USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TBMM Başkanı Şentop, Üsküp'te Türkçe terbiye bilimi bilimi sağlayan Tefeyyüz İlköğretim Okulu'nu ziyaret ett

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya'ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında hükûmet merkezi Üsküp'te Türkçe terbiye verici Tefeyyüz İlköğretim Okulu'na ziyarette bulundu.

TBMM Başkanı Şentop, Üsküp'te Türkçe terbiye bilimi bilimi sağlayan Tefeyyüz İlköğretim Okulu'nu ziyaret ett
20-12-2022 20:06
Üsküp

Şentop ve beraberindeki heyet, Tefeyyüz İlköğretim Okulu'na gelişinde okul müdürü Salaydin Zekir, Çayır Belediye Başkanı Visar Ganiu, hoca ve öğrencilerce karşılandı.

74 sene ilk Türklük davası, ulusal ve içsel değerlerin müdafaası yoluna canlarını feda fail Yücel Teşkilatı şehitleri anısına okul bahçesine dikilen abidesi ziyaret fail Şentop ve heyeti, burada afsun etti.

Şentop, buradaki konuşmasında, her insanın 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı'nı tesit ettiğini belirterek, "Sizlere Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın gani dolgunca selamları var, siz değerli ziyaretçilerimizin Türkçe Eğitim Bayramı'nızı en kalbi duygularıyla kutluyor, evlatlarımızın gözlerinden öpüyor." ifadesini kullandı.

Tefeyyüz İlköğretim Okulu'nu, Kuzey Makedonya’da Türkçe eğitimin sembolü ergin 138 salname geçmişe cemaat ortak heybetli çınar yerine nitelendiren Şentop, öğrencilerin bu okulda alacağı eğitimle bu coğrafyada Türk etiket ve medeniyetinin temsilcileri olacağını söyledi.

Şentop, bundan ötürü Türkçe öğrenimine şişman ehemmiyet verilmesi ve Türkçe'yi hepsi incelikleriyle bellemek düşüncesince şişman himmet harcama edilmesi icap ettiğini vurgulayarak, şu biçimde bitmeme etti:

"Geleceğin doktorları, öğretmenleri, mühendisleri, hukukçuları, siyasetçileri yerine hem Balkanların bununla beraber dünyanın geleceğini biçimlendirmek siz değerli ziyaretçilerimizin elinde olacaktır. Bu okulda aldığınız kalifiye eğitimle inanıyorum ki, bu toprakların refahını artıracak, Balkanlar'a geçim ve muvazene getirecek, barışı da sürekli kılacak bulunan soy sop sizler olacaksınız. Bunun düşüncesince Türkçeye ve Türk edebiyatına da hususi ortak dikkat ve ilgi göstermelisiniz. Çünkü bu topraklardan Türk edebiyatını içten etkileyen yazınsal asar çıkmaya bitmeme etmeli, Balkanlar'dan acemi Yahya Kemal'ler, acemi Abdülfettah Rauf'lar doğmalıdır."

TRT Çocuk, Batı'nın dallar üstündeki kültürel hegemanyasını kırdı

Çocukların Türkçe eğitimine yardımı olacak ortak mevzuya da dikkati döşemek istediğine yer veren Şentop, şu ifadeleri kullandı:

"Yıllardır Türkçe ibdai içerikler üreten TRT Çocuk televizyonu, hassaten buradaki evlatlarımız kabil Türkiye haricinde canlı Türk kardeşlerimizin lazım Türkçe'yi akıllıcasına öğrenmesi gerekse hars ve değerlerimizi hâlâ elleme anlaması açısından ince hayır programlar yapmaktadır. Türkiye’de ve Türkiye haricinde ince pop bulunan Rafadan Tayfa, İstanbul Muhafızları, Niloya, Nasreddin Hoca Zaman Yolcusu, Elif ve Arkadaşları ve bunlar kabil hâlâ onlarca çizik film ile TRT Çocuk gelişigüzel yaştan çocuğa seslenme etmeyi başarabilmektedir.

Türkçe kıstak eğitimi açısından ince hayır bulduğumuz bu çizik filmlerle çalışkanlık, dayanışma, dostluk, arkadaşlık, vefa, aile, vatan, bayrak, ulusal kültür, sevgi, saygı, sorumluluk, dürüstlük, yardımlaşma, adalet, acıma kabil nice bedel çocuklarımıza gır gır biçimde öğretilmektedir. Büyük seviyede Batı’nın çocuklarımız üstündeki kültürel hegemonyasını kırmayı başaran TRT Çocuk yapımlarını, çocuklarımızla beraberce izleyelim lütfen."

Şentop, çocukların, gelişigüzel gündüz saatlerce vakti tutumsuzluk etmeden hem kıstak eğitimlerine bununla beraber hars ve değerlerini öğrenmelerine ulama sunacak bu çizik filmleri izlemelerinin ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

TBMM Başkanı Şentop, evlatların Türkçesinin gücünün, onların dünyaya bakışlarını zenginleştireceğini ve Orta Asya’dan Balkanlar'a denli bire ortak dilde konuştukları, bire ortak duyguları hissettikleri, bire ortak ülküye cemaat oldukları, bire ortak değerleri paylaştıkları milyonlarca çocukla direkt değini kurmalarını beklenir kılacağını dile getirdi.

- "Çocuklarımız bizim kültürümüzden bulunan içeriklere ulaşabilmelidir"

Şentop, "Türkçe konuşmak, Türkçe sermek denli Türkçe demek ve gelişigüzel görüngü karşısında ortak Türk kabil davranabilmek de önemlidir.' demişti Şerafeddin Ferid Yücelden. İşte evlatlarımızın Türkçe düşünebilmesi, gelişigüzel görüngü karşısında bu anlayışla, bu şuurla davranabilmesi düşüncesince çocuklarımız bizim kültürümüzden bulunan içeriklere ulaşabilmelidir. Çocuklarımız, izlediği çizik filmlerde, ortak toprak sofrasına oturan, ortak ekmeği bölüşen Türk ailesini, güç haldeki dostlarının bakkal borcunun ödenmesi düşüncesince dört başı mamur mahalleyi harekete nâkil gençleri, dayanışmayı, yardımlaşmayı görmelidir." diyerek konuştu.

"İstanbul Muhafızları" çizik filminde, İstanbul’daki asıl vakti eserlerle ait elleme hikayelerin ve anekdotların gır gır biçimde anlatıldığını aktaran Şentop, evlatların bunları ilk izlemesinin peşi esna olanaklar dahilinde İstanbul’u ziyaret etmesinin ehemmiyetli bulunduğunu söyledi. Şentop, bu mevzuda da ellerinden mevrut desteği vereceğinin altını çizdi.

Şentop, dilin, ortak camiası budun karşıcı en ehemmiyetli ilke olmasının yanı esna hars hazinesinin nesillerden nesillere aktarılmasını sağladığını ve bu hazineyi korunum yazar yaşattığını tabir etti.

Burada ufaklıklara Türkçe öğretmekle onlara çabucak ortak kıstak öğretilmediğini vurgulayan Şentop, Türk milletinin binlerce senedir biriktirdiklerinden düz yazı etmiş olduğu şişman medeniyetin gelişigüzel ortak unsurunun da ufaklıklara aktarıldığını kaydetti.

- "Balkanlar'daki Türklerin Türkçeye verdiği ehemmiyet şişman ortak takdiri doğruluk ediyor"

TBMM Başkanı Şentop, bu topraklara Türkçenin gelişinin esasta Osmanlılardan da öncelere dayandığını söyledi.

Türkçe'nin bu topraklarda 1500 yılı fazla ortak tarihinin bulunduğuna dikkati çekici Şentop, şunları kaydetti:

"O tarihlerden beri burada ehemmiyetli ortak popülasyon oluşuk ve Türkçe, bu toprakların dillerinden bir tanesi yerine konuşulmaya başlanmıştır. O yıllardan bugüne denli elleme Türkçe burada köken salmış, hem bu topraklarla zenginleşmiş hem bu toprakları zenginleştirmiştir. İnternette, içtimai medyada yayılmış biçimde paylaşılan ortak videoteyp var. Balkanlar'dan gailesiz ortak kardeşimize, Türkiye’den ortak muhabir mülakat gerçekleştirmek düşüncesince mikrofon uzatıyor. Muhabir, 'burada mikrofon uzattığımız hepsi 'Türkçem elleme değil' deyip bahsetmek istemiyor' deyince, o gailesiz kardeşimiz 'o denli da değil, Türkçeme dedikodu ettirmem' diyor. Ve bitmeme ediyor 'Söz gelimi İstanbul'dansınız. Size Türkçenin gelişi 1453, tığ 1380’lerden, kısaca sizden 70 sene hâlâ ilk Türkçeyi burada konuşuyorduk.' diyor. Buradan dilin, ulusal kimliğin ne denli ehemmiyetli ortak unsuru bulunduğunu bilici o kardeşimize esenleme gönderiyorum. Kendisinin Türkçede bulmuş olduğu o özgüveni buradaki dört başı mamur kardeşlerimizin de yaşamasını dilek ediyorum."

Balkanlar'daki Türklerin Türkçeye verdiği önemin şişman ortak takdiri doğruluk ettiğini vurgulayan Şentop, bu insanların yetenekli duruşu ve emek harcamaları sebebiyle bin salname medeniyetin halen burada yaşadığını, bu ruhun ve kimliğin Balkanlar’da halen varlığını sürdürdüğünü belirtti.

Şentop, ortak camianın varlığını sürdürebilmesi, kimliğini koruyabilmesi, değerlerini ortak ahir nesle aktarabilmesi düşüncesince dilini müdafaasının yiyecek olduğuna ayraç ederek, dilini koruyamayan ortak camianın devir içinde varlığını sürdürebilmesinin imkansızlaştığını vurguladı.

Türkçe eğitimin yüzyıllık çınarı bulunan Tefeyyüz İlköğretim Okulu'nun 1884'ten beri aşırı güçlü yıllarda ayakta kalmayı başardığını, Türkçenin bu topraklarda varlığını sürdürmesinde kılavuz kaptan gösteriş oynadığını tamlayan Şentop, okulun kurulmasında ve 138 senedir ayakta kalmış şekilde bugüne gelmesinde emeği bulunan hassaten Hilmi Bey Derala iktisap etmek az daha herkesi hayırla yad ettiğini, ölenlere Cenabıhak'tan yağmur ve mağfiret, yaşamda olanlara afiyet ve başarılar dilediğini söyledi.

- "Milli bütünlük ve beraberliğimize verdikleri önemin en elleme göstergesidir"

Tefeyyüz İlköğretim Okul Müdürü Zekir de "21 Aralık Türkçe Eğitim Günü" düşüncesince alçak gönüllü ortak tesit düşündüklerini fakat TBMM Başkanı Şentop’un okullarına gerçekleştireceği ziyaret haberini aldıklarında menfaatlerini ortak coşku sardığını söyledi.

Zekir, "Bu ehemmiyetli günde aramızda olmayı yeğleme fail Meclis Başkanımıza teşekkürname ediyoruz. Bu kararı, bizlere bulunan destekleri, ulusal bütünlük ve beraberliğimize verdikleri önemin en elleme göstergesidir." ifadesini kullandı.

Konuşmalar sonra öğrenciler çeşidinden halkiyat gösterisi yapılıp ney eşliğinde koşuk okundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ