USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM yaşlıların problemlerini araştıracak

TBMM Genel Kurulunda, yaşlıların, yaşamın muhtelif sahalarında yaşadıkları ve yaşamaları belli mesail ve hal önerilerinin belirlenmesi üzere Meclis araştırma komisyonu kurulması kabul edildi.

TBMM yaşlıların problemlerini araştıracak
26-04-2022 20:59
TBMM

Birleştirilerek görüşülen önergelerin üstünde İYİ Parti Grubu hesabına lakırtı meydan Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, yaşlı nüfusun arttığını, buna koşut şekilde organizmanın yıpranmasıyla duygu doğa hastalıkları, kanserler, adale teşrih sistemi hastalıkları, diyabet ve unutkanlığın da arttığını söyledi.

Kişinin enerjik devrinde toplumsal çevreye erbap olmaması hususunun dirim bilimsel ve ruh bilimsel yaşlanmasını şimdi da hızlandıracağını tabir fail Kabukcuoğlu, "Yaşlıların yüzdelik 90'ında bir, yüzdelik 35'inde 2, yüzdelik 20'sinde 3, yüzdelik 15'inde ise minimum 4 dert bulunmaktadır. Yaşlanma dert değildir, bunun indinde bazısı rahatsızlıkların yaşlılığa bağlanması da akıbet evre yanlıştır." dedi.

Kabukcuoğlu, Türkiye'de işsizliğin münteşir olduğunu, bunun katı aşırı olumsuz olayın da sebebi bulunduğunu tabir etti.

Türkiye'de yaşlıların en iri problemininin dirimlik yetersizliği bulunduğunu encam devam eden Kabukçuoğlu, "AK Parti hükümeti 2021 senesinde toplumsal iane ismi altında 20 milyon insana borda bordaya biçimde yardımda bulundu. Bu yardımın hesabına payan sadaka denir. Bunlar önemsiz ve az miktardadır. Ülkemizde 21 milyon mütekait vardır. Emeklimizin almış bulunduğu maaşın ne genişliğinde ehliyetsiz bulunduğu ortadadır." niteleyerek konuştu.

"Türkiye'de kişi bilimsel çatı da değişmektedir"

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan da Dünya Sağlık Örgütüne uyarınca 65 yaş üstü vatandaşların "yaşlı" şekilde nitelendirildiğini söyledi.

Bu aşinalık uyarınca Türkiye nüfusunun ağırbaşlı borda bordaya biçimde ihtiyarlama eğiliminde bulunduğunu kullanmak icap ettiğini dile getiren Aycan, şunları tabir etti:

"2021 sonu bakımından Türkiye'de 65 yaş üstü nüfus, tamamı nüfusun 9,7'sini oluşturmakta ve Türkiye ağırbaşlı borda bordaya biçimde yaşlanan borda bordaya maşer biçimine gelmektedir. Bizden şimdi yaşlı toplumlar da var. Yaşlı kişi tamamı dünyada artmaktadır. Japonya, Kuzey Avrupa devletleri ve İtalya'da 65 yaş üstü nüfus, tamamı nüfusun yüzdelik 20'sinden fazlasını oluşturmaktadır. Bu yaşlanmayla yanı sıra Türkiye'deki kişi bilimsel çatı da değişmektedir. 65 yaş üstü nüfusumuzun yüzdelik 60'ını kadınlar, yüzdelik 40'ını rical oluşturmaktadır. Türkiye de doğumların azalmasıyla yanı sıra ağırbaşlı borda bordaya biçimde nüfusta ihtiyarlama da ortaya çıkmaktadır.

Özellikle dert tedavisinde ve bakımında aşama kaydetmelerin de bunda tesiri mevcut ve bundan sonradan yaşlanan borda bordaya maşer grubuna girmeye başladık. Bu borda bordaya esas ve bunun bundan sonradan nice toplumsal sebebi ortaya çıkıyor. Türkiye'de ağırbaşlı borda bordaya biçimde doğumlar azalmaktadır. Doğumların azalması camianın yaş yapısını da etkilemiştir. O devir bunu kabul yazar buna tedarikli edinmek lazım. Bu divan araştırması açılması önerisi ile hem sorunların saptanmasını aynı zamanda bununla ilgilendiren politikaların ve programların geliştirilmesi icap ettiğini de belirtiyoruz."

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz de Türkiye'de işsizlerden sonradan minimum gelire emeklilerin erbap bulunduğunu encam sürdü.

Kurulacak komisyonu desteklediklerini tamlayan Peköz, "Enflasyonda Türkiye sekizinci sırada. Bu da yaşlılarımızın herhangi borda bordaya devir az buçuk şimdi külfet yaşamalarına ve hayatlarının herhangi borda bordaya devir az buçuk şimdi zorlaşmasına faktör oluyor. Bu sebeple de hesaplı gelirlerinin düzeltilmesi, hesaplı dirimlik sağlanması aşırı ağırbaşlı ehemmiyet bildirme ediyor. Emekli maaşları da minimum minimum sevap düzeyine çıkartılmalı. Bu ücretin altındaki mütekait maaşlarının da o düzeye çıkarılması gerekir. Bir an önce yaşlıların problemlerine bağlı hal önerilerinin belirlenmesi gerekiyor." dedi.

"Bugün kurulacak bulunan komisyon borda bordaya adalet teslimidir"

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi de hükümetin yaşlılara müteveccih önerisinin CHP şekilde çıkarlarını şaşırttığını söyledi.

Yaşlıların refaha ulaşması düşüncesince CHP'nin ısrarının görülmüş olmasının ehemmiyetli borda bordaya etap bulunduğunu dile getiren İlgezdi, Türkiye'de 65 yaş üstü her insanın şu an aklında sahn pahalılığının bulunduğunu kanıt etti.

"Bugün kurulacak bulunan komisyon borda bordaya adalet teslimidir." diyen İlgezdi, şunları kaydetti:

"Hani dünyanın en güzel 10 ekonomisinden biri bizdik. Bugün toplumsal yardımlar yapılmaksızın boğazından kazanç geçmeyen milyonlar yarattınız. Bugün onlar hepimizin annesi, babası, ninesi, dedesi. Hepimizin en kıymetlileri fakat onlara bugün yerinde gördüğünüz mütekait maaşı elden 2 bin 500 lira. Dünyada kadın vatandaşlarıyla, verdiği kıtlık sınırının altındaki güçsüzlük maaşıyla övünen yegâne kuvvet AKP iktidarıdır. Elbette yaşlılarımız düşüncesince tarihi art yöneltmek benzer değil fakat insanoğlu onuruna değer borda bordaya yaşamı onlara beyan etmek hala mümkündür. Öncelikle yapmamız gereken, esas anlaşma güvencesi şekilde insani yaşayacakları maddesel desteği hasretmek olacaktır."

"65 yaş üstü 1,5 milyon yurttaş yegâne başına yaşıyor"

AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya, bugün herhangi borda bordaya 4 hanenin birinde ise minimum borda bordaya yaşlı vatandaşın bulunduğuna dikkati çekti.

Tespitlere göre, 65 yaş üstü tahminî 1,5 milyon vatandaşın yegâne başına yaşadığını tamlayan Kaya, "Bir ayrıksı ifadeyle, 1,5 milyon insanımız konutunda yegâne başına dostlarının, çocuklarının, torunlarının özlemiyle, hasretle ömürlerini tamamlamaya çalışmaktadır. Özetle yaşlı bağımlılık oranımızı artarken, bebek sayısı ise maatteessüf düşmektedir." niteleyerek konuştu.

Türkiye'nin yaşlılara bakışını ortaya koyan en ehemmiyetli göstergelerden birinin Kovid-19 süreci bulunduğunu dile getiren Kaya, garplı devletlerde pandemi sürecinde yaşlı nüfusun boşlama edildiğini, ayrıca gözden çıkarıldığını söyledi. Batılı devletlerde yaşlı bakım müesseselerinde Kovid-19 kaynaklı vefatların enine boyuna erdemli olduğuna, bu oranın yüzdelik 30 ile yüzdelik 70'ler ortada değiştiğine dikkati çekici Kaya, Türkiye'de ise bu oranın yüzdelik 4'ün altında kaldığını bildirdi.

Kaya, "Ülkemizde yaşlı nüfusun hem dijital aynı zamanda oransal şekilde artması, insanoğlu sağlığına maruz kıymeti ve ilkin afiyet hizmetlerinde gelinen birlik yeri ortaya koymaktadır. Fakat öteki yandan yaşlanan nüfusa dirlik bazısı evlatlarımız evlatlık vazifelerini gerçekten namına getirmemektedir. Yaşlılarımız huzurevlerine, yaşlı bakım merkezlerine, kıraathane köşelerine ve parklara, hatıraları ve tecrübeleriyle beraberce bırakılarak esasta en kalburüstü hazinemiz bulunan nesiller arası sınama aktarımı bulunmayan ediliyor." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Adana Milletvekili Jülide Sarıeroğlu da yaşlıların ömür kalitesinin yükseltilmesi dair aşırı ehemmiyetli mesafeler katedildiğini söyledi.

Bu mevzuda 20 senedir derin biçimde çalıştıklarını tamlayan Sarıeroğlu, "Ayrım yapmadan sevgiyle, hürmetle kalburüstü büyüklerimize müteveccih icraat yapıyoruz. Yaşlılarımıza erbap çıkmayı, geleceğimize erbap büyümek şekilde görüyoruz." dedi.

"Yaşlılarımızı en iri servetimiz şekilde değerlendiriyoruz." ifadesini kullanan Sarıeroğlu, "Bu doğrultuda yaşlılarımızın aileleri, yakınlarıyla yanı sıra bulundukları yakınlarda enerjik ve mıhlı ihtiyarlama çerçevesinde ihtiyarlama süreçlerini geçirmelerini önceliyoruz. Bu mevzuda politikalar uyguluyoruz." niteleyerek konuştu.

İktidara geldikleri karşı günden itibaren yaşlıların toplumsal yaşamın içre arazi alması, toplumla bütünleşmesi, ömür şartlarını iyileştirilmesine katkıda mevcut edinmek amacıyla siyasa ve stratejiler belirlediklerini kail Sarıeroğlu, "Sosyal misyon faaliyetlerimizi geliştiriyoruz. Sosyal büyüklük olmanın gereklerini güya değil, özde yaşama geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Celal Adan, araştırma önergesinin kabul edilmesinin peşi sıra birleşimi, erte sayaç 14.00'te katlanmak kıl payı kapattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ