USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TİM ve dış satımcı birliklere müteveccih tensikat içeren anayasa teklifi TBMM'de

İhracatçı birliklerinin ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) umumi yazman ve umumi yazman yardımcılıklarına 30 gündüz içre tayin yapılmaması şeklinde Ticaret Bakanlığınca doğrudan doğruya tayin yapılabilecek.

TİM ve dış satımcı birliklere müteveccih tensikat içeren anayasa teklifi TBMM'de
29-04-2022 15:29
TBMM

AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklife göre, Türkiye'de meydana gelen fuarların düzenlenmiş bulunduğu iç bölgelerde meydana getirilen anons ve reklamlar vergiden affedilmiş tutulacak.

Hazinenin hususi mülkiyetinde olan başıboş bölgelerde üstyapıların kullanımının etkinleştirilmesine yardım sağlanması, nötr kalmasının önüne geçilmesi ve acemi yatırımcı taleplerinin karşılanabilmesine olanak sağlanacak. Bu kapsamda çalışkanlık ruhsatı bozma edilen yahut süresi dolan müstecir kullananların üstyapıda olan mallarının tahliyesi düşüncesince 1 aydan az 6 aydan yanında tomar olmamak kıl payı müddet verilecek. Bu müddet böylelikle tahliyesi gerçekleşmeyen mallar idarece likidasyon edilecek.

İhracatçı birliklerinin umumi kurullarınca; batkınlık eden, ölen, ticareti vazgeçme fail yahut sonuç 5 yılda dış satım yapmayan üyelerin yasalı takipte olanlar engelleme borçları ve bu borçların rötar zamları terkin edilebilecek. Böylece hem olan düyun bununla müşterek gitgide oluşabilecek benzeşim mahiyetteki borçlarla ilgilendiren yaşanacak sıkıntıların önüne geçilecek.

İhracatçı birlikleri ve TİM'in umumi yazman yahut umumi yazman yardımcılıklarına 30 güneş ortamında Ticaret Bakanlığının müspet görüşü alınarak tayin yapılamaması şeklinde tayin Bakanlıkça dolaysız yapılabilecek.

Hesap yılı böylelikle birliklerin redif akçelerine dökme meblağın Ticaret Bakanlığınca belirlenen tutarı, İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi'nin sermayesine katılmak kıl payı kapital taahhüdü ödemesi namına aktarılacak. Böylece firmaya arttırma sağlık sağlanarak daima çelimli yanında mali bina bünyesinde olması, kendini yenileyen yanında kapital yapısı oluşturulması, ihracatçılara daima ve çalışan halde bakım verilmesi amaçlanıyor.

İstanbul'daki birtakım Hazine taşınmazları TİM'e tahsis edilecek

İstanbul Bahçelievler Yenibosna Mahallesi'nde olan ve Ticaret Bakanlığına tahsisli fakat TİM ve birlikler kabilinden geçer not Hazine taşınmazları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yapılış amaçlarında kullanılmak kıl payı TİM ve birliklere bedelsiz namına tahsis edilecek. Taşınmazların TİM ve birlikler kabilinden düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten esbak kullanımları düşüncesince rastgele yanında değer alınmayacak. Tahakkuk ettirilen ecrimisil alacakları ne evrede olursa olsun terkin edilecek, öğrenim edilmiş ecrimisil bedelleri ise reddetme edilmeyecek.

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, belirlediği işletmeler ve firmalar düşüncesince pratikte donanması ve sürdürülebilirliğe bağlı raporlamaların arsıulusal bölgede geçerliliğini gelmek amacıyla arsıulusal standartlarla mevzun olacak halde Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarını belirlemeye ve yayımlamaya çıkışlı olacak. Belirli alanları ayarlamak ve nezaret etmek kıl payı kanunla kurulan kasıntı ve kurullar, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarına akla yatkın edinmek şartıyla özlük alanları düşüncesince muteber olacak standartlarla ilgilendiren namına ayrıntıya bağlı tensikat yapabilecek.

Helal Akreditasyon Kurumuna müteveccih düzenleme

Teklifle, Helal Akreditasyon Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun'un kuruluş, fariza ve yetkilerini düzenleyen maddesine de acemi köşe yazısı ekleniyor. Buna göre, Türkiye'de helal kaynaşma kıymetlendirme faaliyeti hasbilik esasına dayanacak. Bununla baş başa sektöre sunma edilecek ve Helal Akreditasyon Kurumunun denklik hizmeti verdiği kaynaşma kıymetlendirme sahalarına husus ürünlere ve hizmetlere müteveccih helal kaynaşma değerlendirmesi meydana getirecek şirketlerin Helal Akreditasyon Kurumunca yahut Helal Akreditasyon Kurumunun yan bulunduğu düet yahut aşırı yönlü çapraz aşinalık anlaşmaları kapsamında öteki ülkelerce çıkışlı kılınmış kurumlarca helal akreditasyonu mecburi olacak. İhraç edilecek mamüllerin ve hizmetlerin müşteri dünya pazarlarının talepleri ve ilgilendiren dünya fen düzenlemeleri kapsamında düzenlenen helal kaynaşma kıymetlendirme faaliyetleri hakkında, helal kaynaşma değerlendirmeye husus mahsul ve hizmetlerin taşınmazlar içi sektöre sunma edilmemesi kaydıyla bu organizasyon uygulanmayacak. Bu organizasyon anayasa teklifinin yayımı tarihinden 1 sene sonraları yürürlüğe girecek.

Teklife göre, anayasa hükümlerine karşıt namına helal denklik faaliyetinde olan ve helal denklik denetimlerinden geçmeden, akredite statüsü taşımadan helal kaynaşma kıymetlendirme faaliyeti yürüteç kuruluşlara uygulanacak yönetimsel servet cezaları da düzenleniyor. Buna göre, Helal Akreditasyon Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun'unun kuruluş, fariza ve yetkilerini düzenleyen maddesine karşıt akıntı edenlere ve karşıt namına akredite olmadan helal kaynaşma kıymetlendirme hizmeti verici kuruluşlara Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu kabilinden 100 bin Türk lirasından 1 milyon Türk lirasına derece yönetimsel servet cezası uygulanacak. Bu organizasyon hükümlerine layıkıyla maruz yönetimsel müeyyide kararlarına dirlik İdari Yargılama Usulü Kanunu hükümlerine layıkıyla yönetimsel ilçe zımnında başvurulabilecek.

Bu organizasyon anayasa teklifinin yayımı tarihinden 1 sene sonraları yürürlüğe girecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ