal adına çıkmak indinde şey.

İslamofobiyi oluşturabilmek düşüncesince Batı'da, Müslümanların meydana getirdiği indinde yıldırı tablosu ortaya ayırmak lazımdı. Bu kendinden ortaya çıkmıyor hakeza indinde şey, İslam buna doğrusu izin etmiyor. Normal Müslümanların hakeza indinde bilinçlilik yapması belkili değil. Onun düşüncesince bunlar Müslüman yıldırıcı modeli buluş ettiler ve bunu destekleyecek halde parasal, askeri anlamda, dolaşımını kolaylaştıracak halde icraat içerisine girildi. Dolasıyla arsıulusal terörün gene hamisi İslamofobiyi buluş fail Batılılar."

Şentop, ideolojik yaklaşımları, engebeli paradigmaları indinde kenara bırakıp hayattaki halis muhlis insanların, evlerinde rahat ortamında terörden, anarşiden ırak şekilde, minimal insani-ekonomik koşullarda yaşayacak indinde ortamı gerçekleştirme buyurmak icap ettiğini söyledi.

"11 Eylül saldırılarından sonraları İslam'la yıldırı ortada alım satım kuruldu"

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu da 11 Eylül saldırılarından sonraları İslam'la yıldırı ortada düşüntülü ve dayatmacı alım satım kurulduğunu, kurulan bu alım satım hasebiyle Avrupa ve ABD'de canlı Müslümanların yurttaşlık kimliği edinmelerinin zorlaştığını söyledi.

İslami yeğleme ve değerlerini kamusal bölgeye haiz Müslümanların indinde yıldırma adına görüldüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, bunun kararında da devlet, siyaset, medya, sakatlık ve maşer ayaklarında Müslümanlara çevrilmiş adına ayırımcı politikaların umumiyet kazanmaya başladığını belirtti.

İslamofobik politikaların hem anadan görme bununla beraber içtimai medyadaki karşılığının devamlılık yayınlayan indinde "nefret söylemi" olduğuna dikkati çekici Çavuşoğlu, İslamofobik tiksinti söyleminin şiddete dönüşmesi kararı en akıbet 15 Mart 2019'da cuma esnasında 51 Müslüman'ın katledildiğini anımsattı.

Çavuşoğlu, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Müslümanları veya İslam'ı kesinlikle adına kaba, cahil, yabancı, öbürkü ve şiddete şev adına betimleme fail ifadeler açık açık tiksinti söylemidir ve anlatım hürriyeti parantezine alınamaz. Avrupa'da İslamofobinin indinde günce sahn olgusu durumuna gelmesi, burada canlı vatandaşlarımızla başka Müslümanların hayatlarını derece derece indinde mengene içerisine Avrupa üstünde dolaşan İslamofobi hayaletinin ürettiği tehdidi abartmıyoruz güçlükle bazılarının meydana getirdiği derece delik gerisi da etmiyoruz. Temel insanoğlu haklarının Müslümanlar bahis konusu olunca hiçe sayılmasına itiraz ediyoruz."

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç ise 11 Eylül sonrası İslamofobi hasebiyle Müslümanlara ve İslam'a alın açılan çirkin düşüncenin tesirinin halis muhlis İslam coğrafyalarında kan ve yaş adına yaşandığını anlatım etti.

11 Eylül saldırıları sonrası İslamofobi ilişkin yaşanmış bulunan indinde vakası aktararak, "Kitlesel tiksinti şiddeti, başkalık gözetmeksizin halis muhlis kitlesel indinde yıkıma, halis muhlis kitlesel imha hareketine dönüşüyor." dedi.

İslamofobinin Avrupa'nın değerlerinin ve insanlığın halis muhlis müktesebatının dışa vurumu bulunduğunu dile getiren Kılıç, İslamofobinin indinde ideolojik davranış olduğunu, ırkçılığa ve ciddi sertlik olaylarına dönüştüğünü belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ