USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TOKİ Başkanı Bulut, deprem bölgesindeki konut çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, depremden etkilenen 11 ildeki konut çalışmalarıyla ilgili, "Bütün illerimizde gizil ihtiyat konut alanları belli başlı durumda. Başladığımız hepsi ihtiyat konut sahalarında minimum 500 m. kırık hattından ırak duracak halde çal?

TOKİ Başkanı Bulut, deprem bölgesindeki konut çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi
22-02-2023 19:10


TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde açıklamalarda bulundu. TOKİ Başkanı Ömer Bulut, depremden etkilenen 11 ildeki mihman konut çalışmaları, yapılması planlanan konutların detaylarıyla ve mefruşat araştırma çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

"Bütün ekiplerimizi hem insanoğlu gücü açısından bununla birlikte otomobil gücü açısından deprem alanına atıf ettik"

Depremin önceki anından itibaren çalışmalara başladıklarını ve Türkiye'nin rastgele birlikte noktasından eksiksiz ekipleri deprem alanına atıf ettiklerini açıklanan Bulut, "TOKİ namına önceki günden itibaren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri ile bu arada 15 gündür sahadayız. Sahaya geçiş bedel etmez en herşeyden ilk olarak kontrol istirdat çalışmalarına eklenmiş bulunan ekiplere rastgele birlikte ayrışık geri hizmet destekle, vincinden stabil makasına denli otomobil kol ve takım desteği sağladık. Devamındaki süreçte ise arızi korunma alanlarının hazırlanmasına da çalışarak yardım verdik. Türkiye'deki öbür şantiyelerde mevcut imalatları gevşetmek ya da kapatmak kanalıyla eksiksiz ekiplerimizi buraya hem insanoğlu gücü açısından bununla birlikte otomobil gücü açısından atıf ettik. Şimdi önümüzde dü proses mevcut birisi arızi korunma süreci. Geçici korunma sürecinden sonradan ise lazım istemez bu şehirlerin esasen emektar konumlarına gelmesi ve oradaki yaşamın başlaması, ticaretin canlanması ve nice toplumsal faaliyetin bitmeme etmesi düşüncesince mihman konutlar önemlidir. Dolayısıyla biraz günün derhal sonra elden kişi ilgi alanımız bulunan mihman konutlarla ilgili de çalışmalara başladık" dedi.

"133 bin konutumuzda ağır hasar, dirilik kaybı ve ya yaralanma yok"

Deprem bölgesindeki 133 bin TOKİ konutunda ağır hasar, dirilik kaybı ya da yaralanma olmadığını açıklanan Bulut, "Depremden etkilenen 11 ilde 133 bin konutumuz vardı. Bu konutlarımızda hasar bulunan binalarımız beli ancak rastgele birlikte katabolizma meydana gelmedi. Herhangi birlikte dirilik kaybı ya da yaralanma bahis konusu olmadı" ifadelerini kullandı.

"Deprem bölgesindeki illerimizde gizil sakınma konut sahalarımızı belirlemiş durumdayız"

Deprem bölgesindeki eksiksiz şehirlerde sakınma konut alanlarını belirlediklerini de açıklanan Bulut, "Yine bu disiplinle önceki günden itibaren arazi seçimlerine başladık ve eksiksiz illerimizde de gizil sakınma konut sahalarımızı şu anda belirlemiş durumdayız. Buralarda sondalama çalışmaları, mefruşat araştırma emekleri ve mevki bilimsel araştırma çalışmalarına bitmeme ediyoruz. Bizim filhakika rastgele birlikte il ve kaymakamlık düşüncesince henüz önceleri belli başlı bulunan yerlerimiz mevcuttu. Yani sahada elden el işi başlayabileceğimiz alanlarımız da mevcuttu" ifadelerine arazi verdi.

"İslahiye, Nurdağı, Kilis ve Adıyaman Kahta'da mihman konutlarımıza başladık"

Depremden etkilenen birtakımı noktalarda mihman konut çalışmalarında başlandığını duyuran TOKİ Başkanı Ömer Bulut, "Dün itibarı ile depremden etkilenen İslahiye, Nurdağı, Kilis ve Adıyaman Kahta'da mihman konutlarımıza başladık. Bu yerlerin mefruşat açısından projeleri henüz evvela hazırdı. Ufak birlikte gözden geçirme gerçekleştirmek kanalıyla Bu projelerimizi ağız ağıza apiko bir vaziyete getirdik" dedi.

"Fay hattına minimum 500 m. ırak eğleşmek kanalıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz"

Bölgede kırık hattına uzaklığı baş döndürücü önemsediklerini ve minimal uzaklığı 500 m. namına belirlediklerini de tamlayan Ömer Bulut, "Depremlerde bize en baş döndürücü menfi etkileyen hususların en başlangıcında kırık hattı ve kırık hattının tedbir bandı geliyor. Teknik anlamda kırık hattına 50-100 metreye denli yakınlığa müsaade verilse bile kılıç TOKİ namına bugün başladığımız eksiksiz sakınma konut alanlarımızda kırık hattına minimum 500 m. ırak eğleşmek kanalıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. İkinci namına da yerin hem nakil gücü açısından, hem sıvılaşma açısından bununla birlikte aykırı su düzeyinin erdemli bulunduğu yerlerden uzaklaşmak kanalıyla henüz baş döndürücü zemini berk bulunan kayalık ya da kalker bulunan alanlarda uygulamalarımızı yapıyoruz" halinde konuştu.

"Fay hattına uzaklık, zemin-kat yüksekliği ve tünel kip dizge 3 anne etken olacak"

Yapılacak konutlarda 3 anne faktöre nazarıitibar edileceğini kail Bulut, "Bir kaçındığımız mevzuda erdemli yapılaşma. Zaten akıbet 250-300 bin konutta mefruşat +3, +4 ya da +5 yapılaşma olmuştu. Bu depremde 3 adet öne çıkan etken var. Zemin kırık hattına fersah ve kıvrım yüksekliği. Bir de buna TOKİ'nin tünel kip sistemi ile yapmış olduğu, doğrusu sırtçı elemanlarının çelimli bulunduğu sistemi eklediğimiz devir sonsuz başladığımız projelerimizin fen uygunluğu da ortaya çıkmak oluyor" ifadelerini kullandı.

"Çalışmalarımız göstermelik kabul etme ve laboratuvar süreciyle bitmeme ediyor"

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde meydana getirilen çalışmaların göstermelik kabul etme ve laboratuvar süreciyle bitmeme ettiğini de açıklanan Bulut, "Şu anda da Nurdağı'nda birtakımı çalışmalarımız bitmeme ediyor. Bazı çalışmalarımız ise göstermelik içerlemek kanalıyla laboratuvarda yapılıyor. Zemin düşüncesince karot numuneleri alınıyor, gene kilt denli yerlerden değişik numuneler içerlemek kanalıyla bunlar da laboratuvarlarda değerlendirilerek projelendirme evresinde ne değerleri esasi alacağımızı ortaya çıkaracak. İlk evrede baş döndürücü ehemmiyet sunma fail kırık hatlarından ya da kırık çizgileri doğrultusunda bulunan bölgelerden muhtemel olduğunca dahası sıyrılmak, zemini kalker ya da kayalardan ayıklamak ve imal tekniği açısından da tünel kip sistemini değerlendirmek ile az bükülmüş Yapı gerçekleştirmek şu an nedeni ile işe gelmek düşüncesince önümüzdeki müspet durumlar. Biz de çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz" sanarak konuştu.

Said Vakkas Yağcı
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ