USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop'tan insanı merkeze meydan yaklaşımın benimsenmesi çağrısı

TBMM Başkanı Şentop, toy yüz koronavirüs (Kovid-19) müstevli periyodunun arkası sıra dünyada politik ve hesaplı ilişkilerin baştan şekilleneceğini belirterek, "İnsanı merkeze almadığımız tek yaklaşım mihman ortak hal üretmeyecektir." dedi.

TBMM Başkanı Şentop'tan insanı merkeze meydan yaklaşımın benimsenmesi çağrısı
07-10-2021 18:54
Roma

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, P20 Zirvesi'nde "Sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik itibarıyla iktisadi büyümenin baştan canlandırılması" başlıklı ikinci oturumunda konuştu.

Kovid-19 salgınının aksi tesirlerinin toplumlarda DOĞRU değişikliklere biçim açtığını gözlemlediklerini vurgulayan Şentop, "Salgının içtimai ve çevresel tesirleri maatteessüf bu olumsuzlukların başında geliyor. Kovid-19 salgınının bulunan sorunları elan da derinleştirmesi, eksiksiz insanlığın tez ve azimli adımlar atmasını zorunlu bir vaziyete getiriyor." ifadesini kullandı.

Şentop, evren ekonomisinde toparlanma eğiliminin başladığına fakat müstevli evveliyat zamanın yakalanamadığına ayraç ederek, "Toparlanma periyodunun koordineli ve gelecekteki benzeşim şoklara hazırlanmayı da kapsayacak şekilde şekillendirilmesinin ne derece ehemmiyetli olduğunu da sınama ederek öğrendik." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulu'ndaki konuşmasında vurguladığı "Küresel tek soruna, krize, çağrıya lakayıt kalmayan Türkiye’nin hava değişikliği ve çevrenin korunması hususlarında da ilişkin düşenleri yapacağı" ifadesini G20 Parlamento Başkanlarına hatırlatan Şentop, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Bildiğiniz kabil Türkiye, Paris İklim Anlaşması'na imza atan evvel ülkelerden biridir fakat yükümlülüklerle ait adaletsizlikler dolayısıyla bu anlaşmayı yürürlüğe koymamıştık. Son çağda bu çerçevede kaydedilen mesafeyi müteakiben anlaşmanın onaylanmasını baştan gündemimize aldık. Atılacak yararlı adımlara akıllıca şekilde ve millî ulama beyanımız zemininde, Paris İklim Anlaşması’nı Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda geçmiş ikrar ettik. Bu gelişmeyi G20 Parlamento Başkanları Zirvesi'nde sizlerle paylaşmaktan sevinme duyuyorum."

"İlişkileri metin biçimde baştan kurgulayacak ortak söyleyiş yükseltmek mecburiyetindeyiz"

Şentop, dünyayı hepsi düşüncesince yaşanır kılabilmenin eksiksiz insanoğlu düşüncesince yaşanabilir ortak evren kurmaktan geçtiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Salgın süreci adeta bu özbeöz gereksinimi ortak defa elan ve çelimli ortak biçimde her insana hissettirmiştir. Açık ortak şekilde gördük ki; dünyanın rastgele ortak yerindeki ortak insanoğlunun hastalığı, değme birimizin ülkesindeki başka ortak insanoğlunun bire ortak hastalığa yakalanması anlamına gelmektedir. Aynı şekilde eğer başka devletlerde barış yoksa, minimum insancasına şartlarda sahn değirmek beklenen değilse, hiçbirimiz evimizde erinçli olamayız. Dünyada hakkıyla ne olup bittiğini içtenlikle ve empatiyle anlamaya çalışmazsak, başka devletlere, halklara, eksiksiz evren insanlarına millî yarar elde ika maksadı dışında bizim kabil Adem ve Havva'nın eşit evlatları namına bakamazsak, kurduğumuz retoriklerle zat kendimizi avutur, aldatır dururuz."

Salgın periyodunun arkası sıra dünyada politik ve iktisadi ilişkilerin baştan şekilleneceğinin açık açık görüleceğine dikkati çekici Şentop, "Bu bağlamda adamla tabiat, adamla maşer ve adamla talih arasındaki ilişkileri ve nihayetinde bu temelde oluşturulacak ülkeler arası ilişkileri sağlıklı şekilde baştan kurgulayacak ortak söyleyiş geliştirmek mecburiyetindeyiz. İnsanı merkeze almadığımız tek yaklaşım temelli ortak hal üretmeyecektir." niteleyerek konuştu.

Şentop, Türkiye namına bu anlayışla gerekseme içerisindeki devletlerin salgınla elan güzel savaşım edebilmeleri düşüncesince aşırı cepheli platformlarda gerçekleştirilen çalışmalarda canlı gösteriş aldıklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

"İnsani ve kalkınma yardımlarında, 2017 yılından itibaren Türkiye en aşırı insancasına iane fail ülkedir. En varlıklı şehir değiliz zorla en merhametli ülkeyiz. Ülkemiz, salgının başlangıcından beri iri İslam düşünürü, sofi Mevlana'nın 'Ümitsizliğin peşinde birçok ümitler var. Karanlığın peşinde birçok güneşler var' deyişiyle 160 şehir ve 12 arsıulusal teşkilata dayanak noktası namına salgınla savaşım bağlamında ilişkin düşen sorumluluğu namına getirmiştir."

G20 Parlamento Başkanları, evvel gündüz oturumlarının böylelikle eş fotoğrafı çektirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ