USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Tosuncuk hakkında yeni iddianame: 2 bin 608 yıl hapsi istendi

‘Çiftlik bank' kurucusu Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın hakkında yeni birlikte iddianame düzenlendi. 130 mağdurun arazi almış olduğu iddianamede, Aydın'ın da aralarında bulunmuş olduğu 17 çirkin hakkında 2 bin 608'er yıla denli delik istemiyle iddianame düzenlendi.

Tosuncuk hakkında yeni iddianame: 2 bin 608 yıl hapsi istendi
05-10-2021 12:21

Binlerce kişiyi kar vaadiyle dolandırdığı sebebi öne sürülerek binlerce yıl hapsi maksut ve Brezilya'da teyit olduktan sonraları 7 Temmuz 2021 tarihinde tutuklanan ‘Çiftlik bank' kurucusu Mehmet Aydın'ın da aralarında bulunmuş olduğu 17 çirkin hakkında 2 bin 608'er yıla denli hapishane istemiyle yeni ortak iddianame düzenlendi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı çeşidinden hazırlanmakta bulunan iddianamede, Mehmet Aydın'ın da aralarında bulunmuş olduğu 17 ad çirkin kendisine arazi aldı. İddianamede, kom bank oyununun işleyişi, katılımcılardan tahsil edilen paranın kavuşum süreci, bayilik sistemi, kululuş çeşidinden meydana getirilen yatırımlar anlatıldı.

“Çiftlik bank üyeleri kabilinden kıygın oldum”

Mehmet Aydın'ın da ifadelerine arazi maruz iddianamede, Aydın'ın, “Ben teşkilat kurup yönettiğim ve kullanıcılarını dolandırdığım iddiasını bildirme etmiyorum. Her şeyi samimiyetimle anlattım. Kimseyi çarpmak niyetiyle başlamadım. Bazı hatalarım oldu, kusur insanlarla tanıştım. Yanlış insanlarla çalıştım. Bu sebeple ego de kom bank oyunundaki üyeler kabilinden kıygın oldum. Üzerime tehirli suçları işlemediğimden çalışan nedamet hükümlerinden müstefit olmak istemiyorum. Ancak mağdurların hasarlarının Türkiye makamlarınca el konulmuş bulunan topu topu mangır varlığımdan karşılanmasını istiyorum” söylediği hatırlatıldı.

‘Çılgın tavuklar' oyunundan bahsedip kent kurmamı istedi

İddianamede arazi maruz kanıt E.A.'nın ifadeleri de uyanıklık çekti. Aker, 2016 senesinde Ukte adlı rap seçimi musiki karşılayıcı ortak sanatçıya erişmek istediğini fakat ulaşamadığını, onunla baş başa ikili karşılayıcı Eren sanarak ortak artist olduğunu, Bursa'da bulunduğunu öğrendiğini ve bu insana ulaştığını, kendini Eren kendisine tanıtıcı rap müziği ile uğraşan ferdin gerçekte Mehmet Aydın bulunduğunu söyledi. Mehmet'in gerçek işinin yazılımcılık bulunduğunu öğrendiğini, kendisinin de yazılım ilgiyi olduğunu, Mehmet'in bu mevzuyla ilgilendiğini, kendisi de Rus kaynaklı sitelerden ve o devirde münteşir oynanan ‘Çılgın Tavuklar' oyunundan bahsederek hakeza ortak kent oluşturabilir misin sanarak sorduğunu, araştırma görevlisi olabileceğini söylediğini anlattı. Mehmet Aydın'ın Çiftlik oyununun önceki vaziyetini girintisiz çıkıntısız ortak yazılım kendisine gönderdiğini, eksikleri olduğunu, bu eksikleri tamamladığını, evvela Mehmet'in "benzer oyunlarda insanoğlu mangır yatırıyor fakat çekemiyor, benim tasarlayacağım oyunda insanoğlu paralarını çekebilsinler" söylediğini söyledi.

Yüksek oranda paraların geldiğini görür görmez kuşkulandım”

Parasını alamadığından ötürü tartıştıklarını ve görüşmediklerini özetleyen kanıt E.A., aradan 8-9 ay geçtiğini, Mehmet'in oyunu geliştirdiğini anlattı. Mehmet Aydın'ın kendisini gine çalışmaya çağırınca oyunun yazılımıyla ilgili nazar boncuğu görevinin olmadığını, çabucak çiftliklerde alım, satış ve üretimle ilişik ayrı ortak strateji programı yapmasını istediğini söyledi. Cudi Cumhur Yurdakul'un oyunun yazılımıyla biricik başına ilgilendiğini, Mayıs 2017 ayında çalışmış olduğu devirde efdal oranda paraların geldiğini görür görmez bu işten kuşkulandığını, sonrasında da doğrusu kendisinin ayrıldığını anlattı.

“Yakın etrafı ve akrabalarını da işin içerisine kattı”

İddianamede, oyunun işleyişine uyarınca yatırımcı oyuncunun mevhum kendisine oluşturduğu çiftlikten elde etmiş olduğu mevhum ürünleri paraya çevirebildiği, mevhum hayvanların ömrünün ortak yıl olduğu, mangır kazanmaya süregelen oyuncuların bu hali sürdürebilmek ve gelirlerini artırabilmek düşüncesince henüz baş döndürücü envestisman hazırlamaya yöneltildiği belirtildi. Mehmet Aydın'ın oluşturduğu oyunun mangır getirdiğini görmesi ile kodifikasyon gereksinimi duyup evvela DOĞRU etrafı ve akrabalarından bulunan kimseleri işin içerisine kattığı, henüz sonraları da mesleğinde kompetan bulunan yazılımcı ve kululuş tecrübesi bulunan insanları bulup organizasyonunu genişlettiği aktarıldı.

Mehmet Aydın'ın örgütün kurucusu ve bayır yöneticisi bulunduğunun belirtildiği iddianamede, örgütün kazançlı kazanç gayeli kendisine kurulduğu ve hiyerarşik ortak yapılanmaya ehil olduğu, öteki ast yöneticilerin özlük günah sahalarında yönetimi üstlenip örgütün faaliyetini bitmeme ettirdikleri anlatıldı. İddianamede, suçtan elde edilmiş paraların mahsus oranlarda paylaşılmış olduğu ve mangır akışının sonsuz tutulduğu kaydedildi. İddianamede, Mehmet Aydın'ın örgütün kurucusu ve önderi olduğu, Fatih Aydın, Cengiz Samur, Osman Naim Kaya, Cafer Çolak, Ahmet Furkan Ferman, Savaş Yıkılmaz, Cudi Cumhur Yurdakul, Kalender Kemal, Fehmi Suat Emur, Koray Hasgül, Umeyr Karakoç, Hakan Soysal, Niyazi Karakoç, Serdal Dostdoğru, Düzgün Genç, Hakkı Cangül'ün örgütün yöneticileri oldukları anlatıldı.

130 mağduru 2 milyon teklik zarara uğrattı

İddianamede, dosyada mevcut 9 Eylül 2021 ve 13 Eylül 2021 günlü kompetan raporlarına göre, şüphelilerin 130 müştekiyi toplamda 2 milyon 278 bin 393 teklik zarara uğrattığı ve enformatik sistemleri taşıt kendisine kullanılıp tecim şirketlerinin faaliyeti kapsamında müştekilere müteveccih kalifiye ayyarlık suçlarını işledikleri belirtildi. Daha baş döndürücü oyuncunun henüz ortak tomar mangır yatırmasını hileli davranışlarla gerçekleştirme fail şüphelilerin, mağdurları zarara uğratarak eylemlerini devamlılık bildirme edecek halde bitmeme ettirdikleri, bu yüzden topu topu mağdurlara gönül rahatlığı mesul olduklarını kaydetti.

2 bin 600 yıla denli hapishane istemi

İddianamede, Mehmet Aydın'ın da aralarında bulunmuş olduğu 17 şüphelinin “bilişim sistemleri veznedar yahut cesaret müesseselerinin taşıt kendisine kullanılması vasıtasıyla dolandırıcılık”, “tacir yahut müşareket yöneticileri ile birleşke yöneticilerinin dolandırıcılığı”, “suç yapmak bunun şeklinde teşkilat kurma” suçlarından değişik 784'er yıldan 2 bin 608'er yıla denli hapisle cezalandırılması istendi.

Gamze Erdemir
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ