USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Örgütlü global kötülüğe üzerine dört başı mamur platformlarda uğraş veriyoruz

TBMM Başkanı Şentop, "Değişik şekillere bürünerek birleştirme toptan şer bizim de ayrıksı mazlum ortak camianın hakkında de gelse, ister diplomatlık masalarında, ister sahada, gerekse ayrıksı eksiksiz platformlarda savaş ediyoruz." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Örgütlü global kötülüğe üzerine dört başı mamur platformlarda uğraş veriyoruz
18-12-2022 04:06
Konya

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen, Hazreti Mevlana'nın 749. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nde, Hazreti Mevlana'nın kıstak erlerinden birisi bulunduğunu söyledi.

Mevlana'nın yaşamış bulunduğu çağda Anadolu'nun Haçlı ve Moğol saldırılarıyla sarsıldığını aktaran Şentop, Hazreti Pir'in uğur boncuğu kutsalın ve insancasına değerin dikkate alınmadığı bu iri katabolizma dönemlerinde müşterek canlanma ve dayanma eri bulunduğunu vurguladı.

Şentop, Hazreti Mevlana'nın insanlığı baştan hakka, iyiliğe, güzelliğe, merhamete, umuda ve aşka çağırdığına ayraç ederek,

"İslam'ın diriltici deposu Kur'an'dan hareketle, Mesnevi formuyla meydana getirilen bu çağrıya, o günlerden başlayarak on paralık kesilmeden dakika de dünyanın rastgele yerinden yanıtlar verilmeye bitmeme ediyor. Her sene yürütme edilen şebiarus merasimi düşüncesince ülkemizin ve dünyanın rastgele kabilinden yola çıkan yüzbinlerce gövde ve ruh, bu çağrıdaki asıl ve sevda davetine icabet düşüncesince Konya'mıza geliyor. Bu ne saadet, bu ne iyi müşterek buluşmadır." sanarak konuştu.

"Onun can alıcı laflarından selatin da etkileniyor, dilenciler de"

Hazreti Mevlana'nın sözlerinin aydın zihinleri de sokaktaki kullanmakta olanları da etkilediğini tabir fail Şentop, şu şekilde konuştu:

"Onun can alıcı laflarından selatin da etkileniyor, dilenciler de. O karıncayı da gözetiyor, Süleyman'ı da. Çocuğa da müşterek nesne anlatıyor, hanıma da adama de. Serçeye de müşterek nesne diyor, simurg kuşuna da. O Doğu'ya da sesleniyor, Batı'ya da. Yoksula da toprak mevcut onun mazmun sofrasında, zengine de. Onun sözleri, insanı bellek ve ruhun ayrı ayrı açılarından sarıp sarmalar. Düşünen, akleden, dost insanoğlu onun iri ve Müslüman bahçesinde gezmeyi sürdürüyor."

"Küresel muasır Moğollar dakika de ayrı ayrı yıkımlara imza atmakla meşgul"

Şentop, iyiyle kötünün Hak ile batılın savaşının dakika de sürdüğüne dikkati çekerek, şu şekilde bitmeme etti:

"Kötülük esbak bulunduğu kabil dakika de kıtalar arası dolaşıyor ve örgütlü. Küresel muasır Moğollar dakika de ayrı ayrı yıkımlara imza atmakla meşgul. İşgal, açlık, savaş, iç harp ve apayrı trajediler dakika de dünyamızın ne efsus ki 'alışılmış' görüntüleri ortada fakat tığ alışmadık, alışamadık bu görüntülere. Değişik şekillere bürünerek, düzenleme global şer bizim üzerimize de gelse apayrı mazlum müşterek camianın dair de gelse, ister diplomatlık masalarında, ister sahada, gerekse apayrı halis muhlis platformlarda reddediyoruz, dirlik koyuyoruz ve elimizden geldiği derece uğraş ediyoruz."

"Azgınlığı, haksızlığı ve kötülüğü reddediyoruz"

Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Hacı Bayram Veli ve Mevlana'nın anlamını Kur'an'dan ve onun ihtiva ettiği erdemli bilinç ve ruhtan meydan değerler manzumesi bıraktığını özetleyen Şentop, "Bu, bizim kötülüğe, zulme alışmamıza icazet vermiyor, icazet etmiyor. Alışmadık ve alışmayacağız. İnsanın kişiye kulluğunu reddediyoruz. Azgınlığı, haksızlığı ve kötülüğü reddediyoruz. Sadece mualla Yaratıcı'nın uğrunda eğilen bu eren millet, can diplerinin esbak bulunduğu kabil dakika de farkında." ifadelerini kullandı.

"Mevlana İslamsızlaştırılamaz"

Şentop, rastgele sözünü, eninde böylecene iri Kur'an hakikatine bağlayan Hazreti Mevlana'yı dakika istihlak topluluğunun müşterek nesnesi ika çabalarını, ondan müşterek hayat koçu boşaltmak isteyenleri gördüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Onu müşterek zatî hisse senedi gurusu yahut psikologların kaynak deposu gerçekleştirmek isteyenleri, O'nu İslam'dan soyutlayıp muasır müşterek felsefeci derecesine irca etmek isteyenleri görüyoruz. Oysa Mevlana'nın asliye içerisinde ne bulunduğu ve ağıt zemini bulunan İslam gözardı edildiğinde, o fanatik olunan perspektiflerin de fişi fariğ olur, bütünü önemsiz duruma gelir. Mevlana, İslamsızlaştırılamaz. Onun şu lafları arttırma yegâne müşterek ek kelimeye üstelik ister duyurmayacak derece kemiksiz ve açıktır. Şöyle der eren Pir, 'Ben iyi olduğum müddetçe Kur'an'ın kölesiyim. Ben Muhammed muhtarın yolunun tozuyum. Benim sözümden bundan başkasını ki naklederse, ego ondan da bizarım, o sözlerden de bizarım."

Hazreti Mevlana'nın 749 sene geçmiş dakika dünyadan ayrılırken, ölümü müşterek hicran değil, müşterek buluşma, sevinç ve cilt gecesi, "şebiarus" adına değerlendirdiğini vurgulayan Şentop, iri doğruluk dostunun yaktığı kıstak kandilinin kalpleri ve şehirleri aydınlatmayı sürdürdüğünü laflarına ekledi.

"Onun bireylere haber etmiş bulunduğu yol, manayı, varlığın esas sahibini, özbeöz dostu aramaya alakadar müşterek yoldur"

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Mevlana'nın halis muhlis insanlığı kucakladığını ve halk adamlık kabilinden koyu müşterek teveccühle karşılandığını söyledi.

Mevlana'yı anmanın ve anlamanın önemine ayraç fail Özkan, "Onun bireylere haber etmiş bulunduğu yol, manayı, varlığın esas sahibini, özbeöz dostu aramaya alakadar müşterek yoldur. Hazreti Pir'in yaklaşımında bencillik ve ihtirasın vesayetinden kurtulup ilkin insanoğlu peyda etmek kıl payı mevcudata felsefe ve muhabbetle beslemek esastır. Eserleriyle çoğul zarfında donanması görmeyi, bütünlük zarfında de çokluğu görmeyi ve sanattan sanatkarı göstermeyi sağlamaktadır. Hazreti Mevlana'nın yüzyıllar geçmiş halk adamlık düşüncesince çizdiği istikamet, muasır toplumların bireye kazandırmayı hedeflediği değerleri de içermektedir." ifadelerini kullandı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, törenlerin düzenlenmesinde alın teri dökenlere teşekkürname ederek, şunları kaydetti:

"Hazreti Mevlana'nın, zat ahiret yolculuğu gecesini 'şebiarus' doğrusu 'düğün gecesi' adına tanım etmesi, mesajlarının en can alıcı olanları arasındadır. Ölüm, bir fazla aşırı insanoğlu için, sevdiklerinden, dostlarından ayrılmak, evren nimetlerinden yoksun eğleşmek manasına gelse de Hazreti Mevlana kabil arifler gözetiminde hakeza duygulara toprak yoktur. İslam'ın nuruyla feyizlenmiş gönüllerden sarfiyat edilen müşterek kelam, dünyevi kaygıları, boş boş endişeleri ortadan kaldırmaya yeter."

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlamış bulunan programda, sanatkâr Ahmet Özhan islam gizemciliği müziği konseri verdi, duyma ayin-i şerifi yapıldı.

Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, milletvekilleri ve aşırı sayıda çağrılı katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ