USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Kendi çıkarlarına mucibince müşterek dünya, bölge, Türkiye tasarlıyorlar

TBMM Başkanı Şentop, The Economist dergisinin kapağına bağlı "Amerika'dan, İngiltere'den kenar yazısıyla etkilenmeye çalışılmış bulunan müşterek politik yaşamı bulunan Türkiye bulunmayan artık. Kendi çıkarlarına layıkıyla müşterek dünya, bölge, Türkiye tasarlıyorl

TBMM Başkanı Şentop: Kendi çıkarlarına mucibince müşterek dünya, bölge, Türkiye tasarlıyorlar
21-01-2023 04:07
Sakarya

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, The Economist dergisinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ait kapağına ilişkin, "Amerika'dan, İngiltere'den, oradan buradan kenar yazısıyla derginin manşetiyle etkilenmeye çalışılmış bulunan müşterek siyasal yaşamı bulunan Türkiye namevcut artık." dedi.

Adapazarı ilçesindeki müşterek restoranda matbuat mensuplarıyla müşterek araya mevrut Şentop, gündeme bağlı soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin The Economist dergisinin kapağına bağlı sorusu üzerinde Şentop, elan evvela de kenarda eksik siyasetçilerin Türkiye ile ait açıklamalarının bulunduğunu söyledi.

Şentop, emektar dönemden mevrut kimi Avrupalı siyasetçilerin, Türkiye ile ait bir takım yaklaşımlarının bulunduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Bunlar çıkarlarını hakeza müşterek hoca görüp güya karşılarında da müşterek mektepli mevcut kabil inç sallayarak konuşmaya alışmışlardı. Başta Cumhurbaşkanımız peyda etmek kıl payı 20 senedir bu alışkanlıklarını bozduk. Bunlara müstelzim herhangi müşterek muhtelif yanıtı anlayacak tonda ve ağırlıkta verdik. Artık anca müşterek Türkiye yok. Amerika'dan, İngiltere'den, oradan buradan kenar yazısıyla derginin manşetiyle etkilenmeye çalışılmış bulunan müşterek siyasal yaşamı bulunan Türkiye namevcut artık. Bunu umumi adına Türkiye düşüncesince söylüyorum. Bu çeşit açıklamalar, hemen Cumhurbaşkanımız ve onun benzeyen emek vermek dostlarıyla ait değil. Türkiye'de siyasa karşıcı herkesi erinçsiz edecektir gücün en özellikle milletimizi erinçsiz bedel bu çeşit açıklamalar."

Şentop, her insanın işine bakması icap ettiğini belirterek, "Başlarındaki belalarla uğraşsınlar. Burada milletimiz ne olacağının kararını verecektir, biricik mercidir, yegane mercidir. Bunlara da sınırını herhangi müşterek ortamda bildiriyoruz. Tabii onlar kişi çıkarlarına mucibince müşterek dünya, bölge, Türkiye tasarlıyorlar. O çıkarlarını, planlarını bozmuş bulunduğu devir Türkiye, bundan da yorgunluk duyuyorlar. Biz de tamamen bu tür, bölgeyle ait hariçten gazel okuyan, tasar hazırlamaya çalışanların planlarını bozmaya, onları erinçsiz etmeye bitmeme edeceğiz. Milletimiz sonuncu değişmeyen vericidir. Bu sonucu budun verir." ifadelerini kullandı.

"Önceki devirde cumhurbaşkanlığı yapanların fariza süreleri, toy sistemde adisyona müdahale edilmez"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığına bağlı soruya ödün Şentop, gündeş siyasetle ait konuşmadığını belirterek, "Bir müddet elan Meclis Başkanı olarak... Meclis Başkanı fakat seçme takviminden sonraları alışılagelen açık oturum adına konuşmaya başlıyor gücün fırka toplantılarına katılamıyor. Bu bakımdan edimsel siyasetle ait konuşmuyorum." dedi.

Şentop, umumi adına Türkiye değerlendirmesi yaptığını dile getirerek, şu şekilde bitmeme etti:

"Cumhurbaşkanımızın adaylığı konusu, yasa değişikliği yaptığımız sırada, 2016'nın Aralık kocaoğlan ve 2017'nin Ocak ayında da bizim bilincinde olduğumuz ve türel vaziyetini yazdığımız müşterek konu. Anayasa değişikliğini yapan, evvela mukaddema hamle yasa komisyonun müşterek tutanağı mevcut yasa teklifiyle ilgili. Komisyon raporu. O tutanağı Anayasa Komisyonu Başkanıydım o zaman, ego yazdım. Orada müşterek fıkra var. O paragrafı koymuşuz 2017 yılının hanuman ayında. Orada diyor ki 'Bir hükümet sistemi değişikliği gerçekleşmiştir. Bu hükümet sistemindeki Cumhurbaşkanı, evveli hükümet sistemindeki Cumhurbaşkanı ile bire müşterek değildir. Sadece insan benzerliği mevcut aralarında zira biri Başbakanın, Bakanlar Kurulunun bulunduğu sistemde yetkisiz, yetkilerini fakat hükümetle ve Başbakanla bu arada kullanan müşterek Cumhurbaşkanı idi. Yeni sistemde ise Cumhurbaşkanı, emektar düzene mucibince Cumhurbaşkanı zait Başbakan zait Bakanlar Kurulu umumi yetkilerini kapsayan, yürütmeyi asimilasyon fail kişi. Dolayısıyla adların bire müşterek olması hukuken ehemmiyetli değil. O kavramın içinde ne bulunduğu önemlidir. Dolayısıyla bire müşterek bulunmadığı düşüncesince 'Yeni sistemden evveli devirde cumhurbaşkanlığı yapanların fariza süreleri, toy sistemde adisyona müdahale edilmez.' niteleyerek müşterek fıkra koymuşuz alt kurul raporuna, 2017 Ocak ayında. O devir bunun kimesne bilincinde değildi. Daha sonraları kılıç gösterdik de gördüler, yazılan metinleri okumuyorlar çünkü. Birisi attı ortaya hakeza müşterek fikri."

"Türkiye Cumhurbaşkanı dü el seçilir" niteleyerek müşterek egemenlik olduğuna ayraç fail Şentop, "Önceden de vardı, demincek de var. Bunlar dü maddeyi taraf yana koyuyorlar, karşılaştırıyorlar. 'Bu meslek aynı.' diyorlar. Cümlenin ikisinde de bire müşterek olması ehemmiyetli değil. O meslek masun mu? Yoksa baştan yazılıp, baştan yürürlüğe konulmuş mu? Ona beslemek lazım. Değiştirirken kılıç toy maddede 'O cümleyi, üçüncü fıkrası 101. maddenin korunmuştur, üçüncü fıkrası dışındaki ahkâm değişmiştir' deseydik, o devir bu kanıt ati sürülebilirdi, 2 el namzetlik meselesi. Halbuki kılıç o cümleyi değiştirmeden yazmışız gücün emektar kanunda o cümleyle bu arada o 101'inci maddeyi kaldırmışız Nisan 2018'de. Nisan 2018'de tekrar, dü el seçilebilir niteleyerek koymuşuz. Bunun anlamı; Nisan 2018'den sonraları Türkiye'deki halis muhlis vatandaşlar, Tayyip Erdoğan da müdahale peyda etmek kıl payı hepsi 2 el cumhur reisi seçilebilir niteleyerek baştan o hükmü getirmişiz yasa değişikliğiyle ve referandumla. Dolayısıyla bu mevzuda müşterek duraksama yok." ifadelerini kullandı.

Şentop, bununla ait aşırı uzun uzun müşterek yazı de yazdığını anlatarak, "Kimse ona yanıt vermedi. Bir yerde biri yanıt vermiş de darmadağınık müşterek cevap, gerçek olmayan isimle yanıt vermişler, şahsı bulamadık. Şimdi konuşuyorlar sağda solda. Tabii siyasette müşterek adayı, rakibi yenmeyeceği devir onu elinin kolunu bağlayıp kenara çekip de meydanı gereksiz bulup ondan sonraları kabarmak arzu edenler olabilir. Ama türel durum, anayasadaki gidişat aşırı açık. Bunda on paralık duraksama yok. Bunu hep beraberce de istediği ortamda da tartışabiliriz. Bunda müşterek duraksama yok. Tabii takvim başlar. Yani bu konuşulanlar çerçevesinde baktığımızda anlaşılan mart ayının akıbet haftası bundan sonraları her insanın adayının da ortaya çıkması gerekecek. Bundan sonraları kimsenin ertelemesi bahis konusu olanaksız takvime göre." değerlendirmesinde bulundu.

Şentop, elan sonraları programda gazetecilerle geveze etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ