USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Trakya'da çayır tırtılının ayçiçeğine ziyanı er müdahaleyle önlendi

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da çayır tırtılının ayçiçeği tarlalarına verebileceği zarar, akıllıca ve vaktiyle meydana getirilen ilaçlamalarla en organ indirildi.

Trakya'da çayır tırtılının ayçiçeğine ziyanı er müdahaleyle önlendi
25-09-2022 12:00
Edirne

Türkiye'nin önde mevrut ayçiçeği istihsal merkezlerinden Edirne'de üreticilerin hasat mesaisi bitmeme ediyor.

Bölgede "gündöndü" kendisine da anılan ayçiçeğinde teşrinievvel meydana getirilen tarlalarda kuruyan ayçiçekleri biçerdöverlerle hasat ediliyor.

Edirne'de tahminî 1 milyon 300 bin dekarlık bölgede üretimi meydana getirilen ayçiçeğinde hasadın tahminî 3 hafta şimdi sürmesi bekleniyor.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, AA muhabirine, bu sezonun aşırı yağışsız geçmiş bulunmasına karşın ayçiçeğinde verimin dobra bulunduğunu söyledi.

Ayçiçeği sezonunda birtakım alanlarda çıkan çayır tırtılına vaktiyle dahil edildiğini tamlayan Arabacı, "Edirne merkezde ağır ortak palet problemi olmadı. İlçelerde birtakım yerlerde vardı. Kısa müddette ilaçlama yapılarak bu dava ortadan kaldırıldı. Muhakkak birtakım tarlalarda dokunca bulunmaktadır ancak umumi kendisine aşırı şükür endamsız müddette ilaçlamalar yapılarak atlatıldı." dedi.

Arabacı, Edirne'de ayçiçeğinde sabık yıllardaki verim ortalamasını bu sene de alacaklarını düşündüğünü anlatım etti.

"Erken ve çabuk dahil yapıldı"

Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy ise şehirde 1 milyon 150 bin dekar bölgede ayçiçeği ekimi yapıldığını anlattı.

Temmuz ayında Trakya'da ayçiçeği tarlalarında koyu halde çayır tırtılı görüldüğünü dile getiren Aksoy, er ve çabuk müdahaleler ile zararın minimum seviyeye indirildiğini vurguladı.

Çayır tırtılının tahminî 100 bin dekar bölgede görüldüğünü aktaran Aksoy, şöyleki konuştu:

"Tarlalarımızı dronlar ile ilaçladık ve çayır tırtılı zararlısını giderilmiş ettik. Çok çabuk cereyan ettik. Diğer vilayetlerde de böyledir zira oralarda da aşırı şişman hasar olmadı. Kırklareli'nde 100 bin dekarda görüldü ancak 100 bin dekarın bütünü dokunca görmüş değil. Bütün endüstrisi 100 bin dekar kendisine alın, bunun da yüzdelik 1'ini alın. Bu da 10 bin, 20 bin dekar kabil bölümü dokunca gördü. Dolayısıyla bizlere aşırı şişman ortak hasiyet yapmayacak."

Aksoy, şehirde sabık sene 240 bin titrem ayçiçeği hasat edildiğini, bu sene da sabık senenin rakamlarının yakalanacağına inandığını laflarına ekledi.

İlaçlama düşüncesince dronlar kullanıldı

Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal ise il genelinde 1 milyon 600 bin dekar bölgede ayçiçeği ekimi yapıldığını söyledi.

Tırtıla huzur çiftçilerden mevrut istem ilişkin savaşım başlattıklarını tamlayan Öcal, "Bakanlığımız da mevzuya karışan oldu. Bölgemize ilaçlama düşüncesince dronlar gönderildi. Hızlı ortak ilaçlama ile o devri atlattık. İlimiz genelinde hasadımızın yüzdelik 30'u yapıldı. 70 bin dekar bölgede ayçiçeği tarlası tırtıldan etkilenmişti. 1 milyon 600 bin dekar düzlük ayçiçeği tarlasında yüzdelik 4'lük ortak bölgede palet tesiri görüldü. 70 bin dekar alanın kâffesi dokunca görmüş değil." ifadelerini kullandı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kendisine lazım dokunca tespitini yaptıklarını aktaran Öcal, şunları kaydetti:

"Tırtılın tesiri ayçiçeğinde hasatta yüzdelik 1'lik ortak orana emsal geliyor. Üreticilerimizin korkacağı aşırı şişman ortak dokunca oluşmadı. Ortalama dekarda 230 kilo yöresinde verim alınıyor. Yağmur almayan kesimlerde verim düşüklüğü yaşanıyor ancak bu da rekoltemizi etkileyecek oranda değil. Ayçiçeği hasadında rastgele ortak dava yaşanmayacak. Tırtıla müteveccih ilaçlamalar aşırı endamsız müddette son verdi. Hızlı ve güzel ortak düzentileme yapıldığı düşüncesince aşırı şişman başağrısı yaşanmadan ayçiçeğinde zararın şimdi ortak tomar bulunmasına bariyer olduk."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ