USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop'a sığınak açılışında çıkmaz köpeği hediye edildi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Bir yandan hayvanları korumaya yaşatmaya çalışırken, gayrı yandan efsanevi sevgisini çocuklarımıza, gençlerimize, döllenme gayreti içerisindeyiz." dedi.

TBMM Başkanı Şentop'a sığınak açılışında çıkmaz köpeği hediye edildi
03-10-2021 17:25
Edirne

Şentop, Keşan Belediyesince yaptırılan Keşan Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi ve Pati Parkı açılışında meydana getirdiği konuşmada, Allah'ın kainatı yaratırken herhangi yanında şeyi otokton durumunda ve anlaşılan yanında şart şurt bünyesinde yarattığını vurguladı.

Kainat dengesinin ehemmiyetli unsurlarından birisinin de hayvanat bulunduğunun altını çizen Şentop, "Kainatın bu edibane dengesini korumak, 'yaratılanı yaratandan çevre sevmek' düsturu, inancımız ve medeniyetimizin geleneğidir." niteleyerek konuştu.

Şentop, Osmanlı medeniyetinin çıkmaz hayvanlarına maruf haklarla günümüzden aşırı gitgide olduğuna ayraç ederek, örnekler verdi.

Dünyanın ilkin efsanevi hakları kanununun 1587 senesinde Sultan 3. Murad'ın fermanıyla çıkarıldığını tamlayan Şentop, "3. Murad'ın fermanı at ve katırlara taşıyabileceklerinin üzerinde haşiv yapılmasını yasaklamakta, buna uymayanlara da ukubet getirmektedir. Osmanlı devrinde başkaca ıssız yaşamının korunmasına ilişkin, avcılığın avlanmanın kurallarına değgin hem denizde, tıpkı sürede karada bir takım tahdidat getiren seçim mevcuttur." ifadelerini kullandı.

Hayvanlara acıma etmenin medeniyetten mevrut yanında his bulunduğunu tamlayan Şentop, çıkmaz hayvanlarına yayınlanan acıma ve onlar düşüncesince yapılanları anahtar zenginliğinin de yanında işareti namına niteledi.

Sevgi ve acıma üstüne mensur edilen medeniyetin mirasını yaşatmaya ve geliştirmeye çalıştıklarını anlatım fail Şentop, şu şekilde bitmeme etti:

"Bir yandan hayvanları korumaya yaşatmaya çalışırken, başka yandan efsanevi sevgisini çocuklarımıza, gençlerimize döllenme gayreti içerisindeyiz. Bu nedenle açılışını yaptığımız bu merkez, bu festival, sonuç aşama önemlidir. Trakya'nın en şişman ve en şümullü çıkmaz hayvanları arızi iş evi bulunan Keşan Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi 72 dönümlük yanında bölgede bin efsanevi kapasiteli kedi, köpek, kuş ve güçten sakıt ağırlık hayvanlarının barınabileceği yanında yuva olacaktır. Aynı sürede bu organizasyon süresince dü ameliyathanemiz mevcuttur. Kediden köpeğe, kuştan dede genişliğinde iyesiz hayvanlarımız yurttaşlarımız çeşidinden burada sahiplendirilecektir bire yanında zamanda. Tarihte leylekler düşüncesince şifahane kurmuş müeddep ve şişman merhametin timsali ecdada cemaat bulunan bizler, bu arızi barınaklarda buraya gelen, bakıma eksikli bulunan hayvanları anlaşılan yanında müddet bünyesinde mihman edeceğiz."

Şentop, 2020 verilerine gereğince dernekevi yönetimlerce yönetim edilen arızi efsanevi iş evlerinin kestirmece 100 bin bütün kapasitesi bulunduğunu ve 255 efsanevi barınağının bulunduğunu belirtti.

"Yeryüzü çabucak bireylere ilgili değildir"

Şentop, Hayvanları Koruma Kanunu'na ilişikli düzenlemenin sabık sene teşri senesinde çıkartıldığını anımsattı.

Bu düzenlemeyle hayvanların mülk yahut kayıt namına gören anlayışı kaldırıp, "can" statüsüne kavuşturduklarını anlatım fail Şentop, şunları kaydetti:

"Bu anayasa düzenlemesi bağlamında hayvanlara hapishane rahatlığı işlenen suçlara da hapishane cezası düzenlendi. Yine bu kapsamda belediyelere maruz sorumluluklar ve buna ilişikli namına finansal destek sunar arttırıldı. Son çıkan yasalı düzenlemelerle adamlık ayıbı bulunan pet shoplarda aksi koşullarda yanında sermaye uzlaştırıcı bulunan pisik kapik satışı da bundan böyle yapılmaz duruma getirildi. Yeryüzü çabucak kişiye ilgili yanında düzlük değildir. İnsanoğlu maatteessüf kendini tabiat ananın yanında tane hakimi zannetmekte, yanılgıya düşmekte. Kentlerimizde çıkmaz hayvanlarının barınabilmesinin batın grado zorlaştığı, ara sıra korkutan görüntülerin ortaya çıkmış bulunduğu ahval yaşanmıştır. Malumunuz bulunduğu az daha çıkmaz hayvanı dediğimiz iyesiz sokakta doğan canlı yahut evden atılmış işsiz bu hayvanlarla insanoğlu arasındaki etkileşimi dosdoğru boyutlarda yakalayıp el ve efsanevi sağlığını garanti dibine kabul etmek devletimizin sorumluluğudur."

"Çoğu sokağa ayrılma ediliyor"

Şentop, Hayvan Hakları Federasyonu'nun istatistiklerine göre, Türkiye'de domestik hayvanların satılmış bulunduğu dükkanlardan tahsil edilen hayvanların yüzdelik 60 yahut 70'inin maatteessüf yanında müddet sonradan sokağa atıldığının altını çizdi.

Terkedilen çıkmaz hayvanlarının hüzünlerinin gözlerinden okunduğunu anlatım fail Şentop, "Terk edilen pisik ve köpekler yanında çocuğun karne hediyesi, birtakımı yanında sevgilinin mevlit haset hediyesi namına ilkin seviliyor, hevesler geçince ya sokakların yahut efsanevi barınaklarının sakini oluyorlar. Konuşamasalar da onlar ayrılma edildiklerinin farkındalar. Çoğu devir hemen kesilenler mevcut aralarında. Hepiniz malikine yanında nesne olduğunda onunla baş başa ateş çeken, üste sahibi öldükten sonradan kendisi de çelimsiz yanında müddet sonradan taayyüş sonuç veren, veda eden, ölen hayvanların haberlerini öğrenimli ve görmüşsünüzdür." niteleyerek konuştu.

Sokağa atılmış hayvanların işsiz şekillerde üremesiyle onlara alakasız kalkmak kanalıyla caddelerin, barınakların çabucak dolduğunu tamlayan Şentop, yanında efsanevi sahiplenildiğinde yazık bilincin de olunmasını referans etti.

Şentop, Keşan Belediyesinin hayvanlara hapishane rahatlığı duyarlılığını bu kapsamdaki faaliyetlerini takdirle izlem ettiğini anlatım etti.

Konuşmanın arkası sıra Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Şentop'a çıkmaz köpeği bağış etti.

Ardından Trakya Pet Festivali kapsamında planlı kedi-köpek görk yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerini verici Şentop, elan sonradan tören düzeni üyeleriyle bakımevinin açma kurdelesini kesti, efsanevi barınaklarını gezdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ