USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Genel Kurulu’nda Ukrayna gündeme oturdu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Rusya-Ukrayna konusu gündeme geldi.

TBMM Genel Kurulu’nda Ukrayna gündeme oturdu
24-02-2022 17:20

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, başta lehçe ve toptan güvenlikle beraberce Karadeniz'in güvenliği biz düşüncesince de aşırı ehemmiyet bildirme ettiğini belirterek, “Bu çerçevede, öteden bu yana eksiksiz dünyaya ve Karadeniz'den komşularımız hem Rusya'ya aynı zamanda Ukrayna'ya Cumhurbaşkanımız ılım çağrısında, gerektiğinde açıklık buluculukla kucaklayıcı, kuşatıcı ortak şekilde, hususiyet içerisinde, sulh içinde görüşmelerle meselelerin çözümüne çevrilmiş çağrılarda bulunmuş, bu mevzuda onarıcı, yararlı ortak aut siyasal yaklaşımla kucaklayıcı, kuşatıcı ve arsıulusal hukuku önceleyici durumu, yaklaşımı eksiksiz ilişik muhataplarıyla ve dünyayla paylaşmıştır. Ancak ne eyvah ki bu anlamda Rusya Ukrayna'yla ilişik ortak savaşın başlangıcına düğmeye almak şekli ile punt olmuştur. Öncelik namına şurası tabir kılmak istiyorum ki bu proses içinde Dışişleri Bakanlığımız, icap Kiev Büyükelçiliğimiz icap Odessa ve buradaki konsoloshane çağırma cihazı merkezimizden 15 binin üstündeki Ukrayna'da canlı yurttaşlarımıza şahsen icap merkezden, Dışişleri Bakanlığımızdan, çağırma cihazı merkezinden icap Kiev Büyükelçiliğimiz ve Odessa Konsolosluğumuzdan 15 binin üstündeki vatandaşımıza şahsen telefonla arayıp yahut sms irsal kılmak şekli ile bu mevzuyla ilişik proses içinde bilgilendirmeler yapılmış, güvenliklerinin sağlanması, tahliyeyle ilişik hususlara bağlı izahat yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

Akbaşoğlu şu şekilde konuştu:

“Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri çeşidinden Ukrayna'ya müteveccih namına başlatılan askerî operasyonu katiyen ikrar edilemez ortak harekât namına reddettiğimizi bildirme etmiştik. Bu saldırı, Minsk Mutabakatlarını ortadan kaldırmanın ötesinde, arsıulusal hukukun gülmeyen ortak ihlalidir; bölgemizin ve dünyanın güvenliğine gülmeyen ortak zılgıt oluşum etmektedir. Ülkelerin arazi bütünlükleri ve egemenliklerine hürmet duyulması gerektiğine mümin Türkiye, sınırların tabanca kanalıyla değiştirilmesine karşıdır. Rusya Federasyonu'nu da bu nahak yere ve hukuksuz eylemini ortak an evvela durdurmaya çağırıyoruz. Ukrayna'nın politikacı birliği, egemenliği ve arazi bütünlüğünü bugüne derece desteklediğimiz kabilinden artık da desteklemeye bitmeme edeceğimizi mehabetli Meclisin nezdinde eksiksiz milletimize ve eksiksiz dünyaya tabir kılmak isterim.”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Rusya'nın Ukrayna'yı arsıulusal hukuku ve Minsk Protokolünü de ihlal ederek engelleme ettiğini söyleyerek, “Bu, ikrar edilebilmektedir ortak ebat değildir. Ukrayna'nın şu demek oluyor ki Karadeniz'in gönül rahatlığı kıyısındaki komşumuzun arazi bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığı çiğnenmiştir; bunu ikrar etmemiz beklenir değil, ilaveten, hızlı kınıyoruz. Sayın Başkan, gelinen bu aşamada Türkiye'nin bu süreçle ilişik tavrı, tutumu, tedbiri itinayla ancak kesinlikle Türkiye Büyük Millet Meclisi onayıyla belirlenmelidir. Yürütme organına bu süreçle ilişik tavır, davranış ve eylemleri noktasında Türkiye Büyük Millet Meclisinin işin gerçek sahibi bulunduğunu hatırlatmayı ortak fariza sayıyorum” halinde konuştu.

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Ukrayna ve Rusya krizi 24 Şubat 2022'de aktüel saldırılarla toy ortak boyuta ulaştığını belirterek, “Krizin oluşturucu unsurlarından birisi de akıbet zamanlarda değişinim nâkil toptan ipham ortamıdır. Covid-19 salgınıyla ivme ele geçiren toptan belirsizlik; uç anlaşmazlıkları, erke krizleri, muhacir meselesi kabilinden ehemmiyetli sorunlarla apayrı ortak ebat kazanmıştır. Dünyada ve sahamızda yaşanmış bulunan akıbet gelişmeler bu durumun belirgin ortak göstergesidir. 27 Eylül 2020'de Ermenistan'ın Azerbaycan'a düzenlemiş bulunduğu saldırılar, Kasım 2021'de Polonya-Belarus sınırında meydana mevrut sığınmacı krizi, hanuman ayının evvela haftası Kazakistan'da süregelen vakalar toptan yüklülük hatlarının en andıran örnekleridir. Meydana mevrut vakalar domino tesiri oluşturmuş, örgütlü ve senkronize ortak birlik hâlinde Ukrayna-Rusya krizinin altyapısını da hazırlamıştır diyebiliriz. Muhterem milletvekilleri, Rusya'nın 21 Şubat 2022'de Donetsk ve Lugansk bölgelerini hür cumhuriyet namına tanıması krizin ehemmiyetli ortak dönüm noktası olmuştur. 24 Şubat 2020'deki aktüel çatışmalara revan sürecin kilometre taşı 21 Şubat günlü kararla döşenmiştir. Rusya bu kararla yangına körükle gitmiş, Ukrayna'nın politikacı birliğini ve buyuru haklarını belirgin belirgin ihlal etmiştir” niteleyerek konuştu.

Ukrayna'nın hür ve hâkim ortak mutluluk bulunduğunu tamlayan Akçay, “Söz konusu devletler Ukrayna'yı satranç tahtası namına görmekten vazgeçmeli, krizin çözümü düşüncesince yararlı ve konkre adımlar atmalıdır. Ukrayna-Rusya krizi jeopolitik pozisyonu bakımından ülkemizi de aşırı yakından ilgilendirmektedir. Çatışmaların sona ermesi, Ukrayna'nın politikacı ve arazi bütünlüğünün korunması, Türkiye'nin güvenliği ve bölgenin istikrarı açısından mübrem ortak mecburiyettir. Karadeniz'in güvenliği Türkiye'nin güvenliği demektir. Orta Asya'nın istikrarı Türkiye'nin istikrarıdır. Orta Doğu'nun huzura kavuşmasının yolu da Türkiye'den geçmektedir. Türkiye, diplomatlık birikimiyle, tek menfaat gözetmeksizin toptan ve lehçe istikrarın korunması üzere krizin çözümü noktasında lazım emekleri yürütmektedir” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Grup başkanvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, alanda topyekün ortak harp ihtimaline ayraç ederek, “Avrupa'nın asayiş mimarisinin asliye vesikası bulunan Helsinki Nihai Senedi, ve o vakitten bu yana bırakılmış bulunan umum gayrı mutabakatların umum Rusya çeşidinden namevcut sayılmaktadır. Rusya'nın askeri harekat ismi altında Ukrayna'nın Donbas sahasında yürüttüğü ülkenin gayrı bölgelerine yaydığı hücum hem Ukrayna'nın altyapısı hem ekonomisine aynı zamanda evren ekonomisine menfi etkileyecektir. Bir ülkenin buyuru dalının ortak apayrı hâkim mutluluk çeşidinden ihlal edilmesini kabullenmiyoruz. Bu çerçevede saldırıya uğrayan mutluluk bulunan Ukrayna'nın milel arası hukuktan, Birleşmiş Milletler şartı 51. Maddesinden doğan yasal koruma hakkını tanıyoruz” halinde konuştu.

İLGİLİ HABER
Rusya- Ukrayna savaşının arkası sıra Hazine Bakanlığından Türk Lirası açıklaması! Rusya- Ukrayna savaşının arkası sıra Hazine Bakanlığı'ndan Türk Lirası açıklaması!
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ