USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Milli mücadele, İstiklal Marşı'nın sayesinde kazanıldı

TBMM Başkanı Şentop, "Mehmet Akif'i sadece şişman birlikte şair, ehemmiyetli birlikte mütefekkir, şişman birlikte ahlak örneği, ülkücü birlikte aydın biçiminde gitmek ona için şişman hayıf olur." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Milli mücadele, İstiklal Marşı'nın sayesinde kazanıldı
30-09-2021 16:37
TBMM

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Konferans Salonu'nda meydana gelen 100. Yılında Evrensel Boyutlarıyla İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Kongresi'nin kapanış konuşmasını yaptı.

Mehmet Akif'in, ozan ve düşünür olarak, milletin ulusal değerlerini asimilasyon fail seçkin ortak yabanlık olduğuna dikkati çekici Şentop, "Mehmet Akif, eksiksiz yaşamını fideist ve fikri yoluna vakfeden, inanılmış olduğu değerleri yaşamaya, bildiri etmeye, o uğurda yaşamını mücadeleye hasretmiş ortak şahsiyettir. Millet kendisine Mehmet Akif kıl payı düşüncesiyle, yaşantısıyla, sanatıyla sağlam bulunan seçkin ortak şahsiyete ehil olduğumuz düşüncesince ne derece kıvanma etsek azdır. Çünkü o inandığını mükemmel kendisine yaşayan, herhangi ortak şeyini dini ve milleti düşüncesince feda fail efdal karakterli ortak ahlak ve erdem örneğidir." ifadesini kullandı.

Bu kıymetli ozan ve mütefekkiri, baştan keşfetmek, idrak geçirmek ve herhangi ortak manada çözümleme geçirmek mecburiyetinde olduklarını kaydeden Şentop, Akif'in Kurtuluş Savaşı'nda verdiği mücadeleyi anlattı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bu iri ozan ve mütefekkirimiz, Osmanlı Devleti'nin yıkılış ve yıkılış sürecinde Balkan Savaşları'nda, akabinde mevrut I. Dünya Harbi'nde ve ulusal savaşım yıllarında icap eylemleriyle icap cami kürsülerinde verdiği vaazlarla icap milletimize devimselcilik katıp coşturan şiirleriyle ve gerekse yazdığı yazılarla destani ortak savaşım vermiştir.

Ülkesi ve milleti düşüncesince tek fedakarlıktan kaçınmamış, bu uğurda koltuk ve mevkiden vazgeçip, çoluk çocuğunu bile vazgeçme yazar ülkesinin kurtulması düşüncesince TBMM'de saylav kendisine fariza almış ve gene TBMM'nin içerisinde oluşturduğu İrşad Heyeti'nde toprak alarak, Anadolu'yu yavaş yavaş gezerek herhangi ortak çeşitli fedakarlığı yapmış, cephelerde askerlerimizi yüreklendirici, savaşım azmini kuvvetlendirici konuşmalar irad etmiş, herhangi ortak çeşitli zorluğun üstesinden gelmiş, halkı ulusal mücadeleye yönlendirmiş, yazdığı koşuk ve yazılarla, icra ettiği öğüt ve konuşmalarla ulusal savaşım aleyhine açılan olumsuz propagandalara seki çekmiş ve milletimizin istiklalinin, marşını yazarak mücadelesini taçlandırmıştır."

İstiklal Marşı'nın, ülkenin hasım işgalinden kurtarılması noktasında ortak ahiret yolculuğu kalım destanı bulunduğunu vurgulayan Şentop, ülkenin Yunanlılar edinmek kıl payı Fransızlar, İngilizler, İtalyanlar kabilinden nehiy edildiği, halkın korkuyla umudunu yitirdiği ortak süreçte Mehmet Akif'in, İstiklal Marşı'nı yazarak eksiksiz ülkeye ümit, azim ve erkincilik aşısı yaptığını söyledi.

"Milli mücadele, İstiklal Marşı'nın sebebiyle kazanıldı"

Milli mücadelenin, İstiklal Marşı'nın sebebiyle kazanıldığının altını çizen Şentop, şunları kaydetti:

"Ülkenin en yeisli günlerinde, Yunanlıların Anadolu'nun içlerine derece yürüdüğü, iç isyanların alabildiğince arttığı, sıkıntı ve ızdırapların ayyuka çıkıp tümden Anadolu coğrafyasını kapladığı ortak süreçte; İslam şairi Mehmet Akif ortaya çıkarak feyyaz ve erkek ortak sesle 'korkma' sanarak başladığı marş, bu ülkenin yaralarına çare olmuş, diyar insanının sonlanmış bulunan umutlarına, azmine, namevcut olmaya beniz markajcı inancına verdiği destekle bağımsızlık mücadelesini harlandırmış, alevlendirmiş, 'yok oldu, bitti' sanılan ortak milletin esaretten kurtulup hürriyetine kavuşmasına mefruşat hazırlamıştır.

Allah'ın Müslümanlara vadettiği halas ve zaferin kesinlikle gerçekleşeceğine mümin Mehmet Akif, bu erkincilik ve düşünceyle kelimeleri din din örerek İstiklal Marşı'nı yazmış, milletinin acılarını, elemlerini, ümitlerini paylaşarak zaferin er geç gerçekleşme edeceğine, milletini inandırmıştır."

TBMM Başkanı Şentop, İstiklal Marşı'nın galatımeşhur anlayışın dillendirdiği kıl payı İstiklal Savaşı kazanıldıktan sonradan değil, ufukta galebe emarelerinin görülmediği ortak etabında yazıldığına dikkati çekti.

"Mehmet Akif'i sadece iri ortak şair, ehemmiyetli ortak mütefekkir, iri ortak ahlak örneği, ülkücü ortak aydın biçiminde kıymetlendirmek ona huzur iri kıygı olur. O sebepten Akif'i anlamaya çalışırken onun aşırı cepheli ve derinlikli ortak düşünüm ve endişe adamı ve sanatkar bulunduğunu dikkate kabul geçirmek zorundayız." ifadesini kullanan Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"Mehmet Akif'in, ozan kimliği yanında, düşünüm adamlığı, sorun ve dernek adamlığı, idealistliği kıl payı aşırı cepheli ortak aydın olmasının birlikte politik görüşleri açısından aşırı ayrıcalıklı, açık ve kılavuz ortak yere ehil olduğuna da başta nazarıitibar etmeliyiz. Bu noktada karşımızda duran esas sorun, bu aşırı cepheli düşünücü ve sanatkarımızın yeteri kadar anlaşılmamasıdır.

Bugün Akif'imize bulunan bağ maatteessüf bilgelik seviyesine geçememekte, bilgiyi içermemektedir. Bilgiyi içermeyen talebin en iri açmazı muhatabını mükemmel kendisine anlamamaktır. İstiklal şairimizi tefehhüm ve algılama noktasında maatteessüf hakeza ortak açmazla huzur karşıyayız. Temennimiz toplumumuz kabilinden iri ilgiye mazhar bulunan Mehmet Akif'imizin lüzumlu bilgiye de mazhar olmasıdır. Bunun yolu da bu düşünürümüzün yaşamını ortak güzel bellemek ve yazdıklarını ağırbaşlı halde kıraat etmek ve anlamaktan geçmektedir."

Şentop, kongreye yardım sunan Telif Hakları Genel Müdürü Ziya Taşkent, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, Mustafa Kemal Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu Başkanı Muhammet Hekimoğlu'na onurluk verdi.

TBMM Başkanı Şentop'un himayesinde, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Tarihdaş Milletler Derneğinin iş birliğiyle planlı kongreye, 28 ülkeden 63 ilim insanı katıldı.

Mustafa Şentop, programın sonunda, kongreyi düzenleyenlerle foto çektirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ