USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kılıç'tan zincir marketlere uyarı

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, zincir marketlere yönelik, "TBMM'den onları uyarıyorum, lütfen muhik kazançların ardına düşün. Vatandaşın cebinden müşterek liralık yerine, 5 liralık almaya çalışmayın." dedi.

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kılıç'tan zincir marketlere uyarı
17-02-2022 11:48
TBMM

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, besin fiyatlarında yüzdelik 7 KDV indiriminin yapıldığını anımsattı.

Devletin hasılatından fedakarlık ederek bu sonucu aldığına dikkati çekici Kılıç, dağınık zincirini elinde bulunduran kesimlerden de fedakarlık beklediklerini vurguladı.

"Perakende sektöründen yüzdelik 7 oranında müşterek tenzilat beklentimiz var"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, perakendeciliği domine fail bölüm temsilcileriyle müşterek araya geldiğini ve KDV indirimi kararını paylaştığını aktaran Kılıç, "Devletimiz bölüm temsilcilerine müstahsil ve tüketicileri dayanak noktası edinmek düşüncesince müşterek yardım arz buyurmak istediğini ve onların da olanakları kadar bu sıkkın ortamda üstlerine sakıt rolü yapmasını istedi. Onlar da bu görüşmelerde minimum devletin icra ettiği yardım derece dayanak noktası olacaklarını onama ettiler. Devlet tüketicisini dayanak noktası edinmek düşüncesince yüzdelik 7 oranında özlük hasılatından vazgeçti fakat bizim de dağınık sektöründen yüzdelik 7 oranında müşterek tenzilat beklentimiz var. Eğer onlar, yüzdelik 7 oranında müşterek indirime giderse besin ürünlerinde yüzdelik 14'e vasıl müşterek indirimin olacaktır. hususi bu piyasanın yapacağı tenzilat mecburi değil fakat bizim hakeza müşterek beklentimiz var." diyerek konuştu.

Zincir marketlerin, devletin icra ettiği yüzdelik 7 oranındaki KDV indirimini raflardaki fiyatlara yansıtmasının mecburi olduğuna ayraç fail Kılıç, devletin ilişik birimlerine ilişkin etraflı ekiplerin sahada olduğunu, indirimin yaşama geçirilmemesi yerinde gülmeyen müeyyidelerin olacağını kaydetti.

"Market zincirlerinin tutumlarıyla ilişik ehemmiyetli endişelerim var"

Kılıç, zincir marketlerin dağınık alanı sisteminin müşterek parçası olduğunu, mamüllerin tüketiciye kavuşması sürecinde bu marketlerin ehemmiyetli müşterek durak bulunduğunu belirtti.

Bu sistemi baş döndürücü dobra bilici müşterek politikacı olduğuna ayraç fail Kılıç, kendisinin market zincirlerinin tutumları dair yeniden buyana kaygılarının bulunduğunu dile getirdi.

Yaptığı açıklamaların, market zincirleri sahiplerini huzursuz ettiğini, bölüm temsilcilerinin bu rahatsızlıklarını arada müşterek namına aktardıklarını tamlayan Kılıç, "Mağaza sayısı binleri aşan marketler var. Bunlar; köylere, mezralara, mahallelere yaygın durumda. Bazen ulusal asayiş problemi biçimine geldiği bile tartışılıyor. Bunlar, biçimsiz oruçlu olması yerinde ulusal asayiş problemi biçimine gelir. Ancak marketler; faaliyetlerini ticari ahlakımıza, geleneklerimize, inancımıza, sevecenlik ve acıma içinde ahilik geleneğine akla yatkın müşterek tecim anlayışıyla sürdürürlerse düzene yararları mümkün ve yurttaşlarımıza besin ulaşımını kolaylaştırabilirler. Ama sonuç senelerde hakeza davranmadıklarını tanıt ediyor ve cezalandırıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Zaman devir suiistimaller yaptığını görüyoruz"

Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilkin edinmek bu şeklinde talih yetkililerinin, zincir marketlere yönelik, "Yapmayın, etmeyin devletten çelimli değilsiniz, talih gerektiği devir bunu ağırbaşlı müşterek halde cezalandırır. Devletin, üreticisini de tüketicisini de esirgeme gücü vardır, bizi daima imtihan etmeyin" biçiminde tembihat yaptığını hatırlattı.

Bu uyarıların dikkate alınmadığı hallerde türel şekilde gereğinin yapıldığının altını çizen Kılıç, "Şimdi akıllarını başlarına almalarını istiyoruz. Bu ülkenin geleceği düşüncesince minimum bizim derece günah duyan ve ülkeye yardım karşıcı insanoğlu şekilde onları sahada değerlendirmek istiyoruz. Biz zenginimizi müşfik ve merhametli değerlendirmek istiyoruz. Sıkıştığı devir insanımız aleyhine kimi eda ve davranışları içine giren varlıklı değerlendirmek istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kılıç, ticarete, başıboş sektöre dirlik olmadıklarını, başıboş piyasayı bollatmak istediklerini fakat biçimsiz niyete de katiyen vesile vermeyeceklerini belirtti.

"1 liradan aldıklarını, market zincirlerine 15 liradan satmaca kesiyorlar"

Devletin en ehemmiyetli görevinin vatandaşını dayanak noktası edinmek olduğuna ayraç fail Kılıç, şu halde konuştu:

"Market zincirlerinin, devir hin biçimsiz oruçlu müşterek halde suiistimaller yaptığını görüyoruz. Organizasyonlar yaparak tutarları baş başa belirlediklerini biliyoruz. Ama şimdi da kötüsü; bunlar o derece dizgesel çalışıyor ki sahada bunlar namına üreticiden aracısız ürünü toplayan müşteriler var. Aslında şirket personeli fakat sahada uzlaştırıcı sanılan bu alıcılar, örneğin 1 liraya aldıkları idmansız düşüncesince market zincirlerine 15 liradan satmaca kesiyor. Devletin memuru, denetlemeye gittiğinde market zinciri, 'ben elhak 15 liraya aldım, şu derece da masrafım oldu, sergen giderlerim var, 20 liraya satıyorum' diyor. O devir buna diyecek müşterek şeyiniz kalmıyor. Bunları karşıcı marketlerin kendileri. Bu zincir marketler, yapmış oldukları organizasyonlarla esas buralarda vurgunu yapıyor. Bunların önüne geçmemiz lazım. Önüne geçmediğimiz devir tarlada meşakkatle etkin üreticilerin hakkını daima gasbedeceklerdir. 1 liraya aldıklarını bizlere 20 liraya satmaya, tüketiciyi de üreticiyi de mahvetmeye bitmeme edecekler. TBMM'den onları uyarıyorum, lütfen DOĞRU kazançların ardına düşün. Vatandaşın cebinden müşterek teklik yerine, 5 teklik almaya çalışmayın."

Vatandaşların, son kullanıcıların market zincirlerinin kitlesi olduğuna dikkati çekici Kılıç, "Bunlar gidip Yunanistan, ABD'den mahsul alıp getirecek değil. Tüketiciler ayakta kalsın, şimdi baş döndürücü tüketsin ki siz de kazanın. Pandemi koşulları içinde ve iş adamlarımızın devletimize şimdi şişman yardım vermesini beklediğimiz bu süreçte, devletin müşterek yurttaşı derece akım etmelerini istirham ediyoruz." diyerek konuştu.

"Hal yasası üstünde çalışmalarımız bitmeme ediyor"

Bu soruna dirlik eritme önerileri yetiştirmek düşüncesince eritme yasasının da aralarında bulunduğu icraat yapıldığını dile getiren Kılıç, Türkiye'de vaziyetlere girmesi müstelzim mahsul miktarının 70 milyon tona ulaştığını fakat bunun yüzdelik 30'unun caba vaziyetlere girmediğini kaydetti.

Kılıç, ne ürünün nereden, kimden ve kaça alındığının bilinmediği müşterek sistemde kimi sıkıntıların yaşandığını, eritme yasasının çıkmasıyla probleminin ehemmiyetli miktarda çözüleceğini belirtti.

Perakende sistemini elinde markajcı şişman kapital sahiplerinin devlete dayanak noktası olması gerektiğine ayraç fail Kılıç, şu halde konuştu:

"Onların yardımı ile bunu halledebiliriz fakat onlar bu desteklerden çekinme ediyor, arka etap atıyorlar. Bizim çağrılarımızı arada müşterek ciddiye almıyor, arada müşterek de duyarsız davranıyorlar. Bu davranışlar dobra oruçlu değil. Devlet güçlüdür, geçişsiz bulunduğu devir enstrümanlarını sahaya koyar, bunları cezalandırır ve giderilmiş eder.

Mesela talih sahaya engelleme buyurmak düşüncesince ayarlama kurumları kurabilir. Ama talih tüccar edinmek istemez. Çünkü devletin hususi sektörle rakiplik etmesi, ayrımsız çabucak değişmeyen alması zor. Devlet, bunu istemez fakat düşkün kalmış bulunduğu senelerde yurttaşı dayanak noktası edinmek namına kimi sıkıntıları, zararları hücre alarak sahaya girer, bu istediğimiz müşterek bilinçlilik değil. Sahanın özlük içinde denetleme yapmasını arzuluyoruz."

"Gübre tutarları halen pahalı, bunun farkındayız"

Önümüzdeki hasat çağında kemre atılmamasına müteveccih şekilde ekincilik ürünlerinde toplam ürün düşüklüğü olacağına müteveccih tartışmalara da yer veren Kılıç, "Şunu onama etmemiz lazım. Ne eyvah ki topraklarımız kimyasala eksikli durumda. Bu dünkü ortaya çıkmak müşterek gidiş değil. 1960'lı senelerden buyana topraklarımız kimyasalla buluştu ve buna alıştırıldı." ifadelerini kullandı.

Kılıç, geçişsiz bulunduğu sürede ve geçişsiz bulunduğu derece kemre atılmaması yerinde toplam ürün düşüklüğünün olabileceğini söyledi.

Geçen sene kuraklığa ve yağışların eskiden yağmamasına ilişkin şekilde kestirmece 5 milyon titrem tahıl kaybının olduğuna ayraç fail Kılıç, göveri ve meyvede de ayrımsız halde zayiat olduğunu, bu kayıpların Türkiye'deki üretimin az şimdi 6'da birine emsal geldiğini kaydetti.

Bu sene az şimdi Türkiye'nin gelişigüzel bölümüne kar yağdığını, hakeza gitmesi yerinde kuraklığa ilişkin şekilde müşterek toplam ürün kaybı beklemediklerini dile getiren Kılıç, "Bu sene geçişsiz bulunan gübreyi eskiden atamamaktan kaynaklı müşterek toplam ürün kaybı konuşuluyor fakat hala toparlayabiliriz bunu. Güzlük gübreleri atsaydık dobra olurdu fakat yeşertme gübresi dediğimiz gübreyi ilkbaharda toprağa verebilirsek baş döndürücü gülmeyen zayiat olmaksızın telafi edebiliriz. Gübre tutarları halen pahalı, bunun farkındayız fakat ilkbaharda kılıç tutarları az buçuk aşağılık indirip, gübreyi vatandaşımızla buluşturabilirsek bu toplam ürün kaybının önüne geçebiliriz. Bu amaçla kemre fiyatlarında şimdilik yüzdelik 30 yöresinde müşterek indirimi Cumhurbaşkanı'mız açıkladılar. Bunun dünkü indirimler düşüncesince de müşterek eşme dokuma edeceğini umuyor ve düşünüyoruz. İnşallah gübreye ilişkin müşterek toplam ürün kaybı yaşamayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ