USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye açısından alım çalım donör ortak tablo

TBMM Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısı'nda mutluluk başkanlarıyla geveze etmiş olduğu anları yansıtan fotoğrafa ilişkin, "Türkiye açısından baş döndürücü iftihar, alım çalım donör birlikte tabl

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye açısından alım çalım donör ortak tablo
16-09-2022 18:03
Gagavuzya

Gagavuz Özerk Yeri'nin başkenti Komrat'ta temaslarını sürdüren Mustafa Şentop, Türkiye'nin Komrat Başkonsolosluğunda gazetecilere gündeme bağlı açıklamalarda bulundu.

Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısı'na bağlı değerlendirmesi sorulan Şentop, dünyada nice parametrenin değiştiğini, 20. asrın paradigmaları üstünde yerleşmiş bulunan yapıların geçerliliğini kaybettiğini söyledi.

Artık aşırı kutuplu ve ilişkilerin çeşitlendiği ortak dünyaya akıllıca gidildiğini dile getiren Şentop, "Büyük seviyede hassaten Avrupa Birliği edinmek az daha Avrupa ülkelerinin, ABD'nin, gayrı ülkeleri, almış oldukları kararlara uymaya mecbur, dayatmacı ve dışlayıcı tutumları bizi alım satım sahalarımızı çeşitlendirmeye irsal ediyor." niteleyerek konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılmış bulunduğu Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısı'nın, Türkiye'ye dünkü imkanlar, afak ve linkler sunacağını tamlayan Şentop, "Şangay'daki toplantı, evren dengeleri itibarıyla da aşırı önemli. Artık ortak bireyin değişmeyen verdiği, halis muhlis ülkelerin, ülkelerin uyduğu ortak evren yok. Bu manada bu toplantıyı ehemmiyetli ortak sağ açıklık adına görüyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısı'nda liderlerle lakırtı etmiş bulunduğu anları yansıtan foto ait değerlendirmesi sorulan Şentop, şu halde konuştu:

"O fotoğrafla ilgilendiren nice istimara yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın, gayrı liderler nezdindeki itibarı ve onların basar açısını göstermesi itibarıyla aşırı ehemmiyetli ortak fotoğraf. Uzun levent boylu cümlelerle anlatılmaya çalışılmış bulunan mevzularda birtakımı bazı ortak tane ortak foto karesi, ihtimal kitaplarca açıklama edilecek nice şeyi ortaya koyuyor. O fotoğrafta, gayrı abuhava mutluluk başkanlarının, liderlerinin Sayın Cumhurbaşkanımıza bulunan ilgilerini, alakalarını, onun sözlerine, yaklaşımlarına gösterdikleri ilgiyi aşırı açıkça halde yüzlerinden okuyabiliyoruz, bunu orada görüyoruz. Türkiye açısından aşırı iftihar, alım çalım donör ortak tablo."

"Duygusal anlamış olur canlı ortak gelecek oldu"

Moldova ziyareti kapsamında muhataplarla ehemmiyetli mevzuları ele aldıklarını tabir fail Şentop, "Moldova, Ukrayna'nın doğrudan bitişiğinde, muharebeye yandaki ortak ülke. Bu itibarıyla hem güvenlikle bununla birlikte ekonomiyle ilgilendiren kabil endişeler var." dedi.

Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi'ni ziyaretine ayraç fail Şentop, "Bizi şaşırtan, canlandıran, birey anlamış olur yaşatan ortak gelecek oldu. Okullardan öğrenciler, evlerden kadınlar, rical yolda durmaksızın dizilmişler, konvoyumuzu, heyetimizi karşıladılar. Türkiye'ye dirlik aşırı şişman ortak ilgi, dikkat sevgi var. Bunu görüyoruz, şahısların yüzlerinden okunuyor." niteleyerek konuştu.

Bölgede yaşanmış bulunan buhran dolayısıyla hassaten bitkisel saf taş yağı lambası alımı ait endişelerin bulunduğunu kail Şentop, şu halde konuştu:

"Bir yandan fiyatların aşırı yükselmesiyle ilgilendiren kimi teessürat var, gayrı yandan 'Bu şita bitkisel saf taş yağı lambası ehliyetli oranda alınabilecek mi?' niteleyerek de ortak düşünce var. Daha önceki Sayın Cumhurbaşkanımıza da gayrı ülkelerden, bu geçek üstündeki Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan'dan anlamsız talepler de var. Ukrayna üstünden Rusya'nın ortak hattı mevcut bitmeme fail ve bu bölgedeki devletlere buradan bitkisel saf taş yağı lambası veriliyor. Şimdi onunla ilgilendiren elbette kısıtlamalar, tahdidat var. Türkiye üstünden giden, Bulgaristan'dan güzeşte ortak geçek var. Bunların çapraz şu demek oluyor ki dü tarafa da saf taş yağı lambası para aktarımı biçiminde çalıştırılabilmesi mümkün. Moldova da hakeza ortak taleple, Türkiye'nin bu konudaki desteğini istiyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın bu mevzuda meydana getirdiği icraat bulunduğunu biliyorum. Komşu, arkadaş ve karındaş devletlere araştırma görevlisi olmayı, elimizdeki imkanlardan onların gereksinimlerini muhtemel bulunduğu derece karşılamayı dilek ediyoruz. Bu mevzuda ilke adına müspet bakılıyor ancak elbette bunu halletmek düşüncesince birtakımı türel altyapı, barışma ve birtakımı uran enfrastrüktür problemleri var. Bunların da çözülebileceğine değgin bilgiler var. Tabii bu mevzuyu Sayın Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımız ölçüm edecekler."

Şentop, erke probleminin sadece Moldova'nın, Gagavuzya'da canlı soydaşların problemi olmadığını belirterek, "Hem pandemi sonrası gelişmeler, konuşu tesirleri hassaten erke edinmek az daha bununla birlikte Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı ortak levha var. Bilhassa arkadaş ve karındaş ülkelerle bunu geçmek yahut kolaylaştırmak düşüncesince adımlar atılacak." dedi.

"Türkiye, ülkelerle kurduğu ilişkileri gergef kabil terbiyeli iyice işledi"

Yunanistan'ın Ege'deki provokasyonlarına bağlı istifham üstünde Şentop, "Genel adına Türkiye'nin DOĞRU vakitlere derece gücünü, tesirini baştan sona jeopolitik de açıklama ederdik. Tabii jeopolitik; devletlere, devletlere ortak olanak sunuyor. Bu olanağı değerlendirip, fırsata dönüştürüp geliştirebilirsiniz de ancak jeopolitiğin esiri de olabilirsiniz. Türkiye bunu Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başardı." dedi.

Türkiye'nin, senelerdir ülkelerle kurduğu ilişkileri gergef kabil terbiyeli iyice işlediğini, bunun ast yapısını oluşturduğunu vurgulayan Şentop, "Ülke içerisindeki kavgaların Türkiye'ye müteveccih basar açılarını değiştirmediğini görüyoruz. Çünkü Türkiye ile devletler ortada kurulan ilişkilerin hakkıyla gerçek temelleri oluşturulmuş, bu alım satım bu temeller üstünde yükseliyor. Deseniz ki 'Eski hükümetle Türkiye'nin arası iyiydi, ego bozacağım.' Bunu yapamıyorsunuz. Çünkü anca sert temeller atık ki ilişkilerde bu, emeksiz ortak iş değil, devir talip ortak şey. Ziyaret ettiğimiz nice ülkede bunu görüyoruz. Türkiye'nin sadece jeopolitiğin etkisiyle değil, bu müddet ortamında meydana getirdiği çalışmalarla, terbiyeli işçilikle elde etmiş bulunduğu ortak itibarı, gücü ve tesiri var." değerlendirmelerinde bulundu.

Yunanistan'ın provokatif eylemlerine tepkime yayınlayan Şentop, "Türkiye'yi, Yunanistan kabil birtakımı ülkelerle gelişmemiş meşguliyetler içine sokmaya çalışıyorlar. Türkiye, Yunanistan'ın bu cins sözlerine, konuşmalarına yahut hamlelerine yanıt vermekten kendini doygun addeder şu demek oluyor ki yanıt vermeye üstelik ister görmez. Türkiye'yi erinçsiz eden, olmaması müstelzim ortak boyut mevcut ise Türkiye bunun gereğini değme devir yapar." mesajını verdi.

"Yunanistan konusunu Türkiye düşüncesince ehemmiyetli ortak ruzname adına görmüyorum"

Türkiye'nin, bitmeme fail muharebeye aşırı DOĞRU ortak coğrafyada bulunduğuna yer veren Şentop, şunları kaydetti:

"Bölgemizde, etrafımızda komşularımızla sulh ortamında yaşam sürmeyi dilek ediyoruz. Sorunlarımız mevcut ve bunları diyalogla, mütalaa kanalıyla çözmeyi hedefliyoruz. Amacımız bu. Bu yolla bunların çözülebileceğine inanıyoruz. Başkalarına da bunu talkın ediyoruz, tığ de hakeza yapıyoruz ancak bu, Türkiye'nin problemlerini gayrı yolla çözemeyeceği, sadece mütalaa ve diyaloga düşkün bulunduğu anlamına da gelmiyor. Bu, bizim tercihimiz ancak gayrı kabil bu problemlerin çözüleceğine tatmin getirirsek o yolla da değme kabil imkanla, değme kabil güçle ve enstrümanla Türkiye problemlerini çözebilecek çelim ve kudrette.

Kimse kendisinin sıfır şu demek oluyor ki başkalarından aldığını zannettiği ortak güçle tabiri caizse başkasının kucağına oturarak Türkiye'ye dirlik kimi laflar söyleme, ortak şeyler yapabileceğini sanma gafleti içine düşmesin. Bunu baştan sona söylüyoruz. Benzer ortak nesne 100 sene önceki akıntı etmişti. Kendi inisiyatifiyle değil, o zamanın birtakımı ülkelerinin kere göstermesiyle, iteklemesiyle Yunanistan ortak işe girmişti ki Türkiye'nin 50 senedir bitmeme fail savaşlar, mücadeleler kararında ekonomik, askeri adına değme bakımdan aşırı güçsüz bulunduğu ortak çağa balya gelmişti ve Türkiye o devirde üstelik ortak dü gündüz ortamında bu problemi çözebilmişti. Şimdi anca ortak Türkiye yok, hakeza ortak evren yok. Her manada değerlendirdiğimizde bugün evren alelacayip ortak Türkiye ile dirlik karşıya."

Yunanistan konusunu Türkiye düşüncesince ehemmiyetli ortak ruzname adına görmediğini vurgulayan Şentop, "Bu maslahat Türkiye'yi bu işle az buçuk çalışır etmek, gayrı henüz ehemmiyetli işlerle çalışır olmamasını gelmek düşüncesince mutasavver ortak formül. Türkiye bunu rahatlıkla aşabiliyor. Türkiye ortak sorun, burada çözülmesi müstelzim ortak nesne bulunduğunu görüyorsa bunu değme kabil yöntemle, diyalogla da müzakereyle de ancak gayrı metodlar gerekiyorsa onlarla da çözebilecek çelim ve kudrette." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ