USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TİKA, ramazanda 92 ülkedeki gerekseme sahiplerine Türkiye'nin arkadaş elini uzattı

TİKA Başkanı Kayalar, ramazanın el birliği ruhunu 5 kıtada yaşatmaya çalıştıklarını belirterek, "92 ülkeye Türkiye'nin yardımlarını götürerek 1 milyondan çok insana ulaştık." dedi.

TİKA, ramazanda 92 ülkedeki gerekseme sahiplerine Türkiye'nin arkadaş elini uzattı
06-05-2022 11:36
Ankara

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serkan Kayalar, TİKA'nın bu yılki ramazan programlarına bağlı AA muhabirlerine açıklamalarda bulundu.

TİKA marifetiyle bu sene Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Afrika'dan Güney Amerika'ya planlı projelerle 92 ülkede beniz binlerce gerekseme malikine besin paketi, yunak aşındırmak ve bel kemiği gerekseme malzemeleri dağıttıklarını kaydeden Kayalar, düzenledikleri iftar vakti vakti sofralarında binlerce kişiyi bir araya getirdiklerini söyledi.

Kayalar, TİKA'nın esasi çalışkanlık sektörünün kalkınma teşrikimesai olduğunu, amma velakin ramazanın bereketini pazarlık etmek az daha derinliğine senelerdir türlü ameliyat gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "Özellikle yetimlerle buluşmalar, harp bölgelerinde, sığınmacı kamplarında meydana gelen gerekseme sahiplerine müteveccih destek sunar rüçhan faaliyetlerimiz ortada arazi alıyor." ifadesini kullandı.

Geride bırakılan 2 yılda ramazanı Kovid-19 gölgesinde yaşadıklarını anımsatan Kayalar, buna karşın 2021'de 82 ülkedeki faaliyetleri marifetiyle kestirmece 1 milyon insana ulaştıklarını bildirdi.

Kayalar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yönerge ve destekleri doğrultusunda bu sene ramazanın el birliği ruhunu 5 kıtada yaşatmaya çalıştıklarına dikkati çekerek, "Afganistan'dan Arnavutluk'a, Bangladeş'ten Etiyopya'ya, Pakistan'dan Kolombiya'ya, Azerbaycan'dan Somali'ye ve Filistin'e derece 92 ülkeye Türkiye'nin yardımlarını götürerek 1 milyondan bir tomar insana ulaştık." diyerek konuştu.

TİKA Başkanı Kayalar, ramazanın luğu ve bereketini dünyanın ciharıyek tarafındaki gerekseme sahipleriyle pazarlık etmek amacıyla programlar düzenlediklerini anlattı.

Komşu ülkelerdeki Ukraynalı mültecilere destek

Bu sene da ayrımlı coğrafyalardaki gerekseme sahiplerine ulaşmaya çalıştıklarını tamlayan Kayalar, "Güney Pasifik'te kestirmece 1 milyon nüfusa eş bir ada ülkesi bulunan Fiji'de iftar vakti vakti programı dizgi ettik. Moldova'daki Ukraynalı mültecilere müteveccih gerçekleştirdiğimiz besin kumanyası dağıtımından kestirmece 100 bin Ukrayna yurttaşı faydalandı. Yine Ukraynalı mültecilere müteveccih Bosna Hersek'te 200 aileye besin paketi desteğinde bulunduk." dedi.

Kayalar, yetimlerle bir araya geldikleri iftar vakti vakti sofralarının hususi bir manası olduğunu, nice ülkede babasız çocuklarla iftar vakti vakti hazırlamaya mücahede ettiklerini dile getirerek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Fırat Kalkanı Harekat sahasında 2 bin 500 harp mağduru yetime iftar vakti vakti verdik. Farklı coğrafyalarda gerçekleştirdiğimiz iftar vakti vakti programları vesilesiyle bu sene kestirmece 15 bin yetime ulaştık. Afganistan'ın ayrımlı bölgelerinde eytam düşüncesince iftar vakti vakti programları ve şenlik şenliği düzenledik. Somali'deki babasız evlatları kurduğumuz iftar vakti vakti sofralarında ağırladık. Pakistan'da babasız ufaklıklara şenlik hediyelerini ulaştırdık."

TİKA'nın Azerbaycan'da ters gelirli ve gerekseme sahibi 2 bin 500 aileye besin materyali gönderdiğini bildiren Kayalar, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Moğolistan ve Tacikistan'da düzenledikleri ramazan programlarıyla Orta Asya'daki gerekseme sahiplerine ulaştıklarını söyledi.

Kayalar, Balkanlar'da Kuzey Makedonya, Kosova, Bosna Hersek, Arnavutluk, Karadağ özellikle peyda etmek az daha ramazanın bereketini bu ülkelerdeki gerekseme sahipleriyle paylaştıklarını dile getirerek, ramazan süresince Kudüs ve Gazze'de 40 bin insana günce yunak aşındırmak ulaştırdıkları bilgisini paylaştı.

Tunus'ta 8 bin nefis iftariyelik dağıtımı yapıldığını özetleyen Kayalar, Irak genelinde de 6 bin gerekseme sahibi aileye ulaştıklarını kaydetti.

Kayalar, ramazanda Güney Amerika'ya gerçekleştirdikleri programlara da değinerek, "Kolombiya, Uruguay, Guyana, Ekvador, Paraguay, Surinam ve Bolivya ramazan vesilesiyle ülkemizin selamını götürdüğümüz Latin ABD ülkelerinden birkaçı. Buradaki Müslümanların ve gerekseme sahiplerinin memleketimiz ve halkımız düşüncesince ettikleri dualar sahadaki arkadaşlarımız ve hepimiz düşüncesince de ayrı bir güdeleme deposu oluyor." ifadelerini kullandı.

Afrika'da, 20'yi bir tomar ülkede mevcut TİKA ofisleri aracılığı ve başka devletlerde büyükelçiliklerle iş donanmasında ramazan programları gerçekleştirdiklerini tamlayan Kayalar, Kamerun'dan Nijer'e Güney Afrika'dan Gambiya'ya, Zimbabve'den Moritanya'ya derece açık bir coğrafyada gerekseme sahiplerine besin paketi ulaştırdıklarını söyledi.

"TİKA, en ücra köşelere ulaşmaktadır"

Kayalar, "Sayın Cumhurbaşkanımızın değme platformda anlatım etmiş olduğu az daha dünyanın neresinde gerekseme var ise az yahut baş döndürücü demeden ulaşmaya, sürdürülebilir ve insanoğlu dünyasına raci planlar üretmeye çalışıyoruz. Benimsediği bu vizyonla TİKA, ahit dünyanın ciharıyek indinde en ücra köşelere fark ulaşmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

TİKA'nın gerçekleştirdiği planların umumi açıdan arkadaş ve ahi devletlerin kalkınmalarına müteveccih faaliyetleri kapsadığını vurgulayan Kayalar, bu faaliyetlerin Türkiye'nin toptan açıdan çalışan olma hedefi, müteşebbis ve insanca diplomatlık vizyonuyla aracısız birlikteliği bulunduğunu belirtti.

Kayalar, "Dünyada yaşanmış bulunan krizlere erinç memleketimiz üstlendiği kalıp sorumluluğu, bu ameliyat üstünden de yansıtıyor. Mesela, Rusya-Ukrayna krizinde Türkiye’nin ortaya koyduğu diplomatik araştırma başarısının indinde TİKA özellikle peyda etmek az daha ilişik kâffesi kurumlarımızla harp mağduru sivillere ve mültecilere müteveccih insanca yardımlar yapıyor." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ