USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Mazlum halklar bizim gayretimizi, şimdi da güçlenmemizi bekliyor

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "İstikbale bizimle baş başa volta arzusundaki mazlum halklar bizim gayretimizi, henüz da güçlenmemizi bekliyor." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Mazlum halklar bizim gayretimizi, şimdi da güçlenmemizi bekliyor
15-10-2021 18:16
Çankırı

Çankırı Karatekin Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni düşüncesince Rektörlük binasına mevrut Şentop evvela kendisine "İstiklal Marşı-İstiklal Yolu" sergisinin açılışına katıldı.

Daha sonraları bilimsel niteliği olan senenin evvela dersini sağlayan Şentop, konuşmasında İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy'un Çankırı'ya gelişinin 101'inci sene dönümü olduğuna ayraç etti.

Mehmet Akif Ersoy'un 15 Ekim 1920 Cuma haset Ulu Cami'de verdiği vaazın 101'inci sene dönümünde camiyi görüşme ederek cuma kıldıklarını tamlayan Şentop, "Bu kutlu hatırayı anmak, idrak etmek ve uyarmak düşüncesince buradayız." diyerek konuştu.

Akif'in Ankara'da eğleşmek namına kusursuz bağımsızlık davasına milleti içtenlikle düğümlemek düşüncesince TBMM'den müsaade istediğini dile getiren Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"TBMM de müşterek değişmeyen alarak, 7 Ekim'den itibaren Mehmet Akif Bey'i 1,5 ay müddet ile yetkilendirilmiş sayar. Mehmet Akif Bey'in Anadolu'yu gezinti niyetinde seçtiği minval aşırı stratejiktir. Milli Mücadele'mizin en ehemmiyetli güzergahı İnebolu - Kastamonu - Ilgaz - Çankırı - Kalecik - Ankara güzergahıdır. Şerife Bacı, Yanığın Emine, Hancı Halil Ağa, Hancı Topal Ali kadar ninelerimiz, dedelerimiz atlarıyla, eşekleriyle, kağnılarıyla ordumuzun tabanca ve mühimmatını bu yoldan taşımışlar ve İstiklal Mücadelemizin madalyasız kahramanları şerefine yetik olmuşlardır."

Kocaeli ve çevresinde İngilizlerin denetimleri çoğaltması ilişkin ordunun tabanca ve mühimmat tedariğinin İnebolu Limanı'na kaydırıldığını hatırlatan Şentop, şunları kaydetti:

"İşte o devir milletimizin aristokrat çocukları müşterek kat elan günah üstlendiler ve kar, kış, facia demeden İslam'ın akıbet ordusunun tabanca ve mühimmatlarını iri müşterek fedakarlıkla taşıdılar. O günlerde Küre Dağları'nda, Ilgaz Dağları'nda kağnısının başını çeken, sırtına mühimmat kuşatan insanlarımızın iri çoğunluğu ninelerimiz, analarımızdı. Öyle edinmek zorundaydı zira bu topraklar Çanakkale ilkin edinmek kıl payı Yemen'e, Galiçya'ya, Sarıkamış'a aşırı sayıda er göndermiştir. Gidenlerin iri çoğunluğu ya martir olmuş, ya antagonist eline tutsak düşmüşlerdir. Yemen Türküsü'ndeki kadar gidenlerin bir aşırı gelmediği düşüncesince vatanımızı işgalci ve istilacılara dirlik defans vazifesinde analarımız, bacılarımız, ninelerimiz elan etkin müşterek halde günah üstlenmişlerdir. Onlar ermiş milletimizin başını yere düşürmemek düşüncesince iri müşterek feragat ve fedakarlıkla görevlerini yapmışlardır."

Çankırı'ya getirilen cephanelerin Kalecik üstünden Ankara'ya ulaştırıldığını aktaran Şentop, "İstiklal Yolu dediğimiz İnebolu - Ankara arası 344 kilometredir. Bugünkü imkanlarımızla 344 kilometrelik mesafeyi beş altı saatte gidebiliriz. O günün koşulları ve imkanlarını düşündüğümüzde fevkalbeşer müşterek fedakarlık gösterdiklerini biliyor ve anlıyoruz. Bu nedenle istiklalimizi realizasyon eden, milletimize misyon fail halis muhlis büyüklerimizi şükran ve şükranla anıyorum." ifadesini kullandı.

Akif'in ulusal sorun çevresinde kullanmakta olanları toplayıp birleştirmek düşüncesince yola çıktığında İstiklal Yolu kendisine adlandırılan bu yolu seçtiğini vurgulayan Şentop, "Güzergah üstündeki köylere uğrayan Akif, camilerde vaazlar vererek halkı uyarma boy bos ve Milli Mücadele'ye dayanak vermeleri düşüncesince heveslendirme eder. Akif, 15 Ekim 1920 Cuma haset de Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptırdığı Ulu Cami'de öğüt verir." dedi.

Hürriyetin öneminin altını çizen Şentop, "100 sene evvela bu toprakların müşterek kısmında, cuma namazının kılınamayacağı müşterek durum, karışma hali vardı. Çünkü ulus boyunduruk tehdidiyle dirlik karşıyaydı. Bugün rahmetli Akif'in Çankırı'ya gelişinin ve Kanuni Sultan Süleyman Camisi'nde verdiği vaazın 101'inci seneidevriyesindeyiz. Başta gençlerimiz edinmek kıl payı halis muhlis milletimizin eskiden yaşadığımız buhranlı günleri bilmelerini ve bu şuurla gelecek planlarını yapmalarını kaynak ediyorum." diyerek konuştu.

Türkiye'nin önerisiyle 2021 yılının UNESCO çeşidinden Selçuklu devri Türk aydınlarından üç iri kişilik düşüncesince yâd yılı anons edildiğini hatırlatan Şentop, 2021 yılının iri Türk şairi Yunus Emre'nin vefatının 700'üncü, Ahmet Yesevi müritlerinden hünkar Hacı Bektaş-ı Veli'nin 750'nci ve Türk esnaf teşkilatlanmasının müessis öncüsü Ahi Evran'ın da doğumunun 850'nci sene dönümü bulunduğunu belirtti.

2021-2022 bilimsel niteliği olan senenin ilkin Karatekin Üniversitesi öğrencileri, hocaları düşüncesince edinmek kıl payı halis muhlis üniversitelere hayır olması temennisinde mevcut Şentop, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 1,5 senedir okullarından, hocalarından, arkadaşlarından ayrı artan öğrencilerimizin hasretleri sona erdi. Yüz yüze öğretimin gene ilgi ve titizlikle, salgında sığınma mevzusundaki tavsiyelere uyularak bitmeme ettirilmesi önemli. Çok elan müşterek tomar çalışmaya, aşırı elan müşterek tomar öğrenmeye, öğretmeye, aşırı elan müşterek tomar üretmeye ihtiyacımız var. Biz iri müşterek davanın, iri iddiaların insanlarıyız. İnancımızın, tarihimizin, mücadelelerimizin bizlere yüklediği iri sorumluluklar var. İstikbale bizimle baş başa volta arzusundaki mazlum halklar bizim gayretimizi, elan da güçlenmemizi bekliyor. Bu vesileyle, gönüllü doktora töreni de yürütme olunacak. Karatekin Üniversitemizin senatosu çeşidinden şahsıma gönüllü doktora unvanı bırakma edilmesi bana darülfünun yıllarımı hatırlattı. Rektör Prof. Dr. Sayın Harun Çiftçi’ye, senato üyelerine ve üniversitemizin halis muhlis bilimsel niteliği olan ve yönetimsel ekibine teşekkürname ediyorum."

Konuşmaların arkası sıra Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi çeşidinden TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a gönüllü doktora unvanı sunma edildi.

"İstiklal Marşı-İstiklal Yolu Paneli"nin arkası sıra izlence sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ