USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TBMM Başkanı Şentop: Necip Fazıl ortak şişman davanın konuşma dili kırılamayan kalemidir

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Necip Fazıl daima birlikte gayenin, daima birlikte idealin, daima birlikte iri davanın konuşma dili kırılamayan birlikte kalemidir." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Necip Fazıl ortak şişman davanın konuşma dili kırılamayan kalemidir
07-06-2022 22:04
Ankara

Şentop, Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı çeşidinden ATO Congresium'da planlı "1 Şiir 1 Hayat: Zindandan Mehmed'e Mektup" isminde serginin açılışında icra ettiği konuşmada, ölüm fail edip ve saz şairi Mevlana İdris Zengin'e Allah'tan yağmur diledi.

Zengin'in edebiyatın çelimsiz şairlerinden birisi, türkü ve masallarıyla evlatları kanatlandıran yaklaşan ortak dostu bulunduğunu tamlayan Şentop, "Aynı sürede düzentileme arkadaşımız Mevlana İdris Zengin'i kaybettik. O da ortak üstat Necip Fazıl hayranıydı, hemşehrisiydi, Kahramanmaraşlıydı. Bu nedenle burada Mevlana İdris'i, üstat Necip Fazıl'ın nezdinde adlandırmak isterim." ifadelerini kullandı.

Şentop, Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve işporta kuratörü Şeyma Kısakürek Sönmezocak'a ve alın teri dökenlere şükranlarını sunarak, vakfın başlatmış olduğu işporta serilerinin ikincisi bulunan Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'ndeki sergiye katılamadığını, bundan dolayı serginin burada açılmasından iri sevinme duyduğunu dile getirdi.

Şentop, "Üstat Necip Fazıl düşün ve duygulanma dünyamızın en iri şairidir ve yazarıdır. Her şeyin ötesinde yoğun ortak anahtar ve ortak sorun adamıdır. Onun anahtar adamı kimliğini kılıç kaleminden çıkan satır ve dizelerde baştan sona gördük. Hapishanedeki mecburi inzivası üstada 'Zindandan Mehmed'e Mektup' yazdırmış. Bizlere de o iyi dizelerde yazdığı satırlardaki hisleri kalıt bırakmıştır." sanarak konuştu.

His ve fikirde insancasına olanı yakalamanın önemine yer veren Şentop, şunları söyledi:

"İnsan yaşamı muvakkat lakin gönüle yapışık eserleri zamansızdır. 'Zindandan Mehmed'e Mektup' şiiri şairin hapishanedeki hislerini, oradaki hatıralarını ve ihtisas dünyasını anlattığı düşüncesince onun ziyaretçilere güya şairin yaşamış olduğu sıkıntının ve kederin içindeymiş kabilinden aktarılması ihtimal de iri şairin emanet dünyasının tanıtılması itibarıyla baş döndürücü can alıcı ortak yöntemdir. Teknoloji çağlarında başta gençlerimizin kendilerinden önce Türkiye geçmişine ilgili yaşanmışlıkları anlayabilmeleri ve algı edebilmeleri düşüncesince sergilerin etkileşimli formül ile duyu ve ihtisas hayatına seslenme değer tarzda ve atmosferde verilmesinin baş döndürücü giranbaha bulunduğunu düşünüyorum."

Şentop, sergide gardiyanlar eşliğinde hapishaneye giren ziyaretçilerin şairin etraflı ihtisas savrulmalarını, parmaklıklar peşindeki delik hayatını, ızdıraplarını ve dışarıda kalbi onunla atan eş fertlerinin ihtisas dünyasını uygun izleyebileceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Zindandan Mehmed'e Mektup şiirini saman kağıda basılmış çoğaltma kağıtlarından sonraları kitaplardan okuyan nesiller dakika delik hücresinin birinde Necip Fazıl'ın hologramından Zindandan Mehmed'e Mektup şiirini şahsen sesinden dinleyecekler. Özellikle okulların sınavlarını bitirdiği zamanımızda evlatlarımızın ve gençlerimizin bu sergiyi görüşme etmelerini behemehâl başvuru ediyorum. Necip Fazıl imparatorluktan Cumhuriyet'e, üç ana kara coğrafyasından Misak-ı Milli sınırlarına, meşruti monarşiden Cumhuriyet ve demokrasiye, emektar Türkçeden acemi Türkçeye ve Osmanlı'dan başlamış bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti'nde noktalanan garplılaşma süreçlerinin tamamına şahsen görme ederek katılmıştır. Kısacası Necip Fazıl Kısakürek Türkiye'nin ortak şahsın nefsinde mücessem zamanı gibidir. Onun kabilinden ortak baş döndürücü entelektüel bilim, gökçe yazın ve zanaat insanı bu bağlamda değerlendirilmeyi mucip şahsiyetlerdir."

"Gönüllü ortak dervişi kabilinden sabah akşam çalışır"

Necip Fazıl Kısakürek'in şiirlerinin Türk edebiyatının baştan sona başyapıtları bulunduğunu tabir fail Şentop, şu şekilde bitmeme etti:

"Hayatı süresince ahiret yolculuğu ve baht muammasının şifrelerini çözmeye çalışan, fizik ötesi ve yakışıklı duyu derinlikten çileye, doğrusu nefsi ile mücahedeye girişen, sanatını Allah'a aramakta bularak sükuta ermiş ortak çokluk gibidir. Bütün ortak dünya onu dakika şiirleri ile tanırken, Tohum, Sabır Taşı, Bir Adam Yaratmak, Mukaddes Emanet, Ahşap Konak, Yunus Emre ve Püf Noktası kabilinden gelişigüzel birisi diğerinden enteresan yüksek ve iyi tiyatrolarıyla iri mesajlar verici ortak usta senaryo yazarıydı. Eserleri şiirleriyle gelişmekte bulunan gailesiz ortak ülkenin asıl ortak rehberi, fahri ortak dervişi kabilinden sabah akşam çalışır. Velhasılıkelam Necip Fazıl bilcümle ortak gayenin, bilcümle ortak idealin, bilcümle ortak iri davanın zanaat dili kırılamayan ortak kalemidir."

Serginin kuratörü, Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şeyma Kısakürek Sönmezocak da konuşmasında, vakfın 2015'te çalışkanlık başladığını belirterek, araştırmacıların ve öğrencilerin temiz bilgiye yetişebilmeleri düşüncesince çalıştıklarını söyledi.

Konuşmaların peşi sıra Şentop'a, Kısakürek'in kardeşi Mehmet Kısakürek çeşidinden çerçeveli Osmanlı Türkçesi ile merkum safiha bağış edildi. Şentop şimdi sonraları "1 Şiir 1 Hayat: Zindandan Mehmed'e Mektup" teması ile hazırlanmakta bulunan sergiyi dolaştı.

Programa Ankara Valisi Vasip Şahin'de katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ